Uleiul din samburi de struguri - beneficii, proprietati, contraindicatii

7. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Uleiul din samburi de struguri

 

Uleiul din samburi de struguri este un produs cu utilizare polivalenta ce poate fi folosit ca tratament hidratant pentru par, dar si drept ingredient pentru anumite suplimente alimentare. Descopera din articolul nostru toate proprietatile acestui ulei, cat si beneficiile pe care consumul sau le aduce asupra organismului si contraindicatiile existente! 

Ce este uleiul din samburi de struguri?

Uleiul din samburi de struguri este obtinut din semintele de struguri care raman in urma procesului de vinificatie. Inca de la sfarsitul secolului XX acesta a fost utilizat ca ingredient in producerea dermatocosmeticelor datorita proprietatilor sale benefice pentru piele. Deoarece strugurii se regasesc in topul fructelor celor mai bogate in nutrienti, acest extract obtinut din samburi poate fi considerat un "elixir al tineretii", datorita substantelor sale active. Are numeroase utilizari si beneficii despre care vom vorbi in continuare.  

Care sunt proprietatile uleiului din samburi de struguri?

Ca informatii nutritionale, este important sa stii ca o lingura de ulei din samburi de struguri are 120 de calorii, dintre care un gram de grasimi saturate. Din aceasta cauza uleiul din samburi de struguri nu este ideal pentru a fi utilizat la gatit, caci in componenta sa se regasesc de asemenea grasimi polinesaturate precum Omega-6 si Omega-9. Totodata, in componenta sa se regasesc si acidul linoleic, vitamine E si fenoli. 

Datorita continutului ridicat de protianidine, uleiul din samburi de struguri are proprietati anti-imbatranire mai puternice decat cele ale vitaminei E consumata ca atare. Acest ulei actioneaza, de asemenea, drept un catalizator pentru efectele vitaminei C in corp. O alta proprietate a sa este reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce il face potrivit pentru diabetici. Este recomandat ca uleiul de struguri sa fie consumat in stare pura, fara a fi preparat termic. 

Ce beneficii aduce uleiul din samburi de struguri organismului?

Tocmai datorita varietatii utilizarilor sale, uleiul din samburi de struguri este din ce in ce mai apreciat. Iata beneficiile pe care le poate aduce organismului:

  • Datorita proprietatilor sale antioxidante, uleiul de struguri este ideal pentru ingrijirea pielii. Acesta poate fi de folos chiar in tratarea reactiilor alergice sau eruptiilor cutanate, protejand pielea impotriva microbilor si stimuland cresterea noilor celule. Cu toate acestea, nu este recomandat ca uleiul din samburi de struguri sa fie aplicat pe tenul seboreic, deoarece exista riscul sa produca anumite reactii nedorite. 
  • Pentru ca are un continut ridicat de vitamina E si acizi grasi sanatosi, uleiul din samburi de struguri poate fi utilizat cu succes ca tratament hidratant pentru par. Parul fragil sau uscat poate fi revigorat datorita acestuia, matreata poate fi eliminata, iar radacina firelor de par poate fi intarita pentru a evita caderea parului. 
  • Tot datorita continutului ridicat de vitamine E, care este mai mare decat in cazul uleiului de masline, uleiul din samburi de struguri ajuta la imbunatatirea imunitatii si prevenirea deteriorarii celulelor. 
  • Daca ai o zgarietura sau o rana usoara, poti aplica ulei din samburi de struguri asupra ei pentru o vindecare mai rapida. Proprietatile sale antibacteriene pot juca un rol important in acest proces. 
  • Sanatatea inimii tale poate fi protejata datorita acidului linoleic, care reduce nivelul de colesterol din organism. Poti incerca o cura de ulei din samburi de struguri consumand cate douazeci de grame pe zi timp de o luna. Vorbeste mai intai cu medicul tau despre acest lucru.
  • Uleiul din samburi de struguri poate la fel de bine fi utilizat si drept ulei pentru masaj datorita efectelor sale sedative si relaxante. Acesta este des utilizat in aromaterapie.
  • Desi nu exista inca suficiente dovezi in acest sens, este posibil ca uleiul din samburi de struguri sa poata preveni aparitia dementei sau a bolii Alzheimer. Acest lucru este explicat prin proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante asupra creierului. 
  • Hipertensiunea poate fi tinuta sub control prin inlocuirea uleiurilor vegetale cu uleiul din samburi de struguri, care ajuta inclusiv la reducerea placii arteriale. Cu toate acestea, daca te afli sub un tratament pentru tensiune arteriala, discuta mai intai cu medicul specialist inainte de a-l introduce in dieta.
  • Atunci cand este un ingredient de baza intr-un supliment alimentar sub forma de capsule, uleiul din samburi de struguri poate contribui la scaderea in greutate, detoxifiere si eliminarea excesului de apa din organism. Cu toate acestea, daca te confrunti cu probleme de greutate, este important sa vizitezi mai intai un medic specialist in domeniu. 

Care sunt contraindicatiile uleiului din samburi de struguri?

Nu exista contraindicatii in ceea ce priveste consumarea uleiului din samburi de struguri pentru uzul intern, desi nu este recomandat sa fie utilizat drept ulei pentru prajit deoarece isi pierde proprietatile astfel.

Cu toate acestea, data te afli sub un tratament medicamentos sau suferi de anumite afectiuni severe, este important sa te adresezi mai intai medicului sau farmacistului. Daca suferi de alergie la struguri, evita acest produs.

Pentru uzul extern, evita utilizarea uleiului de struguri in zonele cu piele groasa. Poti folosi insa o crema hidratanta pentru maini care are acest ingredient la baza. 

Ai grija de sanatatea ta si protejeaza-te printr-un stil de viata sanatos si activ!

 

Un nou nivel in protectia si regenerarea pielii, gelul-balsam de noapte revolutionar cu extracte de bujor alb, propolis patentat si dovleac, improspateaza fata si intinereste pielea in timpul noptii.
Vitamina E sau tocoferolul este o vitamina liposolubila, ce functioneaza ca un antioxidant natural.
Fructele de Camu-Camu, Acerola si Macesele, avand un continut crescut de vitamina C, multiplica efectele benefice ale acesteia: functionarea normala a sistemului imunitar, reducerea oboselii si extenuarii, functionarea normala a sistemului nervos, formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor, a pielii, gingiilor si dintilor.