Medicamente cu reteta

Travocort crema 10mg/1mg/1g, 30g, Leo Pharma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Travocort crema 10mg/1mg/1g, 30g, Leo Pharma

7504004

Indicatii
Tratamentul initial sau intermediar al infectiilor cutanate fungice, superficiale, care sunt insotite de importante tulburari inflamatorii sau eczematoase ale pielii, de exemplu infectiile de la nivelul membrelor superioare, de la nivelul spatiilor interdigitale ale membrelor inferioare si din regiunile inghinala si genitala.

Dozaj
Doze

Travocort trebuie aplicat de doua ori pe zi, pe zonele cutanate afectate.

Tratamentul cu Travocort trebuie intrerupt dupa disparitia tulburarilor cutanate inflamatorii si eczematoase, cel mai tarziu dupa doua saptamani, dupa care tratamentul trebuie continuat sau consolidat cu medicamente anti-fungice care nu contin glucocorticoizi. Acest lucru este valabil, in special, pentru administrarea in regiunile inghinala si genitala.

Grupuri speciale de pacienti

Copii si adolescenti

Sunt disponibile doar date limitate referitoare la siguranta Travocort atunci cand este administrat la copii cu varsta sub 2 ani.

Ajustari ale dozei nu sunt necesare atunci cand Travocort este administrat la copii cu varsta sub 2 ani. Mod de administrare

Administrare cutanata

Contraindicatii
Procese de tuberculoza sau sifilis cu localizare la nivelul zonei care trebuie tratata; boli virale (de exemplu: varicela, herpes zoster), cuperoza, dermatita periorala sau reactii cutanate post–vaccinare localizate la nivelul zonei care urmeaza sa fie tratata.

Hipersensibilitatea la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1

Atentionari
Pentru infectiile bacteriene cutanate este necesara terapie suplimentara specifica. Cand este aplicat pe fata, Travocort nu trebuie sa intre in contact cu ochii.

Aplicarea extinsa a glucocorticoizilor topici in zone mari ale corpului sau pentru perioade prelungite de timp, in special sub ocluzie, poate creste riscul de reactii adverse sistemice.

Dupa cum este cunoscut, in cazul glucocorticoizilor cu administrare sistemica, glaucomul poate aparea de asemenea si in urma administrarii topice a glucocorticoizilor (de exemplu, dupa aplicarea de doze mari sau aplicarea extinsa pentru o perioada lunga de timp, tehnici ocluzive de pansare sau aplicarea pe pielea din jurul ochilor).

Medicul trebuie sa informeze pacientii cu privire la masurile de igiena din timpul tratamentului.

Daca Travocort este aplicat in regiunile genitale, excipientii parafina lichida si vaselina alba pot cauza deteriorarea produselor din latex pentru metode de bariera, cum ar fi prezervative si diafragme utilizate concomitent, afectand astfel eficienta acestora.

Acest medicament contine alcool cetostearilic care poate provoca reactii cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Interactiuni
Nu au fost efectuate studii privind interactiunile.

Sarcina
Sarcina

Nu exista date privind utilizarea de nitrat de izoconazol/valerat de diflucortolon la femeile gravide.

Studii efectuate pe animale de laborator (soareci, sobolani si iepuri) au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere pentru valerat de diflucortolon (vezi pct. 5.3). In general, utilizarea preparatelor topice care contin glucocorticoizi trebuie evitata in timpul primului trimestru de sarcina. In special, trebuie evitata tratarea unor zone largi, utilizarea prelungita sau pansamentele ocluzive.

Studiile epidemiologice sugereaza ca poate exista un risc crescut de keiloschizis la nou-nascutii ai caror mame au fost tratate cu glucocorticoizi in timpul primului trimestru de sarcina in timpul primului trimestru de sarcina.

Indicatia clinica pentru tratamentul cu Travocort trebuie analizata cu atentie, iar la femeile gravide, beneficiile trebuie puse in balanta cu riscurile.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca nitratul de izoconazol/valeratul de diflucortolon se elimina prin laptele matern. Un risc pentru sugar nu poate fi exclus.

La pacientele care alapteaza nu trebuie sa li se administreze acest tratament la nivelul tegumentului sanilor. In timpul alaptarii, trebuie evitate : tratarea unor zone largi, utilizarea prelungita sau pansamentele ocluzive.Indicatia clinica pentru tratamentul cu Travocort trebuie analizata cu atentie, iar la femeile care alapteaza, beneficiile trebuie puse in balanta cu riscurile.

Fertilitatea

Datele preclinice nu au indicat niciun risc asupra fertilitatii.

Condus auto
Nu au fost observate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje la pacientii tratati cu Travocort.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Reactiile adverse cel mai frecvent observate in studiile clinice au inclus iritatii si arsuri la locul de aplicare.

Lista sub forma de tabel a reactiilor adverse

Frecventele reactiilor adverse observate in studiile clinice si care sunt redate in tabelul de mai jos si sunt definite conform conventiei MedDRA privind frecventa: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1.000 si mai putin de 1/100); rare (≥1/10.000 si mai putin de 1/10.00); foarte rare (mai putin de 1/10.000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Aparate, sisteme si organeFrecventeMai putin frecventeCu frecventa necunoscuta
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareLocul de aplicare:Locul de aplicare:Locul de aplicare:
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Striuri 
  • iritatie
  • arsuri
  • eritem
  • uscaciune
  • prurit
  • vezicule

Descrierea reactiilor adverse selectate

Ca si in cazul altor glucocorticoizi pentru administrare cutanata, pot aparea urmatoarele reactii adeverse locale (cu frecventa necunoscuta): atrofie cutanata, foliculita la locul de aplicare, hipertricoza, telangiectazii, dermatita periorala, decolorarea pielii, acnee si/sau reactii alergice cutanate la oricare dintre componentele acestui medicament.

Efecte sistemice datorate absorbtiei pot aparea atunci cand sunt aplicate preparate topice care contin glucocorticoizi.

Reactii adverse nu pot fi excluse nici la nou-nascutii ai caror mame au fost tratate pe o suprafata mare de corp sau pentru perioade lungi de timp in cursul sarcinii sau alaptarii (de exemplu, scaderea functiei corticosuprarenale, imunosupresie).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Rezultatele studiilor de toxicitate acuta nu indica risc de intoxicatie acuta consecutiv unei singure aplicari dermice a unei doze mari (aplicarea pe o suprafata mare in conditii care favorizeaza absorbtia) sau ulterior ingestiei orale produsa accidental.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: derivati de imidazoli si azoli, combinatii, codul ATC: D01AC20.

Nitratul de izoconazol este indicat in tratamentul afectiunilor cutanate superficiale, cu etiologie fungica. Acesta prezinta un spectru foarte larg de proprietati antimicrobiene. Este eficient impotriva dermatofitilor si a levurilor, fungilor asemanatori levurilor (inclusiv microorganismul patogen pentru pityriasis versicolor) si a ciupercilor de mucegai, precum si impotriva bacteriilor gram pozitive in- vitro si impotriva organismelor care cauzeaza eritrasma.

Valeratul de difluocortolon suprima inflamatia care apare in afectiunile cutanate inflamatorii si alergice si combate simptomele de tipul pruritului, arsurii si durerii.

Proprietati farmacocinetice
Nitrat de izoconazol

Izoconazolul continut de Travocort crema patrunde rapid in tegument si atinge concentratii maxime de medicament in stratul cornos si tegumentul propriu-zis la doar 1 ora de la aplicare. Concentratiile maxime au fost mentinute pentru cel putin 7 ore [stratul cornos: aproximativ 3500 µg/ml (care corespunde la 7 mmol/l), epiderma: aproximativ 20 µg/ml (40 µmol/l), derma: aproximativ 3 µg/ml (6 µmol/l)]. Indepartarea stratului cornos inaintea aplicarii a crescut concentratiile de izoconazol din tegumentul propriu-zis cu un factor de aproximativ 2. Concentratiile medicamenului in stratul cornos si in epiderma au depasit concentratiile minime inhibitoare (MIC - Minimum inhibitory concentrations) si antimicotice biocide pentru majoritatea agentilor patogeni importanti (dermatofiti, mucegaiuri si levuri) de mai multe ori si au atins concentratii minime inhibitorii in derm.

Intr-un studiu ulterior, nitratul de izoconazol a putut fi detectat deasupra nivelului concentratiei minime inhibitorii in stratul cornos si in foliculii de par, la o saptamana dupa terminarea aplicarilor desfasurate pe o perioada de 2 saptamani. La unii pacienti, nitratul de izoconazol a putut fi detectat chiar si la 14 zile dupa aplicare.

Dupa aplicarea topica pe tegumentul de iepure, in tegument s-au obtinut concentratii mai mari de antimicotic, comparativ cu medicamentul fara corticosteroizi. Acest fapt a fost interpretat ca intarziere a absorbtiei percutanate de nitrat de izoconazol ca urmare a efectului vasoconstrictor exercitat de corticosteroid.

In plus, raportul intre concentratiile atinse in tegument de antimicotic si corticosteroid este mai mare comparativ cu raportul de 10:1 valabil pentru Travocort crema, indicand ca eficacitatea antimicotica nu este afectata de catre corticosteroid.

Izoconazol nu este inactivat metabolic in tegument. Concentratiile sistemice datorate absorbtiei percutanate sunt mici. Chiar si dupa indepartarea stratului cornos, mai putin de 1% din doza aplicata a ajuns in circulatia sistemica, dupa un timp de expunere de 4 ore.

Fractiunea absorbita percutanat a fost prea mica pentru a putea permite studierea cailor metabolice ale nitratului de izoconazol in organismul uman. Prin urmare, au fost injectate intravenos 0,5 mg de izoconazol marcat cu 3H. Izoconazolul este metabolizat complet si este eliminat rapid.

Acidul 2, 4 – dicloromandelic si acidul 2 – (2, 6 – diclorobenziloxi) – 2 (2, 4 – diclorofenil) – acetic sunt substantele caracterizate ca fiind cei mai importanti metaboliti din punct de vedere cantitativ. O treime din substanta marcata a fost excretata renal si doua treimi au fost excretate biliar. In 24 de ore, 75% din doza administrata a fost deja excretata.

Valerat de diflucortolon

Izoconazolul nu influenteaza patrunderea si absorbtia percutanata a valeratului de diflucortolon. Acesta patrunde rapid in tegument, determinand nivele in stratul cornos de aproximativ 150 μg/ml (= 300 μmol/l) dupa o ora. Aceste nivele se mentin pentru inca cel putin 7 ore. Nivelele de corticosteroid in epidermul profund au fost de aproximativ 0,15 μg/ml (= 0,3 μmol/l).

In tegument, valeratul de diflucortolon sufera hidroliza partiala, transformandu–se in difluocortolon activ. Fractiunea de corticosteroid absorbita percutanat este mica. In timpul de expunere de 4 ore a fost absorbita mai putin de 1% din doza de Travocort aplicat topic.

In cateva minute dupa intrarea in circulatia sistemica, valeratul de diflucortolon sufera hidroliza, rezultand diflucortolon si acidul gras corespunzator. In afara de diflucortolon, in plasma au mai fost evidentiati 11-ceto-diflucortoloni si alti doi metaboliti. Diflucortolon si, respectiv, toti metabolitii sai sunt eliminati din plasma, avand timpi de injumatatire de 4–5 ore si, respectiv, aproximativ 9 ore (timpi de injumatatire dupa injectare intravenoasa) si sunt excretati in raport de 75:25, prin urina si fecale.

Date preclinice de siguranta
In cadrul studiilor de toleranta sistemica la administrare repetata intradermica si subcutanata, valeratul de diflucortolon a exercitat efectele tipice ale unui glucocorticoid. Consecutiv aplicarii dermice repetate a combinatiei de substante active, au fost observate numai efectele tipice glucocorticoizilor. Conform acestor rezultate, consecutiv utilizarii terapeutice a Travocort in conditii extreme, cum ar fi aplicarea pe suprafete intinse si/sau in conditii de ocluzie, nu se preconizeaza alte reactii adverse in afara celor tipice pentru glucocorticoizi. Nu au existat indicii de posibile interactiuni cu nitratul de izoconazol. Rezultatele studiilor de toleranta sistemica, la administrarea repetata a nitratului de izoconazol, nu sugereaza posibile efecte sistemice ale antimicoticului in cazul tratamentului cu Travocort.

Studiile de embriotoxicitate cu Travocort au avut rezultate tipice pentru glucocorticoizi; de exemplu, efectele embrio-letale si/sau teratogene pot fi induse intr–un sistem adecvat de testare. Avand in vedere aceste rezultate, prescrierea Travocort in cursul sarcinii trebuie facuta cu precautie. Rezultatele studiilor epidemiologice sunt rezumate la pct. 4.6.

Investigatiile specifice privind toxicitatea asupra reproducerii nu au oferit indicii de influenta restrictiva asupra diferitelor faze ale reproducerii, datorata nitratului de izoconazol. In special, acest component activ nu a demonstrat potential teratogen. Desi nu au fost efectuate studii clinice controlate, experienta de administrare a preparatelor pe baza de nitrat de izoconazol in cursul sarcinii nu indica risc de efecte embriotoxice.

Experimentele realizate in vitro si in vivo in scopul detectiei mutatiilor genice, cromozomiale si genomice nu indica potential mutagen pentru nitratul de izoconazol sau pentru valeratul de diflucortolon.

Nu s-au efectuat studii de tumorigenicitate specifica nici pentru valeratul de diflucortolon, nici pentru nitratul de izoconazol. Pe baza modelului de actiune farmacodinamica, a absentei dovezilor de potential genotoxic, a structurii chimice si a rezultatelor testelor de toxicitate cronica (fara indicii de modificari proliferative), nu este suspectat potential tumorigen pentru niciuna dintre substantele active. Intrucat consecutiv aplicarii dermice de Travocort, conform instructiunilor, nu vor fi atinse dozele efective sistemic, nu se preconizeaza nicio influenta asupra aparitiei tumorilor.

Conform rezultatelor studiilor de toleranta locala la administrarea dermica repetata doar de diflucortolon si in combinatie cu nitratul de izoconazol, in cazul tratamentului cu Travocort nu se preconizeaza alte modificari cutanate in afara reactiilor adverse deja cunoscute pentru preparatele topice pe baza de glucocorticoizi.

Rezultatele investigatiilor efectuate pe ochiul de iepure, privind toleranta la nivelul mucoaselor, demonstreaza aparitia unui efect de iritatie conjunctivala usoara, consecutiv contaminarii accidentale a ochilor cu Travocort.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 19.01.2023

Categorii de produse