Reanimare: ce inseamna si ce trebuie sa stii

27. 2. 2024 · 7 minute de citit

Notiunea de reanimare este aproape infricosatoare pentru fiecare dintre noi tocmai deoarece ea face diferenta, de multe ori, intre viata si moarte. In acest material poti descoperi mai multe informatii clare si concise despre reanimare si tipurile sale, despre momentul in care trebuie instituita si despre cum se efectueaza corect, pas cu pas. Cursurile de prim-ajutor includ si o componenta referitoare la reanimare si e important ca fiecare persoana sa le urmeze cel putin o data in viata!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Reanimare: ce inseamna si ce trebuie sa stii

Definitia si importanta reanimarii

Reanimarea este definita ca un set complex de interventii medicale care vizeaza restabilirea functiilor vitale ale unui individ care a suferit un stop cardio-respirator sau un alt tip de eveniment care pune viata in pericol. Aceste interventii includ manevre precum resuscitarea cardio-pulmonara (RCP), defibrilarea, administrarea de medicamente si alte interventii specifice, in functie de situatia pacientului [1]. 

Importanta reanimarii nu poate fi subestimata, aceasta putand face diferenta dintre viata si moarte in cazul unui stop cardio-respirator sau a altor urgente medicale grave. De asemenea, eficacitatea si rapiditatea actiunilor de reanimare pot influenta semnificativ gradul de recuperare al pacientului si pot preveni leziuni cerebrale permanente cauzate de lipsa oxigenului. Probabilitatea de supravietuire scade cu 10% pentru fiecare minut de intarziere in inceperea manevrelor de resuscitare [2].

Reanimarea este o componenta esentiala a cursurilor de prim ajutor, deoarece oricine poate fi pus in situatia de a trebui sa acorde ajutor unei persoane aflate in stop cardio-respirator. Cunoasterea tehnicilor de baza de reanimare este utila tuturor, nu doar profesionistilor din domeniul medical.

Tipuri de reanimare: cardio-pulmonara, cerebrala, neonatala

In functie de context si de afectiunea specifica, exista mai multe tipuri de reanimare: cardio-pulmonara, cerebrala si neonatala.

Reanimarea cardio-pulmonara este cea mai cunoscuta si este aplicata atunci cand o persoana sufera un stop cardiac sau respirator. Aceasta implica efectuarea de compresii toracice si ventilatie artificiala, cu scopul de a mentine fluxul de sange catre creier si alte organe vitale. Reanimarea cerebrala, pe de alta parte, este esentiala in cazul unui accident vascular cerebral. Aici, obiectivul este de a restabili circulatia cerebrala si de a preveni deteriorarea ireversibila a celulelor cerebrale. In fine, reanimarea neonatala este aplicata nou-nascutilor care nu respira sau nu au un ritm cardiac adecvat imediat dupa nastere [3].

Fiecare tip de reanimare are tehnici specifice. In cazul reanimarii cardio-pulmonare, aceasta include efectuarea rapida a compresiilor toracice si ventilatiei artificiale. In reanimarea cerebrala sunt necesare manevre de resuscitare cerebrala care pot include administrarea de medicamente sau interventii chirurgicale. In ceea ce priveste reanimarea neonatala, aceasta poate implica masaj cardiac, ventilatie cu presiune pozitiva sau intubare.

Reanimarea, desi vitala, nu este fara riscuri. In cazul reanimarii cardio-pulmonare, pot aparea fracturi costale sau leziuni ale organelor interne. Reanimarea cerebrala poate duce la complicatii precum edemul cerebral sau hemoragia intracraniana. In ceea ce priveste reanimarea neonatala, pot exista complicatii legate de intubare, precum leziuni ale cailor respiratorii sau pneumotorax [2]. 

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 17,9 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, multe dintre aceste decese putand fi prevenite prin reanimare. Reanimarea cerebrala este, de asemenea, cruciala, avand in vedere ca accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de deces la nivel global. In ceea ce priveste reanimarea neonatala, aceasta este esentiala pentru supravietuirea nou-nascutilor, aproximativ 10% dintre nou-nascuti necesitand asistenta pentru a incepe sa respire la nastere [1].

Tehnici de reanimare: pas cu pas

Reanimarea este un proces vital care poate salva vieti in situatii de urgenta, iar intelegerea tehnicilor de baza este esentiala. Pasii BLS (Basic Life Support) sunt actiuni esentiale ce pot fi efectuate de oricine in cazul unei urgente medicale. Primul pas este recunoasterea semnelor vitale normale si anormale. Acest lucru implica monitorizarea frecventei respiratorii, pulsului si nivelului de constienta a victimei. Urmatoarea etapa este efectuarea corecta a manevrelor de resuscitare, inclusiv compresiile toracice si ventilatia artificiala. In final, se poate folosi un defibrilator extern automat, daca este disponibil [2].

Tehnicile avansate de reanimare, cunoscute si sub numele de ALS (Advanced Life Support), necesita mai multa pregatire si sunt de obicei efectuate de catre personalul medical instruit. Acestea includ proceduri mai complexe cum ar fi intubatia traheala, accesul venos central si administrarea de medicamente specifice [3].

In cazul unui adult care sufera un stop cardiac, BLS va incepe cu recunoasterea semnelor de stop cardiac, apelarea serviciilor de urgenta si inceperea compresiilor toracice si a ventilatiei artificiale. Daca este disponibil un defibrilator, acesta ar trebui folosit cat mai curand posibil.

Un algoritm universal de reanimare poate oferi un ghid util pas cu pas prin procesul de reanimare. Incepe cu evaluarea rapida a victimei, urmata de apelul catre serviciile de urgenta. Urmatorul pas este initierea BLS, urmata de ALS, daca este necesar si daca sunt disponibili profesionisti medicali instruiti.

Statisticile arata ca reanimarea efectuata corect poate dubla sau chiar tripla sansele de supravietuire in cazul unui stop cardiac.

Cum sa efectuezi reanimarea corect: ghid practic

Reanimarea corecta este vitala in cazul unei urgente medicale, deoarece poate face diferenta intre viata si moarte. In primul rand, este esential sa urmezi corect pasii de baza ai reanimarii. Incepe prin a verifica daca victima raspunde si daca respira normal. Daca victima nu raspunde si nu respira sau nu respira normal, incepe manevrele de resuscitare cardio-pulmonara (RCP) si apeleaza la serviciile de urgenta.

Tehnicile de reanimare pot varia in functie de varsta si starea victimei. La adulti, se utilizeaza ambele maini pentru a face compresii pe piept, in timp ce la copii si sugari se utilizeaza o singura mana sau doar doua degete. Este important sa se cunoasca si sa se aplice corect aceste tehnici.

Un alt aspect esential in reanimare este cunoasterea si aplicarea corecta a raportului compresii-respiratii. In reanimarea cardio-pulmonara este necesar sa se efectueze 30 de compresii, urmate de doua respiratii, repetand acest ciclu pana cand victima isi reia respiratia sau pana cand ajung serviciile de urgenta [1]. 

In cazul in care un defibrilator automatizat extern (AED) este disponibil, acesta trebuie utilizat cat mai curand posibil. AED-ul poate analiza ritmul inimii victimei si, daca este necesar, poate furniza un soc electric pentru a restabili ritmul cardiac normal.

Echipament necesar pentru reanimare

Echipamentul de baza necesar pentru reanimare consta in cateva elemente esentiale. Masca de reanimare, utilizata pentru a asigura o cale aeriana deschisa si pentru a livra oxigen pacientului, este un dispozitiv esential. Defibrilatorul automat extern, folosit pentru a monitoriza ritmul cardiac si pentru a aplica socuri daca este necesar, poate salva vieti in cazul stopului cardiac. Seringile si medicamentele de urgenta sunt folosite exclusiv de personalul medical pentru a trata diverse probleme care pot aparea in timpul unei reanimari [2].

Echipamentul de protectie personala joaca un rol crucial in timpul reanimarii. Manusile si mastile sunt esentiale pentru protejarea atat a personalului medical, cat si a pacientului, prevenind transmiterea bolilor infectioase. Este important sa se sublinieze ca acestea trebuie sa fie folosite in mod corect, respectand toate protocoalele de siguranta.

Intretinerea si actualizarea regulata a echipamentului de reanimare este vitala. Echipamentul trebuie verificat in mod regulat pentru a ne asigura ca este in stare buna de functionare. Orice echipament vechi sau defect trebuie inlocuit imediat. 

Reanimarea este un proces esential, care poate face diferenta intre viata si moarte. Cunoasterea tehnicilor de baza, fie ca vorbim de reanimare cardiaca, pulmonara sau neonatala este esentiala. Nu uita, cunoasterea si pregatirea pot face diferenta in momentele critice!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. “Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) in Adults - Critical Care Medicine.” MSD Manual Professional Editionwww.msdmanuals.com/professional/critical-care-medicine/cardiac-arrest-and-cpr/cardiopulmonary-resuscitation-cpr-in-adults, accesat la 27.02.2024;
  2. Mayo Clinic. “Cardiopulmonary Resuscitation (CPR): First Aid.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cpr/basics/art-20056600, accesat la 27.02.2024;
  3. Vincent, Richard. “RESUSCITATION.” Heart, vol. 89, no. 6, 1 June 2003, pp. 673–680, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1767705/, accesat la 27.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor