Test cancer colon: in ce consta si cand se recomanda

28. 5. 2024 · 7 minute de citit

Cancerul de colon sau cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvent intalnite forme de cancer si una dintre principalele cauze de mortalitate in randul populatiei generale. Depistat in stadiile sale incipiente, pe de alta parte, este una dintre formele de cancer care pot fi tratate cu mult succes. Iata care sunt testele disponibile pentru cancerul de colon si cand sunt ele recomandate!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Test cancer colon: in ce consta si cand se recomanda

Ce este cancerul de colon si factorii de risc asociati

Cancerul de colon este o boala maligna localizata in colon sau in rect. Este un tip de cancer care se dezvolta lent, adesea pornind de la formarea unor polipi, adica formatiuni de tesut anormal in peretele colonului sau rectului. Cu timpul, acesti polipi pot deveni maligni, ducand la aparitia cancerului. Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global [1].

Simptomele si semnele cancerului de colon pot varia, dar cele mai comune includ dureri abdominale persistente, sange in scaun, modificari ale tranzitului intestinal si pierdere in greutate inexplicabila.

Exista anumiti factori de risc care pot creste probabilitatea de a dezvolta cancer de colon. Varsta este unul dintre acestia, riscul crescand dupa varsta de 50 de ani. De asemenea, un istoric familial de cancer de colon sau de polipi, afectiunile inflamatorii intestinale (cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa), o dieta bogata in grasimi si carne rosie, consumul de alcool, fumatul si sedentarismul sunt factori care pot creste riscul de a dezvolta aceasta boala [2].

Depistarea precoce este esentiala in lupta impotriva cancerului de colon. In acest sens, testele de screening cum ar fi colonoscopia pot depista cancerul de colon in stadii incipiente, cand este cel mai usor de tratat.

Testele disponibile pentru depistarea cancerului de colon

Cancerul de colon este o boala cu potential letal, iar depistarea timpurie a acesteia este vitala pentru a creste sansele de supravietuire. Exista mai multe tipuri de teste pentru depistarea cancerului de colon, fiecare avand specificitatile sale [1]. 

Testul de hemoragii oculte in fecale si testul imunochimic fecal (FIT) sunt, ambele, teste non-invazive care detecteaza prezenta de sange in scaun, care poate fi un semn al cancerului de colon.

Colonoscopia este considerata „standardul de aur” in diagnosticarea cancerului de colon. Este un test invaziv ce necesita o pregatire speciala si anestezie. In cadrul acestui test, medicul introduce un tub flexibil cu o camera si o sursa de lumina la un capat in colon pentru a examina interiorul acestuia. Sigmoidoscopia este similara cu colonoscopia, dar examineaza doar partea inferioara a colonului[3]. 

Testul ADN-ului fecal, pe de alta parte, analizeaza probele de scaun pentru a detecta modificari genetice care pot indica prezenta cancerului de colon. Tomografia computerizata (CT) este un test imagistic care foloseste raze X pentru a crea imagini detaliate ale colonului.

Eficienta testelor si momentul in care sunt recomandate variaza. De exemplu, colonoscopia este recomandata o data la 10 ani pentru persoanele cu risc mediu, in timp ce testele de hemoragii oculte in fecale sau testul imunochimic fecal sunt recomandate anual [4].

Indicatii si contraindicatii pentru testul de cancer de colon

Testarea pentru cancerul de colon este esentiala, mai ales pentru anumite grupe de risc. Persoanele cu varsta peste 50 de ani sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de colon, de aceea este recomandat ca ele sa se supuna unui test de screening. De asemenea, persoanele cu un istoric familial de cancer de colon sau polipi, cele cu boli inflamatorii intestinale si cele cu anumite mutatii genetice ar trebui, de asemenea, sa se considere in grupul de risc si sa isi faca teste.

Indicatiile pentru testul de cancer de colon sunt diverse. Daca observi schimbari in obiceiurile intestinale, cum ar fi diaree sau constipatie persistenta, sangerare rectala sau sange in scaun, dureri abdominale persistente, slabiciune sau oboseala neobisnuita si pierdere in greutate neexplicata, este important sa discuti cu medicul despre posibilitatea unui test de screening [2].

Totusi, trebuie sa stii ca exista anumite situatii in care testul de cancer de colon poate fi contraindicat. Daca ai o stare de sanatate precara, esti gravida sau alaptezi sau ai folosit recent anumite medicamente care ar putea interfera cu rezultatele testului, este posibil ca medicul sa te sfatuiasca sa amani testul.

Desi testarea pentru cancer de colon este o procedura relativ sigura, exista cateva riscuri pe care ar trebui sa le cunosti. Acestea includ posibilitatea de sangerare, infectie sau perforarea intestinului. In ciuda acestor riscuri, este esential sa retii ca beneficiile depistarii timpurii a cancerului de colon depasesc in mod semnificativ aceste riscuri potentiale [1].

Cum sa te pregatesti pentru testul de cancer de colon

Pregatirea pentru un test de cancer de colon implica o serie de pasi care pot varia in functie de tipul de test, starea de sanatate generala a pacientului si indicatiile medicului.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale pregatirii o reprezinta modificarile dietetice. Inainte de test, unele alimente sau medicamente care pot afecta rezultatele testului trebuie eliminate din dieta. De exemplu, este posibil sa fie nevoie sa renunti la consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe si legume, cu cateva zile inainte de test. De asemenea, este posibil sa fii instruit sa te limitezi la o dieta lichida sau sa postesti complet in ziua anterioara testului [4]. 

Un alt aspect crucial in pregatirea pentru testul de cancer de colon este curatarea corespunzatoare a colonului. Acest proces, cunoscut si sub numele de pregatire intestinala, implica utilizarea unor medicamente specifice care ajuta la golirea intestinului.

Este esential, de asemenea, sa discuti cu medicul despre orice alte probleme de sanatate existente, despre medicamentele luate in mod regulat sau alergiile de care suferi, deoarece acestea pot influenta modul in care trebuie sa te pregatesti pentru test. De exemplu, administrarea unor anumite medicamente trebuie intrerupta cu cateva zile inainte si dupa investigatie [5].

Interpretarea rezultatelor testului de cancer de colon

Interpretarea rezultatelor testelor pentru cancerul de colon poate fi o provocare. Un rezultat pozitiv la testul de cancer de colon indica prezenta celulelor anormale in colon sau rect. Acest lucru nu inseamna neaparat ca ai cancer de colon, ci sugereaza doar ca sunt necesare analize suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Pe de alta parte, un rezultat negativ sugereaza ca nu exista celule anormale sau cancer in colon.

Daca rezultatul testului este pozitiv, urmatorul pas este confirmarea diagnosticului printr-un test suplimentar, de obicei o biopsie. Anomaliile pot fi indepartate si trimise la laborator pentru analiza. In functie de rezultatele acestei analize, medicul va discuta optiunile de tratament [2].

In cazul unui rezultat negativ, nu sunt necesare de obicei alte teste sau tratamente. Cu toate acestea, testele de screening pentru cancerul de colon ar trebui sa fie efectuate regulat, conform recomandarilor medicului. O dieta sanatoasa, exercitiile fizice regulate si evitarea fumatului sunt, de asemenea, masuri preventive importante. 

Ai dobandit o perspectiva detaliata asupra testelor de cancer de colon si ai inteles ce este cancerul de colon, factorii sai de risc, testele disponibile, indicatiile si contraindicatiile acestora precum si interpretarea rezultatelor. Este esential sa colaborezi indeaproape cu medicul pentru a avea grija de sanatatea ta; astfel, vei primi recomandari personalizate si te vei bucura de longevitate si de o calitate crescuta a vietii!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. American Cancer Society. “Testing for Colorectal Cancer | How Is Colorectal Cancer Diagnosed?” Www.cancer.org, 20 Jan. 2023, www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html, accesat la 28.05.2024;
  2. “Colorectal Cancer Screening Tests | Sigmoidoscopy & Colonoscopy.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/screening-tests-used.html., accesat la 28.05.2024;
  3. National Cancer Institute. “Colorectal Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version - National Cancer Institute.” Www.cancer.gov, 11 May 2020, www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-screening-pdq, accesat la 28.05.2024;
  4. ---. “Tests to Detect Colorectal Cancer and Polyps.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 2 Aug. 2021, www.cancer.gov/types/colorectal/screening-fact-sheet, accesat la 28.05.2024;
  5. NHS. “Tests and next Steps for Bowel Cancer.” Nhs.uk, 22 Mar. 2023, www.nhs.uk/conditions/bowel-cancer/tests-and-next-steps/, accesat la 28.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor