Medicamente cu reteta

Lactulose 65% Sirop, 100ml, Eipico

Brand: EIPICO

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Lactulose 65% Sirop, 100ml, Eipico

1053505

Indicatii

Tratamentul simptomatic a constipatiei cronice.

Encefalopatie hepatica cronica (encefalopatie portala sistemica).

Dozaj

Lactulose EIPICO se administreaza oral. Dozele indicate mai jos au caracter orientativ. Se recomanda individualizarea dozelor administrate in functie de severitatea bolii si evolutia ei. Pentru a masura doza corecta de Lactulose EIPICO se utilizeaza o masura dozatoare gradata.

Constipatie

Doza trebuie adaptata pentru fiecare pacient in functie de raspunsul clinic.

Sugari: doza uzuala este de 5 ml sirop pe zi.

Copii intre 1 si 6 ani: 5 – 10 ml sirop pe zi.

Copii intre 7 si 14 ani:

  • doza de atac este de 15 ml sirop de doua ori pe zi;
  • doza de intretinere este de 10 ml sirop pe zi.

Adulti:

  • doza de atac este de 15 ml sirop de 3 ori pe zi;
  • doza de intretinere este de 10 – 25 ml sirop pe zi.

In cazul in care apare diaree, se recomanda reducerea dozei.

Encefalopatie hepatica

Doza eficace este cea care determina emisia a doua scaune moi pe zi. Durata tratamentului variaza in functie de simptomatologie.

Doza uzuala este de 30 - 50 ml sirop Lactulose, de 3 ori pe zi, in functie de necesitatile pacientului, pentru obtinerea unei acidifieri adecvate a continutului colonului.

Varstnici

Datele clinice nu au evidentiat diferente intre pacientii varstnici si cei tineri in ceea ce priveste doza recomandata.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la lactuloza sau la oricare dintre excipienti.
  • Colopatii organice inflamatorii (rectocolita ulcerohemoragica, boala Crohn).
  • Sindrom ocluziv sau subocluziv.
  • Abdomen dureros de etiologie nedeterminata.
  • Tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic.
  • Afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza si intoleranta la fructoza.

Atentionari

In cazul in care constipatia nu se amelioreaza dupa cateva zile de tratament sau reapare dupa tratament, se recomanda efectuarea unui consult medical. Doza utilizata in mod uzual in constipatie nu necesita prudenta sporita la pacientii cu diabet zaharat. Deoarece doza utilizata in tratamentul encefalopatiei hepatice este, de obicei, mult mai mare, la pacientii cu diabet zaharat trebuie avut in vedere ca substanta activa este un dizaharid de sinteza.

Tratamentul medicamentos al constipatiei este numai un adjuvant al tratamentului igieno-dietetic care consta in:

  • imbogatirea alimentatiei in fibre vegetale si apa;
  • activitate fizica si reeducarea reflexului de defecatie.

Nu se recomanda utilizarea de lunga durata a Lactulose EIPICO.

In caz de megacolon, prin alterarea motricitatii colice si la pacientii imobilizati la pat, prescrierea trebuie sa fie facuta cu prudenta (datorita riscului existentei unui fecalom).

La copii si nou-nascuti prescrierea de laxative se va face foarte rar: trebuie avut in vedere riscul interferarii cu functionarea normala a reflexului de defecatie. La persoanele varstnice trebuie sa se asigure o ratie hidrica suficienta.

Acest medicament contine p-hidroxibenzoat de metil sare sodica si p-hidroxibenzoat de propil sare sodica, ambele pot provoca reactii alergice (posibil intarziate)

Interactiuni

Lactuloza poate creste pierderea de potasiu indusa de alte medicamente (de exemplu tiazide, steroizi si amfotericina B). Utilizarea concomitenta a glicozidelor cardiace poate creste toxicitatea glicozidelor prin deficit de potasiu.

La doze crescute, se produce scaderea pH-ului in colon. Ca urmare, medicamentele care se elibereaza in colon dependent de valoarea pH-ului (de exemplu acid 5-aminosalicilic) pot fi inactivate, datorita mecanismului de actiune al lactulozei prin scaderea pH-ului la nivelul colonului.

Sarcina

Datele obtinute in urma tratamentului cu Lactulose la pacientele insarcinate nu au indicat aparitia de efecte nedorite asupra sarcinii si sanatatii fetusului/nou-nascutilor. Nu sunt disponibile alte date epidemiologice.

Studiile pe animale nu indica efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionale/fetale, a nasterii sau a dezvoltarii postnatale.

In timpul sarcinii Lactulose se va utiliza cu prudenta si numai daca este absolut necesar.

Condus auto

Nu exista date clinice care sa demonstreze ca lactuloza ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mult de 1/10), frecvente (mai mult de 1/100 si mai mult de 1/10), mai putin frecvente (mai mult de 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (mai mult de 1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: meteorism, dureri abdominale, greata si voma. Daca doza este prea mare poate sa apara diaree.Meteorismul poate sa apara in timpul primelor zile de tratament, insa dispare dupa cateva zile.Daca doza este mai mare decat cea prescrisa poate sa apara dureri abdominale si diaree.In acest caz, doza trebuie scazuta.(vezi punctul 4.9 Supradozaj )

Mai putin frecvente: greata poate sa apara daca se folosesc doze mari de lactuloza. Aparitia acesteia poate fi diminuata daca se administreaza Lactulose cu apa, suc de fructe, sau in timpul meselor.

Rare: ocazional s-au raportat prurit, dureri anale si scaderi moderate in greutate

Investigatii: dezechilibru hidroelectrolitic datorat diareei.Daca se utilizeaza doze mari pe o perioada mare de timp (in special in tratamentul encefalopatiei portale) poate sa apara tulburarea balantei hidroelectrolitice , datorata diareei.In acest caz doza trebuie ajustata astfel incat sa se obtina doua- trei scaune legate pe zi.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Simptome

Supradozajul poate produce diaree, dureri abdominale si tulburari hidroelectrolitice.

Tratament

Intreruperea tratamentului sau scaderea dozei.Pierderile mari de fluide prin diaree si voma necesita echilibrarea balantei hidroelectrolitice Tratamentul este simptomatic, nu exista antidot specific.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: laxative osmotice, codul ATC: A06AD11.

Lactuloza nu se transforma si se absoarbe numai in proportie mica (mai putin de 2%) la nivelul tractului gastrointestinal si se elimina prin urina. Cea mai mare parte din doza administrata oral ajunge nemodificata in ileon, apoi este hidrolizata aproape in totalitate in cec la acid lactic si acid acetic, care se elimina prin materiile fecale, de aceea cantitatea de lactuloza absorbita nu are relevanta in cinetica activitatii terapeutice.

Date preclinice de siguranta

Rezultatele studiilor de toxicitate acuta, subcronica si cronica, realizate pe specii variate indica o toxicitate foarte scazuta a acestui produs. Efectele observate par a fi in legatura mai mult cu efectul de volum in tractul gastrointestinal decat cu activitatea toxica specifica.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse