Rinoplastia: ce trebuie sa stii inainte de operatie?

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este una dintre cele mai complexe interventii chirurgicale estetice, iar daca alegi sa apelezi la ea rezultatele sale depasesc cu mult temerile dinainte de operatie. Scopul ei este fie imbunatatirea aspectului estetic, fie a functiei nasului astfel incat sa poti respira mai bine sau ambele. Efectul final este cresterea substantiala a increderii in sine, produsa de modul in care iti vei percepe emotional noua forma a nasului si desigur, usurinta cu care vei putea respira.        

Esti eligibil pentru operatia de rinoplastie?          

In masura in care doresti sa corectezi un defect din nastere, o problema medicala, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proportiilor care sa te satisfaca. Este bine de luat in calcul urmatorul aspect: poti avea asteptari sa ai un nas mai frumos, mai bine proportionat raportat la dimensiunile fetei, dar aspectele legate de viata personala sunt o alta problema.

Inainte de operatie, ar trebui sa faci o lista cu cel putin trei lucruri care te deranjeaza la forma nasului tau si cum doresti sa il modifici; pentru acest lucru pot fi necesare una sau mai multe consultatii preoperatorii astfel incat sa poti epuiza toate necunoscutele, curiozitatile si temerile. In egala masura, anumite modificari pot fi sugerate de medicul chirurg avand experienta si ochiul format; acest plan final are intotdeauna niste limite si necesita un set de manopere chirurgicale. Desi complexe si laborioase, aceste manopere pot fi explicate oricarui pacient in termeni simpli si exemplificate cu fotografii inainte-dupa din portofoliul medicului ales.   

Ce se intampla dupa operatia de rinoplastie?     

Dupa operatie, vei putea respira pe nas imediat, datorita unor dispozitive medicale tubulare pereche din silicon, plasate intranazal, care sustin si protejeaza septul, numite „atele Doyle” (Doyle™ Airway Splint). Aceste atele sunt tolerate bine de cei mai multi pacienti si se extrag cu usurinta, fara dureri, la 7-10 zile post-operator, odata cu firele de sutura vizibile. In functie de solicitarile profesiei tale, vei putea reveni la munca dupa aproximativ doua saptamani. O parte din modificarile aduse de operatie se vad in primele saptamani dupa interventie, insa rezultatul final va fi apreciat dupa 9-12 luni.

Rinoplastia moderna este o interventie chirurgicala putin dureroasa, majoritatea pacientilor marturisind postoperator ca se asteptau la dureri mult mai mari. In general acest lucru este valabil si pentru umflarea si invinetirea pielii de sub ochi care apar in primele doua zile dupa operatie. Medicatia administrata in primele 12 ore dupa operatie reduce amploarea aceste simptome neplacute.

 

Autor: DR. EMANUEL ALBU

Medic primar in Chirugie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Clinica Zetta

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor