Medicamente cu reteta

Oxytocin solutie injectabila 5UI/ml, 5 fiole, Ferring-Leciva

Brand: FERRING

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Oxytocin solutie injectabila 5UI/ml, 5 fiole, Ferring-Leciva

1056013

Indicatii 
Declansarea travaliului (stimularea contractiilor uterine primare si secundare), controlul activitatii uterine in timpul nasterii.

In chirurgia obstetricala (cezariana, intrerupere de sarcina), pentru obtinerea retractiei uterine. Atonie uterina consecutiva hemoragiei din perioada delivrentei.

Medicamentul poate fi folosit ca galactocinetic in retentia de lapte din primele zile ale perioadei puerperale.

Dozaj
Declansarea travaliului, controlul activitatii uterine in timpul nasterii: doza recomandata este de 5 UI oxitocina in 500 ml glucoza 5%, administrata in perfuzie intravenoasa, cu monitorizarea permanenta a contractiilor uterine si ritmului cardiac fetal. Ritmul perfuziei se individualizeaza; de obicei, la inceput se administreaza 0,005 UI/minut (10 sau 25 picaturi/minut). In functie de sensibilitatea individuala, doza poate fi crescuta pana la 0,015 UI (30 picaturi/minut). Perfuzia trebuie continuata pana la sfarsitul travaliului, fiind benefic sa se continue o perioada scurta de timp dupa expulzarea placentei.

In chirurgia obstetricala (cezariana, intrerupere de sarcina), pentru obtinerea retractiei uterine: doza recomandata este de 4 – 6 UI oxitocina, injectata intravenos lent; la nevoie se continua cu administrare in perfuzie intravenoasa pana la maxim 10 UI oxitocina. Rareori, in cazul interventiei cezariene se pot administra 5 UI oxitocina in miometru.

Atonie uterina consecutiva hemoragiei din perioada delivrentei: doza recomandata este de 5 – 10 UI oxitocina, administrata intramuscular sau 5 UI oxitocina, injectata intravenos lent.

Retentie de lapte: medicamentul se administreaza cu 5 minute inainte de alaptare. Este recomandat a se folosi un picurator. Solutia dintr-o fiola ce contine 2 UI oxitocina se va pune in picurator. Se va administra cate o picatura in fiecare nara.

De asemenea se poate administra intramuscular o doza de 1 UI oxitocina, cu cinci minute inainte de alaptare. Daca este necesar, aceeasi doza va fi administrata si inaintea urmatoarei alaptari.

Contraindicatii 
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Distocii uterine.

Fragilitate sau distensie uterina excesiva.

Hipertonie uterina sau suferinta fetala atunci cand nasterea nu este iminenta. Tulburari cardiovasculare si toxemie de sarcina severa.

Predispozitie la embolie cu lichid amniotic (moarte fetala in uter, hematom retroplacentar). Placenta praevia.

Dezlipire prematura a placentei. Ruptura iminenta de uter.

Atentionari
In caz de supradozaj exista risc de hipertonie uterina si suferinta fetala ireversibila. Datorita riscului de hipoxie, ca rezultat al hiperstimularii contractiilor uterine de catre oxitocina, starea fatului trebuie intotdeauna monitorizata electrocardiografic in timpul travaliului.

In cazul nasterii dirijate nu se recomanda administrarea oxitocinei prin injectare intramusculara sau intravenoasa. In aceasta situatie medicamentul trebuie administrat in perfuzie intravenoasa, sub supraveghere medicala atenta. Este obligatorie monitorizarea activitatii uterine si a starii clinice a fatului pe tot parcursul travaliului, pentru a preveni suferinta fetala sau hipertonia uterina, reversibile la intreruperea tratamentului.

In caz de hemoragie si atonie postpartum, inainte de administrarea oxitocinei trebuie sa se asigure evacuarea completa a uterului.

Tonusul uterin trebuie, de asemenea, monitorizat clinic pentru a preveni ruptura uterina.

Interactiuni
Prostaglandinele si oxitocina isi pot potenta efectele, de aceea administrarea lor concomitenta trebuie facuta cu prudenta.

Anumite anestezice generale inhalatorii, cum sunt ciclopropanul sau halotanul, pot agrava efectul hipotensiv al oxitocinei si pot reduce actiunea sa de stimulare a motilitatii uterine; de asemenea, in cazul administrarii concomitente s-au raportat tulburari de ritm.

Simpatomimeticele beta-adrenergice reduc efectul uterotonic al oxitocinei.

In timpul si dupa o anestezie peridurala, oxitocina poate potenta efectul vasoconstrictor al simpatomimeticelor.

Reactivitatea uterina la oxitocina este crescuta de estrogen si scazuta de progesteron. Efectele oxitocinei si sulfatului de sparteina se potenteaza reciproc.

Sarcina
Oxitocina nu trebuie administrata in timpul sarcinii inainte de termen, deoarece poate declansa prematur travaliul.

Condus auto
Nu sunt relevante.

Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse sunt cresterea hemoragiei post-partum, hipoprotrombinemie sau fragilitate crescuta a eritrocitelor.

Rareori pot sa apara greata, varsaturi, tulburari de ritm.

Foarte rar, o perfuzie prea lunga cu oxitocina poate provoca un efect antidiuretic cu intoxicatie tranzitorie cu apa, manifestata prin cefalee si greata. La nou-nascut poate sa apara, de asemenea, hiponatriemie.

Dupa injectare intravenoasa rapida se poate produce imediat hipotensiune arteriala tranzitorie, cu inrosirea fetei si tahicardie reflexa.

Foarte rar, s-au raportat eruptii cutanate si reactii anafilactoide, chiar soc anafilactic.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
In caz de supradozaj se pot produce suferinta fetala (bradicardie, hipoxie, prezenta meconiului in lichidul amniotic) si hipertonie uterina (risc de contractura sau ruptura uterina si foarte rar, ruptura de placenta si embolie cu lichid amniotic).

Tratamentul supradozajului presupune intreruperea imediata a perfuziei de oxitocina si instituirea oxigenoterapiei.

In caz de intoxicatie cu apa, tratamentul este simptomatic; sunt necesare mai ales reducerea aportului lichidian si corectarea tulburarilor electrolitice.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hormoni ai lobului hipofizar posterior, oxitocina si analogi. Cod ATC: H01B B02.

Oxytocin Ferring-Leciva este o oxitocina de sinteza, care stimuleaza motilitatea fazica a uterului, crescand forta si frecventa contractiilor ritmice. Hormonul actioneaza asupra unor receptori specifici de pe membrana celulelor miometrului, determinand cresterea concentratiei ionilor de calciu, probabil prin deschiderea canalelor membranare lente.

Oxitocina contracta fibrele musculare care inconjoara ramificatiile alveolare ale glandei mamare, favorizand ejectia laptelui si usurand suptul.

Proprietati farmacocinetice
Oxitocina se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire plasmatica al oxitocinei este de 3 – 17 minute. Eliminarea se realizeaza pe cale hepatica si renala. Mai putin de 1% din doza administrata se excreta sub forma nemodificata prin urina. Volumul aparent de distributie este de aproximativ 0,3 l/kg, iar clearance-ul hepatic, de aproximativ 20 ml/kg si minut, inclusiv la femeia insarcinata.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse