Reteta electronica - Pasi de urmat pentru eliberarea prescriptiei online

14. 4. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
prescriptie medicala online

Iti eliberam reteta, fara ca tu sa mergi la medic in aceasta perioada!

Stii ca poti beneficia de medicamentele de care ai nevoie, fara sa mergi la medic in perioada starii de urgenta? Da, se poate, pentru ca serviciul Reteta electronica este disponibil acum in farmaciile Dr. Max. Potrivit recomandarilor CNAS, medicul tau/medicul specialist iti poate trimite reteta pe telefon sau pe email, in urma unei consultatii la distanta.

Medicamentele prescrise in reteta ta pot fi ridicate din farmacie de catre tine pe baza cardului de sanatate sau de catre o persoana imputernicita de tine in acest sens, pe baza actului de identitate.

In conformitate cu ultima mentiune facuta de CNAS prin intermediul unui comunicat de presa prin intermediul caruia este anuntat faptul ca, incepand cu data de 1.07.2020 redevine obligatorie prezentarea cardului de sanatate. Eliberarea in farmacie se va face pe baza cardului de sanatate atunci cand asiguratul este cel care ridica medicamentele. 

Ce este o reteta electronica?

O reteta electronica este reteta eliberata prin telefon sau email. Potrivit recomandarilor CNAS, medicul tau / medicul specialist iti poate trimite reteta pe telefon sau pe email. Starea de urgenta in Romania se prelungeste, asadar masurile de distantare sociala vor trebui, in continuare, respectate. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la tratamente sau la medicamentele recomandate, doar pentru ca nu poti merge la medic.


Ce tip de retete electronice se pot elibera?

 

Exista  3 tipuri de retete electronice care se pot elibera. Acestea sunt: 

 • Reteta Electronica Online. Medicul va transmite imediat informatia catre CNAS urmand ca reteta sa se regaseasca in sistemul farmaciilor.
 • Reteta Electronica Offline. Informatia in acest caz e tiparita, dar nu e transmisa direct serverului CNAS urmand ca farmacistul sa introduca in sistem reteta dupa eliberarea medicamentelor si medicul prescriptor sa trimita informatia catre CNAS pana la ultima zi a lunii (luna in care s-a prescris reteta).
 • Reteta Electronica la Domiciliu. Informatia retetata va fi scrisa de mana de catre medicul prescriptor urmand ca reteta sa fie ulterior transmisa catre serverul CNAS de acelasi medic pana in ultima zi a lunii in care a fost scrisa si farmacistul trebuie sa introduca in sistem reteta dupa eliberarea medicamentelor. 

Exceptii. Ce medicamente nu se pot elibera prin reteta electronica?

 

Trebuie sa stii ca pentru eliberarea prescriptiilor medicale cu regim special (preparate stupefiante si psihotrope) ai nevoie în continuare de prescriptiile medicale in original. Acestea nu pot fi transmise de medicul dumneavoastra prin mijloace de comunicare electronica sau prin telefon, ca in cazul celorlalte medicamente.


Pasii pentru ridicarea retetei

 

1. Ia legatura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist. Daca problemele tale medicale pot fi rezolvate printr-o consultatie la distanta, medicul va elibera prescriptia medicala fie prin telefon, fie prin mijloace de comunicare electronica (e-mail, Whatsapp).

2. Daca nu detii un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent, scrie de mana urmatoarele informatii pe care medicul tau ti le poate dicta telefonic in vederea eliberarii medicamentelor prescrise:

 • Codul de parafa al medicului prescriptor;
 • Codul unic de inregistrare (CUI) al cabinetului medical prescriptor;
 • Seria, numarul si data prescriptiei medicale.

3. Daca ai primit reteta electronica pe Whatsapp sau prin e-mail, poti intra in posesia medicamentelor, optand pentru una dintre variantele de mai jos:

 • Arata farmacistului Dr. Max reteta primita pe telefon.
 • Arata farmacistului Dr. Max reteta printata acasa, primita online de la medic.
 • Trimite prin WhatsApp, sms sau e-mail reteta ta celei mai apropiate farmacii Dr. Max. Poti afla de aici care este cea mai apropiata farmacie Dr. Max si numarul de telefon al acesteia. Suna la numarul de telefon aferent farmaciei Dr. Max alese si afla adresa de e-mail la care poti trimite reteta ta. In cel mai scurt timp, un farmacist va lua legatura cu tine pentru a-ti confirma disponibilitatea produselor si cand poti merge sa le ridici. Medicamentele vor fi rezervate pana atunci.

Asigura-te ca ai toate informatiile necesare si ca le-ai notat corect inainte de a pleca de acasa, pentru a evita intarzierile sau imposibilitatea eliberarii medicamentelor.


Cum procedezi daca nu ai mijloace de comunicare electronica si nici un telefon inteligent?

 

Nu este nicio problema, chiar si in acest caz poti beneficia de medicamentele de care ai nevoie. Medicul de familie sau medicul specialist iti poate dicta printr-un telefon obisnuit datele de care ai nevoie pentru eliberarea medicamentelor prescrise:

 • Codul de parafa al medicului.
 • Codul unic de inregistrare al cabinetului medicului care face prescriptia.
 • Seria, numarul si data prescriptiei medicale. 

Pentru a nu fi nevoit sa mai faci un drum la farmacie, asigura-te ca ai scris corect toate aceste date.


Cine poate ridica reteta electronica?

 

Poti ridica personal medicamentele din reteta electronica sau poti trimite o alta persoana. Indiferent de cine ridica reteta, acesta trebuie sa prezinte un act de identitate propriu.


De unde poti ridica reteta electronica?

 

Poti ridica reteta electronica de la orice farmacie Dr. Max din Romania.


Foarte important!

 

Prescriptia medicala transmisa pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizata o singura data cu scopul de a ridica de la farmacie medicamentele prescrise.

Este important sa stii ca utilizarea unei prescriptii medicale in mod repetat, pentru obtinerea unei cantitati mai mari de medicamente constituie frauda si este sanctionata conform prevederilor legale in vigoare.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor