Carcei: ce sunt, ce afectiuni pot indica, cum scapam de ei

11. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Carceii sunt contractii bruste, involuntare ale muschilor de la extremitati, cu durere. Durata acestora poate varia de la cateva secunde la minute, iar disconfortul este mare. Cauzele aparitiei acestor contractii sunt diferite. In spatele aparitiei acestor carcei, cunoscuti si sub denumirea de crampe musculare, sunt atat cauze fizice, cat si unele de natura metabolica. 

 Carceii apar in partea inferioara a corpului, in zona gambelor picioarelor si a coapselor, uneori. Durerea de scurta durata sau mai intensa paralizeaza muschiul unde apare. Desi de regula carceii se manifesta atunci cand faceti activitate fizica, exista situatii in care aceste contractii musculare involuntare apar si in repaus, atat pe timpul zilei, cat si noaptea. 

Cauze

Cauzele aparitiei carceilor sunt diverse si pot avea legatura cu activitatea desfasurata, cu suprasolicitarea musculara sau cu mentinerea intr-o anumita tensiune si pozitie a unui munschi. 

Cei care fac sport, si aici ii putem include si pe sportivi si pe cei care iubesc miscarea ocazionala, stiu cum se resimte un carcel si cat de dureros poate fi. Carcelul nu are legatura cu pregatirea fizica, miscarea si tensiunea asupra unul muschi putand determina aparitia sa. 

In plus, sportivii care au avut probleme musculare in trecut pot sa aiba frecvent carcei. De asemenea, dupa un efort muscular intens, crampele musculare pot sa apara. 

Daca aceste crampe musculare se declanseaza des sau se repeta la anumite intervale de timp, este indicat sa mergeti la medic pentru control si investigatii. 

Alte cauze ale carceilor sunt:

  • Sarcina - femeile gravide pot experimenta aparitia crampelor musculare, tensiunea asupra muschilor este enorma, pe parcursul dezvoltarii bebelusului, pe de o parte, dar si pentru ca greutatea creste destul de mult. 
  • Apa rece - sportivii stiu ca uneori trebuie sa stea in apa rece pentru tratarea anumitor leziuni musculare, dar acest lucru poate duce la aparitia carceilor. 
  • Afectiuni ale nervilor coloanei vertebrale.
  • Probleme de sanatate - tiroida, tetanos, insuficienta venoasa, intoxicatii cu metale grele, boli ale ficatului, diabet, deficiente ale picioarelor etc.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Deficiente sau lipsa unor minerale esentiale sau a unor vitamine.
  • Deshidratarea severă - ca urmare a unei activitati fizice intense, ca urmare a varsaturilor puternice. 

Afectiuni ascunse de carcei

Daca crampele musculare sunt frecvente este recomandat sa va vada un medic specialist. Daca nu aveti probleme de sanatate, atunci exista posibilitatea ca totul sa fie pe fondul unor situatii ca cele enuntate mai sus. 

In cazurile extreme, cand durerile sunt puternice, iar spasmele se repeta des, la acestea adaugandu-se si boli cronice cunoscute, totul se poate complica. Acesta este motivul pentru care medicul trebuie consultat de urgenta, pentru a putea stabili un diagnostic si pentru a incepe un tratament cat mai rapid. 

Afectiunile cronice, cele grave, consumul anumitor medicamente prescrise - pot duce, in anumite situatii, la aparitia repetitiva a crampelor musculare. De aceea, medicul care va va consulta trebuie sa afle tot istoricul medical, tratamentele medicamentoase prescrise si urmate, precum si medicamentele fara reteta la care ati apelat. 

La toate acestea se vor adauga informatii despre stilul de viata, dieta avuta, momentele in care ati observat ca apar carceii, perioadele, intensitatea dureroasa si alte informatii pe care le puteti oferi. 

Medicul este cel care decide ce alte investigatii trebuie sa faceti inainte de a putea sa va ofere un tratament adecvat nevoilor. 

In spatele acestor crampe musculare ce apar regulat pot sa se afle probleme mai grave ale organismului. Deficientele de vitamine si minerale - vitamina D, anumite vitamine din grupul B, calciu, magneziu, potasiu, bolile cronice - anumite boli musculare, nervoase, sangvine, respiratorii, degenerative - Parkinson, Alzheimer - pot favoriza aparitia carceilor. 

Carceii pe timpul noptii

Am vorbit pana acum despre crampele musculare care apar pe timpul zilei, cand sunt efectuate activitati si miscare. Asa cum aratam la inceput, carceii pot sa apara si noaptea, in repaus. 

De asemenea, trebuie sa facem precizarea, ca si in acest caz durerile sunt puternice, persoana care a experimentat o astfel de criza stie cum este sa fie trezita din somn de intensitatea episodului. Cu cat apar mai multe astfel de evenimente, cu atat somnul este deranjat, nu se mai poate realiza sistemul normal de somn-veghe, organismul se simte epuizat si poata sa apara alte probleme de tipul insomniei sau chiar al atacurilor de panica. 

Indiferent de modul de actiune, viata persoanei se schimba radical. Vizita la medicul specialist este esentiala, in caz contrat riscati sa dezvoltati si alte probleme pe fondul epuizarii fizice si psihice. 

Tratamente

Medicul poate recomanda tratament medicamentos, in anumite situatii. Cu toate acestea, daca nu vorbim despre cazuri grave, carceii pot fi tinuti sub control cu putina atentie. Iata cateva remedii simple, pe care le puteti utiliza daca va treziti in situatia in care carceii va fac probleme:

  • O baie calda;
  • Gheata pe zona contractata;
  • Hidratarea eficienta;
  • Masajul zonei cu probleme pentru relaxarea muschiului;
  • Dieta alimentara bogata in vitamine si minerale;
  • Utilizarea unor produse de tip gel la recomandarea medicului. 

Pentru a preveni aparitia carceilor este foarte bine sa aveti o dieta echilibrata, un stil de viata sanatos, cu miscare zilnica, cu realizarea unor exercitii specifice pentru intinderea muschilor, fara a provoca leziuni, efort dozat, hidratare intensa si dusuri calde. 

Toate aceste variante pot ajuta pentru a reduce numarul episoadelor de spasm muscular, dar medicul va poate oferi cea mai buna varianta, astfel incat crizele sa fie diminuate. 

Sunt persoane care au apelat la administrarea unor suplimente alimentare pentru articulatii oase si muschi, astfel incat sa lupte impotriva carceilor, insa nu exista studii care sa demonstreze eficienta acestor tratamente. 

Daca carceii apar cu prevalenta noaptea, va puteti pregati pentru un somn linistit daca urmati ideile oferite mai sus de prevenire a crizelor, carora le adaugati si un pic de miscare inainte de culcare. Un streching usor va ajuta la relaxarea musculara. 

Extra sfat: relaxarea trebuie sa vina si prin indepartarea grijilor cotidiene. Stresul trebuie diminuat sau inlaturat, iar momentele de relaxare trebuie sa fie totale. Si aici nu ne referim doar la perioada inainte de culcare, ci si la momentele de dupa terminarea programului de munca sau a activitatilor zilnice. Pot ajuta si terapiile alternative de relaxare, meditatia sau masajul. 

 Activitatile fizice intense, intinderile bruste, anumite pozitii mentinute mai mult timp, pot determina aparitia carceiilor la nivelul gambelor. Durerea, intensitatea si frecventa mare a crampelor musculare trebuie sa constituie un semnal de alarma, iar vizita la medicul de specialitate este absolut necesara. Tratamentul poate veni dupa investigatii amanuntite, mai ales ca sunt cauze variate pentru aparitia crampelor musculare ziua sau noaptea. 

 Carceii pot aparea in diverse momente. Indiferent de context, calitatea vietii persoanelor este afectata. In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente. 

 Surse de informare:

1. Muscle cramp - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820

2. Nocturnal Leg Cramps - https://www.aafp.org/afp/2012/0815/p350.html

3. What Causes Leg Cramps? - https://www.healthline.com/health/pain-relief/what-causes-leg-cramps

4. How to get rid of muscle cramps in your legs - https://www.health.harvard.edu/pain/how-to-get-rid-of-muscle-cramps-in-your-legs

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor