Traheostomie: ce este si cand se recomanda

12. 2. 2024 · 6 minute de citit

Traheostomia este un procedeu chirurgical cu indicatii precise si cu un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului. Descopera mai multe despre procedura si afla cand este indicata, cum se efectueaza si ce ingrijiri speciale presupune!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Traheostomie: ce este si cand se recomanda

Ce este si ce implica traheostomia?

Traheostomia este o operatie chirurgicala care presupune crearea unei deschideri in trahee (tubul care duce aerul de la gat la plamani), printr-o incizie la nivelul gatului. Aceasta deschidere se numeste stoma si, prin aceasta, se introduce un tub pentru a facilita respiratia pacientului. Aceasta procedura este necesara atunci cand pacientul nu poate respira in mod natural, de exemplu, in cazul unui blocaj al cailor respiratorii sau al unor probleme respiratorii grave [1]. 

Traheostomia poate fi efectuata in diverse situatii, insa scopul principal este de a mentine caile respiratorii deschise si de a asigura un flux suficient de aer catre plamani. Aceasta procedura este adesea efectuata in situatii de urgenta, pentru a ajuta pacientii care nu pot respira din cauza unei leziuni sau a unei boli grave. Alteori, traheostomia poate fi planificata in prealabil, in cazul pacientilor care au nevoie de asistenta respiratorie pe termen lung [2].

Exista doua tipuri principale de traheostomie: temporara si permanenta. Traheostomia temporara este utilizata pe o perioada scurta de timp, pana cand pacientul poate respira din nou in mod natural. Traheostomia permanenta este utilizata atunci cand pacientul are o problema medicala pe termen lung sau permanenta, care ii impiedica respiratia normala.

Indiferent de tipul de traheostomie, aceasta implica un anumit nivel de ingrijire zilnica. Tubul de traheostoma trebuie curatat si intretinut in mod regulat pentru a preveni infectiile si blocajele. De asemenea, pacientul si familia acestuia trebuie sa fie instruiti de catre echipa medicala despre cum sa ingrijeasca stoma, cum sa comunice cu pacientul si cum sa identifice si sa reactioneze la eventualele complicatii [3]. 

Echipa medicala joaca un rol central in gestionarea si ingrijirea traheostomiei. Medicii, asistentele medicale si terapeutii respiratori sunt implicati in ingrijirea directa a pacientului, in timp ce logopezii ii pot ajuta pe acestia sa comunice si sa inghita dupa operatie.

Cand se recomanda traheostomia?

Prima situatie in care se recomanda traheostomia este atunci cand exista obstructii ale cailor respiratorii superioare. Aceasta interventie poate fi necesara in cazul tumorilor cervicale, edemelor, leziunilor sau altor afectiuni care blocheaza sau ingusteaza caile respiratorii, facand respiratia dificila sau imposibila.

In al doilea rand, traheostomia este folosita frecvent in cazul pacientilor care necesita ventilare mecanica pe termen lung. Traheostomia poate fi mai confortabila si mai sigura decat intubatia nazala sau orala pentru pacientii care necesita ventilare mecanica pentru o perioada indelungata [4].

In al treilea rand, traheostomia poate fi efectuata pentru a proteja caile respiratorii. In unele cazuri, cum ar fi la pacientii cu dificultati de deglutitie sau alte probleme care cresc riscul de aspiratie, traheostomia poate preveni inhalarea de alimente sau lichide in plamani, prevenind pneumonia de aspiratie [5].

In al patrulea rand, traheostomia poate fi necesara pentru a asigura o cale de respiratie sigura in timpul si dupa interventiile chirurgicale majore la nivelul gatului sau capului [2].

Riscuri si complicatii asociate cu traheostomia

Traheostomia poate implica o serie de complicatii si riscuri. Unul dintre cele mai mari pericole este dezvoltarea infectiilor, in special pneumonia: pana la 25% dintre pacientii cu traheostomie pot dezvolta pneumonie.

In timpul procedurii sau dupa efectuarea acesteia pot aparea leziuni la nivelul traheei sau al esofagului. Leziunile pot fi cauzate de manevrarea necorespunzatoare a tubului de traheostomie sau de presiunea exercitata asupra structurilor inconjuratoare [1]. 

Un alt risc major este blocajul tubului de traheostomie. Tubul poate fi blocat de mucus, sange sau alte secretii, ceea ce poate duce la dificultati de respiratie sau chiar la stop respirator.

Complicatiile pot aparea si in ceea ce priveste vorbirea si alimentatia. Deoarece tubul de traheostomie ocoleste corzile vocale, pacientii vor avea dificultati de vorbire. Acest lucru poate afecta comunicarea pacientului si poate contribui la scaderea calitatii vietii. De asemenea, alimentatia poate fi afectata, deoarece deglutitia poate deveni dificila: mai mult de jumatate dintre pacientii cu traheostomie au intampinat probleme de deglutitie [3].

Pregatirea pentru traheostomie si cum se efectueaza?

Intelegerea procedurii de traheostomie este esentiala pentru pacient si pentru familia acestuia. Medicii sunt cei care ofera explicatii clare si raspund la toate intrebarile pacientului, astfel incat acesta sa poata intelege in detaliu ce implica traheostomia. Informatiile complete si corecte pot ajuta la reducerea anxietatii si a temerilor.

Evaluarea medicala este un alt pas esential inainte de a efectua o traheostomie. Medicii vor efectua o serie de teste pentru a evalua starea generala de sanatate a pacientului, teste care pot include analize de sange, radiografii toracice sau teste cardiace [2]. 

Pregatirea fizica este, de asemenea, importanta. Pacientul va trebui sa respecte anumite instructiuni inainte de procedura, cum ar fi abstinenta de la mancare si de la bautura timp de cateva ore.

Traheostomia este o interventie chirurgicala care se efectueaza in sala de operatii. Medicii vor face o incizie in gat pentru a crea o deschidere directa in trahee (tubul prin care aerul ajunge in plamani). Prin aceasta deschidere se introduce un tub special, prin care pacientul va putea respira. Procedura este realizata in conditii de anestezie generala [3].

Recuperarea dupa traheostomie

Recuperarea dupa o traheostomie poate fi un proces complex, care implica ingrijiri medicale precise si o adaptare psihologica la schimbarile din viata cotidiana. In primul rand, ingrijirea traheostomiei este de o importanta vitala. Tubul de traheostomie trebuie curatat regulat, iar pansamentele trebuie schimbate frecvent, pentru a preveni infectiile si alte complicatii [2]. 

In plus, pacientul poate avea dificultati in vorbire si inghitire dupa traheostomie; logopedia specializata poate imbunatati semnificativ functiile vocale si de deglutitie ale pacientilor dupa o traheostomie, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii.

Monitorizarea respiratorie este un alt aspect crucial al recuperarii dupa traheostomie. Pacientul va trebui sa fie monitorizat indeaproape pentru a se asigura ca respiratia este corecta si ca nu apar probleme si pentru a preveni complicatii precum obstructia tubului de traheostomie sau hipoxia [1].

Reabilitarea fizica si psihologica joaca un rol semnificativ in recuperarea dupa traheostomie. Pacientul poate avea nevoie de un timp indelungat pentru a se adapta la viata cu un tub de traheostomie si pentru a reveni la activitatile zilnice. In acest context, suportul psihologic poate fi de mare ajutor.

Traheostomia este o procedura chirurgicala complexa care se recomanda in anumite situatii precum obstructia cailor aeriene sau pentru facilitarea ventilarii pe termen lung. Are beneficii semnificative, dar si riscuri si complicatii posibile. Colaborarea indeaproape cu echipa medicala este esentiala pentru un prognostic favorabil!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

1. Krans, Brian. “Tracheostomy.” Healthline, Healthline Media, 6 Aug. 2012, www.healthline.com/health/tracheostomy, accesat la 9.02.2024;

2. Mayo Clinic. “Tracheostomy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 22 Oct. 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/tracheostomy/about/pac-20384673, accesat la 9.02.2024;

3. NHS Choices. “Overview - Tracheostomy.” NHS, 2020, www.nhs.uk/conditions/tracheostomy/, accesat la 9.02.2024;

4. “Tracheostomy.” Www.hopkinsmedicine.org, 11 Apr. 2023, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/tracheostomy#:~:text=Tracheostomy%20is%20a%20procedure%20to, accesat la 9.02.2024;

5. “Tracheostomy: What It Is, Procedure & Purpose.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23231-tracheostomy, accesat la 9.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor