Medicamente cu reteta

Enalapril 10mg, 20 comprimate, Vim Spectrum

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Enalapril 10mg, 20 comprimate, Vim Spectrum

2180082

Indicatii
Hipertensiune arteriala esentiala (toate stadiile)

Hipertensiune arteriala renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional).

Hipertensiune arteriala cu nefropatie diabetica. Insuficienta cardiaca.

Disfunctie ventriculara stanga asimptomatica. (vezi pct. 4.3, 4.4, 4.5 si 5.1).

Dozaj
Deoarece absorbtia comprimatelor de Enalapril nu este influentata de alimente, comprimatele se pot administra inainte, concomitent sau dupa ingestia de alimente.

Hipertensiune arteriala esentiala

Doza initiala recomandata este de 5–20 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in priza unica, in functie de stadiul hipertensiunii arteriale.

In hipertensiunea arteriala usoara doza initiala recomandata este de 5-10 mg maleat de enalapril o data pe zi.

Pentru alte stadii ale hipertensiunii arteriale doza initiala recomandata este de 20 mg maleat de enalapril o data pe zi.

Doza recomandata pentru tratamentul de intretinere este de 20 mg maleat de enalapril administrata o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la maxim 40 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in priza unica (vezi pct. 4.3, 4.4, 4.5 si 5.1).

Tratament asociat cu diuretice in hipertensiunea arteriala

Prima doza de enalapril poate fi urmata de hipotensiune arteriala simptomatica care este mai probabil sa apara la pacientii aflati sub tratament diuretic. Se recomanda prudenta in timpul tratamentului cu Enalapril deoarece acesti pacienti pot avea depletie hidrosalina. Tratamentul diuretic trebuie intrerupt cu 2-3 zile inaintea initierii tratamentului cu Enalapril. Daca acest lucru nu este posibil, doza initiala de Enalapril trebuie sa fie de 5 mg maleat de enalapril (1/2 comprimat ENALAPRIL VIM SPECTRUM 10 mg) sau mai mica, pentru a obtine efectul dorit asupra tensiunii arteriale. Dozele

trebuie ajustate in functie de valorile tensiunii arteriale si toleranta pacientului.

Hipertensiune arteriala renovasculara

La acesti pacienti tensiunea arteriala si functia renala au sensibilitate particulara la inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA); tratamentul trebuie inceput cu o doza de 5 mg maleat de enalapril (1/2 comprimat ENALAPRIL VIM SPECTRUM 10 mg), sau mai mica.

Dozele trebuie ajustate in functie de starea clinica a pacientului, dar majoritatea pacientilor raspund la o doza de 10-20 mg maleat de enalapril pe zi.

Insuficienta renala

In general, se creste intervalul de timp intre prizele de Enalapril si/sau se scad dozele.

Insuficienta renalaClearance al creatininei(ml/min)Doza initiala(mg/zi)
Usoara<80 - >30 ml/min5 - 10 mg
Moderata<30 - >10 ml/min2,5 - 5 mg
Severa<10 ml/min2,5 mg
Pacienti dializati 2,5mg in zilele de dializa*

* (vezi pct.4.4 Atentionari si precautii speciale)

Enalaprilatul este dializabil. Dozele administrate in zilele fara dializa trebuie ajustate in functie de

raspunsul tensiunii arteriale. In zilele de dializa, doza recomandata este de 2,5 mg maleat de enalapril pe zi.

Insuficienta cardiaca/disfunctie ventriculara stanga asimptomatica

Doza initiala recomandata la pacientii cu insuficienta cardiaca sau disfunctie ventriculara stanga asimptomatica este de 2,5 mg maleat de enalapril, o data pe zi. Doza poate fi crescuta treptat (in

interval de 2 – 4 saptamani) pana la doza de intretinere de 20 mg maleat de enalapril, administrata o data pe zi sau in doua prize in functie de toleranta pacientului. Doza maxima este de 40 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in doua prize. Doza initiala trebuie administrata sub supraveghere

medicala stricta pentru a observa efectul initial asupra tensiunii arteriale. Doza administrata nu trebuie sa determine scaderea tensiunii arteriale sistolice in ortostatism sub 90 mm Hg.

Enalapril poate fi utilizat in tratamentul insuficientei cardiace, de obicei in asociere cu diuretice sau digitalice. In cazul pacientilor tratati cu doze mari de diuretice poate sa apara hipotensiune arteriala simptomatica: se recomanda injumatatirea dozei initiale.

Tensiunea arteriala si functia renala trebuie verificate inainte si dupa initierea tratamentului cu Enalapril (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale), deoarece au fost raportate hipotensiune arteriala si, ulterior, insuficienta renala.

La pacientii care primesc tratament diuretic, daca este posibil, doza de diuretic trebuie scazuta (sau tratamentul intrerupt) inaintea inceperii tratamentului cu Enalapril. De asemenea, trebuie monitorizata concentratia plasmatica a potasiului (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni).

Copii

Administrarea Enalapril la copii nu este recomandata; eficacitatea si siguranta la acest grup de varsta nu au fost stabilite.

Comprimatele Enalapril pot fi administrate inainte, in timpul sau dupa mese. In general, doza zilnica se administreaza in priza unica dar poate fi divizata in doua prize zilnice, dimineata si seara.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la maleat de enalapril sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Antecedente de edem angioneurotic la administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si/sau edem angioneurotic ereditar/idiopatic.

Stenoza de artera renala bilaterala, stenoza de artera renala pe rinichi unic functional. Al doilea si al treilea trimestru de sarcina (vezi pct. 4.4 si 4.6).

Hiperkaliemie.

Administrarea concomitenta a ENALAPRIL VIM SPECTRUM cu medicamente care contin aliskiren

2

este contraindicata la pacientii cu diabet zaharat sau insuficienta renala (RFG sub 60 ml/min si 1,73 m )

(vezi pct. 4.5 si 5.1).

Atentionari
Hipotensiune arteriala simptomatica

Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost observata rar la pacientii hipertensivi fara complicatii.

La pacientii hipertensivi tratati cu Enalapril, hipotensiunea arteriala este mai probabil sa apara daca exista depletie volemica, de exemplu prin terapie diuretica, dieta cu restrictie de sare, dializa, diaree, varsaturi (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni si pct. 4.8

Reactii adverse).

Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost observata la pacientii cu insuficienta cardiaca cu sau fara insuficienta renala asociata; este mai probabil sa apara la pacientii cu clase severe de insuficienta

cardiaca cand se utilizeaza doze mari de diuretice, la pacientii cu hiponatremie sau disfunctii renale. In general, la acesti pacienti, terapia trebuie initiata sub stricta supraveghere medicala, iar pacientii

trebuie monitorizati strict, de cate ori doza de Enalapril si/sau diuretice este ajustata. Aceeasi regula trebuie aplicata la pacientii cu boala cardiaca ischemica sau boli cerebrovasculare ischemice la care o scadere brusca a tensiunii arteriale poate determina infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.

Daca apare hipotensiune arteriala, pacientul trebuie asezat in decubit dorsal si, daca este necesar, trebuie sa i se administreze o perfuzie intravenoasa cu solutie salina. O hipotensiune arteriala

tranzitorie nu contraindica administrarea urmatoarelor doze, care pot fi administrate in mod obisnuit, odata ce tensiunea arteriala a crescut dupa repletie volemica.

La unii pacienti cu insuficienta cardiaca si valori normale sau scazute ale tensiunii arteriale, administrarea de Enalapril poate determina scaderea ulterioara a tensiunii arteriale.

Acest efect este de asteptat si de obicei nu este un motiv pentru intreruperea tratamentului. Daca hipotensiunea arteriala devine simptomatica pot fi necesare scaderea dozei si/sau intreruperea tratamentului cu diuretice si/sau Enalapril.

Blocarea dubla a sistemului renina-angiotensina-aldosteron (SRAA)

Exista dovezi ca administrarea concomitenta a inhibitorilor ECA, blocantilor receptorilor

angiotensinei II sau aliskirenului creste riscul de aparitie a hipotensiunii arteriale, hiperkaliemiei si de diminuare a functiei renale (inclusiv insuficienta renala acuta). Prin urmare, nu este recomandata blocarea dubla a SRAA prin administrarea concomitenta a inhibitorilor ECA, blocantilor receptorilor angiotensinei II sau aliskirenului (vezi pct. 4.5 si 5.1).

Daca terapia de blocare dubla este considerata absolut necesara, aceasta trebuie administrata numai sub supravegherea unui medic specialist si cu monitorizarea atenta si frecventa a functiei renale, valorilor electrolitilor si tensiunii arteriale.

Inhibitorii ECA si blocantii receptorilor angiotensinei II nu trebuie utilizati concomitent la pacientii cu nefropatie diabetica.

Stenoza aortica/cardiomiopatie obstructiva hipertrofica

Asemenea altor vasodilatatoare, IECA trebuie administrati cu prudenta la pacientii cu obstructie de ejectie a ventriculului stang.

Insuficienta renala

La unii pacienti, hipotensiunea arteriala care urmeaza initierii terapiei cu IECA poate determina

accentuarea disfunctiei renale. De asemenea, a fost raportata insuficienta renala acuta functionala, de obicei reversibila.

La pacientii cu insuficienta renala sunt necesare scaderea dozei si/sau frecventei administrarii dozelor de Enalapril (vezi pct. 4.2 Doze si mod de administrare). Pacientii cu stenoza de artera renala

bilaterala sau pe rinichi unic functional prezinta cresterea concentratiilor plasmatice ale ureei si creatininei, de obicei reversibile la intreruperea tratamentului.

La pacientii cu disfunctie renala preexistenta, inaparenta clinic, s-au observat cresteri tranzitorii si minore ale ureei si creatininei plasmatice cand Enalapril se administreaza concomitent cu diuretice. Pot fi necesare scaderea dozei si/sau intreruperea tratamentului cu Enalapril si/sau diuretice.

La varstnici, inaintea initierii tratamentului cu enalapril se recomanda evaluarea functiei renale. Initial medicamentul se administreaza in doze mici, care vor fi crescute treptat in functie de raspunsul

terapeutic, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale.

Hipersensibilitate/edem angioneurotic

Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata si pentru alti reprezentanti ai grupei (vezi pct. 4.3 Contraindicatii).

Pacientii cu antecedente de angioedem necorelat cu IECA prezinta un risc crescut de aparitie a angioedemului la administrarea de IECA.

De asemenea, este necesara prudenta la pacientii cu boli autoimune (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) care prezinta un risc crescut de aparitie a neutropeniei si agranulocitozei.

Reactii anafilactoide in timpul tratamentului de desensibilizare cu veninul de hymenoptera

Rar, au fost raportate reactii anafilactoide potential letale la pacientii care urmeaza tratament cu IECA in timpul tratamentului de desensibilizare cu venin de hymenoptera (albine, viespii). Aceste reactii pot fi evitate prin intreruperea temporara a tratamentului cu IECA (24 ore) inainte de fiecare desensibilizare.

Pacienti hemodializati

Reactii anafilactoide au fost observate si la pacientii dializati la care se utilizeaza membrane cu permeabilitate mare, care primesc concomitent tratament cu IECA. La acesti pacienti, trebuie avuta in vedere utilizarea unui alt tip de membrana sau a altei clase de antihipertensive.

Chirurgie/anestezie

La pacientii care trebuie sa suporte o interventie chirurgicala sau in timpul anesteziei utilizand medicamente hipotensive, enalaprilul inhiba sinteza de angiotensina II secundar eliberarii

compensatorii de renina. Daca hipotensiunea arteriala apare si se considera a fi datorata acestui mecanism, poate fi corectata prin cresterea volumului sanguin.

Potasiul seric

Daca Enalapril este administrat concomitent cu diuretice care determina scaderea concentratiei plasmatice a potasiului, hipokaliemia si hiperuricemia induse de diuretice pot fi atenuate (datorita usoarei cresteri a concentratiei plasmatice a potasiului la pacientii hipertensivi tratati cu enalapril).

Factorii de risc pentru dezvoltarea hiperkaliemiei includ insuficienta renala, diabetul si utilizarea concomitenta de diuretice care economisesc potasiu (de exemplu spironolactona, triameteren,

amilorid) si suplimente de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sarcina: Tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) nu trebuie inceput in timpul sarcinii. In cazul in care continuarea tratamentului cu IECA nu este considerata esentiala, pacientele care planifica o sarcina trebuie transferate la un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranta stabilit pentru utilizarea in timpul sarcinii. In momentul diagnosticarii unei sarcini, tratamentul cu IECA trebuie oprit imediat si, daca este cazul, se incepe un tratament alternativ (vezi pct. 4.3 si 4.6).

Interactiuni
Datele provenite din studii clinice au evidentiat faptul ca blocarea dubla a sistemului renina-

angiotensina-aldosteron (SRAA), prin administrarea concomitenta a inhibitorilor ECA, blocantilor receptorilor angiotensinei II sau a aliskirenului, este asociata cu o frecventa mai mare a reactiilor

adverse, cum sunt hipotensiunea arteriala, hiperkaliemia si diminuarea functiei renale (inclusiv insuficienta renala acuta), comparativ cu administrarea unui singur medicament care actioneaza asupra SRAA (vezi pct. 4.3, 4.4 si 5.1).

Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice antialdosteronice sau saruri de potasiu (risc de hiperkaliemie).

Asocierea cu diuretice saluretice impune prudenta, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata si insuficienta renala acuta.

Se impune prudenta in asocierea enalaprilului cu antidepresive triciclice si neuroleptice (creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice).

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul antihipertensiv al enalaprilului prin inhibarea formarii prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.

Glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv al enalaprilului prin retentie hidrosalina. Simpatomimeticele pot reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor enzimei de conversie.

Se recomanda prudenta la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice (creste riscul reactiilor hipoglicemice).

Asocierea cu sarurile de litiu nu este recomandata, deoarece litemia poate atinge valori toxice; daca administrarea celor doua medicamente este absolut necesara, este obligatorie verificarea frecventa a litemiei si ajustarea dozelor.

Se recomanda evitarea asocierii inhibitorilor enzimei de conversie cu medicamente imunosupresoare (creste riscul deprimarii functiei hematopoietice medulare).

Sarcina
Sarcina:

Utilizarea IECA nu este recomandata in primul trimestru de sarcina (vezi pct. 4.4). Utilizarea IECA in al doilea si al treilea trimestru de sarcina este contraindicata (vezi pct. 4.3 si 4.4).

In ciuda faptului ca dovezile epidemiologice privind riscul teratogen aparut in urma expunerii la inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) in primul trimestru de sarcina nu au fost

concludente, o usoara crestere a riscului nu poate fi exclusa. In cazul in care continuarea tratamentului cu IECA nu este considerata esentiala, pacientele care planifica o sarcina trebuie transferate la un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranta stabilit pentru utilizarea in timpul sarcinii. In momentul diagnosticarii unei sarcini, tratamentul cu IECA trebuie oprit imediat si, daca este cazul, se incepe un tratament alternativ.

Se cunoaste faptul ca tratamentul cu IECA in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina are efecte

fetotoxice la om (scaderea functiei renale, oligohidramnios, intarziere in osificarea craniului) si induce toxicitate neonatala (insuficienta renala, hipotensiune arteriala, hiperpotasemie) (vezi pct. 5.3). Daca

expunerea la IECA a avut loc in al doilea trimestru de sarcina, se recomanda monitorizarea ecografica a functiei renale si a craniului.

Nou nascutii si sugarii ale caror mame au utilizat IECA trebuie atent monitorizati in vederea depistarii hipotensiunii arteriale (vezi de asemenea pct. 4.3 si 4.4).

Alaptarea:

Datele farmacocinetice limitate indica existenta concentratiilor foarte mici in laptele matern (vezi pct. 5.2). Desi aceste concentratii par sa fie irelevante din punct de vedere clinic, utilizarea ENALAPRIL VIM SPECTRUM in timpul alaptarii nu este recomandata in cazul prematurilor si nici in primele saptamani dupa nastere, datorita riscului ipotetic de reactii adverse cardio-vasculare si renale, precum si datorita faptului ca nu exista suficienta experienta clinica.

In cazul sugarilor mai mari, utilizarea ENALAPRIL VIM SPECTRUM de catre mamele care

alapteaza poate fi luata in considerare daca acest tratament este necesar pentru mama iar copilul va fi supravegheat pentru a observa aparitia oricarei reactii adverse.

Condus auto
Enalapril poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, in special la inceputul tratamentului (risc de hipotensiune arteriala).

Reactii adverse
Hipotensiunea arteriala si hipotensiunea arteriala ortostatica reprezinta cele mai frecvente reactii adverse. Sunt favorizate de tratamentul diuretic, dieta hiposodata, insuficienta renala si varsta inaintata. Hipotensiunea arteriala asimptomatica nu necesita tratament specific si nu impune intreruperea tratamentului cu enalapril.

Tusea seaca insotita sau nu de obstructie nazala si bronhospasm sunt reactii adverse relativ frecvente, caracteristice grupei. Foarte rar poate sa apara edem angioneurotic. Ocazional pot sa apara cefalee,

astenie, ameteli, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, crampe musculare.

De asemenea, pot sa apara reactii alergice: prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic.

Fenomene de insuficienta renala functionala, reversibila la intreruperea tratamentului, sunt posibile mai ales la pacientii cu insuficienta cardiaca, la cei deshidratati si la cei tratati cu diuretice. La

pacientii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional si la cei cu coarctatie de aorta, aceste fenomene pot fi severe.

Hiperkaliemia poate sa apara ca urmare a scaderii secretiei de aldosteron. Este mai frecventa la pacientii cu insuficienta cardiaca, hiponatremie, insuficienta renala si diabet zaharat. Riscul de hiperkaliemie impune intreruperea tratamentului concomitent cu diuretice antialdosteronice, intreruperea eventualei suplimentari a potasiului si corectarea hiponatremiei.

Reactii adverse hematologice apar foarte rar, dar sunt de mare gravitate. Pot sa apara neutropenie sau agranulocitoza, mai frecvent la pacientii cu insuficienta renala, colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) sau la cei tratati cu imunosupresoare. La pacientii dializati si la cei cu transplant renal poate sa apara anemie aplastica.

Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
In caz de supradozaj, fenomenul cel mai des intalnit este hipotensiunea arteriala.

Este necesara monotorizarea tensiunii arteriale, a functiei respiratorii, a potasiului seric si a diurezei.

Se recomanda spalaturi gastrice, administrarea de carbune activ si purgative. Daca hipotensiunea arteriala este severa, bolnavul trebuie asezat in decubit dorsal si se va administra ser fiziologic in

perfuzie sau inlocuitori de plasma. In cazurile severe se impun masuri de sustinere a functiilor vitale. Enalaprilatul poate fi eliminat prin hemodializa.

Clearence-ul prin hemodializa al enalaprilatului este de 38-62 ml/min, iar concentratia plasmatica a enalaprilatului, dupa 4 ore de dializa, este redusa cu 45-75%.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: aparat cardiovascular, medicamente active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei; codul ATC: C09AA02.

Maleatul de enalapril, substanta activa este o sare a enalaprilului, un derivat din doi aminoacizi, L- alanina si L-prolina. Enzima de conversie a angiotensinei (ECA) este o peptidaza care catalizeaza

conversia angiotensinei I in angiotensina II, o substanta care creste tensiunea arteriala. Dupa absorbtie, enalaprilul este hidrolizat la enalaprilat, care inhiba ECA plasmatica si tisulara. Inhibitia ECA determina scaderea angiotensinei II in plasma, rezultand o crestere a activitatii reninei plasmatice (datorita inlaturarii feed-back-ului negativ al eliberarii de renina) si o scadere a secretiei de aldosteron. ECA este identica cu kinaza II. In acest mod, enalapril inhiba, de asemenea, degradarea bradikininei, o importanta peptida vasopresoare. Rolul bradikininei in efectul terapeutic al enalaprilului nu a fost inca stabilit.

Enalaprilul este eficace in toate stadiile hipertensiunii arteriale, de la usoara la severa.

IECA administrati la hipertensivi, scad tensiunea arteriala sistolica si diastolica, atat in clinostatism cat si in ortostatism. Rezistenta vasculara periferica totala scade, fara modificarea semnificativa a

frecventei si debitului cardiac, a presiunii la nivelul capilarelor pulmonare si a reflexelor vegetative circulatorii. La pacientii cu insuficienta cardiaca, scaderea rezistentei vasculare periferice datorita arteriolodilatatiei, poate determina cresterea debitului cardiac, iar venodilatatia prin scaderea intoarcerii venoase poate ameliora dispneea. IECA previn hipertrofia ventriculului stang la hipertensivi, intarziind dezvoltarea insuficientei cardiace. Administrati in perioada post-infarct

miocardic acut, impiedica remodelarea ventriculara, scad frecventa altor infarcte si a episoadelor de angina instabila, scad riscul aritmiilor ventriculare si scad mortalitatea.

La nivel renal, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei determina cresterea fluxului sanguin si a filtrarii glomerulare si dilatarea arteriolelor glomerulare, indeosebi a arteriolei postglomerulare. Este favorizata excretia de sodiu si apa si retinerea potasiului in organism. Inhibitorii enzimei de conversie pot reduce proteinuria la pacientii cu nefropatie diabetica si intarzie evolutia acesteia.

Doua studii extinse, randomizate, controlate (ONTARGET (ONgoing Telmisartan Alone and in combination with Ramipril Global Endpoint Trial/Studiu cu criteriu final global de evaluare, efectuat cu telmisartan administrat in monoterapie sau in asociere cu ramipril) si VA NEPHRON-D (The Veterans Affairs Nephropathy in Diabetes/Evaluare a nefropatiei din cadrul diabetului zaharat,

efectuata de Departamentul pentru veterani)) au investigat administrarea concomitenta a unui inhibitor al ECA si a unui blocant al receptorilor angiotensinei II.

ONTARGET este un studiu efectuat la pacientii cu antecedente de afectiune cardiovasculara sau cerebrovasculara sau cu diabet zaharat de tip 2, insotite de dovezi ale afectarii de organ. VA NEPHRON-D este un studiu efectuat la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si nefropatie diabetica.

Aceste studii nu au evidentiat efecte benefice semnificative asupra rezultatelor renale si/sau

cardiovasculare sau asupra mortalitatii, in timp ce s-a observat un risc crescut de hiperkaliemie,

afectare renala acuta si/sau hipotensiune arteriala, comparativ cu monoterapia. Date fiind proprietatile lor farmacodinamice similare, aceste rezultate sunt relevante, de asemenea, pentru alti inhibitori ai

ECA si blocanti ai receptorilor angiotensinei II.

Prin urmare, inhibitorii ECA si blocantii receptorilor angiotensinei II nu trebuie administrati concomitent la pacientii cu nefropatie diabetica.

ALTITUDE (Aliskiren Trial in Type 2 Diabetes Using Cardiovascular and Renal Disease

Endpoints/Studiu efectuat cu aliskiren, la pacienti cu diabet zaharat de tip 2, care a utilizat criterii finale de evaluare in boala cardiovasculara sau renala) este un studiu conceput sa testeze beneficiul adaugarii aliskiren la un tratament standard cu un inhibitor al ECA sau un blocant al receptorilor de angiotensina II la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 si afectiune renala cronica, afectiune

cardiovasculara sau ambele. Studiul a fost incheiat prematur din cauza unui risc crescut de aparitie a evenimentelor adverse. Decesul si accidentul vascular cerebral din cauze cardiovasculare au fost mai frecvente numeric in cadrul grupului in care s-a administrat aliskiren, decat in cadrul grupului in care s-a administrat placebo, iar evenimentele adverse si evenimentele adverse grave de interes (hiperkaliemie, hipotensiune arteriala si afectarea functiei renale) au fost raportate mai frecvent in cadrul grupului in care s-a administrat aliskiren decat in cadrul grupului in care s-a administrat placebo.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Enalaprilul se absoarbe rapid din tractul gastro-intestinal. Proportia de absorbtie este de 60%. Absorbtia nu este influentata de prezenta alimentelor. Concentratia plasmatica maxima a enalaprilului este atinsa in cursul primei ore.

Dupa absorbtie, enalaprilul este hidrolizat intensiv la enalaprilat, un inhibitor potent al ECA.

Enalaprilatul nu este metabolizat in continuare. Concentratia plasmatica maxima de enalapril se realizeaza dupa o ora de la administrare, iar cea de enalaprilat dupa 4 ore.

La pacientii cu insuficienta cardiaca, absorbtia si metabolizarea enalaprilui sunt intarziate, iar volumul de distributie este redus.

Timpul mediu de injumatatire al enalaprilului, la administrare repetata, in conditiile realizarii starii de echilibru, este de 11 ore.

Distributie

Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 50 - 60%. Se distribuie bine in tesuturile organismului, traverseaza bariera feto-placentara si se excreta in laptele matern.

Metabolizare

Principala cale de metabolizare a enalaprilului este conversia la enalaprilat. Timpul de injumatatire plasmatica al enalaprilatului dupa doze multiple orale de enalapril este de 11 ore.

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, metabolizarea enalaprilului poate fi intarziata, fara afectarea proprietatiilor farmacodinamice.

Eliminare

Enalaprilatul este in principal eliminat prin rinichi. Componentele principale in urina sunt enalaprilat (aproximativ 40% din doza) si enalapril sub forma neschimbata (aproximativ 20%).

Eliminarea este de asemenea intarziata la pacientii cu insuficienta renala, de aceea este necesara

ajustarea dozelor in functie de valorile cleareance-ului creatininei, in special in insuficienta renala severa

Enalaprilatul poate fi eliminat din circulatie prin hemodializa.

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, metabolizarea enalaprilului poate fi intarziata, fara afectarea proprietatiilor farmacodinamice.

Proprietatile farmacocinetice pot fi modificate la pacientii varstnici, mai mult datorita bolilor asociate decat datorita varstei inaintate. La acesti pacienti, tratamentul trebuie initiat cu doze mici.

Proprietatile farmacocinetice ale enalaprilului nu sunt modificate la pacientii fumatori sau alcoolici. Enalaprilul administrat concomitent cu furosemid sau hidroclorotiazida, nu afecteaza proprietatile farmacocinetice ale acestora.

Alaptarea

Dupa administrarea unei doze orale unice de 20 mg la 5 femei aflate in perioada post-partum valoarea medie a concentratiei maxime de enalapril in lapte a fost de 1,7 µg/l (interval 0,54 pana la 5,9 µg/L) la

4-6 ore dupa administrare. Valoarea medie a concentratiei maxime de enalaprilat a fost 1,7 µg/l

(interval 1,2 pana la 2,3 µg/l); concentratiile maxime s-au inregistrat la momente diferite de timp pe o perioada de 24 ore. Utilizand datele despre concentratia maxima in lapte, ingestia maxima estimata la un sugar alimentat exclusiv la san ar putea fi de aproximativ 0,16 % din doza materna ajustata in functie de greutate. La o femeie care a luat o doza orala zilnica de 10 mg enalapril timp de 11 luni s-a determinat in lapte o concentratie maxima de enalapril de 2 µg/l dupa 4 ore de la administrare si o

concentratie maxima de enalaprilat de 0,75 µg/l la aproximativ 9 ore de la administrare. Concentratia totala de enalapril si enalaprilat masurata in lapte pe o perioada de 24 de ore a fost de 1,44 µg/l si

respectiv 0,63 µg/l. Concentratiile de enalaprilat din lapte au fost nedetectabile (sub 0,2 µg/l) la 4 ore dupa administrarea unei doze unice de 5 mg enalapril la o mama si 10 mg la doua mame;

concentratiile de enalapril nu au fost determinate.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 29.12.2022

Categorii de produse