Urgente in oftalmologie - Ce sa faci inainte sa mergi la medic

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

Iti prezentam care sunt situatiile oftalmologice ce impun prezentarea de urgenta la camera de garda. Pana a ajunge la spital insa, ai grija sa nu te freci la ochi! Protejeaza ochiul cu o compresa sterila, sub care ochiul sa stea inchis, fara a apasa pe el.

Corpi straini oculari 

Printre cele mai frecvente urgente oftalmologice sunt corpii straini oculari: particule de praf, nisip, bucati de metal sau aschii de lemn. Cand patrund mai profund sau cand nu reusesti sa-i inlaturi, se impune un consult de urgenta. Toti corpii straini se pot indeparta sau spala cu apa plata/ser fiziologic din abundenta, inainte de a te prezenta la medic. Singura exceptie de la aceasta regula este data de varul nestins, care, in contact cu apa, va intra in reactie. In astfel de cazuri, pentru indepartarea particulelor, se va sufla aer in ochi cu ajutorul unei seringi sterile.

Corpi straini intra-oculari 

Sunt corpi straini ce au penetrat prin invelisul ochiului, lasand o rana deschisa. Aceasta categorie reprezinta o urgenta majora, amanarea prezentarii la medic putand duce la infectii grave si la pierderea ochiului. Tratamentul necesita extragerea lor in sala de operatii si spitalizarea ulterioara pentru urmarirea evolutiei.

Arsuri chimice 

Tratamentul de urgenta, la domiciliu, il reprezinta spalaturile din abundenta cu ser fiziologic. Necesita spitalizare sau urmarire indeaproape pentru a se evita aparitia complicatiilor ulterioare.

Conjunctivita bacteriana, alergica sau virala 

Conjunctivita bacteriana este insotita de aparitia secretiilor mucopurulente in fundurile de sac conjunctivale. Tratamentul se face cu antibiotic local si igiena stricta, dar se pot vindeca si de la sine in 10-14 zile. 

Conjunctivita alergica apare la contactul cu diversi alergeni pentru care organismul nu are anticorpi. Se manifesta prin mancarimi locale, ochi rosii, iritati, ce se calmeaza la spalaturi cu apa rece, edem palpebral. 

Conjunctivita virala se prezinta cu ochii extrem de rosii, secretii sero-mucoase clare, in contexul unei gripe virale. Tratamentul este de lunga durata si complex, afectiunea fiind extrem de contagioasa.

Atacul acut de glaucom 

Reprezinta o urgenta majora. Semnele aparitiei sunt: dureri intense oculare si orbitare, pupila dilatata, ochi rosu, alterarea starii generale. Pacientul necesita internare si tratament de urgenta pana la stabil.

Alte simptome ce trebuie sa duca de urgenta pacientul la Camera de Garda sunt: 

  • pierderea brusca a vederii cu sau fara reluarea ei (totala sau partiala); 
  • cercuri luminoase de culorile curcubeului, in jurul surselor de lumina; 
  • deformarea conturului obiectelor; 
  • pierderea de camp vizual; 
  • fulgere sau "musculite zburatoare" aparute in numar mare, brusc; 
  • imagine in "fum rosu" in fata ochilor. 

 

Expert: Roxana Cobuzas 

Optiblu

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor