Glicerina: surse si rolul sau in organism

16. 8. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit

Fata

Glicerina este un alcool incolor si inodor, usor dulceag. Lichidul, extras din grasimi vegetale, animale sau sintetizat, are numeroase intrebuintari in medicina, cosmetica si alte industrii. Glicerina poate fi utilizata in forma sa pura, dar acest lucru trebuie facut cunoscand toate aspectele, atat beneficiile, cat si posibilele sale efecte secundare. 

Glicerina sau glicerolul, este un lichid limpede, obținut din uleiuri vegetale, animale sau sintetizata in laborator. Cu o consistenta asemanatoare siropului, glicerolul este inodor si are un gust usor dulce. Glicerina este utilizata in special in industria cosmetica, avand numeroase beneficii pentru piele, dar si rol in buna functionare a sistemelor organismului. 

Ce este glicerina?

Glicerina este un compus natural rezultat din uleiuri vegetale sau din grasimi animale. Lichidul vascos are punctul de fierbere la 290 de grade, se evapora si ingheata greu, fiind solubil atat in apa, cat si in alcool. 

Glicerina are un rol extraordinar asupra straturilor profunde ale pielii prin actiunea sa de hidratare si de mentinere a umezelii. 

Glicerina este alcatuita din 3 molecule de carbon, opt molecule de hidrogen si trei molecule de oxigen. Este componenta principala a trigliceridelor si fosfolipidelor, structura sa chimica este C3H8O3. 

Surse de glicerina

Glicerina vegetala

Glicerina vegetala este obtinuta din uleiurile de soia, cocos sau de palmier, prin incalzirea grasimilor vegetale bogate in trigliceride. Procesul chimic ce apare face ca glicerina sa se desprinda de acizii grasi si apoi sa se lege de apa, ceea ce duce la realizarea unui lichid limpede, inodor, vascos, ca un sirop, cu gust dulce. 

Glicerina animala

Glicerina din grasimile animale provine din trigliceridele de origine animala, moleculele de grasime din sangele si tesuturile adipoase ale animalelor. In procesul de saponificare, acizii grasi de pe glicerol se desprind, ca urmare a ruperii legaturilor, si se obtine glicerina, un produs secundar. 

Glicerina sintetizata

Glicerina artificiala sau cea sintetizata in laborator, provine dintr-un proces chimic cu materie prima petrolul. Astăzi, mai mult ca oricând, glicerina utilizată în majoritatea industriilor este cea vegetala, usor de obtinut ca produs secundar, rezultat al unor procese industriale, asa cum este cel de fabricare a sapunului, precum si cel de producere de biodiesel. 

Unde si cand se foloseste glicerina?

Glicerina sau glicerolul continua sa aiba multiple intrebuintari, in industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. In industria alimentara, glicerina poate fi de ajutor la amestecarea ingredientelor de baza, la indulcirea sau umezirea marfurilor finale. In acelasi timp, glicerina vegetala este utilizata pentru a preveni formarea cristalelor de gheata in produsele congelate. 

In industria farmaceutica, multe produse pentru tuse, unele supozitoare si anestezice contin acest ingredient vegetal. Caracteristicile si beneficiile sale extraordinare, de a preveni si pastra umezeala in exterior sau in interiorul pielii, pot fi extinse si asupra unor articole produse de industria farmaceutica si cosmetica, motiv pentru care daca verifici eticheta produselor vei constata ca majoritatea pastelor de dinti, medicamentelor, sapunurilor, lotiunilor, deodorantelor, produselor de ingrijire a pielii copiilor si adultilor si chiar fardurilor, contin acest ingredient magic si pot fi identificate cu usurinta in farmacii

Rolul glicerinei in organism

Hidratarea si protejarea pielii

 

Glicerina

Studiile au relevat faptul ca produsele de ingrijire a pielii cu glicerina au un efect benefic asupra sanatatii epidermei. Utilizarea cremelor, lotiunilor si a unguentelor ce au glicerina poate creste hidratarea pielii, daca sunt folosite pe termen lung. 

Totodata, glicerina din produsele destinate ingrijirii pielii, atat cele cosmetice, cat si dermatocosmeticele, sau altele din industria farmaceutica, pot ajuta la calmarea iritatiilor pielii si la grabirea cicatrizarii leziunilor, deci la o vindecare facila a ranilor, concomitent cu asigurarea protectiei impotriva iritatiilor si a microbilor. 

Prin efectul sau intens de hidratare, glicerina poate fi un factor important pentru sanatatea pielii, in special a celei puternic uscate. 

Pielea poate deveni mai catifelata si mai supla daca ai grija de ea cu articole pe baza de glicerina. 

Extra sfat: foloseste produse destinate pielii la recomandarea medicului. In situatia in care apar probleme ale pielii, utilizeaza numai ceea ce iti prescrie dermatologul, pentru a obtine rezultatele adecvate de pe urma tratamentului. 

Posibil ajutor al tranzitului intestinal

Constipatia poate fi prevenita prin consum mai mare de apa. Totusi, unele persoane se confrunta cu probleme cronice de constipatie. Glicerina, utilizata ca supozitor, supliment alimentar, poate favoriza eliminarea alimentelor digerate, mult mai eficient si mai sanatos pentru organism, fata de produsele de tip laxativ.  

Acesta este motivul pentru care pentru bebelusii cu probleme de constipatie, medicii recomanda utilizarea supozitoarelor cu glicerina, adaptate varstei lor. 

Sprijin cu potential impact in viata atletilor

Exista cateva studii efectuate pentru a demonstra importanta glicerinei in ceea ce priveste stilul de viata al atletilor. Realizarea si utilizarea unor solutii pe baza de glicerina, care sa ajute organismul sa fie hidratat inainte, pe parcursul si dupa efectuarea unui efort intens sunt avute in vedere.

Nevoia de nutrienti si electroliti pentru buna functionare a organismului este acerba pe durata desfasurarii unor activitati fizice, iar studiile efectuate in acest sens sunt inca la inceput. 

Glicerina: efecte secundare

Nu se cunosc prea multe situatii in care glicerina a generat efecte adverse asupra organismului, dar trebuie sa existe precautie in aplicarea glicerinei pe piele. Pentru a fi sigur ca nu vei avea probleme, poti opta pentru testarea produsului pe o suprafata mica a pielii si urmarirea reactiilor ce pot sa apara, pentru a evita alergiile. 

Desi au fost realizarea doar cateva studii, recomandarea specialistilor este de a face apel la produse care au in compozitie cat mai multa glicerina naturala, nu la intrebuintarea glicerolului pur. Motivul: evitarea deshidratarii ce ar putea sa apara, ca urmare a rolului de umectare pe care glicerina il are. 

Glicerina nu este toxica. Atunci cand este ingerata poate genera: greata, ameteli, varsaturi, migrene, sete, probleme de tranzit intestinal. 

Glicerina este un lichid incolor, inodor, dulceag, cu consistenta vascoasa, de naturala vegetala, animala sau sintetica. Glicerolul este folosit in diverse industrii, pentru producerea alimentelor, cosmeticelor sau a unor produse farmaceutice. Desi este o substanta non-toxica, reactiile organismului pot fi neasteptate, motiv pentru care se recomanda utilizarea produselor cu glicerina, pe baza de prescriptie sau recomandare medicala. Daca apar reactii adverse consultati medicul de urgenta. 

Glicerina poate fi benefica pentru sanatatea pielii si pentru tranzitul intestinal. Glicerina este o substanta care poate provoca si reactii secundare. 

Surse de informare:

1. What Is Vegetable Glycerin? Uses, Benefits and Side Effects - https://www.healthline.com/nutrition/vegetable-glycerin

2. Is Glycerin Good for Your Skin & Face? - https://www.healthline.com/health/glycerin-for-face

3. Glycerin Liquid - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/drugs/2/drug-20275/glycerin-topical/details

4. What to know about vegetable glycerin - https://www.medicalnewstoday.com/articles/vegetable-glycerin

5. THE BENEFITS OF GLYCERIN FOR YOUR SKIN - https://www.kiehls.com/skincare-advice/glycerin-skin-benefits.html