Acid acetic: proprietati, beneficii, utilizari

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Acid acetic

 

In acest articol poti afla ce anume este acidul acetic, proprietatile sale chimice si fizice, precum si beneficiile pe care le aduce sanatatii. In plus, vei gasi informatii utile despre utilizarile acidului acetic in industria alimentara si aplicatiile sale in gospodarie. Nu in ultimul rand, vei descoperi precautiile si recomandarile importante in utilizarea acestui compus chimic. 

Ce este acidul acetic?

Cunoscut mai bine cu denumirea de otet, acidul acetic este un compus chimic organic avand formula chimica CH3COOH. Este unul dintre cei mai simpli acizi carboxilici. Acidul acetic este un lichid incolor, cu un miros intepator caracteristic si gust acru. Este solubil in apa, alcool si eter si se gaseste in mod natural in unele produse fermentate.

Acidul acetic poate fi produs prin mai multe metode, inclusiv prin fermentarea alcoolului etilic. Industria chimica produce in mare parte acid acetic sintetic, utilizat in diverse aplicatii precum productia de plastic, textile si solventi.

Datorita proprietatilor sale chimice si fizice, acidul acetic este folosit in numeroase domenii, precum industria alimentara, farmaceutica, cosmetice, curatenie si agricultura [1].

 Acidul acetic este utilizat in principal in industria alimentara pentru productia de muraturi, condimente, sosuri si dressing-uri. In plus, acidul acetic este utilizat in gospodarie ca agent de curatare si dezinfectare, fiind eficient impotriva bacteriilor si ciupercilor. De asemenea, este utilizat in agricultura in pesticide si erbicide [2].

Proprietatile chimice si fizice ale acidului acetic

Acidul acetic are formula chimica CH3COOH. Molecula de acid acetic este formata dintr-un grup metil (CH3) legat de un grup carboxil (COOH), care confera proprietatile acide ale compusului.

Acidul acetic este un lichid incolor, cu un miros intepator si caracteristic. Are un punct de topire de 16,6 grade Celsius si un punct de fierbere de 118,1 grade Celsius. Acidul acetic este solubil in apa, alcool si eter, datorita prezentei grupului carboxil care formeaza legaturi de hidrogen cu alte molecule [3]. 

Acidul acetic este un acid slab, avand un pKa de 4,76, ceea ce inseamna ca se disociaza partial in solutie apoasa, formand ioni acetat (CH3COO-) si protoni (H+). Acidul acetic este o molecula polara, datorita diferentei de electronegativitate dintre atomii de carbon, oxigen si hidrogen. Prezenta legaturilor de hidrogen intre moleculele de acid acetic determina o tensiune superficiala si o vascozitate relativ mare, precum si puncte de topire si fierbere ridicate in comparatie cu alte compusi de dimensiuni similare [5]. 

Beneficiile acidului acetic pentru sanatate

Acidul acetic are multiple beneficii pentru sanatate. Unul dintre cele mai importante este legat de controlul glicemiei. Studiile arata ca consumul de acid acetic poate ajuta la intarzierea eliberarii de glucoza in sange si la cresterea sensibilitatii la insulina, in special la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 sau prediabet. Otetul de mere este o sursa populara de acid acetic, care poate fi adaugat in salate sau baut, diluat in apa [2].

Pe langa beneficiile pentru controlul glicemiei, acidul acetic are si proprietati antimicrobiene si antibacteriene. Acesta poate distruge anumite bacterii si fungi cu potential nociv pentru organism. De aceea, poate fi folosit in tratarea infectiilor cutanate si in prevenirea si tratarea racelilor sau gripei. De asemenea, acidul acetic poate imbunatati sanatatea intestinala, prin distrugerea bacteriilor si fungilor daunatori si prin stimularea cresterii bacteriilor benefice pentru organism [4].

Consumul de acid acetic poate ajuta si in procesul de pierdere in greutate. Acesta poate suprima apetitul, reduce depozitele de grasime si imbunatati metabolismul. 

Pe langa beneficiile mentionate anterior, acidul acetic poate avea efecte benefice si asupra sanatatii inimii. Acesta poate reduce nivelul colesterolului rau (LDL) si trigliceridelor, precum si imbunatati functia endoteliala. Aceste efecte pot contribui la prevenirea afectiunilor cardiovasculare [2].

In concluzie, consumul de acid acetic poate aduce multiple beneficii pentru sanatate, insa trebuie sa fie consumat cu moderatie. Ca si precautie, este important sa nu se consume o cantitate prea mare de otet, deoarece acesta poate cauza iritatii la nivelul tractului digestiv.

 

Beneficiile acidului acetic

 

Utilizari ale acidului acetic in industria alimentara

Utilizarile acidului acetic in industria alimentara sunt diverse si importante pentru calitatea si conservarea produselor alimentare. Unul dintre cele mai comune utilizari ale acidului acetic este ca agent conservant. Otetul, care contine acid acetic, este utilizat pentru conservarea muraturilor, sosurilor si a altor produse alimentare.

In plus, acidul acetic este adaugat in diferite alimente, precum maioneza, ketchup, bauturi racoritoare si dulciuri, pentru a regla pH-ul si a imbunatati gustul [5].

Acidul acetic este, de asemenea, utilizat in productia de alimente fermentate, cum ar fi vinul, berea sau otetul. Acesta joaca un rol important in formarea aromei si gustului produselor fermentate. 

In industria carnii, acidul acetic este utilizat pentru fragezirea carnii. Acesta ajuta la imbunatatirea texturii si la oferirea unei mai bune distributii a aromei in carne. Datorita acestor proprietati, otetul este adesea folosit pentru marinarea carnii [1]. 

Aplicatii ale acidului acetic in gospodarie

Aplicatiile acidului acetic in gospodarie sunt variate si pot fi de mare ajutor in indeplinirea sarcinilor de curatenie si intretinere a casei. Una dintre cele mai comune utilizari ale acidului acetic este penntru curatarea si dezinfectarea suprafetelor. Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, acidul acetic poate fi aplicat pe suprafete precum blatul de bucatarie, chiuveta, baie si toaleta pentru a elimina murdaria si bacteriile.

In plus, acidul acetic poate fi folosit pentru indepartarea petelor si a mirosurilor neplacute din casa. Acesta poate fi utilizat pentru a indeparta petele de pe haine, covoare si alte materiale textile. De asemenea, poate neutraliza mirosurile neplacute din frigider, masina de spalat si alte spatii din casa.

Un alt avantaj al acidului acetic este capacitatea sa de a inlatura calcarul si depunerile minerale. Acesta poate fi utilizat pentru a curata si indeparta depunerile de calcar de pe robinete, dusuri, cafetiere si alte obiecte casnice care intra in contact cu apa dura.

In gradinarit, acidul acetic diluat poate fi folosit pentru a stimula cresterea si dezvoltarea plantelor. Acesta poate ajuta la ajustarea pH-ului solului si indepartarea algelor si a muschilor de pe vasele de flori si ghivece.

Este important de mentionat ca utilizarea acidului acetic in gospodarie necesita precautii si recomandari speciale. Este recomandat sa nu se utilizeze in exces, deoarece poate cauza deteriorarea anumitor suprafete. De asemenea, trebuie evitat contactul cu pielea si ochii, iar utilizarea acestuia in zonele cu ventilare deficitara trebuie sa fie limitata.

Precautii si recomandari in utilizarea acidului acetic

Este important sa se utilizeze acidul acetic in concentratia adecvata pentru diferitele aplicatii, deoarece o concentratie prea mare poate provoca iritatii sau arsuri. Expunerea la vapori de otet poate provoca iritatii ale ochilor, nasului si gatului, precum si probleme respiratorii. De exemplu, in industria alimentara se foloseste de obicei otetul, care contine aproximativ 5% acid acetic, in timp ce in scopuri de curatenie se pot utiliza solutii cu concentratii mai mari, dar nu mai mult de 10%. [3]

Utilizatorii trebuie sa evite contactul direct cu acidul acetic concentrat, purtand manusi, ochelari de protectie si haine adecvate atunci cand lucreaza cu acesta. Acidul acetic poate provoca iritatii ale pielii, ochilor si cailor respiratorii, asadar este importanta protectia corespunzatoare. in plus, in cazul in care acidul acetic intra in contact cu pielea sau ochii, trebuie clatit imediat cu apa si trebuie solicitata asistenta medicala in caz de iritatii severe.

Acidul acetic emana vapori care pot fi iritanti pentru ochi, piele si caile respiratorii. Prin urmare, este recomandat sa se lucreze intr-un spatiu bine ventilat atunci cand se utilizeaza acid acetic, pentru a reduce riscul de inhalare a vaporilor nocivi [4]. 

Acidul acetic trebuie depozitat intr-un recipient etans, marcat corespunzator si intr-un loc ferit de caldura, flacari si surse de scantei. De asemenea, trebuie sa se evite contactul cu metalele, deoarece acesta poate provoca reactii periculoase, ducand la coroziunea acestora. Acidul acetic poate deteriora instalatiile, ceea ce poate fi periculos pentru mediul inconjurator.

In concluzie, acidul acetic este o substanta cu proprietati chimice si fizice remarcabile, avand numeroase beneficii pentru sanatate, precum si aplicatii in industria alimentara si gospodarie. De la imbunatatirea digestiei pana la utilizarea sa ca agent de curatare, acidul acetic se dovedeste a fi un aliat de nadejde in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, este esential sa fim precauti si sa respectam recomandarile in utilizarea acestuia pentru a evita orice potentiale riscuri. 

Bibliografie:

1. “Acetic Acid: General Information.” GOV.UK, www.gov.uk/government/publications/acetic-acid-properties-uses-and-incident-management/acetic-acid-general-information#:~:text=Breathing%20vapours%20with%20high%20levels, accesat la 13.06.2023;

2. CDC. Occupational Safety and Health Guideline for Acetic Acid, accesat la 13.06.2023;

3. COBB, KOLTON M., et al. “Acetic Acid Supplementation: Effect on Resting and Exercise Energy Expenditure and Substrate Utilization.” International Journal of Exercise Science, vol. 14, no. 2, 1 Apr. 2021, pp. 222–229, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8136602/, accesat la 13.06.2023;

4. Samad, Anuar, et al. “Therapeutic Effects of Vinegar: A Review.” Current Opinion in Food Science, vol. 8, Apr. 2016, pp. 56–61, https://doi.org/10.1016/j.cofs.2016.03.001, accesat la 13.06.2023;

5. Yagnik, Darshna, et al. “Antimicrobial Activity of Apple Cider Vinegar against Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus and Candida Albicans; Downregulating Cytokine and Microbial Protein Expression.” Scientific Reports, vol. 8, no. 1, 29 Jan. 2018, www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x, https://doi.org/10.1038/s41598-017-18618-x, accesat la 13.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor