Hemiplegia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

5. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Hemiplegia

Ce este hemiplegia?

Hemiplegia este o afectiune cauzata de leziuni ale creierului sau ale maduvei spinarii care duce la paralizie partiala, afectand de obicei bratele si picioarele. Hemiplegia poate aparea brusc sau se poate dezvolta lent. Similar cu alte forme de paralizie, aceasta afectiune prezinta probleme musculare, pierderi senzoriale si de control in partile afectate ale corpului, fiind insotita de durere intermitenta. 

Hemiplegia poate fi congenitala sau dobandita. Hemiplegia congenitala apare inainte de nastere, in timpul nasterii sau in primii doi ani de viata. Hemiplagia dobandita se dezvolta pe parcursul vietii.

Tipuri de hemiplegie

  • Faciala - Persoanele cu hemiplegie faciala se confrunta cu muschi paralizati pe o parte a fetei.
  • Spinala sau Sindromul Brown-Sequard - Implica daune pe o parte a maduvei spinarii, care duce la paralizie pe aceeasi parte a corpului.
  • Hemiplegie contralaterala - Aceasta se refera la paralizia de pe partea opusa a corpului in care apar leziuni ale creierului.
  • Spastica - Aceasta este un tip de paralizie cerebrala care afecteaza predominant o parte a corpului. Muschii de pe partea afectata sunt contractati in mod constant sau spastici.
  • Hemiplegia alternanta a copilariei - Afecteaza de obicei copiii mai mici de 18 luni si provoaca episoade recurente de hemiplegie.

Simptomele hemiplegiei

Hemiplegia poate afecta fie partea stanga, fie partea dreapta a corpului. 

Simptomele pot include:

  • slabiciune musculara sau rigiditate pe de o parte;
  • spasticitate musculara sau muschi contractat permanent;
  • abilitati motorii reduse;
  • probleme la mers;
  • echilibru precar;
  • probleme la prinderea obiectelor.

Cauzele hemiplegiei

Printre cauzele majore ale hemiplegiei se numara:

  • Traumatisme cerebrale - Un impact brusc poate provoca leziuni permanente ale creierului. Daca trauma afecteaza doar o parte a creierului, se poate dezvolta hemiplegia. Leziunile cerebrale pot aparea in urma accidentelor rutiere, leziuni sportive si agresiuni.
  • Accident vascular cerebral - Hemiplegia poate aparea ca urmare a accidentului vascular cerebral sau a unui atac ischemic tranzitor. Aceasta este cea mai frecventa cauza a hemiplegiei.
  • Anevrismele si hemoragia - Ambele conditii pot provoca hemiplegie. Hemoragia poate aparea si la nou-nascuti.
  • Infectii cerebrale -  O infectie cerebrala poate provoca leziuni permanente ale cortexului creierului. Infectiile cerebrale, precum meningita si encefalita, pot duce la hemiplegie.
  • Sindromul Brown-Séquard - Este cauzat de deteriorarea unei jumatati a maduvei spinarii, ducand la paralizie si pierderea proprioceptiei pe aceeasi parte ca si leziunea, alaturi de pierderea senzatiei de durere si temperatura pe partea opusa.
  • Boli demielinizante - Boli precum scleroza multipla, mielita necrozanta acuta, scleroza diseminata si encefalomielita acuta diseminata pot provoca hemiplegie.
  • Cancere cerebrale - Diferite tipuri de cancer cerebral, inclusiv gliom, astrocitom, limfom, meningiom si tumorile maduvei spinarii pot deteriora creierul, provocand hemiplegie.
  • Boli degenerative - Diferite forme de boli degenerative precum scleroza laterala amiotrofica, boala Lou Gehrig, degenerarea corticobazala si boala Parkinson pot distruge neuronii chiar si la diferite niveluri ale coloanei vertebrale.
  • Boli congenitale - Acestea includ paralizie cerebrala si boala inflamatorie multisistem cu debut neonatal.
  • Genetica - O mutatie extrem de rara a genei ATP1A3 poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de hemiplegie alternativa la sugari.

Optiuni de tratament

Tratarea hemiplegiei

Optiunile de tratament pentru hemiplegie depind de cauza de aparitie a hemiplegiei si de gravitatea simptomelor. 

Optiunile de tratament pot include:

  • Fizioterapie - Lucrul cu un fizioterapeut permite persoanelor cu hemiplegie sa-si dezvolte capacitatea de echilibru, sa-si recapete forta si sa coordoneze miscarea.
  • Terapia de miscare indusa de constrangeri - Aceasta terapie implica imobilizarea partii corpului neafectata pentru a forta partea afectata sa compenseze si are ca scop imbunatatirea controlului muscular si a mobilitatii.
  • Produse tehnico-medicale - Unii kinetoterapeuti pot recomanda utilizarea unui aparat dentar, a unui scaun cu rotile sau a altor dispozitive care poate ajuta la imbunatatirea controlului muscular si a mobilitatii.
  • Stimularea electrica neuromusculara - Aceasta utilizeaza stimularea electrica de mare intensitate pentru a mentine dimensiunea si functionalitatea muschilor.
  • Medicamente - Sunt utilizate pentru tratarea simptomelor, precum si a cauzelor subiacente. In functie de cauze, pot fi administrate medicamente pentru relaxare, pentru a trata convulsii recurente,  antibiotice in cazul infectiilor, diluantii de sange, cum ar fi warfarina sau heparina, in cazul cheagurilor de sange. Medicul specialist poate stabili formula de tratament.
  • Chirurgie - Aceasta se concentreaza, in principal pe tratamentul problemelor secundare precum contractii musculare involuntare, leziuni ale coloanei vertebrale sau deteriorarea ligamentelor sau a tendoanelor, pentru a trata anevrismele, precum si pentru a elimina orice blocaje ale creierului in vasele de sange.
  • Medicina alternativa -  Medicamentele alternative, precum  acupunctura, pot fi utilizate pentru tratamentul hemiplegiei cauzate de accident vascular cerebral.

Cum poate fi prevenita hemiplegia?

Riscul de aparitie a hemiplegiei se poate reduce prin evitarea conditiilor sau a circumstantelor care pot provoca afectiunea. Printre pasii pe care-i poti face, se numara:

  • Urmeaza o dieta echilibrata si mentine o greutate sanatoasa.
  • Gestioneaza problemele de sanatate. Afectiunile cronice, precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si epilepsia pot creste riscul de afectiuni sau leziuni care ar putea provoca hemiplegie.
  • Nu ignora infectiile, in special cele care afecteaza ochii si urechile, deoarece pot provoca hemiplegie.
  • Poarta echipamente de protectie care te pot ajuta sa evitati leziunile capului, gatului si spatelui care ar putea duce la hemiplegie.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome asociate acestei boli, adreseaza-te medicului!

Hemiplegia poate afecta deopotriva adultii si copiii. Daca tu sau copilul tau va confruntati cu simptome ale bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile ale acestuia.

Surse de informare:

Cleveland Clinic. “Hemiplegia”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23542-hemiplegia#care-and-treatment Accesat in 05.08.2022. 

Eyvazzadeh, Aimee .”Hemiplegia: Causes and Treatments for Partial Paralysis.”, Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/hemiplegia Accesat in 05.08.2022. 

Science Direct, “Hemiplegia”, Science Direct, 2022, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hemiplegia Accesat in 05.08.2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor