Care sunt riscurile loviturilor la cap si cum recunosti semnalele de alarma

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Fetita lovita la cap

Craniul protejeaza creierul in cazul unor traumatisme, numai ca exista situatii in care craniul nu poate proteja destul de bine si atunci creierul are de suferit. Loviturile la cap pot fi inofensive, dar si periculoase, depinde de locul loviturii, dar si de severitatea acesteia. Leziunile de la nivelul capului sunt de 2 feluri:

  • prin izbire: accidente rutiere, accidente sportive, agresiuni fizice;
  • prin zguduire: acestea se manifesta mai ales in cazul bebelușilor.  

Loviturile (traumatismele) de la nivelul craniului sunt inofensive (acestea pot fi ameliorate cu o simpla compresa cu gheata), dar si periculoase, iar intr-un astfel de caz este recomandat sa consulti medicul. 

Explicam in acest articol cum faci diferenta intre loviturile de la cap, care sunt riscurile acestora si cum recunosti gravitatea lor.

Cum faci diferenta intre un cucui si o leziune grava 

O lovitura la cap poate sa afecteze scalpul, craniul, sau creierul. Leziunile de la nivelul capului pot fi:

  • inchise: in acest caz craniul nu este afectat;
  • deschise: craniul este afectat.

Nu este foarte usor de facut diferenta intre o leziune usoara si una severa, iar acest lucru se intampla pentru ca o leziune usoara poate cauza, in unele situatii, hemoragii cerebrale. Tocmai de aceea, este recomandat ca orice traumatism care are loc la nivelul capului sa fie tratat foarte serios si in functie de simptomele pacientului trebuie mers la medic, singurul in masura sa evalueze gravitatea loviturii. Pe de alta parte, diferenta dintre un traumatism usor si unul sever poate fi facuta si in functie de simptomele resimtite.

Simptomele unui traumatism usor la cap

  • durere;
  • senzatie de confuzie;
  • incetosarea privirii;
  • greata;
  • tiuit in urechi.

Simptomele unui traumatism sever la cap

Tipuri de lovituri la cap si riscurile acestora

Dupa o lovitura la cap, poate fi afectata capacitatea celulelor nervoase de a transmite anumite semnale corpului. In urma acestor modificari, pacientul poate avea probleme legate de confuzie, de echilibru sau de deplasare/coordonarea miscarilor. Literatura medicala recunoaste urmatoarele tipuri de lovituri la cap:

  • hematom: este cel mai inofensiv traumatism (cucui). Se manifesta prin acumularea de sange intre craniu si piele. In mod normal, hematomul se retrage in cateva zile si nu exista riscuri pentru pacient. Daca aceasta acumulare de sange se dezvolta la nivelul creierului, situatia poate fi grava, pentru ca se poate ajunge la leziuni cerebrale permanente, sau simptome grave, cum ar fi pierderea cunostintei.
  • hemoragie: sangerarea necontrolata care se manifesta la nivelul capului, in urma unui traumatism, poate sa duca la aparitia unor simptome precum: dureri de cap, varsaturi.
  • contuzie: presupune existenta unor leziuni cerebrale si se manifesta prin dureri severe de cap. In mod normal, contuzia apare atunci cand capul se loveste de o suprafata si nu reprezinta un pericol. Cu toate acestea, daca se repeta contuziile, se pot instala daune cerebrale permanente. 
  • edem: un edem presupune o leziune la nivelul creierului. Daca inflamatia se produce in jurul creierului, nu este o problema de sanatate. Daca sunt insa afectate tesuturile creierului, creste presiunea intracraniana.
  • fracturi craniene: craniul nu poate fi spart foarte usor, dar atunci cand traumatismul este foarte puternic, leziunea la nivelul creierului este grava.

Cum se tratează loviturile la cap

 

Tratarea loviturilor la cap

Daca pacientul ajunge la medic, acesta face anamneza si examineaza pacientul. In unele cazuri, medicul recomanda investigatii suplimentare, pentru a vedea daca exista la nivel cerebral cheaguri de sange, leziuni, sau edem.

În mod normal, loviturile usoare la cap se trateaza cu comprese cu gheata si medicamente impotriva durerii. In cazul in care leziunea este deschisa, medicul o coase si o bandajeaza

In unele cazuri grave, medicul recomanda internarea pacientului, care poate fi tratat medicamentos (antidiuretic, antiepileptic), sau interventie chirurgicala, daca este nevoie sa se indeparteze un hematom. Antiinflamatoarele nu sunt recomandate, pentru ca se poate ajunge la agravarea sangerarilor. 

Cum pot fi prevenite loviturile la cap

Nu toate loviturile la cap pot fi prevenite, de exemplu cele care rezulta in urma unor accidente. Exista insa alte masuri care pot fi luate pentru protectia impotriva unei leziuni cerebrale traumatice:

  • nu te urca la volan daca te afli sub influenta alcoolului sau a substantelor ilegale.
  • poarta centura de siguranta atunci cand te afli in masina.
  • daca circuli cu bicicleta sau motocicleta poarta casca de protectie. Foloseste casca de protectie si daca mergi cu rolele, esti amator de skateboard, sau de sporturi de contact.
  • nu te urca niciodata pe o scara daca te simti ametit sau confuz. 
  • atentie la medicamentele pe care le folosesti, unele pot declansa confuzie.
  • tulburarile de vedere trebuie diagnosticate de un medic specialist. Mergi la oftalmolog daca apar astfel de modificari.

Rezumat

  • Loviturile la cap pot cauza leziuni cerebrale. Acestea variaza de la usoare pana la severe. 
  • Simptomele pot fi diferite: dureri de cap, ameteala, confuzie, greata, varsaturi, convulsii, pierderea cunostintei.
  • Leziunile severe necesita tratament imediat. In unele situatii grave, se poate ajunge pana la interventie chirurgicala. Pacientii care au leziuni cerebrale grave au in general nevoie de perioade lungi de recuperare. 

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele in cazul traumatismelor cerebrale pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare

AANS, „Traumatic Brain Injury”: https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Traumatic-Brain-Injury#:~:text=Traumatic%20Brain%20Injury%20(TBI)%20is,skull%20and%20enters%20brain%20tissue.

Mayo Clinic, „Traumatic Brain Injury”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/traumatic-brain-injury/symptoms-causes/syc-20378557

MedlinePlus, „Traumatic Brain Injury”: https://medlineplus.gov/traumaticbraininjury.html

Johns Hopkins Health, „Traumatic Brain Injury”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/traumatic-brain-injury

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor