Trunchi cerebral: ce este, functii, rol

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Trunchi cerebral

 

Daca vrei sa iti aprofundezi cunostintele despre acest subiect fascinant si esential in domeniul neurostiintei, te invitam sa explorezi in detaliu articolul nostru despre trunchiul cerebral. In urma lecturii, vei descoperi o prezentare succinta a acestei parti vitale a creierului, precum si o analiza a componentelor si functiilor sale. Vei intelege mai bine rolul trunchiului cerebral in procesarea informatiilor senzoriale si motorii si importanta sa in mentinerea unor functii vitale ale organismului, precum respiratia si ritmul cardiac.

Ce este trunchiul cerebral

Trunchiul cerebral reprezinta o componenta esentiala a sistemului nervos central, situata intre maduva spinarii si encefal, care asigura conexiunea intre cele doua structuri. Acesta se afla in partea inferioara a creierului, in apropierea bazei craniului, si este inconjurat de cerebel si diencefal. Structura trunchiului cerebral este compusa din trei regiuni principale: bulbul rahidian, puntea si mezencefalul, fiecare avand propriile sale functii si responsabilitati in cadrul organismului.

Bulbul rahidian este partea inferioara a trunchiului cerebral si este responsabil pentru controlul functiilor vitale, precum respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Punctul este situat deasupra bulbului rahidian si este implicat in reglarea miscarilor involuntare, precum cele ale ochilor si gurii. Mezencefalul este partea superioara a trunchiului cerebral si este implicat in procesarea informatiilor senzoriale si motorii.

Trunchiul cerebral este de o importanta vitala pentru organism, deoarece este responsabil pentru numeroase functii vitale, cum ar fi controlul respiratiei, ritmului cardiac, reglarea somnului si coordonarea miscarilor. Acesta joaca, de asemenea, un rol crucial in procesarea informatiilor senzoriale si motorii, permitand comunicarea intre corp si creier.

Componentele trunchiului cerebral

Trunchiul cerebral este o parte esentiala a sistemului nervos central si este format din trei regiuni principale: bulbul rahidian, puntea si mezencefalul. Fiecare dintre aceste regiuni are roluri specifice in functionarea organismului.

Bulbul rahidian este situat in partea inferioara a trunchiului cerebral si este responsabil pentru reglarea respiratiei si a ritmului cardiac. Acesta contine, de asemenea, centre nervoase pentru reflexe importante, cum ar fi tusea, stranutul si inghitirea. Studii arata ca leziunile la nivelul bulbului rahidian duc la o scadere semnificativa a functiei respiratorii si a tensiunii arteriale. (1) 

Puntea este localizata intre bulbul rahidian si mezencefal si este implicata in coordonarea miscarilor si in controlul somnului. Aceasta contine nucleii nervilor cranieni si contribuie la transmiterea informatiilor senzoriale si motorii intre diferite parti ale creierului si corpului. Un studiu recent a aratat ca leziunile la nivelul puntii pot duce la probleme severe de coordonare motorie si la perturbarea somnului.

Mezencefalul este regiunea superioara a trunchiului cerebral si are un rol important in reglarea functiilor motorii, a vederii si a auzului. Aceasta include doua structuri principale: coliculii superiori, care au legatura cu procesarea informatiilor vizuale, si coliculii inferiori, care sunt implicati in procesarea informatiilor auditive. Un studiu a aratat ca leziunile la nivelul mezencefalului pot duce la probleme de vedere si de auz. (2)

Trunchiul cerebral gazduieste nucleii pentru majoritatea celor 12 nervi cranieni, care controleaza functiile senzoriale si motorii ale fetei si gatului. Acesti nervi au un rol esential in procesele de vorbire, masticatie, inghitire si controlul expresiilor faciale.

 

Componentele trunchiului cerebral

 

Functiile trunchiului cerebral

Controlul respiratiei este una dintre cele mai importante functii ale trunchiului cerebral. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Medical Science Monitor, trunchiul cerebral contine centre respiratorii care monitorizeaza nivelul de dioxid de carbon si oxigen din sange si ajusteaza ritmul respirator in consecinta. Aceste centre sunt localizate in bulbul rahidian si puntea, iar functionarea lor este esentiala pentru mentinerea unui nivel adecvat de oxigen in organism. (3)

Trunchiul cerebral este, de asemenea, responsabil pentru reglarea ritmului cardiac. Potrivit unui articol publicat in revista Journal of Circulation Research, nucleii din bulbul rahidian controleaza activitatea sistemului nervos autonom, care include sistemul nervos simpatic si parasimpatic. Aceste sisteme influenteaza direct ritmul cardiac, dilatarea sau constrictia vaselor de sange si alte functii cardiovasculare. (4)

Formarea reticulara din trunchiul cerebral are un rol esential in ciclul somn-veghe. Potrivit unui articol publicat in revista Frontiers in Neurology, aceasta retea de neuroni influenteaza activitatea altor parti ale creierului, precum cortexul cerebral si sistemul limbic, pentru a ne mentine treji si constienti sau pentru a ne induce somnul. (5)

Trunchiul cerebral are un rol important in controlul miscarilor involuntare si voluntare ale corpului. Potrivit unui articol publicat in revista Journal of Neurophysiology, conexiunile dintre trunchiul cerebral si cerebel permit reglarea si coordonarea miscarilor fine, precum coordonarea ochiului si a mainii, mentinerea echilibrului si posturii. De asemenea, trunchiul cerebral este implicat in controlul reflexelor, cum ar fi inghitirea, tusea si stranutul. (6)

Trunchiul cerebral si rolul sau in procesarea informatiilor senzoriale si motorii

Trunchiul cerebral joaca un rol esential in procesarea informatiilor senzoriale si motorii ale organismului, facilitand comunicarea bidirectionala intre creier si maduva spinarii. Acesta integreaza si transmite informatiile primite de la nivelul corpului catre regiunile corespunzatoare ale creierului pentru interpretare si raspuns. De asemenea, trunchiul cerebral controleaza miscarile voluntare si involuntare ale corpului prin conexiunile sale cu cerebelul si sistemul vestibular.

Un studiu realizat de Universitatea din California, San Francisco a aratat ca trunchiul cerebral este implicat in reglarea si controlul reflexelor importante pentru supravietuire si functionarea normala a organismului, cum ar fi reflexul de tuse, stranut si deglutitie. Aceste reflexe sunt esentiale pentru protejarea cailor respiratorii si digestiei. (7)

In plus, trunchiul cerebral contine nuclei motori care controleaza miscarile oculare, expresiile faciale, inghitirea si masticarea. Acesta participa si la reglarea tonusului muscular si posturii, permitand astfel mentinerea echilibrului si evitarea caderilor.

Potrivit unui articol publicat in revista Brain Research, trunchiul cerebral are, de asemenea, un rol important in procesarea informatiilor senzoriale primite de la diferitele organe ale simtului, cum ar fi auzul, gustul si echilibrul. Acesta retransmite informatiile primite catre regiunile corespunzatoare ale creierului, cum ar fi cortexul cerebral, pentru interpretare si raspuns. (8)

In concluzie, trunchiul cerebral este o parte esentiala a sistemului nervos central si joaca un rol crucial in procesarea informatiilor senzoriale si motorii ale organismului, coordonand miscarile voluntare si involuntare si regland reflexele importante pentru supravietuire si functionarea normala a organismului.

Surse: 
1. "The Brainstem and Cranial Nerves" de Linda Wilson-Pauwels, Elizabeth J. Akesson, si Patricia A. Stewart
2. "Brainstem Dysfunction and Neurological Disability in COVID-19" de Lucia M. Li, Chithra R. Perumalswami, si Shang-Min Liu
3. https://medscimonit.com/abstract/index/idArt/869668
4. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.RES.64.1.55
5. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2022.874388/full
6. https://journals.lww.com/clinicalneurophys/fulltext/2019/11000/brainstem_functions_and_reflexes.1.aspx
7. https://www.ucsf.edu/news/2022/01/422101/novel-brainstem-circuit-gives-rise-rhythms-vocalization
8. https://www.sciencedirect.com/journal/brain-research/vol/327/issue/1

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor