Strugurele - elixirul tineretii si al frumusetii
Toamna imbelsugata ne aduce atatea daruri minunate cu care sa ne rasfatam papilele gustative... iar strugurii sunt de departe cei mai pretiosi pentru ca au proprietati... aproape magice. De aceea,vita-de-vie trecea, in regiunile din jurul vechiului Israel, drept un arbore sacru fiind, alaturi de maslin, unul dintre arborii mesianici.
Strugurele de masa, alb sau negru, este diuretic, remineralizant, energetic, stimulant si decongestionant hepatic. Pe langa acestea, strugurii pot avea urmatoarele beneficii:
Adevarate coctailuri de sanatate, ciorchinii de struguri abunda in substante nutritive deosebit de benefice organismului: proteine si grasimi vegetale, vitamine, saruri minerale, glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric. Hai sa vedem impreuna, mai concret, ce vitamine si minerale contin strugurii, dar si care sunt valorile nutritionale ale acestor fructe tomnatice.
150 de grame de struguri proaspeti au:
- Calorii: 104;
- Glucide: 24 g;
- Indice glicemic: 69
- Carbohidrati: 27.3 grame
- Proteine: 1.1 grame
- Grasimi: 0.2 grame
- Fibre: 1.4 grame
100 de grame de struguri uscati contin:
- Indice glicemic: 64;
- Fibre: 0,9 g;
- Vitamina C: 4 mg;
- Magneziu: 7 mg.
150 de grame de struguri proaspeti contin aproximativ:
- 27% DZR de vitamina C;
- 28% DZR de vitamina K;
- 10% DZR de cupru;
- 8% DZR de potasiu;
- 7% DZR de tiamina;
- 6% DZR de riboflavina;
- 6% DZR de vitamina B6;
- 5% DZR de magneziu.
Au efect antioxidant
Strugurii negri au in compozitie resveratrol, un antioxidant puternic care previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii mature. Se poate spune, deci, ca strugurii negri detin secretul frumusetii si tineretii fara batranete.
Energizeaza organismul
"Am sa beau lapte cand vacile se vor hrani cu struguri" – spunea Toulouse- Lautrec. Si pesemne ca stia ce spune, caci mustul si vinul obtinute din struguri sunt foarte benefice organismului. Mustul de struguri vitaminizeaza si remineralizeaza corpul si are o mare valoare energetica, fiind indicat tinerilor, persoanelor care fac eforturi fizice mari, dar si celor de varsta a treia.
Previn afectiunile cardiovasculare, diabetul si cancerul
Vinul rosu este o sursa bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici. O cura de struguri negri si rosii previne aparitia aterosclerozei si a diabetului, scade nivelul colesterolului din sange. Resveratrolul protejeaza vasele sangvine si favorizeaza scaderea nivelului de zahar din sange.
Strugurii ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reduc colesterolul rau (LDL), protejeaza inima impotriva stresului oxidativ si imbunatatesc functia endoteliala. Substante precum quercitina si elagenina care se regasesc in coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral, asadar previn aparitia cancerului.
Ajuta sistemul imunitar
Resveratrolul stimuleaza imunitatea organismului si distruge celulele canceroase atunci cand acestea incep sa se dezvolte, impiedicand proliferarea lor. Totodata, quercitina, acizii fenolici, melatonina, carotenoizii si oligopeptidele din struguri au proprietati antibacteriene.
Imbunatatesc aspectul pielii si al parului
Resveratrolul are efecte benefice asupra pielii, crescand productia de colagen, redand tenului elasticitatea si stralucirea. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii semnificative.
Extractul din samburi de struguri se foloseste adesea in masti de par si tratamente pentru piele, ajutand la regenerarea celulara. De asemenea, uleiul din samburi de struguri hidrateaza pielea si podoaba capilara, revitalizand si imbunatatind aspectul acestora.
Sucul de struguri se poate folosi ca o lotiune tonica pentru tenul gras sau cu tendinte acneice. Taninul din coaja fructelor are efect astringent, ideal in rutina de ingrijire a persoanelor care se confrunta cu excesul de sebum. Totodata, efectul antibacterian al strugurilor ajuta la curatarea in profunzime a pielii si a porilor.
Strugurii: Contraindicatii
Strugurii sunt foarte buni pentru sanatate, dar continutul mai ridicat de vitamina K ar putea crea anumite probleme persoanelor cu probleme de coagulare a sangelui, deoarece vitamina K incetineste acest proces. De asemenea, din acelasi motiv, se recomanda evitarea consumului de struguri inainte de o interventie chirurgicala.
Ca in cazul oricarui aliment, persoanele cu alergie trebuie sa evite consumul acestor fructe, caci in caz contrar pot aparea simptome precum greata, durerile abdominale, tusea, durerile de cap sau musculare.
Cand se mananca strugurii si cum pot fi inclusi in dieta
Toamna este sezonul strugurilor, fapt pentru care cele mai bune fructe se vor gasi de cumparat in aceasta perioada a anului. Strugurii pot fi consumati sub forma de gustari intre mese, smoothie-uri, in salate, deserturi, garnituri, sau ca aperitiv, alaturi de nuci si branzeturi.
Produse ce contin extract de strugure
- Apivita, Masca naturala cu struguri, 50ml
- Apivita Wine Elixyr Serum, 30ml
- Apivita Wine Elixir Crema de ochi si buze, 15ml
- Apivita Crema de zi antirid si fermitate Wine SPF30, 40ml
- Ulei de samburi de struguri, 60ml, Sabio
- Crema-gel Resveraderm Antiox, 50ml, Sesderma
Strugurii sunt o bucurie toamna, de care trebuie sa profiti cat mai mult! Include-i in dieta ta de zi cu zi si beneficiaza din plin de vitamine, minerale si antioxidanti.