Medicamente cu reteta

Innohep 2000 UI, 2ml x 10 fiole, Leo

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Innohep 2000 UI, 2ml x 10 fiole, Leo

2135380

Indicatii

Tratamentul trombozei venoase si al bolii tromboembolice incluzand tromboza venoasa profunda si embolismul pulmonar la adulti.

Tratamentul prelungit al trombembolismului venos si prevenirea recurentelor la pacientii adulti cu cancer activ.

Pentru unii pacienti cu embolism pulmonar (de ex. cei cu instabilitate hemodinamica severa), poate fi indicat un tratament alternativ, cum ar fi interventia chirurgicala sau tromboliza.

Dozaj

Doze

Tratamentul la adulti:

175 UI anti-Xa/kg in injectie subcutanata, o data pe zi timp de cel putin 6 zile si pana la stabilirea unei anticoagulari orale adecvate.

Tratamentul prelungit la pacientii adulti cu cancer activ:

175 UI anti-Xa/kg in injectie subcutanata, o data pe zi, pentru o perioada de tratament recomandata de 6 luni. Beneficiul tratamentului anticoagulant continuat mai mult de 6 luni trebuie evaluat.

Anestezia neuraxiala

Dozele terapeutice de innohep (175 UI/kg) sunt contraindicate la pacientii care primesc anestezie neuraxiala, vezi pct. 4.3. Daca se planifica efectuarea anesteziei neuraxiale, administrarea innohep trebuie intrerupta cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii procedurii. Administrarea innohep nu trebuie reluata cel putin 4-6 ore dupa administrarea anesteziei neuraxiale sau dupa ce cateterul a fost inlaturat.

Interschimbabilitate

Pentru posibilitatea de interschimbabilitate cu alte heparine cu greutate moleculara mica, a se vedea pct. 4.4.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea utilizarii innohep la copiii si adolescentii sub 18 ani nu au fost inca stabilite. Datele disponibile in prezent sunt descrise la punctul. 5.2, dar nu se poate face nicio recomandare privind dozele

Insuficienta renala:

Daca se suspecteaza insuficienta renala, trebuie evaluata functia renala folosind o formula bazata pe creatinina serica, pentru estimarea valorii clearance-ului creatininei.

Nu este recomandata administrarea la pacientii cu clearance-ul creatininei < 30 ml/min pentru ca nu au fost stabilite dozele pentru acesti pacienti. Dovezile disponibile nu au aratat acumularea la pacientii cu valoarea clearance-ului creatininei sub 20 ml/min. Daca este necesar la acesti pacienti, poate fi initiat tratamentul cu innohep cu monitorizarea activitatii, daca beneficiile depasesc riscurile (vezi pct. 4.4 Insuficienta renala). In aceasta situatie dozele de innohep trebuie ajustate, daca este necesar, pe baza activitatii anti-factor Xa. Daca nivelul activitatii anti-factor Xa este sub sau peste nivelul dorit, doza de innohep trebuie crescuta sau, respectiv, scazuta si masurarea activitatii anti-factor Xa trebuie repetata dupa administrarea a 3-4 doze noi. Aceasta ajustare a dozei trebuie repetata pana se atinge nivelul dorit al activitatii anti-factor Xa. Pentru orientare, nivelurile medii intre 4 si 6 ore dupa administrarea la voluntari sanatosi si pacienti fara insuficienta renala severa, au fost intre 0,5 si 1,5 UI/anti-factor Xa UI/ml. Determinarea activitatii anti-factor Xa s-a

realizat prin testare cromogenica.

Varstnici:

innohep trebuie folosit in doze standard la varstnici. Se recomanda prudenta in tratamentul pacientilor varstnici cu insuficienta renala. Daca se suspecteaza insuficienta renala, vezi pct. 4.2. Insuficienta renala si pct. 4.4. Insuficienta renala.

Mod de administrare

Medicamentele pentru utilizare parenterala trebuie inspectate vizual inainte de administrare. Daca se observa ca lichidul este tulbure sau prezinta precipitate, nu trebuie utilizate. Chiar daca lichidul capata o coloratie galbuie pe parcursul pastrarii, este adecvat pentru administrare.

Administrarea se face prin injectie subcutanata. Aceasta se poate face in pielea de pe abdomen, de pe fata supero-laterala a coapsei, partea inferioara a spatelui, partea superioara a piciorului sau a bratului. Nu injectati in zona din imediata vecinatate a ombilicului, langa cicatrici sau rani. Pentru injectarea abdominala, pacientul trebuie sa stea culcat pe spate, alternand injectiile pe partea stanga si pe cea dreapta. Bula de aer din seringa nu trebuie eliminata. In timpul injectarii, pielea trebuie tinuta sub forma unui pliu.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la tinzaparina sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;

trombocitopenie mediata imun (tip II) indusa de heparina, in timpul tratamentului sau in antecedente vezi pct. 4.4.;

hemoragii acute severe sau afectiuni care predispun la hemoragii severe, definite ca hemoragii care indeplinesc oricare unul dintre urmatoarele trei criterii: a) apar intr-o zona critica sau organ critic (de exemplu intracranial, intraspinal, intraocular, retroperitoneal, intraarticular sau pericardial, intrauterin sau intramuscular cu sindrom de compartimentare), b) determina scaderea nivelului hemoglobinei cu 20 g/L (1,24 mmol/L) sau mai mult, c) determina transfuzia a doua sau mai multe unitati de sange total sau masa eritrocitara.

endocardita septica.

Indicatii terapeutice

Dozele terapeutice de innohep (175UI/kg) sunt contraindicate la pacientii care primesc anestezie neuraxiala. Daca este planificata o anestezia neuraxiala, tratamentul cu innohep trebuie intrerupt cu cel putin 24 de ore inainte de efectuarea procedurii.

Tratamentul cu innohep nu trebuie reluat cel putin 4-6 ore dupa folosirea anesteziei spinale sau dupa ce cateterul a fost indepartat. Pacientii trebuie monitorizati cu atentie pentru semnele si simptomele de leziune neurologica.

Flacoanele multidoza de innohep 20000 UI anti-Xa /ml solutie injectabila contin conservantul alcool benzilic 10 mg/ml. Aceasta formulare nu trebuie administrata la prematuri si nou-nascuti datorita riscului de sindrom Gasping.

Atentionari

Anestezia neuraxiala

Se recomanda prudenta cand se efectueaza anestezie neuraxiala sau punctie lombara la pacientii care primesc doze profilactice de innohep, datorita riscului de hematoame spinale care pot duce la paralizie prelungita sau permanenta. Un interval de minimum 12 ore trebuie lasat intre ultima doza profilactica si inserarea acului sau a cateterului. Pentru tehnicile continue, o intarziere similara trebuie asigurata inainte de indepartarea cateterului. Mai mult, innohep nu trebuie sa fie administrat pana cel putin 4-6 ore dupa administrarea anesteziei spinale sau dupa indepartarea cateterului. Pacientii trebuie monitorizati atent pentru semnele si simptomele de leziune neurologica.

Hemoragie

Se recomanda prudenta cand innohep este administrat pacientilor cu risc de hemoragie. Pentru pacientii cu risc de hemoragii majore vezi pct. 4.3. Asocierea cu medicamente care afecteaza functia plachetara sau sistemul de coagulare trebuie evitata sau monitorizata cu atentie (vezi capitolul 4.5).

Injectiile intramusculare

innohep nu trebuie administrat prin injectie intramusculara datorita riscului de hematom. Datorita riscului de hematom, in timpul tratamentului cu innohep trebuie evitat tratamentul intramuscular cu alte medicamente.

Trombocitopenia indusa de heparina

Datorita riscului de trombocitopenie mediata imun indusa de heparina (tip II), se recomanda numaratoarea trombocitelor inaintea inceperii tratamentului cu tinzaparina si periodic dupa aceea. Administrarea innohep trebuie intrerupta la pacientii care dezvolta trombocitopenie mediata imun indusa de heparina (tip II) (vezi pct. 4.3 si 4.8). Numarul de trombocite se va normaliza in mod obisnuit intre 2 si 4 saptamani de la intreruperea tratamentului.

Hiperpotasemia

Medicamentele heparinice pot determina supresia secretiei adrenale de aldosteron, avand drept rezultat hiperpotasemia. Factorii de risc includ diabetul zaharat, insuficienta renala cronica, acidoza metabolica

preexistenta, valori crescute ale potasiului seric inainte de tratament, terapia concomitenta cu medicamente care cresc valoarea serica a potasiului si folosirea innohep pe termen lung. La pacientii cu risc, concentratia potasiului trebuie masurata inaintea initierea tratamentului cu innohep si monitorizata periodic ulterior.

Hiperpotasemia determinata de heparina este de obicei reversibila dupa oprirea tratamentului, totusi, daca tratamentul cu innohep este considerat neaparat necesar, se pot lua in considerare si alte masuri (scaderea aportului de potasiu, intreruperea administrarii altor medicamente care afecteaza balanta potasiului).

Proteze valvulare

La momentul actual nu exista studii adecvate care sa evalueze eficacitatea si siguranta utilizarii innohep in prevenire trombozelor valvulare la pacientii cu proteze valvulare. De aceea nu este recomandata utilizarea innohep in acest scop.

Insuficienta renala

Dovezile disponibile nu au aratat acumularea la pacientii cu valoarea clearance-ului creatininei sub 20 ml/min. Desi monitorizarea anti-Xa reprezinta cea mai adecvata evaluare a efectului farmacodinamic al innohep, ea ramane un predictor insuficient al riscului de hemoragie, cu toate acestea monitorizarea activitatii anti-factor Xa poate fi luata in considerare la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min). Se recomanda administrarea cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min). Exista disponibile date limitate la pacienti cu un clearance al creatininei estimat la valori sub 20 ml/minut.

Varstnici

Varstnicii sunt mult mai susceptibili sa aiba functia renala scazuta (vezi pct. 4.4. Insuficienta renala); de aceea este necesara prudenta cand se prescrie innohep pacientilor varstnici.

Atentionari privind excipientii:

Flacoanele multidoza de innohep contin 10 mg/ml din conservantul alcool benzilic. Alcoolul benzilic poate provoca reactii alergice. Alcoolul benzilic poate provoca reactii toxice si anafilactoide la sugari si copii sub 3 ani. Volumele mari trebuie utilizate cu precautie si numai daca este necesar, in special la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala, din cauza riscului de acumulare si toxicitate (acidoza metabolica).

innohep 20000 UI anti-Xa/ml solutie injectabila contine metabisulfit de sodiu. Metabisulfitul poate, in cazuri rare, sa determine reactii de hipersensibilitate si bronhospasm. Formularile de innohep care contin metabisulfit de sodiu trebuie administrate cu prudenta la pacientii cu astm bronsic.

innohep 20000 UI anti-Xa/ml solutie injectabila contine pana la 40 mg/ml sodiu. Cantitatea de 40 mg este echivalenta cu 2% din doza zilnica maxima recomandata de OMS, care este de 2 g pentru un adult.

Interactiuni
Efectul anticoagulant al innohep poate fi crescut de alte medicamente care influenteaza hemostaza, cum sunt cele care inhiba functia plachetara (acidul acetil salicilic si alte antiinflamatoare nesteroidiene), trombolitice, antagonistii de vitamina K, proteina C activata, inhibitori de factor anti Xa si anti IIa. Astfel de combinatii trebuie evitate sau monitorizate cu atentie (vezi pct. 4.4).

Sarcina

Tratamentul anticoagulant al femeilor gravide necesita implicarea medicului specialist.

Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice directe sau indirecte asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Conform unui numar mare de date privind femeile gravide (peste 2200 de rezultate obtinute din sarcini) nu s- au evidentiat efecte malformative sau efecte toxice feto/neo-natale ale tinzaparinei. Tinzaparina nu

traverseaza placenta. innohep poate fi administrat pe parcursul tuturor trimestrelor de sarcina daca este necesar din punct de vedere clinic.

Anestezia epidurala

Datorita riscului de hematom spinal, dozele terapeutice de innohep (175 UI/kg) sunt contraindicate la pacientele care primesc anestezie neuraxiala (vezi pct. 4.3). Prin urmare, anestezia epidurala la gravide trebuie intotdeauna amanata cel putin 24 de ore dupa administrarea ultimei doze terapeutice de innohep.

Dozele profilactice pot fi utilizate atata timp cat se asigura un interval minim de 12 ore intre ultima administrare de innohep si inserarea acului sau a cateterului (vezi pct. 4.4).

Femeile gravide cu valve cardiace prostetice

Au fost raportate esecuri terapeutice la femeile gravide cu valve cardiace prostetice la administrarea de tinzaparina in doze terapeutice anticoagulante, sau a altor heparine cu greutate moleculara mica. Nu este recomandata utilizarea tinzaparinei la aceasta populatie.

Excipienti

innohep flacoane contine alcool benzilic. Deoarece acesta poate sa traverseze placenta, trebuie folosite in timpul sarcinii formularile de innohep fara alcool benzilic (seringile).

Alaptarea

Datele la animale arata ca excretia innohep in laptele matern este minima.

Nu se cunoaste daca tinzaparina se excreta in laptele uman. Desi absorbtia orala a heparinelor cu greutate moleculara mica este improbabila, nu se poate exclude un risc la nou/naacuti/sugari. La pacientii cu risc, incidenta tromboembolismului venos este in special ridicata in timpul primelor 6 saptamani dupa nastere.

Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea fie de a intrerupe/de a se abtine de la tratamentul cu innohep avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.

Fertilitate

Nu sunt disponibile studii clinice cu innohep referitoare la fertilitate.

Condus auto

innohep nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Cele mai frecvent raportate reactii adverse sunt evenimentele hemoragice, anemia secundara hemoragiilor si reactiile la locul de injectare.

Hemoragiile pot fi prezente in orice organ si au diferite grade de severitate. Complicatiile pot sa apara mai ales cand sunt administrate doze mari. Desi sangerarile majore sunt neobisnuite, au fost raportate in cateva cazuri decesul sau dizabilitatea permanenta.

Trombocitopenia mediata imun indusa de heparina (tip II) in mare masura se manifesta intre zilele 5 si 14 de la administrarea primei doze. Mai mult, a fost descrisa o forma cu debut rapid la pacientii expusi anterior la heparina. Trombocitopenia mediata imun indusa de heparina (tip II) se poate asocia cu tromboza arteriala si venoasa. Administrarea innohep trebuie intrerupta in toate cazurile de trombocitopenie mediata imun indusa de heparina (vezi pct. 4.4).

In cazuri rare innohep poate determina hiperpotasemie datorita hipoaldosteronismului. Pacientii cu risc sunt cei cu diabet zaharat sau insuficienta renala.

Reactii alergice grave pot sa apara uneori. Acestea includ cazuri rare de necroza cutanata, eruptie cutanata toxica (de exemplu sindrom Stevens-Johnson), angioedem si anafilaxie. Tratamentul trebuie intrerupt

imediat la cea mai mica suspiciune a unor astfel de reactii severe.

Estimarea frecventei reactiilor adverse se bazeaza pe analiza datelor cumulate din studiile clinice si raportarile spontane.

Reactiile adverse sunt prezentate conform clasificarii MedDRA System Organ Class iar reactiile adverse individuale sunt prezentate incepand cu reactia raportata cel mai frecvent. In cadrul fiecarei grupari in functie de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii

Foarte frecvente mai mare sau egal 1/10

Frecvente mai mare sau egal 1/100 si mai mic decat 1/10 Mai putin frecvente mai mare sau egal 1/1000 si mai mic de cat 1/100

Rare mai mare sau egal 1/10000 si mai mic decat 1/1000

Foarte rare mai mic de 1/10000

Tulburari hematologice si limfatice:

Tulburări hematologice și limfatice

Frecvente mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic de 1/10Anemie (inclusiv scaderea hemoglobinei)
Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic de 1/100Trombocitopenie (tip I) (inclusiv scadereanumărului de trombocite)
Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic decat 1/1000Trombocitopenie indusa de heparina (tip II)trombocitoza
Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si ami mic decat 1/100Hipersensibilitate
Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic decat 1/1000Reactie anafilactica
Tulburari metabolice si de nutritie
Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic decat 1/1000Hiperpotasemie
Tulburari vasculare
Frecvente mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic decat 1/10HemoragiiHematom
Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic decat 1/100Echimoze si purpura
Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic decat 1/100Cresterea enzimelor hepatice (inclusiv creștereatransaminazelor, ALT, AST si GGT)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic decat 1/100Dermatita (inclusiv dermatita alergica si buloasa) Eruptie cutanata tranzitoriePrurit
Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic decat 1/1000Eruptie cutanata toxica (incusiv sindrom Stevens- Johnson) Necroza cutanata AngioedemUrticarie
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Rare ≥1/10000 si <1/1000Osteoporoza (in legatura cu tratamentul petermen lung)
Tulburari ale aparatului genital si sanului
Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic decat 1/1000Priapism
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic decat 1/10Reactii la locul de injectare (inclusiv hematom la locul de administrare, hemoragie, durere, prurit,noduli, eritem si extravazare)

Copii si adolescenti

Date limítate provenite dintr-un studiu clinic si postmarketing arata ca modelul reactiilor adverse la copii si adolescenti este comparabil cu al adultilor.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Hemoragia este complicatia principala a supradozajului. Datorita perioadei de injumatatire relativ scurte a innohep (vezi capitolul 5.2) hemoragiile minore pot fi tratate conservator dupa intreruperea tratamentului. Hemoragiile grave pot necesita administrarea antidotului sulfat de protamina. Pacientii trebuie supravegheati cu atentie.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antitrombotice, grupul heparinei, codul ATC: B01AB10

Tinzaparina sodica este o heparina cu greutate moleculara mica de 6500 Daltoni (5500-7500 Daltoni), de origine porcina, cu un raport anti-Xa/anti-IIa intre 1,5 si 2,5. Tinzaparina sodica este produsa prin depolimerizarea enzimatica a heparinei nefractionate conventionale. Ca si heparina conventionala,

tinzaparina sodica actioneaza ca anticoagulant prin potentarea inhibarii de catre antitrombina III a factorilor de coagulare activati, in primul rand a factorului Xa.

Activitatea biologica a tinzaparinei sodice este standardizata in raport cu primul "standard international pentru heparinele cu greutate moleculara mica" si exprimata in unitati internationale anti-Xa (UI). Activitatea anti-Xa a tinzaparinei sodice nu este mai mica de 70 si mai mare de 120 UI /mg. Valoarea caracteristica a masei moleculare medii a tinzaparinei sodice este de aproximativ 6500. Procentul masic al lanturilor mai mici de 2000 nu este mai mare de 10,0%. Procentul masic de lanturi intre 2000 si 8000 variaza intre 60,0% si 72,0% (tipic 66%). Procentul masic de lanturi mai mari 8000 variaza intre 22,0% si 36,0%.

Proprietati farmacocinetice
Biodisponibilitatea innohep este de aproximativ 90% dupa injectarea subcutanata. Timpul de injumatatire prin absorbtie este de 200 minute. Activitatea antifactor Xa este maxima dupa 4-6 ore de la administrarea subcutanata. Timpul de injumatatire prin eliminare este de aproximativ 80 minute. Tinzaparina sodica se elimina in principal pe cale renala sub forma neschimbata.

Principalul avantaj al utilizarii innohep in comparatie cu heparina conventionala se refera la profilul farmacocinetic. Biodisponibilitatea este superioara. Timpul de injumatatire este mai lung, ceea ce permite administrarea intr-o singura injectie subcutanata pe zi.

Proprietatile farmacocinetice ale innohep au fost studiate in timpul sarcinii. Datele rezultate din

monitorizarea farmacocinetica secventiala a 55 sarcini sugereaza ca proprietatile farmacocinetice nu difera fata de statutul de non-sarcina. A fost observata doar o scadere minima, nesemnificativa statistic, a valorii anti-Xa in stadiile avansate de gestatie.

Copii si adolescenti

Datele preliminare privind utilizarea tinzaparinei sugereaza ca la copiii mai mici, inclusiv la nou-nascuti si sugari, tinzaparina se elimina mai repede si, de aceea, pot necesita doze mai mari decat copiii mai mari.

Totusi, nu sunt date suficiente pentru a permite o recomandare de doza, vezi punctul 4.2.

Date preclinice de siguranta
In general, heparinele nu sunt toxice, ceea ce este valabil si pentru innohep. Cea mai importanta reactie adversa observata in studiul toxicitatii acute, subacute si cronice, cat si referitor la functia de reproducere si la riscul mutagen a fost hemoragia determinata de dozele foarte mari.

Dupa administrare intramusculara a heparinelor cu masa moleculara mica la animale a fost observata aparitia hematomelor necrotizante. Intr-un studiu cu durata de 12 luni, la sobolan, a fost observata aparitia osteoporozei. Studiile cu heparina cu masa moleculara mica in doze pana la 25 mg/kg, la sobolan si iepure, nu au evidentiat un potential teratogen. Fetusii expusi prenatal la doze de 10 mg/kg au avut o greutate corporala mica.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 11.01.2023

Categorii de produse