Boala Pompe: cauze, simptome, tratament

29. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Boala Pompe

 

Boala Pompe este o afectiune rara si complexa, care afecteaza atat copiii, cat si adultii, provocand probleme grave de sanatate. In acest articol, vei descoperi informatii detaliate despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei boli. De asemenea, vei afla cum se pune diagnosticul si cum se realizeaza managementul si ingrijirea pacientilor afectati. 

Ce este boala Pompe?

Boala Pompe, cunoscuta si sub numele de glicogenoza tip II, este o afectiune genetica rara si progresiva, caracterizata prin acumularea excesiva de glicogen in celulele musculare si nervoase, provocand slabiciune musculara si disfunctie respiratorie. Boala poate fi clasificata in functie de varsta la debut si severitatea simptomelor, in forme infantile severe, debut tardiv infantil si forme adulte.

Boala Pompe este o afectiune rara, cu o incidenta estimata la aproximativ 1 din 40.000 de nasteri la nivel global. Cu toate acestea, prevalenta bolii poate varia in functie de populatie si de prevalenta mutatiilor specifice ale genei GAA in diferite grupuri etnice [1].

Cauzele bolii Pompe

Boala Pompe este o afectiune genetica rara, cauzata de mutatii ale genei GAA. Aceasta mutatie duce la deficienta enzimei acid alfa-glucozidaza (GAA), care este responsabila de descompunerea glicogenului in glucoza. Lipsa acestei enzime duce la acumularea glicogenului in celule, afectand functionarea normala a organismului [2].

Boala Pompe este mostenita intr-un mod autozomal recesiv, ceea ce inseamna ca ambele copii ale genei GAA, de la ambii parinti, trebuie sa contina mutatia pentru ca boala sa se manifeste. Daca ambii parinti sunt purtatori ai mutatiei, exista o sansa de 25% ca un copil sa mosteneasca ambele copii defectuoase ale genei si sa dezvolte boala.

Exista peste 300 de mutatii genetice diferite cunoscute, care pot duce la aparitia bolii Pompe. Aceste mutatii determina niveluri diferite de deficienta enzimatica, ceea ce duce la manifestari clinice variate ale bolii. Boala Pompe poate fi clasificata in trei forme, in functie de severitatea simptomelor si de varsta de debut: forma infantila rapid progresiva, forma infantila lent progresiva si forma adulta [3].

Simptomele bolii Pompe

Simptomele bolii Pompe pot fi clasificate in functie de varsta de debut si severitatea bolii. Acestea includ forma infantila grava (de debut rapid), forma infantila tardiva (debut intarziat) si forma adulta (debut lent). In general, simptomele comune ale bolii Pompe includ slabiciune musculara progresiva, dificultati respiratorii, marirea ficatului (hepatomegalie), probleme de deglutitie si intoleranta la efort [4].

Copiii cu forma infantila grava a bolii Pompe pot prezenta insuficienta cardiaca, hipotonie (tonus muscular scazut), probleme de alimentatie, intarziere in dezvoltarea motorie si deces in primii ani de viata. In cazul formelor infantile tardive si adulte, simptomele pot fi mai putin severe, cum ar fi slabiciunea musculara lent progresiva, dificultati respiratorii sporite in timpul somnului, dureri musculare, probleme de mobilitate si probleme digestive [5].

Forma infantila grava a bolii Pompe este cea mai frecventa, reprezentand aproximativ 60% din toate cazurile de boala Pompe. Formele infantile tardive si adulte ale bolii Pompe sunt mult mai rare, reprezentand aproximativ 20% si, respectiv, 15% din toate cazurile [2].

 

Simptomele bolii Pompe

 

Diagnosticul bolii Pompe

Primul pas in diagnosticarea bolii Pompe este recunoasterea simptomelor specifice, care pot varia in functie de varsta de debut si severitatea bolii. Potrivit Asociatiei Pompe din SUA, simptomele pot include slabiciune musculara progresiva, dificultati respiratorii, hipotonie musculara, marirea ficatului si insuficienta cardiaca. 

Testarea biochimica este metoda folosita pentru a diagnostica boala Pompe. Aceasta implica masurarea activitatii enzimei acid alfa-glucozidaza (GAA) in sange, muschi sau piele. Un nivel scazut al acestei enzime indica prezenta bolii Pompe. Testul poate fi efectuat prin analiza unei probe de sange sau a unei biopsii musculare/ cutanate. Odata ce testarea biochimica a indicat un nivel scazut al enzimei GAA, testarea genetica este utilizata pentru a confirma diagnosticul. Aceasta consta in analiza ADN-ului pentru a identifica mutatiile specifice ale genei GAA, responsabile de aparitia bolii Pompe [4].

Evaluarea functiei organelor afectate este, de asemenea, importanta in procesul de diagnosticare a bolii Pompe. In functie de simptomele pacientului, pot fi necesare examinari suplimentare pentru a evalua starea organelor afectate, cum ar fi electrocardiograma si ecografia cardiaca, spirometria si tomografia computerizata pentru a evalua functia pulmonara, precum si teste de forta musculara si electromiografie pentru a evalua severitatea afectarii musculare [6].

Diagnosticul bolii Pompe poate fi dificil, deoarece simptomele sunt asemanatoare cu alte boli musculare si respiratorii. De asemenea, pot exista variabilitati in ceea ce priveste severitatea simptomelor si varsta de debut. Prin urmare, este important sa se efectueze o evaluare comprehensiva a simptomelor si sa se foloseasca mai multe metode pentru a ajunge la un diagnostic precis.

Tratamentul bolii Pompe

Tratamentul bolii Pompe se concentreaza in principal pe terapia de substitutie enzimatica (TSE). Alglucozidaza alfa este enzima recombinanta administrata pacientilor cu boala Pompe pentru a compensa deficienta enzimatica si a ajuta la descompunerea glicogenului acumulat in celule. TSE a fost asociata cu imbunatatirea functiei musculare si respiratorii la pacientii cu boala Pompe [2].

Pe langa TSE, tratamentul bolii Pompe include si managementul simptomelor si complicatiilor asociate. Acest lucru poate include terapie fizica, terapie ocupationala, asistenta respiratorie si nutritie adecvata. Pacientii cu boala Pompe pot prezenta probleme respiratorii, dificultati de alimentatie si slabiciune musculara, iar tratamentul trebuie sa abordeze aceste probleme.

Este important ca pacientii cu boala Pompe sa fie monitorizati in mod regulat pentru a evalua progresul bolii si eficacitatea tratamentului. Acest lucru poate include teste de sange, examinari fizice si imagistice, precum si evaluarea functiei musculare si respiratorii [1].

Studiile clinice si cercetarile in domeniul bolii Pompe continua in incercarea de a gasi noi tratamente si abordari terapeutice. Mentinerea la curent cu ultimele descoperiri si participarea la studii clinice poate oferi pacientilor cu boala Pompe acces la tratamente experimentale si potential mai eficiente.

Managementul si ingrijirea pacientilor cu Boala Pompe

Managementul si ingrijirea pacientilor cu Boala Pompe sunt esentiale in mentinerea calitatii vietii acestora. In primul rand, monitorizarea regulata a sanatatii pacientilor de catre o echipa multidisciplinara de medici este cruciala pentru a urmari evolutia bolii si a ajusta tratamentul in functie de nevoile individuale ale pacientului. 

Terapia de substitutie enzimatica (TSE) este unul dintre pilonii principali in managementul bolii Pompe. TSE poate ajuta la incetinirea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Cu toate acestea, TSE nu poate trata complet Boala Pompe si nu poate reversa simptomele deja existente [3].

Reabilitarea si terapia fizica sunt componente importante ale ingrijirii pacientilor cu Boala Pompe. Acestea vizeaza mentinerea si imbunatatirea functiei musculare, a mobilitatii si a independentei in activitatile zilnice. Terapia fizica poate ajuta la imbunatatirea functiei musculare si la prevenirea complicatiilor musculo-scheletale, precum si la imbunatatirea functiei respiratorii.

Suportul emotional si social este, de asemenea, important in managementul bolii Pompe. Pacientii si familiile lor se pot confrunta cu probleme financiare, emotionale si sociale, iar acestea pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. 

In concluzie, boala Pompe este o afectiune genetica rara, provocata de lipsa sau deficienta enzimei acid alfa-glucozidaza, care duce la acumularea de glicogen in celulele organismului si la deteriorarea progresiva a acestora. Simptomele variaza in functie de forma bolii, insa pot include slabiciune musculara, dificultati respiratorii si probleme cardiace. Diagnosticarea si tratamentul in timp util sunt esentiale pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor si pentru a preveni complicatiile severe. 

Bibliografie:

1. Cleveland Clinic. “Pompe Disease | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15808-pompe-disease, accesat la 22.06.2023;

2. https://www.facebook.com/WebMD. “Pompe Disease.” WebMD, WebMD, 14 May 2014, www.webmd.com/a-to-z-guides/pompe-disease#1, accesat la 22.06.2023;

3. “Pompe Disease.” National Institute of Neurological Disorders and Stroke, www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/pompe-disease#:~:text=What%20is%20Pompe%20disease%3F, accesat la 22.06.2023;

4. “Pompe Disease - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 2015, rarediseases.org/rare-diseases/pompe-disease/, accesat la 22.06.2023;

5. “Pompe Disease | Boston Children’s Hospital.” Www.childrenshospital.org, www.childrenshospital.org/conditions/pompe-disease, accesat la 22.06.2023;

6. “Pompe Disease: MedlinePlus Genetics.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/genetics/condition/pompe-disease/, accesat la 22.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor