Bromelaina: surse si rolul sau in organism

16. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ananas

Bromelaina este un amestec de enzime care se gaseste in sucul de ananas, in tulpinile si frunzele plantei, cu multiple beneficii pentru sanatate. Pe langa continutul bogat in nutrienti, sucul de ananas are si multa bromelaina. Aceasta este folosita pentru tratarea indigestiei si a tulburarilor digestive, reducerea inflamatiilor, fiind un sprijin in recuperarea dupa operatie, ajutor in diverse afectiuni ale sinusurilor, benefică si pentru pierderea in greutate. 

Amestecul de enzime, digera proteinele derivate din tulpina, frunzele si sucul ananasului. Bromelaina se regaseste in numeroase suplimente alimentare, singura sau in amestec cu alte ingrediente. Produsele care contin bromelaina sunt folosite pentru diminuarea si reducerea inflamatiilor si a umflaturilor, pentru trararea arsurilor, ca digestiv natural, pentru osteoartrita sau reducerea durerilor musculare si nu numai. Cu toate acestea, bromelaina nu este o substanta vitala pentru organismul uman si poate determina reactii secundare dupa utilizare. 

Surse si forme de bromelaina

Bromelaina contine proteinaza si proteaze, cea din tulpina si suc este diferita de bromelaina provenita din frunze, din punct de vedere al compozitiei enzimatice. Studiile recente au aratat ca bromelaina prezinta activitati fibrinolitice, antiinflamatoare si antitrombotice diferite si are beneficii terapeutice variate. 

De la tratamentul sinuzitei si al anginei pectorale, pana la absorbtia imbunatatita a medicamentelor si sprijin pentru probleme cardiovasculare, bromelaina pare a fi de folos si in activitatile desfasurate impotriva celulelor canceroase. 

Bromelaina a fost izolata pentru prima data din fructele de ananas, mai precis din sucul acestora. Astazi, extracte din frunze, tulpina si fruct, se utilizeaza la producerea de pastile, tablete orale, creme și pudre cu uz local, siropuri. 

Utilizeaza bromelaina numai la recomandarea medicului, respectand intocmai modul de administrare si perioada de utilizare. 

Atentie: consumul de ananas sau de suc de ananas nu are acelasi efect cu produsele disponibile in farmacii si nici nu exista studii realizate pentru a dovedi eficienta dozelor de suc sau de ananas proaspat, care ar putea sa suplineasca o doza administrata prin medicamente. 

Rolul si potentialele beneficii ale bromelainei pentru organism

Sistem circulator si boli cardiovasculare

Studiile au relevat faptul ca bromelaina poate preveni sau minimiza simptomele atacului ischemic tranzitoriu si ale anginei pectorale, fiind eficienta in tratarea hipertensiunii arteriale si a atacului de cord, precum si in accident vascular cerebral. Ea este utilizata in tratamentul tromboflebitei si al diverselor boli cardiovasculare pentru ca are capacitatea de a reduce riscul de tromboza arteriala si embolie

Sprijin pentru astmatici

Au fost observate unele rezultate incurajatoare ale bromelainei asupra dezvoltarii bolilor alergice la nivelul cailor respiratorii. Insa, pentru moment, nu sunt suficiente studii realizate in acest sens pentru a putea vorbi de beneficiile in cazul astmului.

Ameliorarea sinuzitei?

Reducerea simptomelor sinuzitei si ale inflamatiilor de la nivelul cailor nazale ar putea sa fie posibila si prin utilizarea unor doze de bromelaina, alaturi de medicamentele deja recomandate in aceasta afectiune. Bromelaina are potentialul de a reduce simptomele sinuzitei la copii si adulti si chiar de imbunatatire a respiratiei. 

Posibil ajutor in osteoartrita

Medicii ar putea recomanda bromelaina pentru tratarea eficienta a durerilor si inflamatiilor tesuturilor moi si pentru reducerea rigiditatii articulatiilor asociate cu osteoartrita.

Unele studii au scos la iveala faptul ca artrita genunchiului si cea a umarului pot fi tinute sub control si se poate ajunge la o imbunatatire a vietii pacientilor cu aceste probleme, dupa administrarea de bromelaina. 

Asigurarea functiei digestive

Sunt persoane care utilizeaza produse ce contin si bromelaina pentru tratarea diverselor afectiuni si tulburari digestive. Imbunatatirea functiei digestive cu suplimente alimentare cu bromelaina nu este inca pe deplin cunoscuta si nu se pot formula dovezi concrete de sustinere a acestor ipoteze de lucru. 

Pierderea in greutate vs. mentinerea greutatii optime

Pe piata sunt comercializate, astazi, suplimente alimentare menite sa ajute la reducerea greutatii, precum si unele produse destinate mentinerii greutatii corporale optime, care contin printre altele si bromelaina, aceasta fiind considerata un ingredient important al cresterii vitezei de digestie alimentare. Cu toate acestea, nu sunt dovezi stiintifice in acest sens. 

Cantar

 

Interventii chirurgicale si arsuri

Bromelaina administrata la recomandare medicala, inainte de o interventie chirurgicala, ar putea sa duca la reducerea numarului de zile pana la disparitia durerii si inflamatiei postoperatorii. Bromelaina este utilizata, uneori, la tratarea inflamatiilor acute si a leziunilor sportivilor. 

In acelasi timp au fost observate unele rezultate imbucuratoare, in ceea ce priveste folosirea bromelainei sub forma de crema, alaturi de medicamentele cunoscute, pentru indepartarea tesuturilor deteriorate din arsuri de gradul doi sau trei. Debridarea tesutului necrotic ar putea fi urmata si de accelerarea vindecarii, daca este utilizata bromelaina crema, datorita continutului de escaraza al amestecului de enzime. 

Bromelaina si celulele canceroase

Rezultatele obtinute dupa primele studii arata ca bromelaina poate sa aiba un efect benefic in lupta impotriva celulelor canceroase. Cercetarile sunt in faza incipienta si pentru moment se crede ca bromelaina ar putea avea un impact pozitiv in ceea ce priveste celulele canceroase, cu rol in controlul cailor care determina caracterul malign. 

Efecte secundare si riscuri ale consumului de bromelaina

Desi bromelaina este considerata a fi o substanta naturala, cu o toxicitate extrem de scazuta, pot sa apara efecte nedorite sau secundare ale consumului de produse pe baza de bromelaina: dureri menstruale puternice si de stomac, probleme de tranzit intestinal, ritm cardiac crescut, reactii alergice, greata, varsaturi, puls accelerat, piele rosie, pete si iritatii cutanate, respiratie dificila. 

Pentru oricare dintre aceste simptome, intrerupe consumul produselor cu bromelaina si mergi de urgenta la medic pentru investigatii amanuntite. 

Extra sfat: inainte de a lua orice suplimentar alimentar pentru boli si afectiuni diagnosticate, vorbeste cu medicul pentru ca produsele administrate sa nu interfereze cu cele prescrise de medic. Nu uita ca suplimentele alimentare nu pot inlocui un stil de viata sanatos, cu miscare si o dieta echilibrata, bazata pe consum de legume, fructe, proteina animala de calitate, cereale integrale, lapte si derivatele sale. 

Bromelaina este un amestec de enzime ce provin din fructul, tulpina si frunzele de ananas. Cercetarile, aflate la inceput, au aratat ca bromelaina poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Exista putine efecte secundare care pot sa apara ca urmare a consumului de bromelaina. Daca decizi sa iti administrezi suplimente alimentare pe baza de bromelaina ai grija la reactiile organismului si daca apar simptome neplacute mergi de urgenta la medic. 

Bromelaina deriva din planta de ananas. Afla de aici rolul acestui amestec de enzime asupra organismului si potentialele beneficii oferite. 

Surse de informare:

1. Does bromelain have any health benefits? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323783

2. Bromelain - https://www.healthline.com/health/bromelain

3. Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor