Medicamente cu reteta

Monural pediatric 2 g granule pentru solutie orala, 2 plicuri, Zambon

Brand: ZAMBON

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Monural pediatric 2 g granule pentru solutie orala, 2 plicuri, Zambon

7479715

Indicatii

Monural 3 g

Tratamentul cistitei acute necomplicate cauzata de germeni patogeni sensibili la fosfomicina la femei. Tratamentul profilactic al infectiilor, in caz de interventii chirurgicale sau diagnostice la nivelul tractului urinar inferior:

la femei;

la barbati peste varsta fertila.

Monural Pediatric 2 g

Tratamentul cistitei acute necomplicate cauzata de germeni patogeni sensibili la fosfomicina, la pacientii pediatrici de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani.

Dozaj

Doza recomandata este de 3 g fosfomicina (un plic Monural 3 g) in priza unica.

Regimul recomandat pentru profilaxia infectiilor tractului urinar in chirurgie si procedeul de

diagnosticare care implica tractul urinar inferior la adulti este de un plic Monural 3 g administrat cu 3 ore inainte de interventia chirurgicala si un plic Monural 3 g administrat la 24 ore dupa aceasta.

Copii sub 12 ani

Siguranta si eficacitatea Monural 3 g pentru copii cu varsta sub 12 ani nu au fost stabilite. Nu exista date disponibile.

Copii intre 6 si 12 ani

Doza recomandata este de 2 g fosfomicina (un plic Monural Pediatric 2 g) in priza unica.

Mod de administrare:

Monural se administreaza oral, pe stomacul gol, preferabil inainte de culcare, dupa golirea vezicii urinare.

Continutul unui plic se dizolva intr-un pahar cu apa si se administreaza imediat dupa preparare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la fosfomicina sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min).

Pacienti aflati sub hemodializa.

Atentionari

Reactiile de hipersensibilitate, inclusiv anafilaxia si socul anafilactic, pot aparea de-a lungul tratamentului cu fosfomicina si pot avea potential letal (vezi pct. 4.8). Daca apar asemenea reactii se opreste tratamentul cu fosfomicina si se iau masurile terapeutice adecvate.

Diareea asociata antibioterapiei de orice tip poate aparea inclusiv la fosfomicina si poate imbraca forme variate de la diaree usoara la colita severa cu potential letal. Diareea, in particular formele severe, persistente si/sau hemoragice, din timpul sau dupa tratamentul cu Monural (chiar si la cateva saptamani de tratament) pot prezenta tabloul clinic al bolii asociate cu Clostridium difficile (BACD). Este foarte important ca un astfel de diagnostic sa fie luat in consideratie, in prezenta unor asemenea manifestari, asociate tratamentului cu Monural. Daca este avuta in vedere BACD sau este confirmata, trebuie instituit fara intarziere tratament adecvat (vezi pct. 4.8). Administrarea de medicamente antiperistaltice este contraindicata in aceasta situatie.

Insuficienta renala

Concentratia urinara a fosfomicinei ramane eficienta 48 de ore dupa administrarea unei doze uzuale, daca clearance-ul creatininei este peste 10 ml//min.

Tratamentul in priza unica cu fosfomicina nu este adecvat pentru:

infectiile urinare recidivante

infectiile urinare la pacientele insarcinate, diabetice sau imunodeprimate.

infectiile urinare cu germeni multirezistenti sau care apar in contextul unor anomalii morfo- functionale ale tractului urinar.

In cazul infectiilor urinare persistente sau recidivante se recomanda reevaluarea diagnosticului.

Datorita lipsei datelor suficiente privind afectarea spermatogenezei in cazul administrarii fosfomicinei la pacienti de sex masculin de varsta fertila, se recomanda a se evita administrarea Monural, la aceasta categorie de pacienti. De asemenea datorita lipsei datelor suficiente provenind din studii clinice la pacienti de sex masculin, se recomanda prudenta in cazul administrarii fosfomicinei la barbati peste

varsta fertila. Datorita lipsei datelor suficiente privind administrarea fosfomicinei la copii sub 6 ani se recomanda a se evita administrarea Monural la aceasta categorie de pacienti.

In cazul persoanelor cu diabet sau cu dieta restrictiva pentru hidrocarbonati, trebuie luat in considerare continutul de zahar al medicamentului. Fiecare plic Monural 3 g contine 2,213 g de zahar iar fiecare plic Monural Pediatric 2 g contine 2,1 g de zahar.

Copii

Deoarece experienta cu Monural este limitata, nu este recomandata administrarea de Monural la copii cu varsta mai mica de 6 ani (vezi pct. 4.2).

Medicamentul contine zahar. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau deficit de sucraza-izomaltaza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Atunci cand este co-administrat cu metoclopramid, antiacide sau saruri de calciu, concentratia serica si urinara a fosfomicinei scade. Alte medicamente care cresc motilitatea intestinala pot avea un efect similar.

Alimentele pot intarzia absorbtia fosfomicinei, asociind consecutiv o usoara scadere a nivelului plasmatic si a nivelului urinar ale fosfomicinei. Este de preferat ca medicamentul sa fie luat inainte de masa sau la 2-3 ore dupa masa.

Tulburari ale coagularii

Au fost raportate numeroase cazuri de crestere a antagonistilor antivitaminei K in cazul pacientilor antibiotratati. Factorii de risc includ: inflamatii si infectii severe, varsta inaintata si stare precara de sanatate. In aceste conditii este greu de determinat daca alterarea INR este datorata tratamentului antibiotic sau infectiei. Totusi, anumite clase de antibiotice sunt mai frecvent implicate, precum: fluorochinolone, macrolide, cicline, cotromoxazol si unele cefalosporine.

Copii

Nu au fost efectuate studii de interactiune la copii.

Sarcina

Nu este recomandata tratarea infectiei urinare la gravide cu antibiotice de doza unica. Totusi in cazul fosfomicinei, studiile la animale nu indica toxicitate reproductiva. Sunt disponibile multe date cu privire la administrarea fosfomicinei in timpul sarcinii. Date de siguranta la gravide sunt inregistrate in putine studii dar acestea nu sugereaza toxicitate malformativa sau feto/neonatala.

In timpul sarcinii, fosfomicina va fi administrata numai daca este necesar, doar sub stricta supraveghere medicala si numai dupa evaluarea foarte riguroasa a raportului risc/beneficiu.

Alaptarea

Fosfomicina este excretata in laptele matern in concentratie mica dupa o injectare unica. Prin urmare, fosfomicina se poate administra pe durata alaptarii doar daca beneficiile depasesc riscurile.

Fertilitatea

Nu au fost raportate efecte asupra fertilitatii la animale. Nu sunt disponibile date asupra fertilitatii la oameni.

Condus auto

Monural poate determina ameteli, de aceea este posibila afectarea capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse aparute dupa administrarea unei doze unice de fosfomicina sunt raportate la nivel digestiv, in special diaree. Acetea sunt autolimitative si se rezolva spontan.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de Monural, atat in studiile clinice cat si dupa punerea pe piata.

Categoriile de frecventa sunt definite astfel : foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai mic de 1/100); rare (≥ 1/10000 si mai mic de 1/1000); foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Clasificarea pe aparate și sistemeReacții adverse
FrecventeMai puținfrecventeRareCu frecvențănecunoscută
Infecții și infestăriVulvovaginite   
Tulburări ale sistemului imunitar   Reacții anafilactice inclusiv șoc anafilactic,hipersensibilitate
Tulburări metabolice șide nutriție Scăderea apetitului  
Tulburări ale sistemuluinervosCefalee, amețeliParestezii  
Tulburări cardiace  Tahicardie 
Tulburări respiratorii, toracice și mediastinale   Astm bronșic
Tulburări gastro- intestinaleDiaree, greață, dispepsieVărsături, durereabdominală, flatulență Colită asociatăantibioterapiei (vezi pct. 4.4)
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat Erupții cutanate, urticarie, prurit Angioedem
Tulburări generale și lanivelul locului de administrare Oboseală  
Tulburări vasculare   Hipotensiune arterială

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Experienta la supradozare de fosfomicina este limitata. Urmatoarele modificari au fost observate la pacientii care au luat o supradoza de Monural: afectare vestibulara, afectarea auzului, gust metalic si scaderea generala a perceptiei gustului.

La administrarea parenterala de fosfomicina au fost raportate hipotonia, somnolenta, tulburarile electrolitice, trombocitopenia si hipoprotrombinemia.

In cazul unei supradozari tratamentul trebuie sa fie simptomatic si suportiv. Pacientul trebuie monitorizat (mai ales cu privire la nivelul plasmatic/seric al electrolitilor) si trebuie tratat simptomatic adecvat. Fosfomicina poate fi eliminata eficient din organism prin hemodializa, cu un timp de eliminare de aproximativ 4 ore.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: Antiinfectioase de uz sistemic, antibiotice, alte antibacteriene, codul ATC: J01XX01

Monural contine fosfomicina [mono(2-amoniu – 2 hidroximetil – 1,3 – propandiol)(2R-cis)-(3- metioxiranil)fosfonat], un antibiotic cu spectru larg, derivat din acidul fosfonic, destinat infectiilor de tract urinar. Actioneaza asupra primei faze de sinteza a peretelui celular bacterian. Fiind un analog de fosfoenolpiruvat, inhiba enzima fosfoenol transferaza, blocand ireversibil condensarea uridin difosfat- N-acetilglucozamina cu fosfoenolpiruvat, unul din primii pasi din sinteza peretelui bacterian. Poate reduce de asemenea aderenta bacteriilor la peretele vezical, ceea ce este un factor de risc pentru recurenta infectiilor urinare. Mecanismul sau de actiune explica lipsa rezistentei incrucisate cu alte antibiotice si sinergismul cu alte clase de antibiotice, precum antibiotic beta-lactamic.

Fosfamicina trometamol actioneaza impotriva unui spectru larg de microorganisme Gram-pozitive si Gram-negative implicate in infectiile tractului urinar precum: E. coli, Citrobacter spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Serratia spp., P. aeruginosa si Enterococcus faecalis.

Aparitia rezistentei in vitro este rezultatul mutatiilor la nivelul genelor cromozomului glpT si uhp, care controleaza transportul L-alpha-glicerolfosfat si hexoza – fosfat, respectiv.

Valori critice

Valori critice EUCAST pentru CMI (concentratia minima inhibitorie) clinica pentru fosfomicina administrata oral pentru a separa patogenii sensibili (S) de patogenii rezistenti (R) sunt:

Enterobacteriene S≤32 µg/ml, R mai mare de 32 µg/ml

Pentru alte specii, valoarea critica CMI nu este definita.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Dupa administrare orala, fosfomicina este bine absorbita in tractul digestiv si are o biodisponibilitate absoluta de aproximativ 50%. Alimentele intarzie absorbtia dar nu si concentratiile urinare.

Distributie

Fosfomicina este distribuita la rinichi, peretele vezicii urinare, prostata si veziculele seminale. In urina sunt obtinute concentratii de fosfomicina constant, mai mari decat concentratia minima inhibitorie timp de inca 24-48 ore de la administrare. Fosfomicina nu este legata de proteinele plasmatice si traverseaza bariera placentara.

Eliminare

Fosfomicina este excretata nemetabolizata in principal prin filtrare glomerulara la nivelul rinichilor (40-50% din doza se regaseste in urina) cu un timp de injumatatire la eliminare de aproximativ 4 ore si

intr-o mai mica masura prin fecale (18-20% din doza). Aparitia unui al doilea varf de concentratie serica la 6-10 ore de la ingestie sugereaza faptul ca medicamentul este recirculat hepatic.

Caracteristicile farmacodinamice ale fosfomicinei nu sunt modificate in functie de varsta sau de sarcina. Medicamentul se acumuleaza la pacientii cu insuficienta renala. A fost stabilita o relatie liniara intre parametrii farmacodinamici si rata de filtrare glomerulara.

Date preclinice de siguranta
In studiile de toxicitate acuta la administrarea unei doze unice de 5000 mg/kg, fosfomicina a fost bine tolerata atat la soareci cat si la sobolani, iar in doza de 2000 mg/kg nu a produs nicio modificare la iepuri si caini.

Studii efectuate in cazul administrarii unor doze repetate orale, la sobolani si caini, nu au aratat niciun efect la doze de 100-200 mg/kg la 4 saptamani.

Studiile de genotoxicitate au aratat ca fosfomicina este lipsita de potential mutagenic. Studiile cu privire la influenta asupra reproducerii si dezvoltarii nu au aratat efecte toxice peri- si postnatale si nici efecte asupra fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 10.02.2023

Categorii de produse