Examen coproparazitologic: ce trebuie sa stii

7. 9. 2023 · 5 minute de citit

Anumite afectiuni de natura digestiva pot avea nevoie de mai multe tipuri de investigatii pentru a se putea plasa un diagnostic exact. Printre acestea, se poate numara si un test de laborator numit examen coproparazitologic. In cazul in care medicul iti recomanda o astfel de analiza, este important sa stii in ce consta, cum ar trebui sa fie realizata recoltarea probelor si ce reflecta rezultatele.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Examen coproparazitologic: ce trebuie sa stii

Ce este un examen coproparazitologic?

Examenul coproparazitologic este o analiza de laborator utilizata pentru identificarea parazitilor intestinali intr-o proba de fecale. Acest examen este util in diagnosticul si monitorizarea infectiilor parazitare intestinale, care pot provoca o serie de simptome digestive deranjante. Procedura consta in colectarea unei probe de fecale si examinarea acesteia, pentru a confirma sau infirma prezenta parazitilor.

De ce si cand ar putea fi necesar un examen coproparazitologic?

Detectarea infectiilor parazitare intestinale este principala indicatie pentru un examen coproparazitologic. Parazitii intestinali pot cauza o serie de simptome nespecifice, cum ar fi diareea, balonarea, greata sau pierderea in greutate, care pot fi confundate cu alte afectiuni digestive. Prin intermediul acestui examen, se poate identifica prezenta parazitilor in materiile fecale, ceea ce poate duce la un diagnostic sigur, oferind astfel o directie clara in ceea ce priveste tratamentul si prevenirea infectiei. [1]

Diareea poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv de o dieta necorespunzătoare sau de alte afectiuni intestinale. Analiza poate confirma sau exclude o cauza infectioasa si se recomanda in general in cazul pacientilor care se confrunta cu diaree acuta. De multe ori, aceasta poate trece de la sine, dar daca persista mai mult de 4-5 zile, daca episodul apare dupa o calatorie (diareea calatorului), daca se depisteaza urme de sange in scaun sau exista suspiciunea unei epidemii, atunci se recomanda un examen coproparazitologic. [2] 

Cum se realizeaza aceasta analiza?

Inainte de a colecta probele de fecale, pacientul trebuie sa fie foarte bine informat despre cum ar trebui sa se desfasoare aceasta procedura. Colectarea si manipularea trebuie realizata cu atentie, pentru a se evita contaminarea probelor cu urina sau hartie igienica si pentru a obtine rezultate precise. Este necesara utilizarea unui recipient steril, care sa pastreze proba intr-o stare potrivita pentru a fi examinata. Colectarea ar trebui sa aiba loc cat mai repede dupa debutul simptomelor, deoarece numarul de patogeni poate scadea cu timpul, iar depistarea lor poate deveni mai dificila. [1] [2]

Dupa ce probele de fecale sunt prezentate in laborator, urmeaza procesul de analiza propriu-zis. Se examineaza atat aspectul probei si se verifica daca exista mucus in scaun sau sangerari, dar are loc si o examinare microscopica. Cu ajutorul unor substante speciale, pot fi izolate anumite microorganisme ce pot fi prezente in scaun sau prezenta lor poate fi observata pur si simplu la microscop. De asemenea, pot fi necesare si alte teste suplimentare pentru a confirma prezenta unor paraziti specifici. [2]

Ce paraziti se pot depista prin examenul coproparazitologic?

Un examen coproparazitologic permite detectarea unei varietati largi de paraziti intestinali, care pot cauza o varietate de afectiuni gastrointestinale si simptome precum diaree, varsaturi, dureri abdominale si altele. Parazitii ce pot fi identificati prin aceasta analiza includ:

  • Salmonella;
  • Campylobacter;
  • Clostridium difficile;
  • Helicobacter pylori;
  • Norovirus;
  • Escherichia coli;
  • Shigella;
  • Aeromonas etc. [1] [2]

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat pozitiv indica prezenta parazitilor in proba de materii fecale, ceea ce inseamna un diagnostic de infectie parazitara. Un rezultat negativ sugereaza absenta parazitilor, insa nu o confirma neaparat. Uneori, acestia pot sa nu fie detectati in proba analizata, asa ca se recomanda repetarea testului sau alte investigatii suplimentare. De asemenea, este posibil ca simptomele digestive sa fie datorate unor alte cauze. Pentru a se putea obtine un diagnostic clar, vor fi necesare si in aceasta situatie mai multe investigatii. [2]

Desi rezultatele pot fi de forma pozitiv sau negativ, este important sa reamintim ca interpretarea analizelor trebuie facuta de catre un medic specialist. Acesta va avea in vedere contextul clinic al pacientului si va lua in considerare si alte simptome si investigatii pentru a stabili un diagnostic corect si un plan de tratament adecvat.

Strategii de tratament si prevenire

Aceste strategii sunt deosebit de importante pentru a mentine sanatatea digestiva a pacientilor si a preveni raspandirea parazitilor. Metodele de tratament pot varia in functie de tipul de parazit identificat in urma examenului coproparazitologic. Uneori, episoadele diareice cauzate de paraziti se pot rezolva de la sine, insa in alte cazuri poate fi necesar un tratament specific, ce poate fi recomandat doar de catre un specialist gastroenterolog. [1] [2]

Igiena personala este esentiala in prevenirea infestarilor parazitare. Spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, in special inainte de mese si dupa utilizarea toaletei, este un pas crucial in prevenirea raspandirii parazitilor. De asemenea, este important sa evitam consumul de alimente si apa care ar putea fi contaminate (de exemplu alimente posibil alterate, apa neimbuteliata etc), deoarece acestea pot fi surse de infestare.

Controlul mediului inconjurator este, de asemenea, esential in prevenirea infestarilor parazitare. Mentinerea curateniei in locuinta si in spatiile exterioare frecvent utilizate poate reduce riscul de transmitere a parazitilor. Daca ai animale de companie, acestea trebuie să fie deparazitate periodic, deoarece acestia pot fi transmisi si catre stapan.

Educatia pentru sanatate este si ea foarte importanta. Cunoasterea modurilor de transmitere a parazitilor, a simptomelor unei posibile infestari si a masurilor de preventie este vitala. Informarea corecta si constanta poate contribui la reducerea semnificativa a cazurilor de infestari cu paraziti intestinali.

Examenul coproparazitologic este o analiza esentiala pentru depistarea parazitilor intestinali. Acesta poate fi necesar in cazul aparitiei unor simptome specifice, dar poate fi recomandat si ca parte a unui control de rutina. Realizarea acestui test si interpretarea rezultatelor necesită expertiza medicala, iar strategiile de tratament si prevenire sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii. Atentie! Articolul nostru are doar scop informativ si nu poate inlocui sfaturile avizate oferite de catre un specialist. Nu ezita sa mergi la medic oricand te simti rau si sa urmezi doar recomandarile sale de tratament si ingrijire.

Surse:

1. “Stool Tests.” Healthdirect, Healthdirect Australia, www.healthdirect.gov.au/stool-tests. Published Oct. 2022. Accessed 5 Sept. 2023.

2. Hewison, Christopher J. Heath, Christopher H. Ingram, Paul R. “Stool Culture.” Australian Family Physician, The Royal Australian College of General Practitioners, www.racgp.org.au/afp/2012/october/stool-culture. Published October 2012. Accessed 5 Sept. 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor