CA 19-9: ce trebuie sa stii despre valorile acestuia in organism

27. 2. 2024 · 8 minute de citit

CA 19-9 este un marker tumoral cu o importanta valoare pentru diagnostic. Citeste in continuare pentru a descoperi care sunt semnificatiile sale, valorile normale si posibilitatile de interpretare ale deviatiilor de la standard! Nu uita ca experienta si cunostintele medicului sunt cele care ofera cea mai buna interpretare a rezultatelor, in context clinic si in functie de alte investigatii efectuate si permit stabilirea unui tratament adecvat!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
CA 19-9: ce trebuie sa stii despre valorile acestuia in organism

Ce este markerul tumoral CA 19-9?

Markerul tumoral CA 19-9 este o proteina care poate fi detectata in sangele pacientilor, avand un rol important in identificarea si monitorizarea anumitor tipuri de cancer, cel mai frecvent asociat fiind cancerul pancreatic. In mod normal, acest marker nu este folosit pentru a depista cancerul la persoanele sanatoase, functia sa principala fiind aceea de a monitoriza evolutia bolii la pacientii deja diagnosticati cu cancer [1]. 

Acest marker tumoral este adesea utilizat in monitorizarea raspunsului la tratament al pacientilor cu cancer pancreatic. De exemplu, un nivel crescut de CA 19-9 dupa indepartarea chirurgicala a cancerului poate sugera o recidiva a bolii. Insa, este important sa se stie ca acest marker nu este specific doar pentru cancerul pancreatic.

Desi CA 19-9 este un instrument util in monitorizarea cancerului, exista si unele limitari. Niveluri ridicate de CA 19-9 pot fi observate si in cazul altor tipuri de cancer sau in anumite afectiuni benigne, cum ar fi pancreatita. Astfel, un test pozitiv CA 19-9 nu este suficient pentru a confirma diagnosticul de cancer [2].

Interpretarea rezultatelor testului CA 19-9 necesita prudenta si cunostinte medicale. Valorile markerului tumoral CA 19-9 trebuie interpretate in contextul starii generale de sanatate a pacientului, a simptomelor prezentate si a altor rezultate de laborator. Un singur test CA 19-9 nu poate confirma sau exclude prezenta cancerului.

Cand este recomandata determinarea CA 19-9? 

Determinarea markerului tumoral CA 19-9 este o procedura recomandata in special in diagnosticarea cancerului pancreatic. Acest marker tumoral este crescut in aproximativ 70-90% dintre cazurile acestui tip de cancer [3].

In plus, CA 19-9 nu doar ca ajuta la diagnosticarea cancerului pancreatic, dar se dovedeste a fi de folos si in urmarirea evolutiei bolii. O scadere a nivelului acestui marker tumoral dupa tratament poate fi un semn al unui raspuns pozitiv la terapie. In schimb, daca nivelul lui creste, acest lucru ar putea sugera o recidiva a bolii. In aceasta privinta, CA 19-9 devine un aliat important in managementul pacientilor cu cancer pancreatic [4].

Markerul tumoral CA 19-9 poate fi, de asemenea, crescut si in cazul altor boli. Acesta poate fi recomandat pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac sau de colon. Mai mult, studiile au aratat ca si anumite boli non-maligne, cum ar fi pancreatita sau bolile hepatice pot duce la cresterea nivelului de CA 19-9 [2].

In absenta simptomelor, determinarea CA 19-9 poate fi recomandata si in cazul persoanelor cu risc crescut de a dezvolta cancer. Aceasta include persoanele cu istoric familial de cancer pancreatic sau cu alte boli care ii predispun la cancer. Astfel, testarea poate fi utilizata ca masura preventiva, pentru a depista eventuale probleme inainte ca acestea sa devina evidente.

Determinarea valorii CA 19-9 - cum se efectueaza?

Determinarea valorii markerului tumoral CA 19-9 se face prin intermediul unui test de sange simplu. In cadrul acestei proceduri, medicul va recolta o mostra de sange dintr-o vena, de obicei din interiorul cotului sau de pe dosul mainii. Desfasurarea testului nu necesita pregatiri speciale pentru pacient, procedura fiind standard, similara cu orice alta recoltare de sange.

Este important sa informezi medicul despre orice medicamente sau suplimente pe care le iei inainte de a ti se recolta sange pentru testul CA 19-9. Unele dintre acestea pot influenta rezultatele testului si pot induce erori in interpretarea acestora. Astfel, comunicarea deschisa cu medicul poate asigura o evaluare mai precisa a rezultatelor.

Dupa prelucrarea probei de sange in laborator, rezultatele vor indica nivelul CA 19-9 din organism. Valoarea normala pentru CA 19-9 este mai mica de 27 U/mL. O valoare mai mare decat aceasta nu indica neaparat prezenta unei tumori maligne, ci poate fi un semn al altor afectiuni, cum ar fi pancreatita, hepatita sau ciroza. De aceea, este esentiala interpretarea rezultatelor in contextul clinic al fiecarei persoane in parte [1].

Testul CA 19-9 nu este folosit, de regula, pentru diagnosticarea cancerului, ci mai degraba pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului in cazul persoanelor care au fost deja diagnosticate cu cancer. In unele cazuri, poate fi utilizat pentru a detecta recurenta cancerului dupa tratament.

Valorile normale ale markerului tumoral CA 19-9

In mod general, valorile normale pentru markerul tumoral CA 19-9 se situeaza intre 0 si 27 U/mL. Este important de subliniat faptul ca aceste valori pot varia in functie de laboratorul care efectueaza testul si de metoda specifica de testare utilizata.

Daca valorile CA 19-9 se situeaza in intervalul normal, acest lucru sugereaza ca nu exista un cancer pancreatic sau alte tipuri de cancer care pot creste acest marker tumoral. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca o valoare normala nu exclude in totalitate prezenta cancerului, deoarece exista cazuri in care unele tipuri de cancer nu determina cresterea nivelului acestui marker [3].

Este esential de mentionat ca valorile normale pot varia de la o persoana la alta, in functie de o serie de factori. Acestia pot include varsta, sexul, starea de sanatate generala sau prezenta altor afectiuni. De aceea, interpretarea valorilor CA 19-9 trebuie sa fie realizata in contextul starii generale de sanatate a pacientului si in combinatie cu alte rezultate ale testelor.

In unele cazuri, poate fi necesara repetarea testului pentru a confirma rezultatele sau pentru a monitoriza evolutia unei boli. Nu doar valoarea absoluta a CA 19-9 este importanta, ci si evolutia acesteia in timp. Astfel, o crestere sau o scadere a valorii acestui marker in timp poate oferi informatii suplimentare despre starea de sanatate a pacientului [2].

Cresterea valorilor CA 19-9: semnificatie clinica

Cresterea valorilor markerului tumoral CA 19-9 are o semnificatie clinica importanta. In context clinic, o crestere a valorii acestui marker poate sugera prezenta unui cancer gastrointestinal, in special cancerul pancreatic. Desi acest marker nu este specific sau exclusiv pentru cancerul pancreatic, nivelurile ridicate sunt frecvent asociate cu aceasta afectiune, peste 80% dintre pacientii cu cancer pancreatic prezentand valori ridicate ale CA 19-9.

In plus, exista si alte afectiuni care pot cauza o crestere a valorilor CA 19-9. Printre acestea se numara pancreatita cronica, ciroza hepatica, colecistita, fibroza chistica sau obstructia ductului biliar.

Markerul tumoral CA 19-9 joaca un rol important si in monitorizarea raspunsului la tratament. O scadere a valorilor acestuia dupa inceperea tratamentului pentru cancerul pancreatic poate indica un raspuns pozitiv la terapie. Pe de alta parte, o crestere constanta a valorilor poate sugera o progresie a bolii sau un raspuns slab la tratament [4]. 

Totusi, este esential sa se inteleaga ca valorile CA 19-9 nu trebuie interpretate izolat, ci in contextul clinic general al pacientului. Un rezultat pozitiv la acest test poate necesita confirmare prin alte metode de diagnostic si nu indica neaparat prezenta cancerului. Markerii tumorali precum CA 19-9 sunt doar una dintre componentele unui diagnostic complex care ar trebui sa includa si examinari fizice, imagistica medicala si, daca este necesar, biopsie.

Limite si interferente

Markerul tumoral CA 19-9, desi util in diagnosticarea si monitorizarea anumitor tipuri de cancer, are limitarile sale. Acesta nu este specific pentru o anumita forma de cancer. Poate fi crescut si in alte afectiuni, cum ar fi cele hepatobiliare sau pancreatice, care nu sunt neaparat maligne. Aceasta inseamna ca o valoare crescuta a CA 19-9 poate duce la rezultate fals pozitive, sugerand prezenta unei tumori maligne cand in realitate aceasta nu exista [1]. 

In plus, exista factori care pot interfera cu determinarea valorii CA 19-9. Inflamatiile sau infectiile din organism pot influenta rezultatul testului, si de asemenea, anumite medicamente pot afecta nivelul acestui marker in sange. Mai mult, unele persoane pot avea valori normale ale CA 19-9 chiar daca au cancer, ceea ce poate duce la rezultate fals negative, creand impresia unei stari de sanatate cand, de fapt, cancerul este prezent.

Utilizarea markerilor tumorali, inclusiv CA 19-9, nu ar trebui sa inlocuiasca examenele standard de screening si diagnostic pentru cancer, ci ar trebui folositi in combinatie cu alte teste pentru a confirma un diagnostic de cancer.

Valoarea markerului tumoral CA 19-9 reprezinta un element extrem de important in procesul de formulare a unui diagnostic, insa ramane doar o piesa a puzzle-ului; valorile sale nu pot fi interpretate corect decat prin coroborare cu starea clinica a pacientului si cu rezultatele celorlalte investigatii efectuate. Daca esti ingrijorat cu privire la starea ta de sanatate sau daca ai intrebari, contacteaza medicul; este cel mai in masura sa iti raspunda!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. “CA 19-9 - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Www.urmc.rochester.eduwww.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=ca_19_9, accesat la 27.02.2024;
  2. “CA 19-9 Blood Test (Pancreatic Cancer): MedlinePlus Medical Test.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/lab-tests/ca-19-9-blood-test-pancreatic-cancer/#:~:text=CA%2019%2D9%20is%20a, accesat la 27.02.2024;
  3. “CA 19-9: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” EMedicine, 7 May 2021, emedicine.medscape.com/article/2087513-overview, accesat la 27.02.2024;
  4. “CA19-9.” Pancreatic Cancer Action Network, pancan.org/facing-pancreatic-cancer/diagnosis/ca19-9/, accesat la 27.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor