Medicamente cu reteta

Saflutan 15mcg picaturi oftalmice, 30 fiole, Santen

Brand: SANTEN

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Saflutan 15mcg picaturi oftalmice, 30 fiole, Santen

7521159

Indicatii
Scaderea tensiunii intraoculare crescute la pacientii cu glaucom cu unghi deschis si la pacientii cu hipertensiune oculara.

Ca monoterapie la pacientii:

care pot avea beneficii din utilizarea picaturilor oftalmice fara conservanti

care nu raspund suficient la tratamentul de prima linie

care prezinta intoleranta sau contraindicatii la tratamentul de prima linie

Ca adjuvant in tratamentul cu beta-blocante. SAFLUTAN este indicat la adulti cu varsta 18 ani.

1

Dozaj
Doze

Doza recomandata este o picatura de SAFLUTAN in sacul conjunctival al ochiului (ochilor) afectat (afectati), o data pe zi, seara.

Frecventa administrarii nu trebuie sa depaseasca o data pe zi, deoarece administrarea mai frecventa poate reduce efectul de scadere a tensiunii intraoculare.

Medicament de unica folosinta; o fiola este suficienta pentru tratamentul ambilor ochi. Orice solutie neutilizata trebuie aruncata imediat dupa utilizare.

Utilizarea la pacientii varstnici

Nu este necesara modificarea dozei la pacientii varstnici.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea tafluprost la copii cu varsta sub 18 ani nu au fost inca stabilite. Nu sunt disponibile date.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala/hepatica

Nu a fost studiata utilizarea tafluprost la pacientii cu insuficienta renala/hepatica, de aceea se recomanda precautie in utilizarea la acesti pacienti.

Mod de administrare

Pentru reducerea riscului de inchidere la culoare a pielii pleoapei, pacientii vor sterge orice solutie in exces de pe suprafata pielii. Similar altor picaturi oftalmice, se recomanda ocluzia canalului nazolacrimal sau inchiderea usoara a pleoapei dupa administrare. Astfel, se poate diminua absorbtia sistemica a medicamentelor cu administrare oftalmica.

Daca se utilizeaza mai mult de un tip de medicamente cu administrare topica oftalmica, acestea trebuie administrate la un interval de cel putin 5 minute unul fata de celalalt.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa tafluprost sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Inaintea initierii tratamentului, pacientii trebuie sa fie informati asupra posibilitatii de crestere a genelor, de inchidere la culoare a pielii pleoapelor si de pigmentare accentuata a irisului. Unele dintre aceste modificari pot avea caracter permanent si pot duce la diferente de aspect intre ochi, atunci cand tratamentul este efectuat la un singur glob ocular.

Modificarea pigmentatiei irisului se produce lent si este posibil sa nu fie vizibila timp de mai multe luni. Modificarea culorii ochilor a fost observata predominant la pacientii cu iris avand mai multe culori, de exemplu: albastru-caprui, cenusiu-caprui, galben-caprui si verde-caprui. Riscul de heterocromie permanenta in cazul tratamentului unilateral este evident.

Exista posibilitatea sa apara cresterea parului in zonele in care solutia vine repetat in contact cu suprafata pielii.

Nu exista experienta privind administrarea tafluprost la pacientii cu glaucom neovascular, cu unghi inchis, cu unghi ingust sau congenital. Exista o experienta limitata privind administrarea tafluprost la pacientii cu

afachie si la pacientii cu glaucom pigmentar sau pseudoexfoliativ.

Se recomanda precautie cand tafluprost este utilizat la pacientii cu afachie, pacientii cu pseudoafachie cu ruptura de capsula posterioara sau cu implant de cristalin artificial de camera anterioara sau la pacienti cu factori de risc cunoscuti pentru edem macular cistoid sau irita/uveita.

Nu exista experienta privind administrarea la pacientii cu astm bronsic sever. De aceea, se recomanda precautie in tratamentul acestor pacienti.

Interactiuni
Nu sunt de asteptat interactiuni la om, deoarece, in urma administrarii oftalmice, concentratia sistemica a tafluprost este foarte mica. Din aceasta cauza, nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunea dintre tafluprost si alte medicamente.

In cadrul studiilor clinice, utilizarea concomitenta de tafluprost si timolol nu a evidentiat interactiuni intre cele doua medicamente.

Sarcina
Utilizarea la femeile cu potential fertil/contraceptia

SAFLUTAN nu trebuie utilizat la femeile de varsta fertila/cu potential fertil, cu exceptia cazului in care se utilizeaza masuri contraceptive adecvate (vezi pct. 5.3).

Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea tafluprost la femeile gravide. Tafluprost poate

determina efecte farmacologice daunatoare asupra sarcinii si/sau a fatului/nou-nascutului. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). De aceea, SAFLUTAN nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar (in cazul in care nu sunt disponibile alte variante de tratament).

Alaptarea

Nu se cunoaste daca tafluprost sau metabolitii sai se excreta in laptele matern la om. Un studiu la sobolani a aratat ca, in urma administrarii topice, tafluprost si/sau metabolitii sai se excreta in laptele femelelor care alapteaza (vezi pct. 5.3). De aceea, tafluprost nu trebuie utilizat de catre femeile care alapteaza.

Fertilitatea

La sobolanii femele si masculi, capacitatea de reproducere si fertilitatea nu au fost afectate de doze intravenoase de tafluprost de pana la 100 μg/kg si zi.

Condus auto
Tafluprost nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Ca in cazul oricarui tratament oftalmic, daca dupa instilare apare incetosarea temporara a vederii, pacientul va astepta pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice, peste 1400 pacienti au fost tratati cu formularea de tafluprost cu conservant, fie in monoterapie, fie ca adjuvant in tratamentul cu timolol 0,5%. Cea mai frecvent raportata reactie adversa cauzata de tratament a fost hiperemia oculara. Aceasta a aparut la aproximativ 13% dintre pacientii participanti la studiile clinice cu formularea de tafluprost cu conservant in Europa si in SUA. In majoritatea cazurilor, gradul de severitate a fost usor si a dus la intreruperea tratamentului in medie la 0,4% dintre pacientii inclusi in studiile-pivot. Intr-un studiu clinic de faza III, cu durata de 3 luni, desfasurat in SUA,

care a comparat formularea de tafluprost fara conservant cu formularea de timolol fara conservant, hiperemia oculara a aparut la 4,1% (13/320) din pacientii tratati cu tafluprost.

Urmatoarele reactii adverse din cauza tratamentului au fost raportate in timpul studiilor clinice cu tafluprost desfasurate in Europa si in SUA, dupa o perioada de urmarire de maximum 24 luni:

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a frecventei.

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente ( 1/100 si sub 1/10): cefalee Tulburari oculare

Frecvente ( 1/100 si sub 1/10): prurit ocular, iritatie oculara, dureri oculare, hiperemie conjunctivala/oculara, modificari ale genelor (cresterea in lungime, grosime si a numarului de gene), xeroftalmie, senzatie de corp strain in ochi, decolorare a genelor, eritem palpebral, keratita punctiforma superficiala (KPS), fotofobie, crestere a secretiei lacrimale, vedere incetosata, reducere a acuitatii vizuale si pigmentare crescuta a irisului.

Mai putin frecvente ( 1/1000 si sub 1/100): pigmentare palpebrala, edem palpebral, astenopie, edem conjunctival, secretii oculare, blefarita, reactie celulara la nivelul camerei anterioare, disconfort ocular, congestie la nivelul camerei anterioare, pigmentare conjunctivala, foliculi conjunctivali, conjunctivita alergica si senzatie anormala la nivelul ochiului.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile): irita/uveita, adancirea santului palpebral, edem macular/edem macular cistoid.

Au fost raportate foarte rar cazuri de calcifiere a corneei asociate cu utilizarea picaturilor oftalmice continand fosfat, la unii pacienti cucornee afectata in mod semnificativ.

Tulburari respiratorii

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile): agravare a astmului bronsic, dispnee

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente ( 1/1000 si sub 1/100): hipertricoza a pleoapei

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj
Este putin probabil sa apara un supradozaj in urma administrarii oftalmice. In caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic.

PROPRIETATIFARMACOLOGICE
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiglaucomatoase si miotice, analogi de prostaglandine, codul ATC: S01EE05 Mecanismul de actiune

Tafluprost este un analog fluorurat al prostaglandinei F2α. Acidul tafluprost, metabolitul biologic activ al

tafluprost, este un agonist extrem de puternic si selectiv al receptorului prostanoidic PF la om. Acidul tafluprost are o afinitate de 12 ori mai mare pentru receptorul PF decat latanoprost.

Studiile de farmacodinamie efectuate la maimute indica faptul ca tafluprost scade tensiunea intraoculara prin cresterea fluxului de umoare apoasa pe calea uveosclerala.

Efecte farmacodinamice

Studiile la maimute cu tensiune intraoculara normala si cu hipertensiune intraoculara au aratat ca tafluprost este un compus eficace de scadere a TIO. In studiul care a investigat efectul metabolitilor tafluprostului de reducere a TIO, doar acidul tafluprost a scazut semnficativ TIO.

Cand au fost tratati iepuri cu solutie oftalmica continand tafluprost 0,0015% o data pe zi pe o perioada de 4 saptamani, fluxul sanguin la nivelul papilei nervului optic a crescut semnificativ (15%) fata de valoarea initiala, conform masuratorilor prin metoda retinografiei de flux prin inregistrarea difuziei cu raze laser, in ziua 14 si ziua 28.

Eficacitate clinica

Scaderea tensiunii intraoculare incepe intre 2 si 4 ore de la prima administrare si efectul maxim este atins la aproximativ 12 ore de la instilare. Durata efectului se mentine pentru cel putin 24 de ore. Studiile pivot privind formularea tafluprost continand excipientul clorura de benzalconiu au demonstrat ca tafluprost este eficace in monoterapie si are un efect aditiv cand se administreaza ca adjuvant la tratamentul cu timolol: intr-un studiu cu durata de 6 luni, tafluprost a demonstrat un efect semnificativ de scadere a TIO de 6 pana la 8 mmHg in momente diferite ale zilei, comparativ cu o scadere de 7 pana la 9 mmHg cu latanoprost.

Intr-un al doilea studiu clinic cu durata de 6 luni, tafluprost a redus TIO cu 5 pana la 7 mmHg, comparativ cu o scadere de 4 pana la 6 mmHg in cazul tratamentului cu timolol. Efectul de scadere a TIO cu tafluprost s-a mentinut pana la 12 luni, in faza de extindere a acestor studii. In cadrul unui studiu cu durata de 6 saptamani, efectul de scadere a TIO al tafluprost a fost comparat cu substanta-vehicul a acestuia, in conditiile utilizarii ca adjuvant in tratamentul cu timolol. Fata de valorile initiale (masurate dupa o perioada de 4 saptamani de tratament de acomodare cu timolol), efectul suplimentar de scadere a TIO a fost de 5 pana la 6 mmHg in grupul tratat cu timolol-tafluprost si de 3 pana la 4 mmHg in grupul tratat cu timolol-substanta-vehicul. Formularea cu conservanti si formularea fara conservanti ale tafluprost au demonstrat un efect similar de scadere a TIO de peste 5 mmHg in cadrul unui studiu incrucisat cu un numar mic de participanti, pe o perioada de 4 saptamani de tratament. Mai mult, intr-un studiu cu durata de 3 luni desfasurat in SUA, care a comparat formularea de tafluprost fara conservant cu formularea de timolol fara conservant, efectul de scadere a TIO la diferite momente de timp a variat intre 6,2 si 7,4 mmHg pentru tafluprost, iar efectul timolol a variat intre 5,3 si 7,5 mmHg.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrarea oftalmica o data pe zi a unei picaturi de tafluprost picaturi oftalmice 0,0015% fara conservanti in fiola unidoza in ambii ochi timp de 8 zile, concentratia plasmatica de acid tafluprost a fost mica si a prezentat profiluri similare in ziua 1 si ziua 8. Concentratia plasmatica maxima a fost atinsa la 10 minute de la administrare si a scazut sub limita inferioara detectabila (10 pg/ml) la mai putin de o ora de la administare. Valorile medii ale Cmax (26,2 si 26,6 pg/ml) si ASC0-24ore (394,3 si 431,9 pg*min/ml) au fost similare in ziua 1 si ziua 8, indicand atingerea concentratiei constante a medicamentului in timpul primei saptamani de administrare oftalmica. Nu s-au detectat diferente semnificative statistic privind biodisponibilitatea sistemica intre formularea cu conservati si formularea fara conservanti.

Intr-un studiu la iepuri privind formularea cu conservati si formularea fara conservanti a tafluprost solutie oftalmica 0,0015%, absorbtia in umoarea apoasa in urma unei singure instilari oftalmice a fost comparabila pentru cele doua formulari.

Distributie

La maimute, nu s-a constatat o distributie specifica a tafluprost marcat radioactiv la nivelul irisului, corpului ciliar sau coroidei, inclusiv la nivelul epiteliului pigmentar retinian, ceea ce sugereaza o afinitate mica pentru pigmentul melanina. Intr-un studiu de autoradiografie pentru intregul corp efectuat la sobolani, cea mai mare concentratie de radioactivitate a fost observata in cornee, urmata de pleoape, sclera si iris. In afara ochiului, radioactivitatea a fost distribuita in aparatul lacrimal, palat, esofag si tractul gastro- intestinal, rinichi, ficat, vezica biliara si vezica urinara.

In vitro, legarea de albumina serica a acidului tafluprost a fost de 99% dupa administrarea dozei de 500 ng/ml acid tafluprost.

Metabolizare

Calea principala de metabolizare a tafluprost la om, testata in vitro, este hidroliza la metabolitul activ farmacologic, acid tafluprost, care este ulterior metabolizat prin glucoronoconjugare sau beta-oxidare. Produsele beta-oxidarii, acid tafluprost 1,2-dinor si acid tafluprost 1,2,3,4-tetranor, care sunt substante inactive farmacologic, pot fi glucuronoconjugate sau hidroxilate. Sistemul enzimatic al citocromului P450 (CYP) nu este implicat in metabolizarea acidului tafluprost. Pe baza studiului efectuat asupra tesutului cornean de iepure, cu enzime purificate, principala esteraza responsabila pentru ester-hidroliza la acid tafluprost este esteraza carboxil.Butilcolinesteraza dar nu acetilcolinesteraza poate contribui de asemenea la hidroliza.

Eliminare

Dupa administrarea la sobolani de 3H-tafluprost (0,005% solutie oftalmica; 5 μl/ochi) in priza zilnica unica, la ambii ochi, , timp de 21 zile, aproximativ 87% din doza radioactiva totala a fost regasita in excretii. Procentul din doza totala excretat in urina a fost de aproximativ 27-38% si aproximativ 44-58% din doza a fost excretata in materiile fecale.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea sistemica dupa doze repetate, genotoxicitatea si carcinogenitatea. Similar altor agonisti ai PGF2, administrarea topica oftalmica repetata a tafluprost la maimute a determinat efecte ireversibile asupra pigmentarii irisului si un efect reversibil de crestere a fantei palpebrale.

La concentratii ale acidului tafluprost de 4, respectiv de 40 de ori mai mari decat concentratia plasmatica maxima la om, s-a observat amplificarea contractiilor uterine in vitro la sobolani si iepuri. Activitatea uterotonica a tafluprost nu a fost testata pe preparate de uter uman.

S-au efectuat studii privind toxicitatea asupra functiei de reproducere in urma administrarii intravenoase la sobolani si iepuri. La sobolani, nu s-au observat reactii adverse asupra fertilitatii sau asupra dezvoltarii embrionare timpurii la o valoare de expunere sistemica de peste 12000 de ori mai mare decat expunerea clinica maxima calculata in functie de Cmax sau de peste 2200 de ori mai mare decat expunerea clinica maxima calculata in functie de ASC.

In cadrul studiilor conventionale privind dezvoltarea embrio-fetala, tafluprost a determinat reducerea greutatii corporale fetale si cresterea numarului de pierderi post-implantare. Tafluprost a determinat cresterea incidentei anomaliilor scheletale la sobolani, precum si a incidentei malformatiilor craniene, cerebrale si vertebrale la iepuri. In studiul la iepuri, concentratiile plasmatice ale tafluprost si ale metabolitilor sai s-au situat sub valoarea detectabila.

In cadrul unui studiu privind dezvoltarea pre- si post-natala la sobolani, s-au observat cresterea mortalitatii nou-nascutilor, scaderea greutatii corporale si intarzierea dezvoltarii pavilionului auricular la pui, asociate unor doze de tafluprost de peste 20 ori mai mari decat doza clinica.

Experimentele la sobolani cu tafluprost marcat radioactiv au aratat ca doza aplicata topic oftalmic a fost excretata in laptele matern in proportie de 0,1%. Deoarece timpul de injumatatire plasmatica al metabolitului activ (acidul tafluprost) este foarte scurt (nedetectabil dupa 30 minute la om), probabil ca cea mai mare parte a gradului de radioactivitate se refera la metaboliti, care au o activitate farmacologica mica sau inexistenta. Pe baza metabolizarii prostaglandinelor de

sinteza si naturale, se asteapta ca biodisponibilitatea dupa administrarea orala sa fie foarte mica.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.02.2023

Categorii de produse