Salt la conținutul principal

Miere in sarcina: indicatii si contraindicatii

13. 6. 2025 · 6 minute de citit

Mierea este un aliment natural, apreciat pentru gustul placut si proprietatile sale nutritive. In sarcina, consumul de miere ridica uneori intrebari legate de siguranta si beneficii. Este important de stiut cand si cum poate fi integrata in alimentatia gravidei, ce efecte pozitive poate avea si in ce situatii ar trebui evitata, pentru a proteja atat sanatatea mamei, cat si a fatului.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Miere in sarcina: indicatii si contraindicatii

Beneficiile mierii pentru femeile gravide

Mierea este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, iar beneficiile sale in timpul sarcinii pot fi remarcabile. De altfel, cercetarile arata ca mierea este folosita ca remediu natural de mii de ani. Potrivit Mayo Clinic [1], consumul de miere in sarcina poate aduce urmatoarele beneficii:

  • reduce inflamatiile din organism;
  • stimuleaza activitatea antioxidanta;
  • are efect antibacterian;
  • amelioreaza tusea, fiind un aliment care consolideaza imunitatea in sarcina;
  • favorizeaza vindecarea ranilor;
  • calmeaza disconfortul digestiv.

In plus, zaharurile naturale din miere ofera un plus de energie rapid, ceea ce poate fi de ajutor, mai ales in contextul oboselii frecvent resimtite de femeile insarcinate.

Riscurile si contraindicatiile consumului de miere in sarcina

Unul dintre riscurile asociate cu consumul de miere in timpul sarcinii este potentialul de botulism infantil. Mierea poate contine sporii bacteriei Clostridium botulinum, care pot provoca botulismul infantil, o afectiune rara, dar serioasa. Practic, consumul de miere in timpul sarcinii nu prezinta un risc direct pentru mama, dar sporii pot fi transmisi nou-nascutului daca mama a consumat miere in ultimele saptamani de sarcina. [2]

Un alt risc este prezenta alergenilor. Mierea poate contine polen si alte particule care pot declansa reactii alergice. Femeile cu istoric de alergii severe ar trebui sa evite consumul de miere in timpul sarcinii. Conform Clinicii Mayo, un studiu a demonstrat ca mierea poate determina o crestere a numarului de celule Th2, care sunt asociate cu alergiile [1].

Apoi, exista riscul de intoxicatie alimentara. Chiar daca este rar, mierea poate fi contaminata cu toxine daca nu este procesata corect. Consumul de miere neprocesata sau din surse nesigure poate duce la probleme de sanatate. De asemenea, Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Uniunea Europeana avertizeaza ca mierea poate fi contaminata cu bacterii precum Salmonella sau E. coli daca nu este manipulata corect [1].

Tipuri de miere: cum sa alegi mierea potrivita pentru consumul pe durata sarcinii?

Mierea este un aliment natural cu multiple beneficii, insa in timpul sarcinii este important sa alegi corect tipul de miere pentru a evita orice risc. Nu toate tipurile de miere sunt procesate la fel, iar unele sunt mai sigure decat altele pentru femeile insarcinate. 

Mierea cruda 

Mierea extrasa direct din stup, strecurata de impuritati, dar nepasteurizata si neincalzita este mierea cruda. Are o textura groasa, opaca si un aspect tulbure. Isi pastreaza enzimele, vitaminele si mineralele naturale, ceea ce ii ofera proprietati antimicrobiene si antioxidante ridicate.

Desi adultii sanatosi pot consuma miere cruda fara probleme, in sarcina exista un mic risc teoretic de contaminare cu bacterii, printre care Clostridium botulinum[3]. Sistemul imunitar este mai sensibil in aceasta perioada, deci este mai sigur sa eviti mierea cruda in sarcina, mai ales daca nu provine dintr-o sursa sigura.

Mierea pasteurizata 

Este mierea supusa procesului de pasteurizare (incalzire) si uneori de filtrare intensiva. Se distinge printr-o textura clara, fluida, omogena si are un gust mai putin intens. Printre avantajele consumului de miere pasteurizata pentru gravide se numara [3]:

  • elimina riscurile microbiologice, similar laptelui pasteurizat;
  • este mai sigura pentru consum in sarcina;
  • are o durata mai mare de valabilitate.

Totusi, este important de mentionat ca pierde o parte din enzimele si nutrientii naturali, contine mai putine beneficii terapeutice comparativ cu mierea cruda. In ciuda acestor minusuri, mierea pasteurizata ramane cea mai sigura optiune pentru consum in timpul sarcinii. 

Mierea pura

Mierea pura este cea care nu contine aditivi, siropuri sau zaharuri adaugate (este 100% miere). Aceasta poate fi cruda sau pasteurizata – tocmai pentru ca puritatea se refera doar la lipsa altor ingrediente, nu la procesare [3]. Daca este pasteurizata, este sigura in sarcina.

Mierea organica

Mierea organica provine din stupi certificati organic, unde albinele culeg polen din plante fara pesticide, ierbicide sau alte chimicale. La randul sau, poate fi cruda sau pasteurizata. Pentru ca nu contine contaminanti chimici sau antibiotice, este o alegere buna pentru femeile care prefera produse cat mai naturale. In sarcina, alege miere organica pasteurizata pentru a beneficia de calitate superioara fara risc microbiologic.

Ce sa verifici pe eticheta: 

  • mentiunea „pasteurizat” sau „sigur pentru femeile însărcinate”;
  • „100% miere”, fara siropuri de porumb sau alte adaosuri; 
  • certificari de tip „bio”, „organic” sau provenienta locala controlata. 

Ce cantitate de miere poti consuma daca esti insarcinata? [2]

Mierea poate face parte dintr-un regim echilibrat, insa trebuie consumata cu atentie. La fel ca alti carbohidrati sau surse de zahar, ea se descompune in zaharuri simple si determina cresterea glicemiei intr-un mod similar.

O lingura de miere contine aproximativ 17 grame de carbohidrati, ceea ce inseamna circa 5 grame per lingurita. Daca iti monitorizezi aportul de carbohidrati pentru a gestiona diabetul gestational, este important sa iei in calcul aceasta valoare. In plus, pentru a reduce impactul mierii asupra glicemiei, este recomandat sa o consumi alaturi de o sursa de proteine sau fibre. De asemenea, pentru o dezvoltare sanatoasa a fatului, nu uita nici desuplimentele pentru gravide prescrise de mediul tau. 

Este mierea un aliment sigur pentru bebelusi dupa nastere?

Mierea nu trebuie oferita bebelusilor sub varsta de un an. Potrivit specialistilor, intestinul unui copil atat de mic nu contine suficiente bacterii benefice pentru a neutraliza sporii de botulism, ceea ce poate duce la imbolnaviri grave si, in cazuri rare, poate fi chiar fatal [1]. De aceea, se recomanda introducerea mierii abia dupa implinirea varstei de un an, cand sistemul imunitar este suficient de dezvoltat pentru a face fata eventualelor riscuri.

Totusi, consumul de miere este sigur pentru mamele care alapteaza un copil mai mic de un an. Conform Departamentului de Sanatate Publica din California, botulismul nu se transmite prin laptele matern [2]. De altfel, alaptarea este adesea recomandata ca parte din procesul de recuperare in cazurile rare de botulism infantil.

Comanda miere online de pe Dr. Max

Daca esti in cautarea unor tipuri de miere potrivite pentru consumul in timpul sarcinii, disponibile pe Dr. Max, iata cateva optiuni de incredere:

Mierea de salcam (ideal crema de salcam bio)

  • are un gust fin si delicat, este usor digerabila si are un indice glicemic scazut;
  • este recomandata pentru consum zilnic in sarcina, mai ales daca ai sensibilitate la mirosuri sau greturi.

Mierea de tei (cruda bio)

  • are proprietati calmante, ajuta la relaxare si poate sustine somnul odihnitor;
  • potrivita pentru perioadele de stres sau insomnii usoare in sarcina, dar trebuie consumata cu prudenta din cauza faptului ca e cruda. Recomandam sa soliciti sfatul medicului care iti monitorizeaza sarcina, inainte de a consuma astfel de produse. 

Mierea cu ingrediente suplimentare (ex: cu spirulina)

  • unele produse combina mierea cu ingrediente naturale pentru un plus de nutrienti;
  • verifica daca mierea este pasteurizata si discuta cu medicul inainte de consum.

Disclaimer: Informatiile prezentate in acest articol sunt orientative si nu inlocuiesc sfatul medical specializat. Pentru decizii privind sanatatea ta si a fatului, adreseaza-te intotdeauna medicului care iti monitorizeaza sarcina.

Surse: 

  1. Werner, Carly. “Is It Safe to Eat Honey during Pregnancy?” Healthline, Healthline Media, 12 June 2024, www.healthline.com/health/honey-during-pregnancy. Accessed 10 June 2025. 

  2. Wolfe, Dani . “Can You Eat Honey during Pregnancy?” Www.thebump.com, 14 Apr. 2017, www.thebump.com/a/honey-pregnant. Accesat la 10.06.2025 

  3. “Different Types of Honey.” WebstaurantStorewww.webstaurantstore.com/guide/685/types-of-honey.html. Accesat la 10.06.2025

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor