Boala von Willebrand: cauze, simptome, tratament

3. 4. 2024 · 8 minute de citit

Boala von Willebrand este o afectiune hematologica rara, dar care poate avea implicatii importante in ceea ce priveste starea de sanatate si calitatea vietii pacientilor. De la forme subclinice la forme grave de boala, cu potentialul de a pune in pericol viata pacientului, boala von Willebrand are un tablou clinic variat si variabil. Descopera care sunt cauzele determinante ale acestei afectiuni, cum se manifesta, cum poate fi diagnosticata si ce optiuni de tratament exista!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Boala von Willebrand: cauze, simptome, tratament

Ce este boala von Willebrand?

Boala von Willebrand este o tulburare sanguina ereditara caracterizata prin sangerari anormale cauzate de o deficienta a factorului von Willebrand. Aceasta proteina este esentiala pentru coagularea sangelui, avand un rol primordial in procesul de formare a cheagurilor. In lipsa acesteia, coagularea sangelui este ingreunata, ceea ce poate duce la sangerari prelungite in urma unei interventii chirurgicale sau a unei accidentari [1].

Exista trei tipuri principale de boala von Willebrand: tipul 1, tipul 2 si tipul 3. Fiecare tip se caracterizeaza prin diferite niveluri de severitate, respectiv de deficienta a factorului von Willebrand. In functie de tip, simptomele pot varia de la sangerari nazale sau gingivale pana la sangerari severe in urma unor leziuni minore sau interventii chirurgicale [2].

Boala von Willebrand este o boala genetica, ceea ce inseamna ca se transmite de la parinti la copii. Daca unul dintre parinti este purtator al bolii, exista o probabilitate de 50% ca si copilul sa mosteneasca aceasta afectiune. Insa exista si cazuri in care boala se declanseaza aparent spontan, fara a exista un istoric familial [3].

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala von Willebrand afecteaza aproximativ 1% din populatia globala, in diferite forme cu severitate variabila. Cu toate acestea, multi oameni nu sunt diagnosticati deoarece simptomele pot fi usoare sau pot fi confundate cu alte afectiuni [1].

Cauzele bolii von Willebrand

Boala von Willebrand este o afectiune ereditara cu origine genetica. Ea este cauzata de mutatii la nivelul genei VWF, care controleaza productia de factor von Willebrand - o proteina esentiala pentru coagularea sangelui. Atunci cand acest factor lipseste sau nu functioneaza corect, sangerarea poate deveni o problema serioasa.

Tipurile bolii von Willebrand variaza in functie de cauze. In tipul 1 si 3, productia de factor von Willebrand este scazuta, ceea ce duce la un risc mai mare de sangerare. In tipul 2, proteina este produsa in cantitati normale, dar are o functionare defectuoasa. Din acest motiv, persoanele cu tipul 2 pot avea simptome diferite de cele cu tipul 1 sau 3 [4].

Desi boala von Willebrand este ereditara, exista anumiti factori de risc care pot agrava simptomele. Sarcina sau anumite medicamente pot modifica nivelul factorului von Willebrand in sange, ceea ce poate duce la o sangerare mai severa. De asemenea, persoanele cu grupe de sange A, B sau AB pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala [2].

Factorul von Willebrand joaca un rol esential in coagularea sangelui. Acesta ajuta la formarea cheagurilor de sange prin legarea de alte proteine din sange si de peretii vaselor sangvine, facilitand astfel procesul de coagulare. Cand acest factor lipseste sau nu functioneaza corect, sangerarea poate deveni o problema serioasa.

In concluzie, boala von Willebrand este o afectiune genetica complexa, cu multiple tipuri si variati factori de risc. Intelegerea cauzelor acestei boli este esentiala pentru a dezvolta tratamente eficiente si pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor [1].

Simptomatologia bolii von Willebrand

Simptomele bolii von Willebrand pot varia de la sangerari nazale frecvente, sangerari gingivale si vanatai la sangerari prelungite dupa taieturi sau interventii chirurgicale. La femei, boala se poate manifesta prin sangerari menstruale abundente si prelungite, in timp ce unii pacienti pot avea sangerari la nivelul tractului gastrointestinal sau urinar [2].

In cazurile severe ale bolii von Willebrand pacientii pot prezenta episoade de sangerare interna care pot fi periculoase si pot necesita asistenta medicala imediata. Acestea pot include sangerari in articulatii si muschi, care pot cauza durere si edeme sau sangerari in creier, care pot duce la simptome precum dureri de cap severe, varsaturi, schimbari de comportament sau convulsii [3].

Un aspect esential in managementul acestei boli este diagnosticul precoce. Multe dintre simptomele bolii von Willebrand pot fi confundate cu alte afectiuni, ceea ce poate duce la un diagnostic eronat sau tardiv. Recunoasterea timpurie a simptomelor si consultarea unui medic sunt esentiale pentru evitarea complicatiilor.

Simptomele bolii von Willebrand pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Acestea pot interfera cu activitatea zilnica, generand dificultati la locul de munca sau la scoala din cauza sangerarilor frecvente. De asemenea, gestionarea bolii poate duce la probleme emotionale, cum ar fi anxietatea sau depresia [2].

Diagnosticul bolii von Willebrand

Diagnosticul bolii von Willebrand se bazeaza pe o serie de teste, fiecare avand rolul sau specific in identificarea si caracterizarea acestei afectiuni. Cele mai frecvente metode de diagnostic includ teste de sange pentru a masura nivelul de factor von Willebrand in sange, teste care verifica functionalitatea acestui factor si, in unele cazuri, teste genetice [4].

Testele de sange pentru a masura nivelul de factor von Willebrand sunt esentiale pentru identificarea acestei boli. Acestea masoara cantitatea de factor von Willebrand prezenta in sange, precum si activitatea acestuia. Valorile normale ale acestui factor variaza, dar, in general, un nivel scazut sau o functionalitate slaba a factorului von Willebrand indica prezenta bolii. Totusi, interpretarea rezultatelor poate fi dificila si necesita experienta, deoarece valorile pot varia in functie de mai multi factori, inclusiv varsta, sex si starea generala de sanatate [1].

Diagnosticul diferential este esential in identificarea bolii von Willebrand, deoarece simptomele acestei boli pot fi similare cu cele ale altor tulburari de sangerare. Astfel, este important sa se excluda alte afectiuni cum ar fi hemofilia, trombocitopenia sau alte tulburari de coagulare. Acest lucru se realizeaza prin efectuarea unui set de teste suplimentare, care pot include testarea timpului de sangerare, masurarea numarului de trombocite si evaluarea functiei trombocitelor [2].

Diagnosticul precoce al bolii von Willebrand este de o importanta cruciala. Un diagnostic precoce poate preveni complicatiile, permite planificarea unui tratament eficient si imbunatateste calitatea vietii pacientului.

Tratamentul pentru boala von Willebrand

Tratamentul pentru boala von Willebrand poate varia in functie de severitatea bolii si de tipul acesteia. Un tratament comun implica terapia de substitutie care consta in injectarea concentratului de factor von Willebrand. Acesta este o proteina care joaca un rol esential in procesul de coagulare a sangelui. In plus, medicamentele care sprijina coagularea sangelui sau care cresc nivelul factorului von Willebrand in organism pot fi, de asemenea, prescrise [1].

Exista si medicamente care ajuta la eliberarea factorului von Willebrand stocat in organism, stimuland astfel coagularea sangelui. Alte tratamente, precum antifibrinoliticele pot fi folosite pentru a preveni sau reduce sangerarea. Totusi, eficacitatea acestor medicamente poate varia de la un pacient la altul, ceea ce subliniaza importanta unui plan de tratament personalizat [3].

In cazuri severe, interventia chirurgicala poate fi necesara. Aceasta poate implica indepartarea splinei sau instalarea unui dispozitiv care ajuta la coagularea sangelui. Chiar daca aceste proceduri pot fi eficiente, ele vin cu propriile riscuri si complicatii, motiv pentru care sunt de obicei considerate o ultima optiune.

Pe langa tratamentul medical, pacientii pot fi sfatuiti sa adopte anumite modificari ale stilului de viata pentru a gestiona boala. Acestea pot include evitarea medicamentelor care pot agrava sangerarea, mentinerea unei sanatati dentare bune si evitarea activitatilor care prezinta un risc ridicat de vatamare.

Viata pacientului cu boala von Willebrand

Viata unui pacient cu boala von Willebrand poate necesita adaptari semnificative. Acest lucru se datoreaza riscului crescut de sangerare asociat cu aceasta afectiune, care poate determina oamenii sa isi modifice activitatile zilnice pentru a evita accidentarile. De exemplu, sporturile de contact sau activitatile cu risc ridicat de trauma pot fi limitate. In plus, adoptarea unui stil de viata sanatos, inclusiv o dieta echilibrata, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool, poate contribui la gestionarea bolii [4]. 

Pe langa adaptarile fizice, pacientii cu boala von Willebrand pot intampina provocari emotionale. Diagnosticul si gestionarea bolii pot provoca anxietate, depresie sau stres. Este esential sa se acorde o atentie deosebita acestor aspecte si sa se ofere sprijin psihologic adecvat. Consilierea si terapia pot fi de un real ajutor in gestionarea starii emotionale a pacientului [2].

Ingrijirea medicala continua este o componenta esentiala a vietii cu boala von Willebrand. Aceasta necesita o monitorizare medicala regulata pentru a verifica eficacitatea tratamentului si pentru a preveni complicatiile. Pacientii ar trebui sa aiba acces la o echipa de specialisti in ingrijirea sanatatii, inclusiv hematologi, pentru a gestiona boala pe termen lung.

Educatia si constientizarea sunt, de asemenea, aspecte cheie in gestionarea bolii von Willebrand. Este esential ca pacientii sa inteleaga boala, cum sa o gestioneze si cum sa recunoasca semnele si simptomele unei sangerari care nu este intotdeauna evidenta la exterior. 

Boala von Willebrand este o afectiune genetica a sangelui, cu simptome variate, ce poate fi diagnosticata si tratata eficient. In ciuda complexitatii sale, pacientii pot duce o viata normala cu un management adecvat al simptomelor. Informarea corecta si constanta reprezinta o componenta esentiala in gestionarea acestei boli. In acest sens, e de dorit sa stabilesti o legatura cu un medic specialist hematolog, care sa te consilieze si sa iti monitorizeze starea de sanatate cu atentie!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

  1. CDC. “What Is von Willebrand Disease? | CDC.” Centers for Disease Control and Prevention, 1 Nov. 2019, www.cdc.gov/ncbddd/vwd/facts.html#:~:text=Von%20Willebrand%20disease%20(VWD)%20is, accesat la 1.04.2024;
  2. Cleveland Clinic. “Von Willebrand Disease | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17709-von-willebrand-disease, accesat la 1.04.2024;
  3. Mayo Clinic. “Von Willebrand Disease - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 26 Oct. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/von-willebrand-disease/symptoms-causes/syc-20354978, accesat la 1.04.2024;
  4. NHS Choices. “Von Willebrand Disease.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/von-willebrand-disease/, accesat la 1.04.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor