Medicamente cu reteta

Miostin solutie injectabila 0,5mg/ml, 5 fiole, Zentiva

Brand: ZENTIVA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Miostin solutie injectabila 0,5mg/ml, 5 fiole, Zentiva

1064481

Indicatii

  • miastenia gravis – tratament simptomatic in cazurile in care nu se poate administra neostigmina pe cale orala;
  • diagnosticul miasteniei gravis (testul la neostigmina);
  • decurarizarea postoperatorie indusa de curarizantele antidepolarizante (de exemplu, tubocurarina, dimetiltubocurarina, galamina, pancuroniu etc);
  • ileusul paralitic si retentia urinara postoperatorii - prevenire si tratament - dupa excluderea diagnosticului de obstructie mecanica.

Dozaj
Doze

Miastenia gravis

La pacientii care nu pot utiliza tratament oral, doza recomandata este de 0,5-2,5 mg neostigmina (1-5 fiole Miostin 0,5 mg/ml), administrata injectabil intramuscular sau subcutanat, in 4-6 prize.

La copii: doza recomandata este de 0,04 mg neostigmina/kg, administrata injectabil subcutanat sau intramuscular.

Test la neostigmina

Adulti: doza recomandata este de 0,5 – 1 mg neostigmina (1-2 fiole Miostin 0,5 mg/ml), administrata injectabil intramuscular sau intravenos, asociata, eventual, cu injectarea a 0,25 mg sulfat de atropina (pentru evitarea unei posibile crize colinergice).

Copii: doza recomandata este de 0,05 mg neostigmina/kg, administrata injectabil intramuscular sau intravenos, asociata, eventual, cu injectarea de sulfat de atropina (pentru a evita aparitia unei posibile crize colinergice).

In cazul in care apare sindromul miastenic, ameliorarea acestuia se realizeaza la 15 minute dupa injectare, cu diminuarea ptozei si disparitia progresiva a diplopiei.

Decurarizare postoperatorie (dupa administrare de curarizante antidepolarizante)

Neostigmina se administreaza intravenos lent, la pacientul bine ventilat, eventual in perioada de hiperventilatie cand concentratia dioxidului de carbon este scazuta. Concomitent sau cu cateva minute inainte, se administreaza injectabil intravenos (in injectie separata) 0,6-1,2 mg atropina pentru a preveni criza colinergica.

Adulti: doza recomandata este de 0,04-0,05 mg neostigmina/kg (doza uzuala: 0,5-2 mg neostigmina (1

4 fiole Miostin 0,5 mg/ml).

Copii: 0,03 mg neostigmina/kg administrata injectabil intravenos.

Daca este necesar, doza poate fi repetata. Numai in cazuri exceptionale se va depasi doza de 5 mg neostigmina.

Ileus paralitic si retentie urinara postoperatorii

Prevenirea aparitiei acestora: doza recomandata este de 0,25 mg neostigmina (1/2 fiola Miostin 0,5 mg/ml) administrata injectabil subcutanat sau intramuscular, cat mai precoce dupa interventia chirurgicala. Doza se repeta la 4-6 ore, timp de 2-3 zile.

Ileus paralitic postoperator: doza recomandata este de 0,5 mg neostigmina (o fiola Miostin 0,5 mg/ml) administrata injectabil subcutanat sau intramuscular.

Retentie urinara postoperatorie: doza recomandata este de 0,5 mg (o fiola Miostin 0,5 mg/ml) administrata injectabil subcutanat sau intramuscular. Daca mictiunea nu apare in decurs de o ora, pacientul trebuie cateterizat. Dupa golirea vezicii, doza se repeta la interval de 3-4 ore, de cel putin 5 ori.

Mod de administrare

Miostin 0,5 mg/ml se administreaza in injectii intramusculare, intravenoase si subcutanate.

Contraindicatii

  • hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.;
  • astm bronsic;
  • boala Parkinson;
  • obstructia mecanica intestinala sau la nivelul tractului urinar;
  • peritonita.

Atentionari
Miostin 0,5 mg/ml trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu bronsita astmatiforma, bradicardie, aritmii, hipotensiune arteriala, infarct miocardic recent, insuficienta cardiaca, vagotonie, epilepsie, hipertiroidism, tireotoxicoza, insuficienta renala, ulcer gastro-duodenal.

Se impune prudenta in cazul asocierii cu blocante beta-adrenergice (au fost raportate cateva cazuri de bradicardie severa dupa administrarea de neostigmina concomitent cu atropina) sau dupa interventii chirurgicale recente la nivelul tractului gastro-intestinal sau urinar.

Utilizarea neostigminei in doze mari prezinta risc de bloc neuromuscular paradoxal.

Inainte de a utiliza neostigmina trebuie eliminate toate cauzele de scadere a fortei musculare.

Interactiuni
Efectul neostigminei poate fi antagonizat de medicamente care interfera cu transmiterea neuromusculara: aminoglicozide, clindamicina, colistina, ciclopropan, anestezice halogenate inhalatorii.

Alte medicamente, incluzand chinina, clorochina, hidroxiclorochina, chinidina, procainamida, propafenona, litiul si blocantele beta-adrenergice pot agrava miastenia gravis si pot reduce eficacitatea tratamentului cu parasimpatomimetice.

Nu se asociaza cu: metacolina, carbacolina, betanecol.

Nu se administreaza in timpul anesteziei cu halotan sau ciclopropan.

La pacientii care utilizeaza neostigmina concomitent cu blocante beta-adrenergice poate sa apara bradicardie severa si hipotensiune arteriala.

Desi utilizarea glucocorticoizilor in monoterapie creste forta musculara la pacientii miastenici, administrarea metilprednisolonului concomitent cu neostigmina exacerbeaza simptomele miasteniei, producand oboseala musculara severa, care necesita ventilatie asistata.

Anticolinesterazicele, cum este neostigmina, pot inhiba metabolizarea suxametoniului, accentuand si prelungind actiunea acestuia.

Antimuscarinicele, cum este atropina, antagonizeaza efectele muscarinice ale neostigminei.

Efectul deprimant respirator al barbituricelor si derivatilor morfinici poate fi potentat de metilsulfatul de neostigmina.

Sarcina
Nu sunt disponibile date privind efectul teratogen la animale.

Pana in prezent, nu sunt disponibile date clinice privind efectul malformativ sau fetotoxic al neostigminei. De aceea, neostigmina se va utiliza in timpul sarcinii numai daca nu exista alternative terapeutice si numai dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal. Dupa administrarea neostigminei in doze mari la gravide au fost raportate cazuri de miastenie neonatala.

Nu se cunoaste daca neostigmina se excreta in laptele matern. Acest fapt este posibil, tinand cont de structura neostigminei (amoniu cuaternar ionizat), prin analogie cu structura piridostigminei. Ca o masura de precautie se recomanda intreruperea alaptarii in cazul utilizarii neostigminei.

In cazul mamelor cu miastenia gravis, alaptarea este contraindicata datorita trecerii anticorpilor antireceptori colinergici in laptele matern.

Condus auto
Prin reactiile adverse pe care le determina, neostigmina poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt datorate actiunii colinergice si includ greata, varsaturi, diaree, hipersalivatie, bradicardie, lipotimie, mioza, crampe abdominale, fasciculatii si spasme musculare, stari de colaps. Aceste reactii adverse se observa in special la subiectii cu vagotonie. Efectele colinergice dispar dupa scaderea dozei de neostigmina sau daca se injecteaza intramuscular sau intravenos 0,25 mg atropina.

Pot sa apara si reactii alergice de tip eruptii cutanate.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Simptomatologie: transpiratii, greata, varsaturi, hipersalivatie, bradicardie sau alte aritmii, hipotensiune arteriala, sincopa, mioza, lacrimare, crampe musculare, cresterea peristaltismului cu diaree, fasciculatii si spasme musculare, slabiciune musculara si paralizii, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cresterea secretiilor bronsice si bronhoconstrictie. In cazurile foarte grave poate sa apara oboseala musculara severa, care, interesand muschii respiratori, poate declansa apnee cu anoxie cerebrala.

Efecte asupra sistemului nervos central: ataxie, convulsii, coma, vorbire neclara, iritabilitate, agitatie, anxietate. Insuficienta respiratorie (determinata de actiunea asociata a receptorilor muscarinici, nicotinici si efectul nervos central) sau oprirea cardiaca pot fi cauze de deces.

Exista situatii cand la un pacient cu miastenia gravis reactiile de supradozaj sunt usoare sau absente iar simptomul major al crizei colinergice este reprezentat de slabiciunea musculara care trebuie sa fie diferentiata de slabiciunea musculara cauzata de exacerbarea bolii (criza miastenica).

Tratamentul crizei colinergice prin supradozaj cu neostigmina consta in intreruperea imediata a oricarui tratament anticolinesterazic, administrarea intravenoasa a sulfatului de atropina 0,5 mg, doza care se repeta dupa 20 minute subcutanat sau intramuscular si daca este necesar, se recomanda transportul pacientului intr-o unitate de terapie intensiva pentru respiratie asistata.

Efectele nicotinice, incluzand slabiciunea musculara si paralizia, nu sunt antagonizate de atropina; se recomanda utilizarea de blocante neuromusculare competitive in doze mici. Ca adjuvant al atropinei se recomanda folosirea pralidoxinei. Cand este necesar, se recomanda tratament suportiv.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte medicamente cu actiune asupra sistemului nervos, parasimpatomimetice, anticolinesterazice. Cod ATC N07AA01.

  • Neostigmina, un anticolinesterazic din grupa parasimpatomimeticelor:
  • Inhiba activitatea colinesterazei si astfel prelungeste si intensifica efectele muscarinice si nicotinice ale acetilcolinei ;
  • Creste intensitatea si ritmul contractiilor fibrelor musculare netede ;
  • Creste peristaltica la nivelul tubului digestiv (esofag, stomac, intestin), stimuleaza musculatura neteda a vezicii urinare si musculatura bronsica ;
  • La nivelul aparatului cardio-vascular produce bradicardie si scaderea tensiunii arteriale ;
  • Determina mioza ;
  • Normalizeaza forta contractiilor muschilor striati (actiune antimiastenica), favorizand transmisia influxului nervos;
  • Actiunea anticolinesterazica a neostigminei este moderat reversibila. Asupra uterului are actiune emenagoga, fara a fi ocitocica.

Proprietati farmacocinetice
Se metabolizeaza, in principal, hepatic (glucuroconjugare). Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 15 – 25 %. Trecerea in sistemul nervos central se face intr-o proportie mica. Neostigmina traverseaza bariera feto-placentara si cantitati mici se regasesc in laptele matern. Eliminarea este predominant renala, atat sub forma netransformata, cat si ca metaboliti.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.12.2022

Categorii de produse