Cum ne alegem un produs de curatare potrivit pielii noastre?

6. 7. 2023 · Dr. Mihai Lupu · 6 minute de citit
Cum ne alegem un produs de curatare potrivit pielii noastre?

Curatarea tenului sta la baza oricarei rutine de skincare. Acest pas initial este esential pentru tot ceea ce urmeaza sa aplicati pe piele. Nu toate produsele de curatare sunt insa identice si trebuie sa va cunoasteti tipul de ten ca sa puteti alege produsul cu beneficii maxime si fara efecte adverse nedorite.

Principalul scop al curatarii tenului este indepartarea machiajului, prafului, poluarii,  fumului, transpiratiei, excesului de sebum si celule moarte. In acelasi timp, curatarea este momentul perfect pentru a obtine si alte beneficii cu ajutorul unor igrediente specifice care sa imbunatateasca aspectul tenului vostru. Formula ideala produsului de curatare depinde, dupa cum ziceam, de tipul vostru de ten care se poate schimba in functie de anotimp, de fluctuatii hormonale sau clima (atunci cand calatoresti intr-o zona cu o clima diferita fata de cea de-acasa).

Cele cinci tipuri principale de ten sunt normal, uscat, gras, mixt si sensibil. Exista produse de curatare pentru fiecare tip de ten, asa ca poti chiar sa-ti alegi si textura preferata.

Tipuri de produse de curatare

Odata ce ai inteles ce tip de ten ai, e foarte usor sa alegi un produs de curatare: trebuie doar sa citesti ce scrie pe eticheta. Pe ethicheta majoritatii produselor de curatare scrie tipul de ten pentru care sunt potrivite. Indiferent ce textura de produs de curatare alegi, cele imbogatite cu ceramide iti stabilizeaza si bariera de protectie a pielii in timp ce o curata.

Un produs de curatare tip gel indeparteaza atat machiajul cat si praful si excesul de sebum. Formulele tip gel care contin ingrediente de tip acid hialuronic si ceramide vor hidrata in profunzime si proteja bariera naturala a pielii. Chiar daca aveti tenul gras, alegeti intotdeauna un produs de curatare bland care nu degreseaza excesiv pielea.

Produsele de curatare tip crema, pe langa indepartarea machiajului, sebumului si impuritatilor, hidrateaza si calmeaza tenul gratie texturii lor. Acest tip de formulare se adreseaza si anumitor nevoie specifice ale pielii cum ar fi hidratarea prin acidul hialuronic. Produsele de curatare tip crema sunt si cea mai buna solutie pentru cei cu tenul sensibil.

Formulele de tip ulei sunt o combinatie de uleiuri relipidante care ajuta la refacerea hidratarii naturale a pielii si, daca ele contin si ceramide esentiale (tip 1, 3, 6-II), refac bariera de protectie a pielii. Datorita surfactantilor pe baza de aminoacizi, aceste formule sunt potrivite pentru pielea normala pana la cea foarte uscata, cat si pentru pielea bebelusilor si pentru pielea cu tendinta atopica.

O curatare eficienta nu necesita intotdeauna acces la apa si clatire. Formulele de tip apa micelara pot indeparta excesul de sebum, murdaria si machiajul fara sa degreseze pielea si fara sa afecteze bariera naturala a pielii. Acest tip de produs de curatare cotine molecule numite micele care capteaza ca niste magneti murdaria si sebumul, fara sa fie nevoie sa clatiti tenul cu apa. O apa micelara imbogatita cu ceramide si niacinamida e suficient de delicata pentru utilizarea peri-oculara si poate fi o alternativa excelenta atunci cand nu aveti o sursa de apa la indemana.

Despre autor
Dr. Mihai Lupu
Dr. Mihai Lupu
Dr. Mihai Lupu este medic specialist dermato-venerolog cu o experienta de 11 ani in dermatologie clinica si dermato-estetica. A absolvit Facultatea de Medicina Generala la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti in perioada 2005-2011, urmand ulterior programul de rezidentiat in Dermato-venerologie la Clinica de Dermatologie Oncologica si Alergologie si Imunologie Clinica din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias” din Bucuresti. Dr. Mihai Lupu Lupu este implicat si in cercetarea medicala, fiind autor principal si coautor a numeroase articole publicate in jurnale de specialitate nationale si internationale, capitole de tratat, lucrari la congrese nationale si internationale, precum si investigator in multiple studii clinice. De asemenea, el este membru in urmatoarele organizatii: • SRD (Societatea Romana de Dermatologie); • EADV (Academia Europeana de Dermato-venerologie); • ICG (Grupul International Confocal); • IDS (Societatea Internationala de Dermatoscopie); • ISDIS (Societatea Internationala pentru Imagistica Digitala a Pielii); • EADO (Asociatia Europeana de Dermato-oncologie);
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Dr. Mihai Lupu
Dr. Mihai Lupu
Dr. Mihai Lupu este medic specialist dermato-venerolog cu o experienta de 11 ani in dermatologie clinica si dermato-estetica. A absolvit Facultatea de Medicina Generala la Universitatea de Medicina si Farmacie...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului