Ce este peelingul chimic si ce beneficii ofera acesta

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Peelingul chimic

Daca ti-ai dorit macar o data sa-ti faci un peeling chimic la un cabinet specializat, probabil te-ai intrebat ce presupune aceasta procedura si care sunt avantajele ei. Peelingul chimic se incadreaza in gama tratamentelor dermatologice si se foloseste pentru combaterea sau imbunatatirea unor afectiuni cutanate, cu rezultate vizibile. Poti realiza un peeling chimic si daca doresti o piele mai neteda, cu mai putine riduri.

Desi vorbim despre tratamente specializate, inainte de a efectua prima sedinta de peeling chimic, ai nevoie de o consultatie dermatologica. Doar medicul iti poate spune daca exista contraindicatii pentru aceasta procedura sau daca o poti efectua in siguranta.

Fiindca peelingul chimic aduce numeroase beneficii pentru piele, descopera care sunt acestea si de ce informatii merita sa tii cont, inainte sa bati la usa specialistului.

Ce este peelingul chimic?

Ce este peelingul chimic

Cu siguranta, te intereseaza frumusetea si ingrijirea tenului tau, asa ca ai luat in calcul peelingul chimic. Inainte de a merge la cabinetul medicului dermatolog, ar trebui sa stii ce este un peeling chimic.

Peelingul este o procedura cosmetica non invaziva care are rolul de a imbunatati aspectul pielii tale. Aceasta procedura implica folosirea unor substante chimice la nivelul pielii, fie ca vorbim despre fata, maini sau gat. [1] Specialistul iti aplica pe zona care te intereseaza o serie de solutii care duc la exfolierea pielii. Scopul este ca straturile ramase sa fie netede, datorita indepartarii celulelor moarte.

In functie de nevoile tale si de tipul de piele, medicul va stabili ce tip de peeling chimic ti se potriveste.

Tipuri de peeling chimic

Peelingul chimic reprezinta una dintre procedurile de refacere a pielii. [2] Dupa o consultatie amanuntita, specialistul in dermatologie poate sa-ti recomande un peeling chimic potrivit tie.

Peeling superficial

Una dintre cele mai comune proceduri este peelingul chimic superficial. Poti sa apelezi la acest tip de peeling daca nu ai prea multe probleme cu tenul, dar iti doresti o piele mai luminoasa, cu mai putine riduri sau pete pigmentare.

Tot specialistul iti va spune cat de des poti sa repeti peelingurile superficiale. Poate fi nevoie de un interval intre 1 si 4 saptamani, in functie de rezultatul dorit.

Peeling mediu

Exista si varianta unui peeling chimic mediu care poate stimula productia de colagen. In functie de nevoile pacientului, medicul poate alege acidul tricloracetic in concentratiile potrivite. Se foloseste pentru ameliorarea ridurilor fine sau pentru repararea pielii dupa cicatrici aparute in urma acneei sau a varsatului de vant.

In urma peelingului, pielea se poate descuama accentuat si se poate inrosi. Medicul va stabili ce rutina de ingrijire ar fi bine sa urmezi pentru rezultate optime. Peelingul de adancime medie implica si o perioada mai mare de recuperare, insa se poate repeta la un anumit interval de timp recomandat de specialist.

Peeling profund

Pentru probleme mai serioase ale tenului, te poti indrepta catre varianta unui peeling chimic profund. Spre deosebire de celelalte categorii, acesta poate penetra si ultimul strat al pielii, de aceea, este recomandat indeosebi persoanelor cu riduri adanci.

In plus, peelingul profund se poate efectua de catre cei care au pete pigmentare vizibile sau persoanelor cu o laxitate crescuta la nivelul pielii. Discuta intotdeauna cu medicul curant deoarece pot exista reactii precum cicatrici sau hiperpigmentare postinflamatorie.

Cum se realizeaza peelingul chimic?

Inainte sa alegi un peeling chimic, discuta cu medicul, singurul in masura sa-ti spuna despre obiectivele si efectele unei astfel de proceduri. [3] Vrei sa stii cum se realizeaza peelingul? Ai nevoie de urmatoarele informatii, astfel incat sa obtii o piele ingrijita.

De obicei, medicul iti curata pielea si aplica ochelari de protectie sau tifon. In functie de peelingul efectuat, acesta poate folosi un anestezic local sau regional, ca sa amorteasca zona tratata. Acesta este necesar, mai ales daca optezi pentru un peeling chimic profund, astfel incat sa nu resimti durere. [4]

Specialistul va opta pentru acid salicilic sau glicolic, substante recomandate pentru peelingul superficial. In cazul peelingului chimic mediu, se pot folosi acizi tricloroacetici simpli sau in combinatie cu acid glicolic. Dupa procedura, solutiile chimice se indeparteaza si se aplica o solutie de neutralizare. 

Poti resimti usoare senzatii de intepatura si vei vedea cum pielea incepe sa-si schimbe culoarea.

Recuperarea dupa peelingul chimic

Indiferent de procedura aleasa, exista si o recuperare dupa peelingul chimic. In functie de tenul tau sau de tipul de peeling, poti observa o reactie asemanatoare cu a arsurii solare. Nu te ingrjiora! Este normal ca tenul sa capete o tenta rosiatica. Mai mult, pielea va incepe sa se exfolieze controlat. Medicul iti va spune cat dureaza exfolierea care, adesea, nu depaseste o saptamana.

Dupa finalizarea peelingului chimic, tenul este mai sensibil la lumina. Din acest motiv, procedura se recomanda in perioadele cu mai putin soare, precum perioadele septembrie-mai sau in sezonul rece: toamna, primavara si iarna. Astfel, se evita hiperpigmentarea pielii care ramane destul de sensibila. Se recomanda si evitarea expunerii la soare sau lumina intensa, indiferent de anotimpul in care recurgi la un peeling chimic.

In recuperare, trebuie sa respecti fiecare instructiune a medicului. Acesta iti poate oferi informatii clare despre:

  • cat de des trebuie sa speli zona afectata;
  • cum si cand trebuie sa hidratezi pielea si cu ce produse;

In general, nu se recomanda folosirea machiajului dupa peeling chimic sau alte produse cosmetice pentru ca pot inrautati starea pielii. [5]

Cand este indicat peelingul chimic?

Cand este indicat peelingul chimic

Daca te gandesti la peeling chimic, inseamna ca ai nevoie de corectarea unor probleme de la nivelul pielii. Iata cand este indicat:

In cazul porilor incarcati

Unul dintre principalele efecte ale peelingului chimic este curatarea porilor. Daca ai porii incarcati sau vizibili, poti lua in calcul aceasta procedura dermatologica.

In cazul reducerii secretiilor sebacee

Desi multe persoane incearca metode de peeling chimic acasa, daca te-ai hotarat sa mergi la cabinetul dermatologului, trebuie sa stii ca acesta se foloseste si pentru reducerea secretiilor sebacee.

Asadar, daca intampini o hipersecretie a glandelor sebacee, cu piele incarcata de sebum, acest tratament te-ar putea ajuta.

In cazul estomparii ridurilor fine, medii sau adanci

Cele mai multe persoane se confrunta cu aparitia ridurilor care pot fi usor vizibile, medii sau chiar adanci. Peelingul chimic se foloseste pentru estomparea ridurilor [6] si pentru imbunatatirea aspectului lor, fie ca este vorba despre liniile din jurul ochilor sau din jurul gurii.

In cazul corectarii petelor pigmentare

Daca ai pete pigmentare, te poti gandi la peeling chimic. Acesta are si rolul de a corecta aspectul cicatricilor sau al petelor pigmentare cauzate de soare.

In cazul ameliorarii acneei

Ingrijirea corpului este esentiala la orice varsta. Suferi de acnee sau ai ramas cu semne inestetice pe ten? Peelingul chimic poate ameliora aceasta afectiune, fiind potrivit pentru tratarea semnelor aparute in urma acneei.

Beneficiile peelingului chimic

Concret, care sunt beneficiile peelingului chimic?

Amelioreaza textura pielii

Dupa peeling chimic, o sa observi o ameliorare a texturii pielii. Acest procedeu este indicat pentru corectarea imperfectiunilor si pentru indepartarea celulelor moarte pentru ca stimuleaza procesul natural de regenerare a pielii.

Curata porii in profunzime

Peelingul chimic presupune si exfolierea pielii. Te vei bucura de o curatare profunda a porilor si de un ten luminos si curat.

Ajuta la rejuvenarea faciala

Discuta cu medicul pentru a conveni care este varianta optima de peeling chimic. Se foloseste pentru rejuvenare faciala, un ten intinerit si cu mai putine probleme. In cazul tenului matur, cu riduri profunde, se pot recomanda mai multe sedinte de peeling.

Imbunatateste aspectul cicatricilor dupa acnee

Te-ai gandit la peeling chimic dupa acnee? Aceasta procedura aduce beneficii notabile tenului care prezinta cicatrici, insa tine cont de sfaturile si recomandarile medicului curant.

Contribuie la indepartarea petelor pigmentare

Petele pigmentare cauzate de varsta, de soare, melasma sau pistruii pot fi indeparte prin peeling chimic. [7] Dupa o singura sedinta de peeling chimic, vei vedea o imbunatatire a aspectului pielii si a zonei tratate.

Desigur, tine cont de faptul ca rezultatele nu sunt mereu permanente. Inaintarea in varsta sau sederea prelungita la soare pot aduce noi modificari pielii tale.

Contraindicatiile peelingului chimic

Afla si contraindicatiile peelingului chimic, de care trebuie sa tii cont inainte de un consult dermatologic.

  • De regula, specialistii nu recomanda peeling chimic persoanelor cu ten foarte inchis la culoare. Tratamentul ofera cele mai bune rezultate pielii deschise sau medii.
  • Totodata, nu este indicat peelingul chimic unui ten care are cicatrici mari, cu evolutie indelungata si nici pielii cu iritatii sau eruptii severe.
  • Daca ai facut tratamente pentru acnee in ultimele 6 luni, adreseaza-te medicului. Aceasta poate fi o contraindicatie a peelingului chimic.
  • In cazul sarcinii sau alaptarii, discuta cu medicul ginecolog despre peelingul chimic.

Ca orice procedura, peelingul chimic poate provoca diferite efecte secundare minore. Printre ele se numara roseata, care poate dura o perioada mai scurta sau mai lunga, in functie de peelingul efectuat. Rar, peelingul chimic poate cauza si inflamatii, cruste sau cicatrici. Pentru acest caz, medicul poate recomanda tratamente pe baza de antiobiotice. Tot in cazuri rare, peelingul chimic poate sa duca si la o infectie fungica sau bacteriana.

Nu in ultimul rand, discuta intotdeauna cu medicul si confirma-i istoricul tau medical. S-ar putea sa nu poti face peeling chimic daca ai probleme cardiovasculare sau renale.

Medicul dermatolog iti este cel mai bun prieten in cazul peelingului chimic. Nu uita ca este singura persoana in masura sa-ti recomande tipul potrivit de peeling chimic, in urma consultarii din cabinet.

Peelingul chimic este o procedura cosmetica des intalnita printre persoanele care isi doresc un ten mai curat si mai luminos. Acest tratament dermatologic aduce numeroase beneficii pielii, dar trebuie sa ai grija dupa ce-l efectuezi. Evita peelingul chimic in sezonul cald, foloseste factor de protectie solara si bucura-te de tenul tau!

Referinte:

[1], [4], [5] Gotter, Ana, “Chemical Peels: Costs, types, risks and recovery”, 2018,

https://www.healthline.com/health/chemical-peels#overview,

Accesat in 29.06.2022

[2], [6] Mayo Clinic, “Chemical Peel”, 21.01.2022,

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemical-peel/about/pac-20393473,

Accesat in 29.06.2022

[3], [7] WebMD, “Chemical Peel: Purpose, procedure, risks, results”, 

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-chemical-peel-treatments#3,

Accesat in 29.06.2022

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor