Efectele fumatului asupra sanatatii ochilor

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Se stie ca fumatul are efecte nocive asupra sanatatii organismului la nivel general, insa este mai putin cunoscut faptul ca reprezinta un factor de risc pentru mai multe afectiuni oftalmologice, aspect dovedit de numeroase studii. Singura solutie o reprezinta oprirea fumatului. In cele ce urmeaza, voi explica pe scurt, care sunt bolile oculare in care fumatul reprezinta un risc ce poate duce la aparitia afectiunii sau la agravarea ei.

Cataracta

Fumatorii prezinta un risc dublu de a face cataracta, iar cei care fumeaza peste 15 tigari pe zi, au un risc de trei ori mai mare, fata de persoanele nefumatoare.

Sindromul de ochi uscat

Riscul este dublu pentru fumatori fata de nefumatori de a dezvolta sindromul ochiului uscat, usturimi, iritatii corneene asociate cu diminuarea secretiei lacrimale. Iar pentru purtatorii de lentile de contact, fumul de tigara poate cauza disconfort sau intoleranta la lentile, precum si complicatii specifice cum ar fi keratite, ulcere corneene.

Glaucomul

Fumatul este un risc indirect pentru aceasta afectiune oftalmologica, deoarece el agraveaza o serie de boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si cataracta, iar acestea sunt factori de risc pentru glaucomul cu unghi deschis.

Degenerescenta maculara legata de varsta

Aceasta afectiune reprezinta principala cauza de orbire la pacientii de peste 65 de ani, iar fumatul tripleaza riscul de aparitie. In egala masura, grabeste evolutia bolii, accentuand scaderea acuitatii vizuale.

Uveita

Persoanele care fumeaza dezvolta mai frecvent inflamatii intraoculare care pot duce la complicatii si care pun in pericol acuitatea vizuala.

Retinopatia diabetica

Diabeticii fumatori prezinta risc crescut pentru complicatii severe ca hemoragii vitreene, membrane pe suprafata retinei.

Boala Graves

Fumatorii cu tiroidita autoimuna au risc mai mare de a dezvolta neuropatie optica.

Afectare oculara fetala

Femeile gravide fumatoare isi expun copilul la boli precum strabismul, ambliopia, hipoplazia de nerv optic. Recomandari Cea mai sigura solutie este oprirea fumatului in cazul in care sunteti fumator sau in cazul fericit in care sunteti nefumator, sa nu va apucati! Daca totusi faceti parte din categoria fumatorilor, sunt cateva semne pe care trebuie sa le luati in serios, mai ales cand apar brusc, si este important sa mergeti la un consult oftalmologic: scaderea vederii, durere oculara, ochi rosu. Aceste simptome pot indica debutul unor afectiuni oculare grave, dar care descoperite la timp si tratate, pot fi tinute sub control.

 

Dr. RALUCA MOISESCU

Medic specialist oftalmolog

Clinica de oftalmologie Ama Optimex

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor