Ruperea apei: cand, cum, de ce apare si ce trebuie sa faci?

20. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Ruperea apei

 

Orice femeie insarcinata si-a pus intrebarea ce inseamna ruperea apei, cand are loc, ce semnificatie are si ce trebuie facut atunci cand acest lucru se intampla. Ruperea apei are loc la inceputul nasterii bebelusului si este important sa recunosti semnele ruperii apei. Se mai numeste ruperea membranelor si in unele cazuri medicul este cel care o provoaca (amniotomie). In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre ruperea apei. 

Ce inseamna ruperea apei?

In timpul sarcinii, bebelusul este inconjurat de un sac membranos umplut cu lichid amniotic. Inainte sa inceapa nasterea, membranele acestuia se rup, acest lucru se numeste ruperea apei. Daca apa se rupe cu mult inainte de inceperea nasterii este vorba despre o ruptura prematură a membranelor. Factorii de risc pentru ruperea apei prea devreme pot include:

  • antecedente la o sarcina anterioara;

  • infectie intra-amniotica;

  • sangerari vaginale in timpul celui de-al doilea si de-al treilea trimestru de sarcina;

  • fumat;

  • consum de droguri in timpul sarcinii;

  • greutate corporala prea mica a gravidei si alimentatie precara (1).

Cand apa se rupe, este posibil sa apara o senzatie de umezeala in vagin, o scurgere intermitenta sau constanta de cantitati mici de lichid. Nu este intotdeauna usor sa spui daca s-a rupt apa, uneori lichidul amniotic poate fi confundat cu urina. Exista diferente intre urina si lichidul amniotic, este usor de facut diferenta la o examinare fizica sau se poate face o ecografie pentru a se verifica volumul de lichid amniotic. 

In mod normal, daca sarcina nu a inceput deja odata cu ruperea apei, aceasta ar trebui sa inceapa in curand. Este important de retinut, cu cat este mai mare timpul intre ruperea apei si declansarea nasterii cu atat este mai mare riscul ca mama sau fatul sa dezvolte o infectie (1). 

Cum stii ca s-a rupt apa?

Este posibil ca apa sa se fi rupt daca gravida se confrunta cu:

  • o scurgere de lichid din vagin;

  • aparitia unui lichid inodor si limpede sau galben pal;

  • scurgeri incontrolabile din vagin care nu pot fi tinute;

  • scurgeri de lichid urmate de contractii.

Daca nu esti sigura daca s-a rupt apa, pune lenjerie intima curata sau un tampon (nu in interiorul vaginului). Stai culcata si incearca sa te relaxezi 15-30 de minute. Daca lichidul apare, incearca sa retii culoarea, cantitatea si mirosul, pentru ca astfel poti face diferenta intre lichid amniotic, urina sau secretie vaginala (2).

Ce declanseaza ruperea apei?

Nu se cunoaste cu exactitate ce se intampla in corpul gravidei pentru a provoca ruperea sacului amniotic. Se crede ca este vorba despre semnale ale fatului, sau despre hormonii care slabesc rezistenta sacului amniotic.

Important de retinut!

Cand se rupe apa nu doare, gravida nu simte dureri.

Cand trebuie anuntat medicul?

Daca banuiesti ca s-a rupt apa, este recomandat sa mergi la spital, mai ales daca apar febra, mirosuri, sange sau contractii. Tot ce ai de facut este sa ramai calma. In cele mai multe cazuri, copilul se naste in decurs de 48 de ore de la ruperea apei, dar calendarul poate varia in functie de istoricul medical al gravidei si de cat de inaintata este sarcina (2).

Ce trebuie sa retii?

  • Pentru ca nasterea vaginala sa se produca, apa trebuie sa se rupa.

  • De cele mai multe ori, ruperea apei se produce spontan, dar membranele pot fi rupte si de catre un medic specialist. 

  • Este posibil ca apa sa nu se rupa pana in momentul nasterii si atunci copilul se poate naste in membrana amniotica.

  • Apa se poate rupe inainte sau in timpul nasterii.

  • Daca apa se rupe brusc, este dificil sa se faca distinctia intre lichidul amniotic, urina si secretia vaginala.

  • Pentru intrebari sau nelamuriri cu privire la ruperea apei trebuie contactat imediat medicul (3).

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, Labor and delivery, postpartum care: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/water-breaking/art-20044142

  2. Cleveland Clinic, Water breaking: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24382-water-breaking

  3. Medical News Today, What to know about your water breaking: https://www.medicalnewstoday.com/articles/water-breaking

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor