Neem: beneficii, proprietati, utilizari

15. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Neem

 

Neem (Azadirachta indica) este un tip de arbore indigen care creste pe pamanturile Indiei. Acesta a fost utilizat in medicina alternativa de foarte multi ani pentru a preveni bolile gingivale si pentru a trata paduchii. Uleiul de neem este, de asemenea, utilizat ca pesticid (1).

In ziua de astazi, neem este disponibil sub forma de capsula, pulbere, ulei, tinctura, crema sau apa de gura. Unele dintre acestea sunt realizate din scoarta copacului, flori sau chiar din fructele acestuia.

Beneficiile utilizarii neem

Desi studiile stiintifice despre beneficiile utilizarii neem se afla inca intr-un stadiu incipient, rezultatele acestora sunt promitatoare pentru mai multe aspecte ale sanatatii. Despre acestea vom discuta in randurile urmatoare:

Poate sustine sanatatea parului

Extractul de seminte de neem contine azadirachtina - un compus activ care lupta impotriva parazitilor care afecteaza parul si pielea. Acesta actioneaza prin perturbarea cresterii parazitilor si interferenta cu reproducerea si alte procese celulare (2).

Nimbidin este un alt compus gasit in uleiul de neem care poate trata matreata datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antimicrobiene (3).

Poate promova sanatatea dentara si orala

Mestecarea scoartei de neem este o practica obisnuita in India.

Proprietatile antiseptice, antiinflamatorii si antioxidante pot promova sanatatea orala. Desi sunt necesare studii stiintifice aprofundate, rezultatele indica faptul ca neem poate ameliora durerea si poate ajuta in tratarea gingivitei, parodontitei si a cariilor dentare (4).

Poate ajuta in sanatatea ficatului si rinichilor

Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale neem pot ajuta la combaterea stresului oxidativ care, la randul lor, pot promova sanatatea ficatului si a rinichilor (5).

Poate imbunatati sanatatea pielii

Uleiul de seminte din neem este bogat in acizi grasi, inclusiv acizi oleici, stearici, palmitici si linoleici. Impreuna, acesti acizi s-au dovedit a avea proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene care promoveaza sanatatea pielii (6).

Retine ca, in timp ce medicina ayurvedica - un sistem traditional indian de vindecare - foloseste neem pentru a trata psoriazisul si eczemele, foarte putine cercetari sustin aceste informatii.

Utilizari

Exista mai multe modalitati in care neem poate fi folosit:

Neem este frecvent comercializat sub forma de ulei, extract, pulbere si suplimente alimentare. De asemenea, poate fi gasit in produsele de ingrijire orala. Poti gasi aceste produse in magazinele naturiste si in farmaciile Dr. Max.

Atenție: In ciuda acestei game vaste de utilizari, exista unele efecte secundare. In primul rand, sugarii si copiii mici nu ar trebui sa foloseasca sau sa consume neem. In al doilea rand, persoanele cu probleme renale sau hepatice existente trebuie sa consulte un medic specialist inainte de a utiliza orice produs cu neem.

Retine ca nu exista nicio doza standard, iar informatiile cu privire la eficacitatea acestui produs sunt necunoscute. Pentru a minimiza riscurile pentru sanatate, evita consumul de neem fara recomandarea unui medic specialist.

Riscurile utilizarii neem si posibilele efecte secundare

Desi produsele concepute din neem sunt automat derivate din surse naturale, acestea nu sunt in mod inerent sigure pentru uzul uman.

Extractele din seminte de neem sunt compuse din diferiti acizi grasi care sunt considerati toxici. De asemenea, nivelurile de aciditate din aceste produse pot diferi si pot fi influentate de metodele de extractie si depozitare (1).

Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa consulte un medic specialist inainte de administrarea produselor naturale din neem pentru a evita riscul unor niveluri foarte scazute de zahar din sange (7).

In timp ce utilizarea la nivel extern pare a fi sigura daca produsele sunt diluate cu alte ingrediente, aplicarea directa pe piele nu este indicata, deoarece poate produce iritatii (8).

De asemenea, studiile au demonstrat ca neem are efecte contraceptive pe termen lung la barbati chiar dupa o singura doza. Din cauza capacitatii sale de a opri dezvoltarea spermatozoizilor si a limitelor din cercetarile stiintifice, utilizarea ar trebui evitata.

Sugarii, copiii si persoanele insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite folosirea produselor naturale din neem.

Disclaimer: Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical. Adreseaza-te medicului specialist pentru utilizarea corespunzatoare a produselor care contin neem.

Surse de informare:

(1) PhD Clark, A. (2022) What is Neem? Medically Reviewed by LDN Fisher, S. Neem: Potential Benefits & Side Effects (verywellhealth.com)

(2) Chaudhary, S. et al. (2017). Progress on Azadirachta indica Based Biopesticides in Replacing Synthetic Toxic Pesticides. Frontiers in Plant Science. Progress on Azadirachta indica Based Biopesticides in Replacing Synthetic Toxic Pesticides - PMC (nih.gov)

(3) Abdel-Ghaffar, F. et al. (2012). Efficacy of a single treatment of head lice with a neem seed extract: an in vivo and in vitro study on nits and motile stages. Parasitology Research. Efficacy of a single treatment of head lice with a neem seed extract: an in vivo and in vitro study on nits and motile stages - PubMed (nih.gov)

(4) Lakshmi, T. et al. (2015). Azadirachta indica: A herbal panacea in dentistry - An update. Pharmacognosy Review. Azadirachta indica: A herbal panacea in dentistry – An update - PMC (nih.gov)

(5) Bhanwra, S., Singh, J. & Khosla, P. (2000). Effect of Azadirachta indica (Neem) leaf aqueous extract on paracetamol-induced liver damage in rats. Indian Journal of Physiology and Pharmacology. Effect of Azadirachta indica (Neem) leaf aqueous extract on paracetamol-induced liver damage in rats - PubMed (nih.gov)

(6) Lin, T.K., Zhong, L. & Santiago, J.L. (2018). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plants Oils. International Journal of Molecular Sciences. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils - PMC (nih.gov)

(7) Islas, J.F. & et al. (2020). An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health. Journal of Functional Foods. An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health - ScienceDirect

(8) de Groot, A., Jagtman, B.A. & Woutersen, M. (2017). Contact Allergy to Neem Oil. Contact Allergy to Neem Oil - PubMed (nih.gov)

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor