Ce stii despre liftingul sprancenelor?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Lifting-ul de sprancene este interventia estetica prin care se realizeaza ridicarea sprancenelor, imbunatatind aspectul zonei ochilor si al fruntii. Aceasta operatie poate fi asociata si cu alte procedee chirurgicale de la nivelul fetei: blefaroplastia superioara, lifting-ul facial sau lipofilling-ul. Fiind o interventie de ordin estetic, aceasta poate imbunatati foarte mult perceptia si increderea in sine.

O data cu inaintarea in varsta si cu pierderea elasticitatii tegumentului, sprancenele migreaza gravitational. Se micsoreaza astfel distanta pleoapei superioare si determina aspectul de ochi obosit, trist sau incruntat. Interventia se poate adresa oricarei persoane care are sprancenele cazute, pozitionate prea jos sau asimetrice. Tehnica chirurgicala variaza foarte mult in functie de gradul de coborarea a sprancenei, dorintele pacientului si daca se mai asociaza alte interventii in acelasi timp. Optarea pentru lifting endoscopic presupune existenta in cadrul clinicii a unor instrumente speciale pentru aceasta interventie. Avantajul acesteia este prezenta unor incizii mult mai mici si o recuperare mai rapida.

Abordarea deschisa se poate adresa ridicarii sprancenelor si a fruntii sau doar a sprancenelor. Inciziile pot fi ascunse in zona paroasa a scalpului, atunci cand se ridica fruntea si sprancenele (lifting coronal). In cazul ridicarii doar a sprancenei, incizia va fi situata la limita dintre frunte si sprancene.

Ca orice interventie chirurgicala, lifting-ul de sprancene asociaza si anumite riscuri: sangerarea, infectia, cicatrizarea inestetica (cicatrice hipertrofica, cheloida, retractila), modificari de sensibilitate a tegumentului fruntii si partial a scalpului, asimetrie intre cele doua sprancene, modificari ale distributiei parului sprancenos (pierderea foliculilor pilosi sau modificarea liniei paroase a sprancenei). Fiecare dintre acestea are rezolvarea initial conservatoare si ulterior chirurgicala. Dupa interventie, sunt necesare trei-sapte zile de repaus, in functie de amploarea interventiei. Veti avea medicatie pentru calmarea durerilor si veti dormi cu capul pe mai multe perne pentru a reduce edemul. Incizia poate fi inchisa cu fire sau cu plasture chirurgical, acestea trebuie indepartate intre sapte si zece zile.

Lifting-ul de sprancene poate restabili un aspect mai tineresc si atragator. Rezultatul operatiei nu este garantat pe viata. Tegumentul fetei continua sa treaca prin modificari specifice imbatranirii, astfel ca in timp sprancenele vor incepe sa coboare din nou. Pentru a stabili tehnica chirurgicala cea mai potrivita, este obligatorie examinarea si o discutie detaliata cu un medic plastician.

 

Dr. Cristina Berbecar-Zeca

Medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva.

Clinica Zetta

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor