Alimente care scad glicemia rapid: lista, beneficii, recomandari

28. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Alimente care scad glicemia rapid

 

Cunoasterea modalitatilor prin care poti sa scazi glicemia rapid pentru mentinerea sanatatii organismului este esentiala, mai ales daca ai fost diagnosticat cu diabet sau ai cazuri in familie. Gestionarea eficienta a glicemiei este deosebit de importanta pentru cei care au diabet sau prediabet, fiindca un nivel ridicat al zaharului in sange duce la complicatii severe si poate pune viata in pericol. 

In managementul corect al bolilor cronice, asa cum este diabetul, controlul glicemiei este vital si cunoasterea alimentelor care scad glicemia rapid este o parte importanta a modului de actiune. Atunci cand apar primele probleme de sanatate, controlul medical nu trebuie amanat, iar recomandarile si tratamentul acordat trebuie urmate intocmai. 

Ce trebuie sa stii despre nivelul de zahar din sange?

Mentinerea glicemiei la un nivel normal ajuta la prevenirea sau la amanarea aparitiei unor boli cronice sau a complicatiilor grave de sanatate. Printre cele mai cunoscute afectiuni cu care te poti confrunta daca ai un nivel crescut al zaharului in sange se afla bolile cardiovasculare, cele de rinichi, dar si tulburarile de vedere. Tinerea sub control a glicemiei prin schimbarea stilului de viata si a dietei ofera si o stare de spirit buna, dar si energie pe masura. (1)

Nivelul ridicat de zahar din sange sau hiperglicemia este asociata cu diabetul si prediabetul. In mod normal, corpul gestioneaza nivelul zaharului din sange prin producerea insulinei, un hormon menit sa permita celulelor sa utilizeze zaharul circulant din sange, ceea ce face ca insulina sa fie cel mai important element in reglarea glicemiei. O serie de factori interni si externi pot influenta negativ productia de insulina si aparitia prediabetului sau a diabetului. Odata ce ai fost diagnosticat cu aceste 2 afectiuni cronice, devine extraordinar de importanta mentinerea glicemiei la nivel scazut pentru a nu ajunge la complicatii severe. (2)

In diabet de tip 1 fara injectii cu insulina sau terapie cu pompa de insulina nu poti trai. In diabet zaharat de tip 2 sau prediabet, medicul poate sugera suplimente alimentare pentru diabet, dar si o dieta adecvata, in conditiile in care exista alimente care te ajuta in acest sens si nu ar trebui sa lipseasca de la mesele tale. 

Alimente care scad glicemia rapid si beneficiile pentru sanatate

Alimentele bogata in fibre te ajuta sa pierzi din kilogramele acumulate, sa iti mentii greutatea normala si sa reduci riscul de aparitie a diabetului. De multe dintre acestea depinde sanatatea intregului organism, nu doar scaderea glicemiei:

  • fructe - banane, avocado, mere, caise, struguri, piersici, prune, capsune;
  • fructe de padure;
  • cartofi dulci;
  • usturoi;
  • legume fara amidon - verdeata si legumele cu frunze vezi, conopida, broccoli;
  • leguminoase - fasole, linte, naut;
  • cereale integrale - paste, paine integrala, orez brun, hrisca, ovaz, quinoa, orz, bulgur;
  • grasimi nesaturate - ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de sofran, seminte de bumbac si canola, migdale, arahide, seminte de in, seminte de dovleac;
  • peste gras - somon, macrou, sardine, ton, cod;
  • produse lactate cu continut scazut de grasimi, iaurt grecesc;
  • carne de pui si de porc slaba. (2), (3), (4), (5)

Alte alimente care ar trebui incluse in dieta pentru ca au potential in reducerea nivelului zaharului din sange sunt: 

  • ciocolata neagra;
  • otetul de mere;
  • scortisoara; 
  • berberina - un extract aflat in suplimente alimentare care ajuta la reducerea greutatii corporale si la tinerea sub control a glicemiei;
  • seminte de schinduf. (2)

 

Aparat glicemie

 

Recomandari pentru a mentine glicemia in parametri normali

Dieta trebuie completata cu schimbari ale stilului de viata pentru a mentine glicemia in limitele normale si pentru un bun control al zaharului din sange. 

Verificarea glicemiei

Daca ai un diagnostic de prediabet sau diabet de tip 2 va trebui sa iti monitorizezi cu atentie glicemia si sa poti actiona in momentele in care nivelul zaharului din sange creste. Detinerea unui glucometru achizitionat din farmacii te scapa de aceasta grija. Il poti utiliza usor acasa si ofera rezultate precise, rapid. (6)

Exercitii fizice periodice si reducerea greutatii

Activitatea fizica este benefica atat pentru a slabi si a mentine mai apoi greutatea sub control, cat si pentru a regla nivelul zaharului din sange in mod natural. 

Inactivitatea o lunga perioada de timp poate perturba ritmul normal al organismului si are potential negativ si asupra indicelui glicemic. Este ideal ca periodic sa te misti, chiar si daca esti implicat in activitati statice. Cativa pasi facuti la intervale regulate de timp, ridicarea de pe scaun si executarea catorva miscari fizice periodice ajuta la reglarea zaharului din sange, alaturi de mentinerea unui tonus bun pe tot parcursul zilei. (6)

Mese echilibrate si snack-uri sanatoase

Dieta trebuie să fie echilibrata, iar mesele calculate astfel incat perioadele de timp intre acestea sa nu fie prea mari. Atunci cand foamea isi face simtita prezenta, un snack reprezentat de fructe te ajuta sa ai un control al zaharului din sange si sa te mentii sanatos. Portiile de dimensiuni adecvate nevoilor pot fi de ajutor. (1)

In acelasi timp poti opta pentru impartirea hranei pe 3 diviziuni dupa cum urmeaza: 

  • o jumatate de farfurie cu fructe si legume fara amidon;
  • un sfert de farfurie cu cereale integrale;
  • un sfert de farfurie cu alimente bogate in proteine - leguminoase, peste sau carne slaba. (3)

Hidratare optima

Pe langa prevenirea deshidratarii, apa ajuta la eliminarea prin urina a zaharului in exces, dar si la mentinerea glucidelor din sange la un nivel normal. Sucurile si bauturile indulcite au efect contrar, cresc glicemia. (2)

Eliminarea factorilor de stres sau reducerea acestora, renuntarea la fumat si alcool, odihna de calitate, mentinerea greutatii corporale normale, dieta echilibrata fara excese, mancatul la ore regulate si fara a sari peste mese, activitatea fizica periodica, efectuarea controalele medicale si a analizelor periodice, monitorizarea constanta a glicemiei, dar si tratarea la timp si corespunzator a afectiunilor contribuie la mentinerea sanatatii generale si la pastrarea unui indice glicemic normal. 

Acest material este informativ si nu tine loc de diagnostic medical avizat. Daca crezi ca ai probleme cu glicemia sau ai in familie cazuri, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Manage Blood Sugar - https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html

2. 14 Easy Ways to Lower Blood Sugar Levels Naturally - https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar

3. Diabetes prevention: 5 tips for taking control - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-prevention/art-20047639

4. 10 tips for healthy eating with diabetes - https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/10-ways-to-eat-well-with-diabetes

5. Best foods that help lower and control blood sugar - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322861

6. How To Lower Your Blood Sugar Naturally - https://health.clevelandclinic.org/how-to-lower-blood-sugar/

 

  • Dr. Max Ceai din plante pentru glicemie normala este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de amestec din plante, ambalat in plicuri individuale, care prin proprietatile substantelor active continute de acestea contribuie la mentinerea unui nivel normal al glicemiei in sange.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor