Castravete - beneficii, proprietati, contraindicatii

15. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Castravetele

 

Ce este castravetele?

Desi este frecvent considerat a fi o leguma, castravete este un fruct, membru al familiei Cucurbitaceae. Castravetele este bogat in substante nutritive benefice, anumiti compusi ai plantelor si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea unor afectiuni.

De asemenea, castravetii au un continut scazut de calorii, dar si o cantitate ridicata de apa si fibre solubile, fiind ideali pentru sustinerea hidratarii si sprijinirea pierderii in greutate.

Tipuri de castravete

Exista doua tipuri principale:

  • Castravetii care pot fi consumati in stare proaspata, adesea intr-o salata. Acestia au o lungime de peste 12 cm si au coaja neteda.
  • Castravetii pentru muraturi, care se consuma doar conservati. Acestia pot avea o lungime de 3-7 centimetri si au coaja cu spini.

Un castravete crud de cca 300 de grame, necuratat contine urmatoarele substante nutritive:

  • Calorii: 45;
  • Grasime totala: 0 grame;
  • Carbohidrati: 11 grame;
  • Proteine: 2 grame;
  • Fibre: 2 grame;
  • Vitamina C: 14% din doza zilnica necesara;
  • Vitamina K: 62% din doza zilnica necesara;
  • Magneziu: 10% din doza zilnica necesara;
  • Potasiu: 13% din doza zilnica necesara;
  • Mangan: 12% din doza zilnica necesara.

In plus, castravetii au un continut ridicat de apa.

Ce beneficii potentiale prezinta castravetele?

 

Tratament cu castravete

 

Castravetele prezinta o serie de beneficii potentiale, dupa cum urmeaza:

  • Bogat in nutrienti. Castravetii sunt saraci in calorii, dar bogati in apa si o serie de vitamine si minerale importante. 
  • Contine antioxidanti. Castravetii contin antioxidanti, inclusiv flavonoide si taninuri, care impiedica acumularea de radicali liberi daunatori si pot reduce riscul de boli cronice.
  • Favorizeaza hidratarea. Castravetii constau in cea mai mare parte din apa, circa 96% si contin electroliti importanti care pot ajuta la prevenirea deshidratarii. Mentinerea hidratarii este esentiala pentru un intestin sanatos, prevenirea constipatiei, evitarea pietrelor la rinichi.
  • Efect antiinflamator. Inflamatiile  pot contribui la declansarea dezvoltarii unor probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, afectiuni autoimune, depresie.
  • Ingrijirea pielii. Nutrientii din castravete pot oferi beneficii pentru sanatatea pielii. Aplicarea castravetelui feliat direct pe piele poate ajuta la racirea si calmarea acesteia, reducand umflaturile, iritatiile si arsurile solare.
  • Ajuta la pierderea in greutate. Castravetii au un continut scazut de calorii si pot fi folositi ca un topping pentru multe feluri de mancare. Toate acestea pot ajuta la pierderea in greutate.
  • Reduce glicemia. Castravetii pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea unor complicatii ale diabetului zaharat.
  • Sprijin in reglarea digestiei. Consumul de castraveti poate ajuta la sustinerea miscarilor intestinale regulate, datorita nivelului crescut de apa din compozitia lor, dar si pectinei, tipul de fibre solubile. 
  • Sanatatea oaselor. Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la imbunatatirea absorbtiei calciului, ceea ce poate sustine sanatatea sistemului osos. 
  • Prevenirea cancerului. Ca membru al familiei de plante Cucurbitaceae, castravetii contin niveluri ridicate de nutrienti cu gust amar, cunoscuti sub numele de cucurbitacin, care pot contribui la oprirea celulelor canceroase de la reproducere. Fibrele pot ajuta la protejarea impotriva cancerului colorectal.
  • Sanatate cardiovasculara. Fibrele pot ajuta la gestionarea colesterolului si la prevenirea problemelor cardiovasculare asociate. 
  • Diabetul zaharat. Castravetii pot juca un rol important in controlul si prevenirea diabetului zaharat. Acestia au valori scazute de indice glicemic (GI), ceea ce indica faptul ca ofera substante nutritive esentiale, fara a adauga carbohidrati care pot creste glicemia.

Ca si in cazul oricarui aliment sau supliment alimentar, cel mai bine este sa adaugi castravete in dieta intr-un ritm lent si constant.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si ia legatura cu un medic.

Atentie! Urmeaza intotdeauna instructiunile de folosire ale alimentului sau ale produsului si consulta medicul specialist inainte de a consuma castravete ca supliment sau in dieta.

Efecte secundare si contraindicatii

Castravetele este sigur pentru majoritatea oamenilor de folosit in alimentatie, dar exista cateva puncte de luat in considerare:

  • Pesticidele. O problema o pot reprezenta pesticidele folosite in cultivarea castravetilor. Inainte de a manca, indeparteaza coaja sau spal-o in apa calda. 
  • Probleme digestive. Unii oameni gasi unele tipuri de castravete greu de digerat.
  • Coagularea sangelui. Castravetele este relativ bogat in vitamina K. Consumul excesiv ar putea afecta procesul de coagulare a sangelui. Persoanele care folosesc warfarina sau medicamente similare de subtiere a sangelui, nu ar trebui sa consume cantitati ridicate de castravete fara a consulta un medic.
  • Alergie. Unele persoane se confrunta cu o reactie alergica la castravete.  Simptomele unei reactii includ urticarie, inflamatii, dificultati de respiratie. Atentie! Daca o persoana prezinta probleme de respiratie, are nevoie de asistenta medicala imediata. Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol.
  • Toxicitate. Unele componente ale plantei sunt toxice, fiind contraindicate utilizarii in alimentatie. Evita sa consumi planta pe care creste acest fruct. Consuma doar castravetii, despre care stii ca sunt comestibili.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai probleme de sanatate si crezi ca este posibil sa dezvolti alergii la acest fruct, adreseaza-te medicului si urmeaza sfaturile acestuia!

Consumul de castravete in cantitati moderate este sigur pentru majoritatea oamenilor. Nutrientii care se gasesc in fruct ar putea contribui la ameliorarea unor probleme de  sanatate. 

Surse de informare:

DiLonardo,Mary Jo. “Cucumber.”, Webmd, 2020

https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits Accesat in 17.08.2022.

Link, Rachel. “7 Health Benefits of Eating Cucumber.”, Healthline, 2017, 

https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber Accesat in 17.08.2022.

Ware,Megan. “Health benefits of cucumber.” Medical News Today, 2019

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006 Accesat in 17.08.2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor