Sfincterotomie: ce este si cand se recomanda

12. 2. 2024 · 7 minute de citit

Sfincterotomia este o interventie chirurgicala efectuata relativ frecvent; citeste in continuare pentru a afla ce presupune aceasta procedura, tipurile de sfincterotomie si cum decurge interventia in cazul sfincterotomiei oddiane si anale! De asemenea, ai ocazia sa te familiarizezi cu riscurile si posibilele complicatii ale interventiei, precum si cu ce presupune procesul de recuperare dupa aceasta operatie.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sfincterotomie: ce este si cand se recomanda

Ce este sfincterotomia si ce implica aceasta procedura?

Sfincterotomia este o procedura chirurgicala care implica taierea partiala a unui sfincter: un inel muscular care controleaza fluxul de fluide si materiale prin corp. Aceasta procedura este adesea realizata pentru a trata diverse afectiuni precum calculii biliari sau fisurile anale. Ea serveste la usurarea durerii si a disconfortului cauzate de aceste afectiuni, prin relaxarea muschilor sfincterului. In plus, sfincterotomia poate imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientului si poate preveni complicatiile care ar putea aparea daca aceste probleme nu sunt tratate in timp util [1].

Procedura de sfincterotomie se desfasoara, de obicei, sub anestezie generala sau locala. Chirurgul face o mica incizie in sfincter pentru a relaxa muschiul, procedura putand fi efectuata prin endoscopie sau ca o interventie chirurgicala deschisa. Tipul de sfincterotomie depinde de afectiunea care trebuie tratata si de complexitatea acesteia [2]. 

Sfincterotomia este adesea recomandata persoanelor care sufera de anumite afectiuni care nu pot fi tratate prin alte metode. Printre acestea se numara calculii biliari care nu pot fi eliminati prin metode non-chirurgicale, hemoroizii gravi sau sfincterul Oddi disfunctional. Decizia de a efectua o sfincterotomie depinde de mai multi factori, inclusiv starea generala de sanatate a pacientului si severitatea simptomelor sale [3].

Tipuri de sfincterotomie

Sfincterotomia poate fi clasificata in functie de locul unde se realizeaza interventia. Cele mai comune tipuri sunt sfincterotomia anala si sfincterotomia oddiana. Fiecare dintre acestea are indicatii specifice, bazate pe afectiunea medicala a pacientului si locatia exacta a sfincterului care trebuie tratat.

Sfincterotomia oddiana si sfincterotomia anala sunt doua dintre cele mai frecvente tipuri de sfincterotomie. Sfincterotomia oddiana, de exemplu, este in principal indicata pentru tratarea problemelor biliare si pancreatice cum ar fi colecistita, coledocolitiaza sau pancreatita cronica. Procedura se efectueaza endoscopic, prin introducerea unui tub subtire si flexibil (endoscop) prin gura, esofag, stomac si pana la sfincterul Oddi. Pe de alta parte, sfincterotomia anala este utilizata mai ales pentru tratarea afectiunilor anorectale precum fisurile anale. Interventia poate fi efectuata sub anestezie generala sau spinala, in functie de severitatea cazului si de starea de sanatate generala a pacientului [2].

Sfincterotomia anala poate fi realizata in mai multe moduri, existand variante precum sfincterotomia laterala interna sau sfincterotomia laterala externa. Sfincterotomia laterala interna, de exemplu, implica sectionarea unei parti a sfincterului intern anal, in timp ce sfincterotomia laterala externa implica taierea unei parti a sfincterului extern [4].

Sfincterotomia oddiana - cum se desfasoara?

Sfincterotomia oddiana este o procedura chirurgicala minim invaziva care se efectueaza adesea endoscopic. Aceasta implica incizarea sfincterului Oddi, o structura musculara situata la nivelul duodenului care controleaza eliberarea bilei si a sucului pancreatic in intestinul subtire. Procesul este destul de complex, dar este realizat cu precizie de catre medici, pentru a asigura un rezultat optim [3].

Aceasta procedura este adesea realizata pentru a trata diverse afectiuni, cum ar fi sfincterul Oddi disfunctional, colecistita cronica sau calculii biliari. O disfunctie a sfincterului Oddi poate determina un flux inadecvat de bila si suc pancreatic in intestin, ceea ce poate duce la dureri abdominale severe, greata, varsaturi si, in unele cazuri, icter [2].

Sfincterotomia oddiana se realizeaza in general sub anestezie generala. Procedura incepe cu introducerea unui endoscop prin gura pacientului, care este ghidat de medic prin esofag, stomac si in duoden, pana la nivelul sfincterului Oddi. Aici, folosind un cutit electric sau un laser, se va face o incizie mica pentru a largi deschiderea sfincterului. Aceasta permite un flux mai bun de bila si suc pancreatic, ajutand la ameliorarea simptomelor [1].

Recuperarea dupa sfincterotomia oddiana este, de obicei, destul de rapida. In general, pacientul se poate intoarce acasa in aceeasi zi sau a doua zi dupa procedura. Este posibil sa fie necesara o dieta speciala pentru o perioada, pentru a permite sistemului digestiv sa se vindece. De asemenea, pacientul poate avea nevoie de analgezice pentru gestionarea durerii.

Sfincterotomia anala - cum se desfasoara?

Sfincterotomia anala este o procedura minim invaziva realizata sub anestezie generala sau spinala. Aceasta interventie chirurgicala implica realizarea unei incizii mici in muschiul sfincterului anal pentru a usura trecerea materiilor fecale si a reduce presiunea in anus. Procedura are menirea de a ameliora durerea si disconfortul cauzate de afectiuni precum fisurile anale [4].

Pregatirea preoperatorie este esentiala pentru asigurarea unei interventii chirurgicale fara complicatii. Inainte de operatie, pacientul trebuie sa treaca printr-o serie de analize si evaluari medicale pentru a confirma necesitatea procedurii si pentru a verifica starea generala de sanatate. Acestea pot include teste de sange, o colonoscopie sau o anuscopie. In plus, pacientul poate fi instruit sa se abtina de la consumul de alimente sau bauturi cu cateva ore inainte de procedura [2].

Dupa interventia chirurgicala, pacientul este monitorizat in spital pentru a se asigura ca nu exista complicatii. In general, pacientul se poate intoarce acasa in aceeasi zi sau a doua zi dupa procedura, in functie de starea generala de sanatate.

In perioada de recuperare, pacientul trebuie sa urmeze un plan de ingrijire postoperatorie pentru a preveni infectiile si a accelera vindecarea. Acest lucru poate include administrarea de medicamente pentru durere, urmarea unei diete speciale si efectuarea de exercitii pentru a mentine tonusul muscular al sfincterului. Pacientul ar trebui sa se astepte la o imbunatatire semnificativa a simptomelor in decurs de cateva saptamani dupa procedura.

Riscuri si posibile complicatii ale sfincterotomiei

Sfincterotomia, ca orice procedura chirurgicala, implica anumite riscuri si potentiale complicatii. In timpul operatiei exista posibilitatea aparitiei unor complicatii intraoperatorii cum ar fi sangerarea necontrolata sau leziuni accidentale ale structurilor anatomice invecinate. De asemenea, exista riscuri asociate cu anestezia generala, care pot include probleme respiratorii, reactii alergice la medicamentele anestezice sau probleme cardiace. Desi acestea sunt rare, ele pot fi severe si necesita o monitorizare atenta in timpul si dupa procedura [3].

Imediat dupa operatie, pacientul poate experimenta complicatii postoperatorii precum durere intensa, infectie sau retentie de fecale. Acestea pot necesita management medical suplimentar si pot prelungi perioada de spitalizare a pacientului.

Complicatiile tardive pot aparea saptamani sau luni dupa operatie. Acestea pot include incontinenta anala, recurenta simptomelor pentru care s-a efectuat operatia sau formarea de cicatrici care pot afecta functia normala a sfincterului.

Recuperarea dupa sfincterotomie

Recuperarea dupa o sfincterotomie este un proces care necesita timp si atentie. Aceasta poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de gravitatea cazului si de starea generala de sanatate a pacientului. Un aspect esential in acest proces este urmarea cu strictete a recomandarilor medicului, care pot include o serie de masuri precum igiena personala riguroasa, o dieta echilibrata sau efectuarea unor teste suplimentare.

Desi sfincterotomia este o procedura relativ minim invaziva, este normal ca pacientii sa experimenteze un anumit grad de durere si disconfort in perioada post-operatorie. In acest sens, managementul durerii este o componenta esentiala a procesului de recuperare si se face de obicei cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic [2]. 

Igiena personala riguroasa si o dieta echilibrata reprezinta, de asemenea, elemente esentiale in recuperarea dupa sfincterotomie. Alimentele bogate in fibre precum fructe, legume si cereale integrale pot contribui la prevenirea constipatiei si pot oferi confort suplimentar. De asemenea, igiena personala riguroasa poate preveni infectiile si poate accelera procesul de vindecare [1].

Consultatiile de urmarire si reevaluarea starii de sanatate sunt, de asemenea, importante dupa o sfincterotomie. Fiecare pacient trebuie sa participe la toate consultatiile de urmarire si sa efectueze orice teste suplimentare recomandate de medic. Acestea pot ajuta la identificarea oricaror posibile complicatii sau probleme care pot aparea in timpul procesului de recuperare.

In concluzie, sfincterotomia este o procedura medicala eficienta in tratarea anumitor afectiuni, oferind pacientilor oportunitatea de a-si imbunatati calitatea vietii. Riscurile si complicatiile sunt posibile, dar pot fi minimizate printr-o pregatire corespunzatoare si o recuperare atent monitorizata. Informeaza-te corect si ia, impreuna cu medicul, decizia cea mai buna pentru sanatatea ta!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

1. Contributors, WebMD Editorial. “Lateral Internal Sphincterotomy: What to Know.” WebMDwww.webmd.com/digestive-disorders/what-is-a-lateral-internal-sphincterotomy, accesat la 8.02.2024;

2. “Lateral Internal Sphincterotomy: Is It Worth It?” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/procedures/lateral-internal-sphincterotomy, accesat la 8.02.2024;

3. “Sphincterotomy: Definition, Side Effects, and Recovery.” Healthline, 11 Dec. 2017, www.healthline.com/health/sphincterotomy, accesat la 8.02.2024;

4. “What to Expect during a Sphincterotomy.” Verywell Healthwww.verywellhealth.com/sphincterotomy-overview-4584862, accesat la 8.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor