Liposuctie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Liposuctie

 

In lumea moderna, tot mai multi oameni cauta solutii rapide si eficiente pentru a-si imbunatati aspectul fizic. Unul dintre tratamentele populare in acest sens este liposuctia. In cadrul acestui articol, vei descoperi ce presupune aceasta procedura, pentru cine este recomandata si care sunt beneficiile si riscurile asociate cu aceasta. De asemenea, te vom ghida in pregatirea pentru o interventie de liposuctie si iti vom oferi informatii esentiale pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Ce este liposuctia si pentru cine este recomandata

Liposuctia este o procedura chirurgicala minim invaziva ce are ca scop indepartarea excesului de grasime de pe anumite zone ale corpului, precum abdomenul, soldurile, coapsele, bratele si fesele, pentru a imbunatati conturul si proportiile corpului. 

Interventia este recomandata persoanelor care au o greutate stabila, dar care se confrunta cu depozite de grasime rezistente la dieta si exercitii fizice. De asemenea, este important ca pacientul sa fie intr-o stare buna de sanatate, sa aiba o elasticitate adecvata a pielii si sa nu fumeze. 

Exista mai multe tehnici si metode de liposuctie, precum liposuctia traditionala, liposuctia asistata de laser (SmartLipo), liposuctia cu ultrasunete (VASER) si liposuctia cu jet de apa (BodyJet). Alegerea metodei depinde de zona de tratament, de cantitatea de grasime care trebuie indepartata si de preferintele medicului si ale pacientului.

Este important de mentionat ca liposuctia nu este o metoda de slabit si nu poate trata obezitatea sau celulita. De asemenea, nu poate indeparta excesul de piele in cazul persoanelor care au suferit o scadere semnificativa in greutate. Pentru astfel de cazuri, pot fi recomandate alte proceduri, precum abdominoplastia sau liftingul corporal.

Beneficiile liposuctiei: estetice si pentru sanatate

Liposuctia are multiple beneficii atat estetice, cat si pentru sanatate. Prin indepartarea grasimii nedorite, aceasta poate ajuta la imbunatatirea aspectului fizic, ducand la o silueta mai armonioasa si proportionata. Potrivit unui studiu publicat in 2018 in revista Plastic and Reconstructive Surgery, liposuctia poate fi o optiune eficienta pentru indepartarea grasimii de pe abdomen, coapse, solduri, brate si barbie, fiind o procedura sigura si cu rezultate pe termen lung. (1)

Beneficiile liposuctiei nu se opresc doar la nivel estetic, ci pot influenta si starea emotionala si psihologica a pacientului. Prin eliminarea grasimii in exces si remodelarea zonelor problematice, pacientii pot simti o crestere a increderii in sine si o imbunatatire a stimei de sine, conform unui alt studiu publicat in revista Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology in 2019. (2)

Un alt beneficiu important al liposuctiei este reducerea riscului de probleme de sanatate asociate cu obezitatea. Eliminarea grasimii in exces poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite afectiuni legate de excesul de grasime, precum boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arteriala si apnee in somn. Potrivit Societatii Americane de Chirurgie Plastica si Reconstructiva, pacientii care au suferit o interventie de liposuctie si si-au mentinut greutatea si stilul de viata sanatos au avut un risc mai mic de a dezvolta probleme de sanatate legate de excesul de grasime. (3)

Este important de mentionat ca liposuctia nu este o solutie magica si nu poate fi folosita ca substitut pentru un stil de viata sanatos. Pacientii trebuie sa adopte un stil de viata activ si sanatos dupa procedura, care include o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate, pentru a mentine rezultatele obtinute prin liposuctie si a evita acumularea de grasime in exces in viitor.

 

Beneficiile liposuctiei

 

Riscurile si efectele secundare ale liposuctiei

Liposuctia este o interventie chirurgicala care poate avea efecte secundare si poate fi asociata cu anumite riscuri. Acestea includ complicatii intraoperatorii si postoperatorii, neregularitati ale pielii si aspectului, riscul de insatisfactie cu rezultatele si precautii si contraindicatii.

1. Complicatii intraoperatorii si postoperatorii: In timpul interventiei de liposuctie, pot aparea complicatii cum ar fi sangerari, infectii sau reactii adverse la anestezie. De asemenea, exista riscul formarii de cheaguri de sange, care pot fi periculoase. Pe de alta parte, dupa interventie, una dintre cele mai frecvente complicatii este edemul, care poate fi dureros si poate dura cateva saptamani. (4)

2. Neregularitati ale pielii si aspectului: Odata cu liposuctia, poate aparea ondularea, aderarea sau lasarea pielii, ceea ce poate duce la un aspect inestetic. De asemenea, exista posibilitatea unor probleme de cicatrizare sau pigmentare, care pot fi vizibile dupa interventie. (5)

3. Riscul de insatisfactie cu rezultatele: In unele cazuri, pacientii pot fi dezamagiti de rezultatele liposuctiei. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca rezultatele nu corespund asteptarilor pacientului sau pacientei. In astfel de cazuri, poate fi necesara o interventie suplimentara sau o alta abordare a problemei. (6)

4. Precautii si contraindicatii: Liposuctia nu este recomandata in cazul obezitatii severe, diabetului, problemelor cardiace sau tulburarilor de coagulare a sangelui. Aceste conditii pot creste riscul de complicatii. De asemenea, este important sa se ia in considerare starea de sanatate generala a pacientului sau pacientei inainte de interventie.

Este important sa se ia in considerare aceste riscuri si efecte secundare atunci cand se ia decizia de a face o liposuctie. Inainte de interventie, pacientul sau pacienta trebuie sa discute cu medicul sau despre toate riscurile asociate interventiei si sa ia in considerare toate optiunile disponibile.

Cum sa te pregatesti pentru o interventie de liposuctie

Pentru a te pregati pentru o interventie de liposuctie, trebuie sa urmezi cateva recomandari importante. In primul rand, este esential sa discuti cu medicul specialist inainte de interventie pentru a stabili obiectivele, asteptarile si eventualele contraindicatii. Medicul va evalua starea ta generala de sanatate si va recomanda eventuale analize sau investigatii necesare.

Inainte de interventie, este important sa adopti un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate. Acest lucru te va ajuta sa-ti pregatesti organismul pentru interventie si sa asiguri o recuperare mai rapida. De asemenea, este important sa renunti la fumat si sa limitezi consumul de alcool, deoarece acestea pot ingreuna procesul de vindecare.

Este important sa stabilesti un plan postoperator, care sa includa limitarea activitatilor fizice, purtarea unei haine compresive si urmarea unui regim alimentar corespunzator. Discuta cu medicul tau despre masurile necesare si asigura-te ca ai suficient timp liber pentru a te dedica recuperarii.

In plus, este important sa te informezi despre costurile si logistica. Asigura-te ca esti informat in legatura cu costurile procedurii, inclusiv costurile aditionale, cum ar fi anestezia, testele de laborator, medicamentele si consultatiile postoperatorii. Este important sa te pregatesti si din punct de vedere logistic, cum ar fi programarea interventiei, aranjarea transportului si a ingrijirii postoperatorii.

In concluzie, liposuctia reprezinta o optiune eficienta pentru imbunatatirea aspectului fizic si indepartarea grasimii nedorite din anumite zone ale corpului. Cu toate acestea, este esential sa ne informam corect despre beneficiile, riscurile si modalitatile de pregatire pentru aceasta interventie.

Surse:

1. Haeck, P. C., Swanson, E., & Gutowski, K. A. (2018). Evidence-Based Patient Selection for Gluteal Fat Grafting and Liposuction: A Consensus Statement from the Board of Directors of the American Society of Plastic Surgeons. Plastic and Reconstructive Surgery, 141(2), 423–431. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000004123
2. Sisti, A., Grimaldi, L., Tassinari, J., Cuomo, R., Brandi, C., & Nisi, G. (2019). Liposuction: A Concise Practical Manual. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 12, 519–527. https://doi.org/10.2147/CCID.S209511
3. American Society of Plastic Surgeons. (n.d.). Liposuction. Retrieved May 26, 2021, from https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction
4. American Society of Plastic Surgeons. (2021). Liposuction. https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction
5. Mayo Clinic. (2021). Liposuction. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liposuction/about/pac-20384586
6. Medical News Today. (2021). Liposuction: Risks, benefits, and alternatives. https://www.medicalnewstoday.com/articles/180450

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor