Dieta si nutritie

Condiment schinduf, 100g, Solaris

Brand: SOLARIS
5,99 Lei

Pret / BUC: 5,99 Lei

Pretul afisat este cu TVA si este valabil doar pentru comenzile online pe www.drmax.ro. In farmacii pretul poate varia.

Descriere si prospect: Condiment schinduf, 100g, Solaris

17535805

Folosit pentru cresterea masei musculare si a fortei fizice de catre faimosii gladiatori ai Romei antice, cu mai bine de doua mii de ani in urma, schinduful (Trigonella foenum-graecum sau „fan grecesc”) este o planta aromata din familia leguminoaselor (Fabaceae) care este folosita mai ales ca un condiment, dar si ca remediu terapeutic.

Schinduful este originar din sudul Europei si regiunea Marii Mediterane, dar actualmente se cultiva si in vestul si sudul Asiei, in nordul Africii si in Europa centrala. Planta de schinduf creste pana la o inaltime de maxim un metru, are frunze trifoliate, iar florile sale sunt mici si albe. Pe tulpini creste fructul schindufului, reprezentat de pastai lungi, curbate, care contin mai multe seminte de culoarea mustarului.

De la acesta planta se folosesc indeosebi frunzele si semintele. Sunt comericializate atat seminte intregi de schinduf, cat si schinduf macinat, obtinut prin macinarea semintelor uscate. Principalii producatori de schinduf sunt: India, Pakistan si Afghanistan.

Schinduful are un gust dulce-amarui si astringent, ce aminteste oarecum de zaharul ars si un miros intens, asemanator leusteanului. Mirosul specific al schindufului, dar si al leusteanului se datoreaza sotolonului, un compus aromat puternic din compozitia celor doua plante.

Puteti adauga schinduf macinat in special la mancarurile sarate, pentru a condimenta supele, sosurile sau salatele. Puteti pregati si un macerat de schinduf, cu efecte terapeutice multiple asupra organismului.

Acesta stimuleaza metabolismul glucidic, lipidic, usureaza digestia, stimuleaza apetitul, detoxifiaza organismul. Este recomandat pentru reglarea nivelului colesterolului si lipsa poftei de mancare.

Beneficii:

Schinduful confera multiple beneficii organismului, daca vei alege sa il integrezi in alimentatie. Multe dintre aceste beneficii se datoreaza continutului nutritional bogat in macro si micronutrienti.

Schiduful contine aproximativ 30% proteine si 25% fibre. De asemenea, este o sursa importanta de:

  • vitamine: A, B1, B2, B3 (niacina), B6 (piridoxina) si B9.
  • minerale: fier (cu 98% mai mult decat alte alimente), dar si potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc.

Schinduful contine antioxidanti, taninuri, fitosteroli, cumarina, fitoestrogeni, saponine si lecitina. Beneficiile pe care le confera consumul sau administrarea de schinduf rezida in proprietatile pe care acesta le are.

Schinduful este: antiinflamator, hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, afrodisiac, tonic nutritiv, detoxifiant, stimulent al metabolismului, dezobstruant limfatic, avand urmatoarele actiuni terapeutice:

  • scade nivelul glicemiei – schinduful scade nivelul de zahar din sange prin stimularea secretiei de insulina, avand, totodata, si un indice glicemic scazut. Este recomandat ca adjuvant, in cazurile de diabet.
  • reduce simptomele asociate menstruatiei si menopauzei – pulberea de schinduf actioneaza in special ca antiinflamator uterin, elimina crampele menstruale (dismenoreea). De asemenea, regleaza sistemul hormonal si sustine sanatatea aparatului genital feminin la menopauza. Aceste actiuni se datoreaza in special fitoestrogenilor din compozitia schindufului.
  • sustine dezvoltarea musculaturii – schinduful contine proteine si fitosteroli, precum diosgenin, care poate fi considerat un precursor al steroizilor. Consumul de schinduf este recomandat mai ales sportivilor sau persoanelor active, care vor sa isi creasca masa musculara si, implicit, rezistenta organismului la efortul fizic intens, de lunga durata.
  • scade nivelul colesterolului – sustine metabolismul lipidic si contribuie la scaderea nivelului trigliceridelor si a colesterolului „rau” (LDL).
  • stimuleaza lactatia – datorita proprietatilor galactogoge ale schindufului, evidentiate de unele studii, se recomanda ca femeile care alapteaza sa consume macerat de schinduf la cateva zile dupa nasterea copilului, pentru a creste secretia de lapte matern. Schinduful contribuie la buna functionare a glandelor mamare.
  • faciliteaza buna functionare a sistemului gastrointestinal – faciliteaza digestia alimentelor, elimina dispepsia, colicile, diareea si dizenteria, in special datorita continutului ridicat de fibre.
  • sustine activitatea sexuala – schinduful are proprietati afrodisiace, creste libidoul, sustine potenta si activitatea sexuala. Creste nivelul de testosteron. Combate frigiditatea si impotenta.
  • remediu nutritiv – pulberea de schinduf este recomandata pentru anorexie, anemie, lipsa apetitului. Favorizeaza reglarea greutatii corporale.
  • confera sanatate parului – datorita efectului remineralizant si vitaminizant al schindufului, este stimulat procesul de crestere a parului. Totodata, schinduful ofera volum si stralucire parului.
  • tonic general – confera vitalitate, reduce starile de oboseala, astenia fizica, surmenajul. Reduce raspunsul inflamator rezultat in urma exercitiilor fizice intense, accelerand recuperarea.

Mod de consum:

 In alimentatie, schinduful este folosit cel mai adesea pentru a condimenta unele preparate culinare, in special pe cele sarate. Poti adauga seminte sau pulbere de schinduf in retetele mancarurilor favorite, in special la supe, mancaruri cu legume, cereale (de exemplu: la orez), leguminoase. Schinduful este un condiment gustos si in unele salate, in sosuri, in preparatele ce contin branza sau alte produse lactate, in produsele de panificatie (de exemplu, in unele lipii). Semintele de schinduf se pot adauga si la muraturi sau la marinade.

Regasim schinduful in special in gastronomia indiana si marocana. In ceea ce priveste traditiile culinare ale Indiei, schinduful reprezinta unul dintre ingredientele folosite pentru amestecurile de condimente (garam masala), impreuna cu alte condimente precum: fenicul, chimion, coriandru, turmeric si ghimbir.

Schinduful este adaugat mai ales in retetele de curry, chutney sau dhal. Uneori, este folosit ca inlocuitor al siropului de artar in prepararea unor deserturi si bauturi. Nu in ultimul rand, schinduful poate fi folosit pentru a pregati un ceai cu efecte terapeutice.

Contraindicatii:

Nu se administreaza femeilor insarcinate.

Forma de prezentare: punga cu 100g

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.04.2021