Cat de mult timp rezista plombele dentare?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Multi dintre romani trec pragul clinicilor stomatologice pentru a-si plomba dintii.

De fapt, plomba este o procedura de sigilare pe un dinte care a fost curatat de carii si care are rolul de a preveni evolutia viitoarelor carii dentare impiedicand acumularea bacteriilor la dintele plombat. In termeni medicali, plomba poarta denumirea de obturatie dentara. Exista mai multe tipuri de obturatii dentare astfel: de amalgam, din rasini de compozite, de ionomeri de sticla, din aliaje din aur, de portelan. Plombele din materiale compozite sunt superioare celorlalte materiale de plombare si nu prezinta microporozitati la care sa adere placa bacteriana din cavitatea bucala.

Cat rezista o plomba?

Orice pacient este interesat ca plomba sa reziste o perioada cat mai indelungata de timp. In medie, o plomba poate rezista cativa ani buni daca in aceasta perioada pacientul efectueaza controale periodice si mentine o igiena orala potrivita. Durata de viata a unei plombe depinde si de tipul de material din care este facuta si de dimensiunea acesteia.

Cand se inlocuieste o plomba?

Medicul stomatolog va inlocui plomba daca aceasta cade sau daca exista crapaturi sau fisuri in ea. De cele mai multe ori, o plomba fisurata poate fi descoperita de medic in timpul vizitei periodice. Innegrirea marginilor obturatiei este un semn care sugereaza acumularea bacteriilor si acesta este un alt semn ca plomba trebuie inlocuita.

Cum se aplica o plomba?

Exista cativa pasi pe care medicul stomatolog ii va urma atunci cand va pune o plomba. In primul rand va face o anestezie locala, apoi va indeparta cariile, va pregati suprafata necesara plombei, va aplica materialul plombei, iar la final o va slefui, asigurandu-se ca pacientul se simte bine, fara sa existe vreun disconfort legat de lucrarea dentara incheiata.

Cum stii daca ai nevoie de  o plomba?

Din pacate, nu ne putem da seama intotdeuna acasa, in fata oglinzii, de necesitatea unei obturatii dentare. Pentru a fi siguri ca la mijloc este vorba de o carie, este necesara o vizita  la medicul stomatolog, cel care va decide necesitatea unei plombe. 

 

Dr ALEXANDRA FAGETEANU

Medic stomatolog

Clinicile dentare Dr. Leahu