Ce sunt OTC-urile, constrangeri si conditii legale de achizitionare

7. 8. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Ce sunt OTC-urile, constrangeri si conditii legale de achizitionare

Medicamentele sunt esentiale in controlul si prevenirea bolilor, insa pentru a-si atinge scopul, este esential ca utilizarea si administrarea lor sa se faca intr-un mod corespunzator. Poate ca vi s-a intamplat pana acum sa ajungeti in farmacie si sa solicitati un anumit medicament, dar sa va fie refuzata eliberarea din cauza lipsei prescriptiei medicale. Sau poate ca v-ati aflat in situatia de a avea nevoie de un medicament care nu necesita prescriptie medicala, dar pentru a va fi eliberat, farmacistul v-a adresat o serie de intrebari.

Mai jos veti afla tot ce trebuie sa stiti despre diferenta dintre medicamentele eliberate cu sau fara prescriptie medicala. Vom detalia si conditiile obligatoriu de indeplinit pentru a putea comanda online medicamente fara prescriptie medicala (OTC), si anume:

  1. Este obligatorie furnizarea unor date personale atunci cand comandati online medicamente fara prescriptie medicala.

  2. Medicamentele OTC comandate online pot fi platite doar online, cu cardul.

  3. Dupa plasarea comenzii, veti fi contactat de un farmacist Dr. Max. Comanda va fi validata doar dupa dialogul virtual cu acesta.

Cand este necesara prescriptia medicala?

Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale din Romania (denumita in continuare ANMDMR) imparte medicamentele in doua categorii: medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala si medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Conform Legii 95/2006, Capitolul VI, prezentarea unei prescriptii obtinute in urma unui consult medical este necesara in urmatoarele situatii:

  • Medicamentul prezinta un pericol pentru sanatatea umana atunci cand este utilizat fara supraveghere medicala, chiar daca este utilizat corect;
  • Medicamentul este frecvent utilizat intr-un mod incorect si ca urmare poate prezenta un pericol pentru sanatatea umana;
  • Medicamentul contine substante sau preparate cu efecte si/sau reactii adverse care necesita investigatii aprofundate;
  • Medicamentul se administreaza parenteral si este prescris in mod normal de medic.

Medicamentele care nu prezinta niciuna dintre aceste caracterstici pot fi eliberate fara prescriptie medicala. In general, acestea sunt utilizate pentru tratamentul unor afectiuni usoare: durere de cap, febra, tuse seaca sau productiva, diaree, constipatie, etc.

Cum aflu daca am nevoie de prescriptie medicala?

Pentru a repera categoria in care se incadreaza un anumit medicament, puteti intreba farmacistul sau puteti urma urmatorii pasi:

  1. Intrati pe site-ul ANMDMR:https://www.anm.ro
  2. Accesati sectiunea Medicamente de uz uman.
  3. Accesati subsectiunea Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman.
  4. Cautati medicamentul dorit dupa denumirea comerciala.
  5. Apasati pe butonul albastru "Detalii" din dreptul medicamentului dorit.
  6. Identificati rubrica "Prescriptie" din tabelul "Detalii medicament" unde puteti intalni urmatoarele prescurtari:
  • OTC (din engleza over-the-counter) - medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala;
  • P6L - medicament care se elibereaza cu prescriptie medicala valabila 6 luni;
  • PRF - medicament care se elibereaza cu prescriptie medicala care se retine in farmacie;
  • PS - medicament care se elibereaza cu prescriptie medicala speciala (stupefiante si psihotrope);
  • PR - medicament care se elibereaza cu prescriptie medicala restrictiva pentru utilizarea in anumite domenii specializate.

In ce conditii pot fi achizitionate OTC-urile?

In general, toate medicamentele pot fi achizitionate din farmacii, insa in cazul OTC-urilor exista si posibilitatea achizitionarii din farmaciile online. Indiferent de calea pentru care opteaza pacientul in vederea achizitionarii medicamentului, este esential ca farmacistul sa se asigure ca medicamentul este utilizat corect. In acest sens, ordinul nr. 444/2019 conditioneaza eliberarea medicamentelor fara prescriptie medicala prin intermediul farmaciilor online de furnizarea catorva informatii importante referitoare la starea de sanatate a pacientului:

  • Data nasterii;
  • Greutatea;
  • Inaltimea;
  • Sexul;
  • Tratamente curente;
  • Antecedente alergice;
  • Starea de sarcina sau alaptare.

Schimbul de informatii dintre pacient si farmacist are loc in cadrul unui dialog care se poate desfasura fie prin email, fie online.

Pentru a putea achizitiona medicamentul fara prescriptie medicala, pacientul trebuie sa completeze o declaratie de consimtamant privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, iar farmacistul este obligat sa respecte secretul profesional asigurand confidentialitatea datelor pacientilor.

Cum achizitionez un medicament OTC de pe drmax.ro?

Procesul de achizitionare a medicamentelor OTC in cadrul site-ului drmax.ro respecta intocmai prevederile legale stipulate in Ordinul nr. 444/2019 si se compune din cativa pasi simpli:

  1. achizitionarea medicamentului incepe cu completarea unui formular ce cuprinde informatii legate de starea de sanatate a pacientului pentru care se solicita medicamentul;
  2. achitarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala se va face doar online (cu cardul);
  3. dupa transmiterea formularului si plasarea comenzii, farmacistul Dr. Max va intra in legatura cu solicitantul pentru a valida comanda si pentru a se asigura de utilizarea corespunzatoare a medicamentului;

Fie ca vorbim despre medicamente eliberate cu prescriptie medicala sau despre OTC-uri, utilizarea corecta este esentiala pentru tratarea eficienta a patologiilor. Pentru a va usura accesul la medicamentele OTC, Dr. Max va pune la dispozitie farmacia online si intreaga expertiza a farmacistilor Dr. Max care se vor asigura ca dumneavoastra veti primi intocmai medicamentele de care aveti nevoie.

Referințe:

Ordinul nr. 444 din 25 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor farmaceutice. Monitorul Oficial nr. 270 din 9 aprilie 2019.

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Monitorul Oficial, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006.

Nomenclatorul medicamentelor de uz uman. Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania. Disponibil la: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/nomenclatorul-medicamentelor

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor