Ceaiul de urzica - beneficii, proprietati, contraindicatii

11. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Ceaiul de urzica

Urzica este o plantă erbacee, perenă comună, care crește în majoritatea colțurilor lumii. Aceasta este cunoscută pentru efectele iritante pe care le are la contact cu pielea, dar și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Încă din antichitate, urzica este o plantă folosită în numeroase practici cu accent pe remediile naturiste. 

Ceaiul de urzică este unul dintre formele în care poate fi consumată această plantă, pe lângă folosirea produselor care conțin extracte din aceasta. Citește în rândurile următoare despre proprietățile și beneficiile ceaiului de urzică și descoperă noi informații despre această plantă obișnuită, dar plină de secrete:

Ceai de urzică: proprietăți

Proprietățile medicinale ale ceaiului de urzică sunt cunoscute în special în cultura din „popor ” și fac parte din gama de remedii naturiste la care poți apela atunci când vrei să încerci alternative naturale, din plante.

Proprietăți generale diverse

Proprietățile medicinale ale urzicii pot fi luate în considerare pentru starea de bine generală, dar nu există dovezi clare sau studii prin care se demonstrează puterea acestei plante de a vindeca anumite boli. Ceaiul de urzică poate fi:

  • Antibacterian;
  • Antifungic;
  • Astringent;
  • Antiinflamator;
  • Diuretic;
  • Depurativ;
  • Emolient.

Bogat în vitamine și minerale

Urzicile conțin cantități însemnate de vitamine și minerale care reprezintă o mare cantitate din necesarul zilnic pentru organism. Printre acestea se numără:

  • Acid folic;
  • Vitamina A;
  • Vitamina B;
  • Vitamina K;
  • Magneziu;
  • Zinc;
  • Calciu;
  • Fier.

Ceaiul de urzică poate face parte din rutina zilnică alimentară, prin consumarea unei căni de ceai de urzică dimineața, dar este important să discuți cu medicul specialist despre posibile contraindicații, în special dacă suferi de anumite afecțiuni.

Proprietatile ceaiului de urzica

Conține polifenoli

Urzicile sunt plante care conțin o cantitate bogată de polifenoli - substanțe chimice vegetale care pot avea efecte pozitive în combaterea anumitor afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă sau inflamațiile. Desigur, mai multe studii sunt necesare pentru dovedirea științifică a acestor efecte, dar este important de ținut minte că polifenolii conțin antioxidanți precum vitaminele C și E și carotinoide. Discută cu medicul despre produsele de dietă și nutriție pe care le poți administra pentru a-ți proteja organismul.

Poate fi adjuvant în tratarea anumitor simptome

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii de specialitate, unele dintre acestea susțin că urzica poate ușura simptomele unor afecțiuni precum durerile de mușchi, încheieturi, gută sau eczeme și anemie.

Ceaiul de urzică este o metodă simplă și la îndemână de a administra această plantă minune, așa că include-l în alimentație cât mai des, mai ales dacă vrei să consumi mai multe produse naturale.

Urzica

Beneficiile ceaiului de urzică

Tocmai datorită proprietăților diverse ale urzicilor, ceaiul oferă o serie de beneficii care nu pot fi ignorate. Iată care sunt acestea și cum te pot ajuta dacă incluzi ceaiul de urzică în dietă:

Vitaminizează organismul

Cantitatea însemnată de vitamine și minerale pe care o conține ceaiul de urzică ajută la vitaminizarea organismului în funcție de nevoie zilnice. Un tratament cu ceai de urzică implică un consum de aproximativ două căni pe zi și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar de asemenea. Vitaminele A, E și C, dar și carotinoidele și antioxidanții încurajează un sistem imunitar cu celule puternice, pregătite să facă față provocărilor.

Poate ajuta la menținerea sănătății tractului urinar

Proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului de urzică poate ajuta persoanele care suferă de probleme ale prostatei. Anumite afecțiuni duc la inflamarea glandei, lucru care duce la urinare greoaie sau chiar blocată. Consumul de ceai de urzică nu poate înlocui un tratament medicamentos recomandat de specialist, așa că discută prima dată cu medicul specialist.

Reduce durerile

Antioxidanții și vitaminele pe care le conține urzica ajută la procesele împotriva inflamațiilor care produc diverse dureri. Fie că este vorba despre dureri musculare, articulare sau de cap, ceaiul de urzică poate avea efecte semnificative în reducerea acestora.

Protejează rinichii

Ceaiul de urzică poate fi recomandat pentru rinichi atunci când se administrează alături de tratament medicamentos de specialitate, în special în cazul prezenței pietrelor sau la insuficiența renală. Există posibilitatea ca ceaiul de urzică să descurajeze formarea cristalelor de oxalat de calciu din rinichi.

Poate combate alergiile

Prepararea și includerea în rutina zilnică a ceaiului de urzică poate ajuta persoanele care suferă de alergii sezoniere și cărora medicamentele antialergice le provoacă somnolență. Urzica are proprietăți antihistaminice și poate fi folosită ca remediu împotriva rinitei alergice.

Beneficiile ceaiului de urzică

Ajută la digestie

Ceaiul de urzica nu constipă și poate fi consumat de persoanele care suferi de probleme ale sistemului digestiv. Tocmai datorită antioxidanților pe care îi conține urzica și a efectelor antiinflamatorii, ceaiul promovează sănătatea tractului digestiv. Este important ca, pe lângă asta, să adopți un stil de viață sănătos și să consumi cantitatea de fibre recomandate zilnic, în special dacă suferi de probleme precum sindromul colonului iritabil.

Poate ajuta persoanele care suferă de diabet

Există studii care atestă puterea urzicii de a echilibra nivelul de glucoză din sânge și posibilitatea de a ajuta pancreasul să producă mai multă insulină. Aceste aspecte pot fi de ajutor în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 și care folosesc deja un tratament specializat pentru această afecțiune.

Are un efect tonic

Urzica este o plantă obișnuită, dar care conține o cantitate mare de vitamine, motiv pentru care poate ajuta mușchii să se relaxeze și sa aibă influențe asupra sistemului nervos de asemenea. Frunzele e urzică au în componență și serotonina atât de importantă pentru o stare generală de bine și un somn odihnitor. Se recomandă consumul de ceai de urzică dimineața și seara.

Poate trata căderea părului

Pentru un scalp și păr sănătos este nevoie de tratamente cât mai nutritive și bogate în vitamine. Ceaiul de urzică îți vine în ajutor dacă te confrunți cu probleme precum căderea părului sau mătreața. De asemenea, dacă ai un scalp sensibil este esențial să renunți la produsele din comerț care conțin parabeni, parfum și alte substanțe sintetice. Alege produse naturale și remedii naturiste, precum urzica. Ceaiul de urzică pentru păr poate fi administrat ca soluție de clătire a părului. Odată aplicat ceaiul la o temperatură plăcută, masează ușor scalpul și apoi spală din nou cu apă.

Ceai de urzică: mod de preparare

Pentru ca planta să fie cât mai proaspătă înainte de a fi uscată se recomandă să o culegi primăvară, înainte de a înflori. Optează pentru urzicile fragede, mai tinere, pentru că cele bătrâne dezvoltă un gust amărui în timp. Nu uita să folosești mănuși și o bluză cu mâneci lungi, deoarece toate urzicile provoacă iritații serioase și înțepătoare.

Pentru ceaiul de urzică, planta trebuie să fie uscată, așa că așează urzicile într-un spațiu uscat și cald, dar care nu se află în bătaia directă a soarelui. De exemplu, un pod sau o cămară sunt ideale. De asemenea, dacă ai un loc ferit de soare în balcon, poți întinde urzicile pe o bucată de carton sau ziar și să le lași la uscat. Întoarce urzicile de pe o parte pe alta în mod regulat pe parcursul zilelor necesare uscării.

Mod de preparare a ceaiului de urzica

Ceaiul de urzică uscată sau urzică moartă se prepară prin opărire. Mai exact, apa se pune pe aragaz și se opărește, nu se fierbe, și se toarnă o linguriță de urzică uscată la ¼ apă și se lasă la infuzat.

Pentru prepararea ceaiului de urzică verde, pentru două căni, este nevoie de:

  • O mână de urzici uscate;
  • 500 de mililitri de apă.

Când apa începe să fiarbă se adaugă frunzele de urzică și se mai lasă la foc mic timp de 4-5 minute.

Contraindicațiile ceaiului de urzică

Este important să discuți cu un medic înainte de a începe un tratament cu ceai de urzică sau înainte de a-l folosi pentru tensiuni sau subțierea sângelui. Este nevoie de mult mai multe studii pentru a fi dovedite calitățile și proprietățile adevărate ale ceaiului de urzică, așa că nu îl consuma altfel. Printre contraindicațiile ceaiului se numără:

Consumul de către femei însărcinate

Femeile însărcinate nu ar trebui să consume ceaiul de urzică decât la recomandarea sau sub supravegherea medicului, deoarece există posibilitatea ca urzica să provoace contracții ale uterului.

Procesul de cules și uscare

Urzica este o plantă puternic iritantă, iar locurile în care crește sunt, de regulă, bogate în vegetație și flori. Din aceste motive, persoanele care suferă de alergii se pot confrunta cu reacții puternice în timp ce culeg urzicile și prepară ceaiul.

Posibile reacții hormonale

Un studiu din 2007 indică posibilitatea creșterii nivelului de estrogen la bărbați și femei, în urma consumului de ceai de urzică. Dacă te confrunți cu dezechilibru hormonal, discută cu medicul specialist înainte de a opta pentru un tratament naturist.

Ceaiul de urzică nu poate fi considerat un medicament, dar planta are suficiente valori nutriționale pentru a fi considerată benefică tonusului general. De asemenea, consumul de ceai te poate ajuta să te relaxezi și implică un element social, dacă îl bei alături de prieteni sau familie. Nu uita să ceri sfatul unui medic înainte de a face schimbări în dietă și bucă-te de ceea ce îți oferă bogăția naturii.

Surse informaționale:

Dorota Kregiel, Ewelina Pawlikowska, and Hubert Antolak, Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties, 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/#:~:text=Nettles%20contain%20a%20significant%20number,%2C%20polysaccharides%2C%20isolectins%20and%20minerals

Saeed Kianbakht, Farahnaz Khalighi-Sigaroodi, Fataneh Hashem Dabaghian, Improved glycemic control in patients with advanced type 2 diabetes mellitus taking Urtica dioica leaf extract: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial, 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273930/ 

What are the health benefits of stinging nettle, and what does it look like?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244 

What are the benefits of nettle tea?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/nettle-tea-benefits

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor