Medicamente cu reteta

Cloramfenicol 125mg, 20 capsule, Arena Group

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cloramfenicol 125mg, 20 capsule, Arena Group

5341339

Indicatii

Cloramfenicolul este indicat in tratamentul infectiilor grave determinate de germeni sensibili la actiunea acestuia:

infectii determinate de Salmonella typhi (febra tifoida) sau alte tipuri de salmonele;

meningite bacteriene determinate de Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis;

-infectii determinate de bacterii anaerobe inclusiv Bacteroides spp. (infectii intraabdominale, abcese cerebrale si encefalite, septicemii)

infectii determinate de ricketsii (tifos exantematic, febra Q);

bruceloza.

Dozaj

Copii cu varsta peste 6 ani

Doza zilnica recomandata este de 50-75 mg cloramfenicol/kg, administrata fractionat in 4 prize egale la intervale de 6 ore.

Adolescenti si adulti

Doza zilnica recomandata este de 2 g cloramfenicol, administrata fractionat in 4 prize egale la intervale de 6 ore.

Capsulele sunt administrate pe cale orala, cu o cantitate suficienta de lichid.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Tratamentul infectiilor usoare.

Imunizarea activa.

Perioada de sarcina si alaptare. Copii cu varsta sub 6 ani.

Atentionari
Cloramfenicolul poate fi utilizat in cazul in care nu este posibila utilizarea altor antibiotice cu aceeasi eficacitate dar cu potential toxic mai scazut.

Cloramfenicolul nu trebuie utilizat in cadrul tratamentelor profilactice sau repetate.

Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 14 zile, decat in cazuri deosebite, situatii in care pacientul trebuie monitorizat cu atentie prin efectuarea testelor hematologice. De asemenea, aceste teste trebuie efectuate si in cazul utilizarii unor doze mari de cloramfenicol. In cazul in care apar modificari ale acestora trebuie intrerupta administrarea medicamentului.

In cazul in care starea clinica a pacientului nu permite administrarea medicamentului pe cale orala (varsaturi) se recomanda utilizarea unei forme farmaceutice adecvate.

Deoarece cloramfenicolul poate determina reactii adverse grave, administrarea acestuia la varstnici sau la pacientii cu boli renale sau hepatice trebuie efectuata cu prudenta si trebuie monitorizate concentratiile plasmatice ale medicamentului.

In timpul tratamentului cu cloramfenicol poate sa apara anemie hemolitica grava la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza.

In timpul tratamentului cu cloramfenicol, pacientii nu trebuie sa consume alcool etilic.

Cloramfenicol Arena 125 mg contine: galben amurg (E 110), carmoisina (E 122), albastru stralucitor BN (E 151), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216). Acestia pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Cloramfenicol Arena 250 mg contine: galben amurg (E 110), ponceau 4R (E 124), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216). Acestia pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interactiuni

Cloramfenicolul poate determina potentarea efectelor anticoagulantelor cumarinice, fenitoinei, prin inhibarea metabolizarii hepatice a acestora de catre enzimele citocromului P450.

Fenobarbitalul, rifampicina si diureticele accelereaza eliminarea antibioticului prin efect inductor enzimatic, respectiv prin potentarea eliminarii urinare.

Cloramfenicolul nu trebuie utilizat in asociere cu alte medicamente ce pot deprima hematopoieza. Cloramfenicolul poate determina reactie de tip disulfiram, de aceea, in timpul administrarii sale, pacientii nu trebuie sa consume alcool etilic.

Cloramfenicolul poate afecta dezvoltarea imunitatii, de aceea nu trebuie utilizat in timpul imunizarii active.

Sarcina

Cloramfenicolul traverseaza bariera placentara de aceea este contraindicata utilizarea sa in perioada de sarcina.

Cloramfenicolul este excretat in lapte, de aceea este contraindicata utilizarea sa in perioada de alaptare.

Condus auto

Cloramfenicolul poate determina la unii pacienti reactii adverse (confuzie, halucinatii, delir) ce pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Principalele reactii adverse determinate de catre cloramfenicol sunt cele hematologice. Gravitatea cea mai mare o prezinta deprimarea hematopoiezei cu pancitopenie (anemie aplastica, leucopenie sau agranulocitoza si trombocitopenie) ce se manifesta clinic prin hemoragii si infectii. Frecventa aparitiei acesteia este rara dar este ireversibila si deseori evolueaza cu deces. Aparitia acestei reactii adverse nu este dependenta de doza administrata si poate sa se produca si dupa intreruperea tratamentului.

O alta reactie adversa hematologica este oprirea maturarii precursorilor eritroizi si mieloizi cu aparitia anemiei, leucopeniei, trombocitopeniei si cresterea sideremiei. Aceasta reactie adversa este benigna, hemoleucograma revenind la normal dupa 1-3 saptamani de la intreruperea tratamentului. Aparitia acestei reactii adverse este dependenta de doza utilizata si de durata tratamentului.

O alta reactie adversa grava, aparuta in cazul administrarii unor doze mari, este ,,sindromul cenusiu” ce se manifesta mai ales la nou-nascuti, la 4 zile dupa inceperea tratamentului, prin anorexie, varsaturi, distensie abdominala, diaree cu scaune verzi, tahipnee, cianoza cu colorarea pielii in cenusiu, letargie si care poate evolua cu deces la 2-3 zile dupa debut. O afectiune asemanatoare ,,sindromului cenusiu” a fost descrisa, in unele cazuri, la copiii si adultii carora li s-au administrat doze foarte mari de cloramfenicol.

Alte reactii adverse ce pot sa apara in cazul utilizarii cloramfenicolului sunt: diaree, greata, varsaturi, iritatie perianala, suprainfectii (candidoza, colita pseudomembranoasa), astenie, pareze, reactii de hipersensibilitate (eruptii cutanate maculare sau veziculare, febra, angioedem, reactie Herxheimer, eritem polimorf), uscaciunea gurii sau a mucoasei nazale. Tratamentul indelungat poate determina unele reactii adverse neuropsihice: nevrita optica, polinevrita, confuzie, halucinatii, delir.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

In cazul producerii unui supradozaj trebuie luate masurile necesare pentru diminuarea absorbtiei cloramfenicolului precum si cele de sustinere terapeutica. Cloramfenicolul poate fi eliminat prin hemodializa.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antibiotice de uz sistemic, amfenicoli Cod ATC: J01B A01

Cloramfenicolul are, in mod obisnuit, actiune bacteriostatica. Spectrul antibacterian este larg, cuprinzand multe bacterii si rickettsiile. Concentratiile inhibitorii in vitro sunt de 0,2-0,5 μg/ml pentru majoritatea germenilor gram-negativ si de 1-10 μg/ml pentru majoritatea celor gram-pozitiv. Sunt sensibili: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Enterobacter, Haemophilus influenzae, Salmonella tiphy si alte salmonele, Neisseria meningitidis, precum si numerosi germeni anaerobi, inclusiv Bacillus fragilis. Fata de H. influenzae, N. meningitidis si Bacteroides, cloramfenicolul poate avea actiune bactericida.

Pseudomonas aeruginosa este rezistent. In conditii clinice antibioticul nu este eficace fata de chlamidii. Cloramfenicolul isi datoreaza actiunea inhibarii sintezei proteinelor microbiene. El se fixeaza de subunitatea 50S a ribozomilor bacterieni 70S, oprind formarea lanturilor peptidice. Legarea de proteina receptoare specifica de pe ribozomi este inhibata competitiv de clindamicina, lincomicina si eritromicina.

Rezistenta la cloramfenicol nu este de tip incrucisat cu tetraciclinele sau cu alte grupuri de antibiotice si este obisnuit mediata plasmidic, fiind datorata unei acetiltransferaze constitutive. In cazul bacteriilor gram- pozitiv, acetiltransferaza nu este constitutiva, fiind indusa de prezenta antibioticului. Un alt mecanism, mai putin important, este reprezentat de impermeabilizarea peretelui celular la cloramfenicol.

Proprietati farmacocinetice

Dupa administrare orala cloramfenicolul este absorbit in proportie de 75-90%, trecand mai intai in limfa, unde se concentreaza la nivelul vaselor limfatice si ganglionilor limfatici, si apoi in sange. Concentratia plasmatica maxima este atinsa in decurs de 2-3 ore. Cloramfenicolul este o substanta liposolubila, de aceea distributia sa tisulara este buna, trecand usor in lichidul cefalo-rahidian si sistemul nervos central unde realizeaza concentratii similare celor plasmatice.

Este metabolizat prin glucuronoconjugare hepatica si este eliminat in urina in cea mai mare parte sub forma inactiva (90%) si in mai mica masura sub forma activa. O mica parte din doza administrata este eliminata si in bila. Timpul de injumatatire plasmatica este de 1,5-3,5 ore.

Date preclinice de siguranta

Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.01.2023

Categorii de produse