Sfaturi de prim ajutor in cazul arsurilor

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sfaturi de prim ajutor in cazul arsurilor

Arsurile se afla in top cand vine vorba de cele mai comune accidente pe care le poti suferi in propria gospodarie. Acestea pot fi leziuni minore insa, daca este afectata o suprafata mai mare din corp sau ranile sunt mai severe, putem vorbi si despre cazuri grave. 

Daca tu sau cineva drag a suferit o arsura, este important sa stii cum sa ii acorzi primul ajutor. Afla care sunt toate tipurile de arsuri si ce ar trebui sa faci in cazul fiecareia.

Tipuri de arsuri

Exista mai multe moduri in care pot fi clasificate arsurile: in functie de cauza care a dus la aparitia lor, dar si in functie de gravitatea leziunilor si de cat de afectat a fost corpul.

Dupa cauza

In functie de agentul care le-a cauzat, arsurile se impart in patru mari categorii:

  • Termice - arsurile din aceasta categorie sunt provocate de orice sursa de caldura. Acestea includ, bineinteles, focul, dar si lichidele si aburii foarte fierbinti sau obiectele incinse (vase de bucatarie incalzite pe aragaz, fier de calcat etc).
  • Chimice - acestea sunt cauzate de diferite substante chimice periculoase.
  • Electrice - arsuri care provin de la o sursa de curent electric si care au dus la electrocutarea victimei.
  • Cauzate de radiatii - arsurile solare intra in aceasta categorie, fiind produse in urma expunerii excesive la radiatiile UV.

Dupa gravitatea leziunilor

Aceasta categorie clasifica arsurile in functie de gradul de afectare a pielii si de cat de grave sunt leziunile cauzate. Astfel, putem diferentia 4 tipuri de arsuri.

  • Arsurile de gradul I - acestea includ cele mai putin grave leziuni, unde doar stratul superior al pielii este afectat. Ele se manifesta prin aparitia inflamatiei, rosetii si a unei umflaturi usoare. Deoarece leziunile sunt usoare, ele se vindeca rapid, in decurs de cateva zile.
  • Arsurile de gradul II - acestea au un grad mai ridicat de severitate, deoarece sunt afectate si straturile mai profunde ale pielii. Principalele simptome includ inflamatia, durerea puternica si aparitia veziculelor umplute cu lichid. Procesul de vindecare este mai complicat, putand sa dureze cateva saptamani.
  • Arsurile de gradul III - acestea se incadreaza deja in categoria arsurilor grave, deoarece apare un grad ridicat de afectare, nu doar a pielii, cat si a terminatiilor nervoase. Asadar, durerea nu este la fel de profunda. In anumite cazuri, pielea poate avea o nuanta usor decolorata, insa poate capata si tente maro, iar vindecarea este mult mai dificila.
  • Arsurile de gradul IV - acestea sunt cele mai grave, deoarece are loc degradarea totala a tuturor straturilor pielii si a tesuturilor de sub acestea, putand chiar sa apara necroza.

Primul ajutor in caz de arsuri

Daca tu sau o persoana apropiata a suferit o arsura, este foarte important sa stii cum sa actionezi. Deoarece acestea reprezinta uneori leziuni foarte grave, este necesar sa fii atent si sa stii ce tehnici de prim ajutor sunt necesare pentru a nu provoca si mai multe daune organismului. Chiar si daca arsura suferita este una usoara, modul in care actionezi poate fi decisiv cand vine vorba de timpul de vindecare si de gestionarea mai buna a simptomelor.

Primul ajutor pentru arsurile de gradul I

Arsurile de gradul I reprezinta leziuni usoare, asa ca poti aplica toate regulile de prim ajutor doar la tine acasa. In prima faza, va trebui sa opresti sursa arsurii si sa tii victima departe de aceasta. Apoi, indeparteaza cu grija hainele din zona care a suferit arsura.

Timp de 4-5 minute, tine zona afectata sub un jet de apa calduta sau aplica o compresa rece cu grija. Evita gheata, deoarece ar putea duce la o deteriorare si mai mare a pielii. Leziunea va trebui mentinuta curata pentru a preveni infectarea. Daca aceasta are dimensiuni mici, poti folosi un bandaj.

Pentru a favoriza vindecarea, poti folosi un unguent sau o crema speciala pe care sa o aplici pe arsura. Daca apar dureri, se pot administra medicamente pentru durere, cu efect antiinflamator.

Primul ajutor in cazul arsurilor mai grave

Arsurile de gradul II, III si IV au nevoie de ingrijiri medicale speciale, asa ca va trebui sa ceri ajutorul unui echipaj medical de urgenta. Este extrem de important ca victima sa fie vazuta de un medic daca a suferit arsuri in zona fetei, articulatiilor sau zona genitala, daca zona afectata ocupa o suprafata mare sau daca apar semnele unei infectii. 

Pana cand acestia ajung la locul accidentului, va trebui sa te asiguri ca victima respira si ca nu a suferit arsuri interne. Acesta va trebui miscat cu grija, iar zona afectata de leziune ar trebui sa fie usor ridicata. Orice vezicule se formeaza nu vor trebui sparte.

In cazul unei arsuri termice, indeparteaza cu grija hainele din zona afectata. Daca acestea sunt lipite de leziune, nu vor trebui smulse brusc. O arsura chimica va trebui curatata bine cu apa timp de cateva minute. Arsurile electrice sunt cele mai grave. Dupa indepartarea sursei de curent, nu atinge corpul victimei cu mainile goale, ci foloseste un material termoizolant care sa impiedice transmiterea electricitatii.

Tipurile de arsuri variaza in functie de cauze, dar si de cat de grave sunt leziunile produse de acestea. Desi in cazul celor mai serioase este nevoie sa primesti ingrijiri medicale specializate, este important sa stii ce e de facut in fiecare situatie pana cand te poate vedea un specialist.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor