Exfolierea pielii: Cum se indeparteaza corect celulele moarte

7. 9. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Exfolierea pielii: Cum se indeparteaza corect celulele moarte

In general, apelam la exfolierea pielii pentru ca ne dorim sa scapam de pielea uscata, acumulata in special in timpul sezonului rece. Procedura numita exfoliere reda stralucirea si finetea pielii si o pregateste pentru sezonul cald.

Celulele pielii se refac periodic, la 28 de zile. Acest lucru inseamna ca exfolierea nu presupune numai indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, ci si stimularea circulatiei sanguine, ceea ce inseamna ca pielea poate absorbi mai usor produsele de hidratare pe care le folosim.

In cele ce urmeaza afli, printre altele, ce este exfolierea, ce o deosebeste de descuamare, cate tipuri de exfoliere exista, cum se face exfolierea in functie de tipurile de ten, cand nu se recomanda exfolierea.

Ce este exfolierea pielii

Pielea se poate deteriora din cauza soarelui, a agentilor de poluare, a factorilor meteorologici. Toate aceste elemente pot avea un efect agresiv asupra pielii, in special la nivelul tenului. Drept urmare, stratul de la suprafata pielii devine mai aspru,

in vreme ce straturile interioare (cele de sustinere, cu colagen si elastina) devin mai subtiri si nu mai reusesc sa sustina elasticitatea pielii. Agresiunea asupra pielii face ca procesul de regenerare a celulelor pielii sa devina mai lent. In plus, multe dintre celulele moarte nu se mai pot desprinde singure din matricea intercelulara, iar acestea trebuie cumva indepartate. Daca aceasta indepartare nu se produce (fie natural, fie prin exfoliere), celulele moarte se aduna si asa ajungem sa vorbim despre:

  • aspectul obosit/tern al tenului;
  • pierderea elasticitatii pielii;
  • deshidratarea pielii (cremele hidratante nu se mai pot asimila in piele);
  • porii se inchid, apar puncte negre si nu numai.

Exfoliere versus descuamare

Exfoliere

Foarte pe scurt, exfolierea pielii reprezinta indepartarea celulelor moarte, in scopul obtinerii unui ten fin si intinerit (si a unei piele sanatoase).

Descuamare

Exfolierea nu este totuna cu descuamarea. Descuamarea este procesul de desprindere a celulelor epidermei (asa numitele scuame). In general, aceste scuame sunt mici, dar pot fi si de dimensiuni mai mari. Descuamarea se opreste cand se reface bariera naturala a pielii si cand este oprit agentul care a dus la aparitia scuamelor.

Cauzele descuamarii

Exista mai multe cauze ale descuamarii:

  • temperaturile scazute din timpul sezonului rece;
  • folosirea unor produse de ingrijire iritante (sapunuri, geluri de dus);
  • administrarea de medicamente care au ca efect secundar uscaciunea pielii;
  • afectiuni dermatologice (dermatita, eczeme);
  • expunerea necontrolata la soare.

Beneficiile exfolierii pielii

Daca exfolierea este facuta corect, pielea are numai de castigat:

  • se micsoreaza dimensiunea porilor: porii sunt orificiile mici din piele unde cresc firele de par si unde se pot aduna impuritati si celule epiteliale moarte. Cu cat mai multa murdarie se aduna acolo cu atat porii se maresc, asa incat pielea capata un aspect inestetic. Prin exfoliere, se elimina pielea moarta, impuritatile si ca urmare se micsoreaza porii.
  • scapi de acnee si de urme: acneea apare fie ca urmare a unor dezechilibre hormonale, fie ca urmare a unor factori externi (acumulare de sebum si praf). In urma exfolierii, se elimina impuritatile si se previne aparitia cosurilor.
  • ascunzi ridurile: exfolierea nu duce la disparitia ridurilor, ci a reziduurilor de epiderma care le scot in evidenta. Dupa exfoliere, fondul de ten va oferi un aspect uniform pielii si ridurile vor fi estompate.
  • pielea ta va absorbi mai usor produsele de hidratare: daca ai un strat de celule moarte la suprafata pielii, cremele de hidratare se vor absorbi cu dificultate. Daca exfoliezi aceste celule moarte, pielea se va regenera si produsele de hidratare vor patrunde mai usor in straturile inferioare ale pielii.

Tipuri de exfoliere

Medicul dermatolog iti poate spune care este cea mai buna metoda de exfoliere pentru pielea ta. Exista trei tipuri de exfoliere:

Exfolierea chimica

Exfolierea chimica se realizeaza prin acizi exfolianti si actioneaza printr-un proces chimic. Factorii exfolianti chimici penetreaza stratul superficial al pielii si au rezultate mai bune decat scrubul care actioneaza numai asupra stratului superficial.

Exfoliere fizica

Exfolierea fizica (mecanica) se face cu scrub, microdermabraziune, perii sonice rotative. Exfolierea fizica actioneaza doar la suprafata pielii, asupra stratului superficial. Procedura poate fi folosita atat de femei cat si de barbati.

Masuri de protectie

  • Scruburile au in compozitie substante abrazive care pot distruge bariera naturala a pielii si pot provoca mai multe probleme. Pentru a evita orice neplacere, poti incerca un scrub cu particule cat mai fine.
  • Poti folosi un prosop moale pe care il uzi, pui pe el orice produs de spalat cu care faci apoi miscari circulare pe piele.

Exfoliere profesionala

Dermaplaning si microdermabraziunea sunt cele mai folosite metode de exfoliere profesionala.

Dermaplaning: medicul dermatolog foloseste o lama de bisturiu pentru a indeparta pielea moarta de pe fata si gat.

Microdermabraziunea: dermatologul foloseste cristale fine sau un instrument de exfoliere a pielii, dar si un dispozitiv cu vid pentru indepartarea celulelor moarte ale pielii.

Cum alegi scrubul

Scrubul este, fara indoiala, cel mai popular produs pentru exfoliere. Ca orice produs de ingrijire, nu orice scrub este potrivit, trebuie sa optezi pentru un produs care se potriveste tipului tau de piele.

Exista scruburi naturale si scruburi sintetice.

Exfolierea se face cu ajutorul unor materiale abrazive precum sarea sau samburii de caise. Acestea ajuta la indepartarea stratului superficial al pielii, astfel incat tenul ramane curat si stralucitor. Daca ai ten sensibil, trebuie sa alegi un scrub cu particule abrazive foarte fine. Daca ai tenul gras, si mai ales daca este predispus la acnee, poti opta pentru un produs antibacterian care previne aparitia punctelor negre si care curata in profunzime tenul.

Scruburi din acizi organici

Exista un tip de scruburi (chimice sau acizi din fructe) care nu contin substante abrazive, ci alte substante (acizi organici mai ales). Aceste substante exfoliaza pielea nu prin abraziune, ci prin reactia lor cu pH-ul natural al pielii. Scruburile cu acizi din fructe sunt recomandate mai ales pentru tenul cu imperfectiuni (inclusiv tenul acneic).

Important de retinut!

Nu aplica scrub pentru corp pe fata, pentru ca particulele dure pot irita tenul, mai ales daca ai piele sensibila!

Scruburi din enzime

Scruburile din enzime sunt recomandate mai ales pentru pielea sensibila, pentru ca ele catifeleaza stratul superior al pielii, fara a-l indeparta. Dermatologii recomanda, pentru ca exfolierea cu enzime sa functioneze, sa aplici comprese caldute pe piele.

Important de retinut!

  • Nu folosi exfoliere cu enzime mai mult de o data pe luna, pentru a permite pielii timp de regenerare.
  • Nu te expune la soare imediat dupa exfolierea cu acizi din fructe sau enzime, vreme de o luna.
  • Exfolierea in exces, fie chimica fie mecanica, poate duce la descuamari intense.

Cand sa faci exfolierea pielii

Exfolierea pielii o poti face oricand doresti, dar cea mai benefica este cea facuta primavara, pentru ca atunci este cel mai bine sa revigorezi pielea dupa perioada de iarna. La fel, mai poti recurge la exfoliere si inainte de vacanta de vara, pentru ca astfel te vei bronza mai bine. De asemenea, cel mai bine este sa faci exfolierea seara, pentru a permite pielii sa se refaca pana dimineata.

Important de retinut!

Nu trebuie sa recurgi la exfoliere foarte des, pentru ca dupa fiecare procedura pielea incepe un proces amplu de regenerare. Acesta este motivul pentru care nu trebuie sa recurgi la exfoliere mai des de:

  • o data pe saptamana pentru pielea normala;
  • o data pe luna pentru pielea uscata;
  • o data sau de doua ori pe saptamana pentru piele grasa.

Cum se face exfolierea faciala

Cand utilizezi un exfoliant mecanic, se incepe cu curatarea fetei in mod obisnuit. Apoi, cu o cantitate mica de scrub aplicata pe fata se incepe masarea in miscari circulare, evitand zona ochilor. Clateste fata cu apa calda apoi tamponeaza cu un prosop moale si curat.

Pentru exfolierea faciala ai nevoie de:

  • gel de curatare faciala: indeparteaza machiajul, curata fata, gatul si urechile.
  • deschiderea porilor: foloseste un prosop imbibat in apa calduta pe care il aplici pe ten 1-2 minute;
  • scrub sau gel exfoliant: foloseste degetele in miscari circulare pe toata fata. Insista in zona din jurul nasului si pe frunte.
  • masca de fata: pentru ten gras, poti utiliza o masca de argila. Pentru pielea uscata poti folosi o masca pe baza de acid glicolic.
  • crema hidratanta: foloseste o crema puternic hidratanta pentru tipul tau de ten.

Cum exfoliezi fata in functie de tipul de ten

Ten uscat

Exfolierea pentru tenul uscat este foarte importanta. Acidul glicolic te ajuta sa indepartezi celulele moarte de pe suprafata pielii. Foloseste creme cu factor de protectie solara ridicat, dupa ce ai utilizat acidul glicolic.

Ten gras

Pielea grasa poate avea un strat suplimentar de sebum si impuritati pe suprafata. Pentru ten gras ai nevoie de exfoliant sau scrub aplicat cu miscari circulare.

Ten sensibil

Pentru tenul sensibil ar trebui sa eviti metodele mecanice de exfoliere pentru ca acestea irita pielea si pot duce la roseata si leziuni superficiale. Foloseste un exfoliant chimic usor si miscari nu foarte apasate.

Ten normal

Pentru tenul normal poti alege orice fel de exfoliere, fizica si chimica.

Ten mixt

Tenul mixt are nevoie de ambele tipuri de exfoliere, chimica si fizica. Nu folosi niciodata ambele tipele de exfoliere in aceeasi zi, pentru ca poti irita pielea foarte tare. Daca pielea ta se simte uscata dupa exfoliere, foloseste o crema hidratanta.

Exfolierea fetei se face aplicand scrubul cu degetele pe frunte, nas si barbie. Se incepe masajul de la mijlocul fruntii spre tample. Se continua masarea nasului, spre varf si spre partile laterale, apoi spre pometi. Se continua masarea spre pometi si in sfarsit, se maseaza maxilarele pana la barbie, apoi zona gatului, pornind de la barbie.

Important de retinut!

Evita zona ochilor si a buzelor.

Cand nu este recomandata exfolierea tenului

Nu este indicata exfolierea tenului in urmatoarele situatii:

  • daca suferi de acnee;
  • daca ai leziuni la nivelul fetei;
  • daca pielea a fost expusa prea mult la soare.

Cand sa opresti exfolierea

  • Daca pielea se inroseste, este inflamata sau iritata.
  • Daca utilizezi medicamente sau produse pentru acnee

Exfolierea pielii de pe corp

Pentru exfoliere fizica a corpului, maseaza scrubul in miscari circulare pentru a elimina celulele moarte de pe piele. Las-o un minut, dupa care clatesti.

Ce sa faci dupa exfolierea pielii

Exfolierea este importanta, dar si ce faci dupa exfoliere este important. Foloseste apa micelara pentru revigorarea tenului dupa exfoliere. Aplica crema hidratanta de zi sau crema hidratanta de noapte.

Ce faci daca ai efecte adverse dupa folosirea unui produs de exfoliere

  • spala imediat produsul de pe piele cu apa calduta;
  • nu utiliza machiajul sau alte produse pana cand nu dispare iritatia.

Solicita asistenta medicala de urgenta daca prezinti simptome alergice precum:

  • dificultati de respiratie;
  • umflarea fetei, a limbii, a gatului;
  • dureri in piept.

Exfoliere pentru picioare

Exista scruburi pentru exfolierea picioarelor. Acestea reduc si bataturile. Iata ce trebuie sa faci:

  • inmoaie picioarele in apa calduta timp de 10 minute;
  • maseaza scrubul exfoliant;
  • clateste;
  • aplica crema hidratanta.

Important de retinut

Mersul cu picioarele goale este benefic.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Surse suplimentare de informare:

Healthline, "What Does It Mean to Exfoliate? Why You Should and How to Start": https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating

Healthline, "Everything You Need to Know About Exfoliating Your Skin Safely": https://www.healthline.com/health/how-to-exfoliate

Dermstore Blog, "How to Properly Exfoliate Your Skin": https://www.dermstore.com/blog/how-to-exfoliate-skin/

Treehugger, "7 Natural ingredients to exfoliate Your Skin": https://www.treehugger.com/natural-ingredients-exfoliate-your-skin-4858564

American Academy of Dermatology, "How to Safely Exfoliate at Home": https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor