Medicamente cu reteta

Metoclopramid 10mg, 40 comprimate, Terapia

Brand: TERAPIA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Metoclopramid 10mg, 40 comprimate, Terapia

1053440

Indicatii

Adulti

Metoclopramid Terapia 10 mg comprimate este indicat la adulti pentru:

Prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei (CINV)

Prevenirea gretei si varsaturilor induse de radioterapie (RINV)

Tratamentul simptomatic al gretei si varsaturilor, inclusiv al gretei si varsaturilor induse de migrena acuta. Metoclopramida poate fi utilizata in asociere cu analgezice orale in vederea imbunatatirii absorbtiei analgezicelor in migrena acuta.

Copii si adolescenti

Metoclopramid Terapia 10 mg comprimate este indicat la copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 1-18 ani) pentru:

Prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei (CINV), ca antiemetic de linia a doua.

Dozaj

Administrare orala

Toate indicatiile (pacienti adulti)

Doza unica recomandata este de 10 mg, repetata de pana la 3 ori pe zi.

Doza zilnica maxima recomandata este de 30 mg sau 0,5 mg/kg greutate corporala.

Durata maxima a tratamentului este de 5 zile.

Prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei (CINV) (copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 1-18 ani)

Doza recomandata este intre 0,1 si 0,15 mg/kg greutate corporala, repetata de pana la trei ori pe zi, administrata pe cale orala. Doza maxima in 24 de ore este de 0,5 mg/kg greutate corporala.

Tabel de dozare

Durata maxima a tratamentului este de 5 zile pentru prevenirea gretei si varsaturilor induse de intarzierea chimioterapiei (CINV).

Comprimatele nu sunt adecvate pentru administrare la copii cu greutate corporala sub 61 kg.

La aceasta categorie de populatie sunt adecvate pentru administrare alte forme farmaceutice/concentratii.

Mod de administrare:

Trebuie respectat un interval minim de 6 ore intre doua administrari, chiar si in caz de varsaturi sau respingere a dozei (vezi pct. 4.4).

Grupe speciale de populatie

Varstnici:

La pacientii varstnici trebuie luata in considerare o scadere a dozei, pe baza functiei renale si hepatice si pe baza fragilitatii generale.

Insuficienta renala:

La pacientii cu insuficienta renala in stadiu terminal (clearance-ul creatininei ≤ 15 ml/minut), doza zilnica trebuie redusa cu 75%.

La pacientii cu insuficienta renala moderata pana la severa (clearance-ul creatininei 15-60 ml/minut), doza trebuie redusa cu 50% (vezi pct. 5.2).

Insuficienta hepatica:

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, doza trebuie redusa cu 50% (vezi pct. 5.2).

Copii si adolescenti:

Metoclopramida este contraindicata la copiii cu varsta sub 1 an (vezi pct. 4.3).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct.6.1.

Hemoragie gastro-intestinala, obstructie mecanica sau perforatie gastro-intestinala, pentru care stimularea motilitatii gastro-intestinale constituie un risc.

Feocromocitom confirmat sau suspectat, datorita riscului de episoade de hipertensiune arteriala severa. Antecedente de dischinezie tardiva indusa de neuroleptice sau metoclopramida.

Epilepsie (creste frecventa si intensitatea crizelor). Boala Parkinson.

Asocierea cu levodopa sau agonisti dopaminergici (vezi pct. 4.5).

Antecedente cunoscute de methemoglobinemie cu metoclopramida sau deficit de NADH citocrom b5. Utilizarea la copiii cu varsta sub 1 an, datorita riscului crescut de tulburari extrapiramidale (vezi pct. 4.4).

Metoclopramid nu trebuie utilizat in primele trei pana la patru zile de la interventii chirurgicale cum sunt piloroplastie sau anastomoza intestinala, deoarece contractiile musculare puternice pot afecta in mod negativ vindecarea.

Atentionari

Precautii

Daca varsaturile persista, pacientul trebuie reevaluat pentru a exclude posibilitatea unor afectiuni pre- existente, de exemplu iritatie cerebrala.

Tulburari neurologice

Pot sa apara tulburari extrapiramidale, in special la copii si adulti tineri si/sau atunci cand sunt utilizate doze mari. Aceste reactii apar, de obicei, la inceputul tratamentului si pot sa apara chiar si dupa o administrare unica. In cazul aparitiei simptomelor extrapiramidale, administrarea de metoclopramida trebuie intrerupta imediat. Aceste reactii sunt, in general, complet reversibile dupa intreruperea tratamentului, dar pot necesita un tratament simptomatic (benzodiazepine la copii si/sau medicamente anti-parkinsoniene anticolinergice la adulti).

Intervalul de timp de cel putin 6 ore specificat la pct. 4.2 trebuie respectat intre administrarile de metoclopramida, chiar si in caz de varsaturi sau respingere a dozei, pentru a se evita supradozajul.

Tratamentul pe termen lung cu metoclopramida poate provoca dischinezie tardiva, potential ireversibila, in special la varstnici. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 3 luni datorita riscului de dischinezie tardiva (vezi pct. 4.8). Tratamentul trebuie intrerupt daca apar semne de dischinezie tardiva.

Sindromul neuroleptic malign a fost raportat atat la asocierea metoclopramidei cu neuroleptice, cat si la administrarea metoclopramidei in monoterapie (vezi pct. 4.8). In cazul aparitiei sindromului neuroleptic malign, administrarea de metoclopramida trebuie intrerupta imediat si trebuie initiat un tratament corespunzator.

Se solicita atentie sporita in cazul pacientilor cu afectiuni neurologice pre-existente si la pacientii tratati cu alte medicamente cu actiune centrala (vezi pct. 4.3).

Simptomele bolii Parkinson pot fi, de asemenea, exacerbate de catre metoclopramida. Methemoglobinemia

A fost raportata methemoglobinemia, care poate fi determinata de deficitul de NADH citocrom b5 reductaza.

In aceste cazuri, metoclopramida trebuie intrerupta imediat si definitiv si trebuie initiate masurile corespunzatoare (cum este tratamentul cu albastru de metil).

Tulburari cardiace

Dupa administrarea de metoclopramida prin injectare, in special pe cale intravenoasa, au fost raportate reactii cardiovasculare grave, inclusiv cazuri de colaps circulator, bradicardie severa, infarct miocardic si prelungirea intervalului QT (vezi pct. 4.8).

Se solicita atentie deosebita la administrarea metoclopramidei, in special pe cale intravenoasa la populatia varstnica, la pacientii cu tulburari de conducere cardiaca (inclusiv prelungirea intervalului QT), pacienti cu dezechilibre electrolitice necorectate, bradicardie si la pacientii care utilizeaza medicamente cunoscute ca prelungesc intervalul QT.

Dozele intravenoase se administreaza lent ca bolus (in decurs de minim 3 minute), in vederea reducerii riscului de reactii adverse (de exemplu, hipotensiune arteriala, akatizie).

Insuficienta renala sau hepatica

La pacientii cu insuficienta renala sau cu insuficienta hepatica severa, se recomanda o reducere a dozei (vezi pct. 4.2).

Metoclopramid poate determina cresterea valorilor serice ale prolactinei.

Trebuie sa se acorde atentie utilizarii metoclopramid la pacientii cu antecedente de atopie (inclusiv astm) sau porfirie.

Metoclopramid nu trebuie utilizat in perioada postoperatorie imediata (pana la 3-4 zile) dupa piloroplastie sau anastomoza intestinala, datorita contractiilor gastrointestinale puternice ce pot afecta in mod negativ vindecarea.

O atentie deosebita trebuie acordata administrarii metoclopramid intravenos la pacienti cu "sindromul sinusului bolnav" sau cu alte tulburari de conducere cardiaca.

Au existat cazuri foarte rare de anomalii ale conducerii cardiace cu administrare intravenoasa de metoclopramid. Metoclopramid trebuie utilizat cu precautie cu alte medicamente care afecteaza conducerea cardiaca.

Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Asociere contraindicata

Levodopa sau agonistii dopaminergici si metoclopramida prezinta un antagonism reciproc (vezi pct. 4.3).

Asociere de evitat

Alcoolul potenteaza efectul sedativ al metoclopramidei.

Asociere de luat in considerare

Datorita efectului prokinetic al metoclopramidei, absorbtia anumitor medicamente poate fi modificata.

Anticolinergice si derivati ai morfinei

Anticolinergicele si derivatii morfinei pot avea un antagonism reciproc cu metoclopramida asupra motilitatii tractului digestiv.

Deprimante ale sistemului nervos central (derivati ai morfinei, anxiolitice, antihistaminice H1 sedative, antidepresive sedative, barbiturice, clonidina si medicamente asociate)

Efectele sedative ale deprimantelor sistemului nervos central si metoclopramidei sunt potentate.

Neuroleptice

Metoclopramida impreuna cu alte neuroleptice pot avea un efect aditiv asupra aparitiei tulburarilor extrapiramidale.

Medicamente serotoninergice

Utilizarea metoclopramidei impreuna cu medicamente serotoninergice, cum sunt ISRS poate sa creasca riscul de aparitie a sindromului serotoninergic.

Digoxina

Metoclopramida poate sa scada biodisponibilitatea digoxinei. Este necesara monitorizarea atenta a concentratiei plasmatice.

Ciclosporina

Metoclopramida creste biodisponibilitatea ciclosporinei (Cmax cu 46% si expunerea cu 22%). Este necesara monitorizarea atenta a concentratiei plasmatice de ciclosporina. Nu se cunosc consecintele clinice.

Mivacurium si suxametoniu

Metoclopramida solutie injectabila poate sa prelungeasca durata blocului neuro-muscular (prin inhibarea colinesterazei plasmatice).

Inhibitori puternici ai CYP2D6

In cazul administrarii concomitente cu inhibitori puternici ai CYP2D6, cum sunt fluoxetina si paroxetina, nivelurile de expunere ale metoclopramidei sunt crescute. Desi semnificatia clinica este incerta, pacientii trebuie monitorizati pentru reactii adverse.

Metoclopramid poate reduce concentratiile plasmatice ale atovaquonei.

Sarcina

Sarcina

Un volum mare de informatii provenite de la femeile gravide (mai mult de 1000 de expuneri) nu a indicat toxicitate malformativa sau fetotoxicitate. Metoclopramida poate fi utilizata in timpul sarcinii, daca este necesar din punct de vedere clinic. Datorita proprietatilor farmacologice (similar altor neuroleptice), in cazul administrarii metoclopramidei in ultimul trimestru al sarcinii, sindromul extrapiramidal la nou-nascut nu poate fi exclus. Metoclopramida trebuie evitata in ultimul trimestru al sarcinii. Daca se utilizeaza metoclopramida, trebuie efectuata monitorizarea neonatala.

Alaptarea

Metoclopramida este excretata in laptele matern intr-o cantitate scazuta. Reactiile adverse la copilul alaptat nu pot fi excluse. De aceea, metoclopramida nu este recomandata in timpul alaptarii. Trebuie luata in considerare intreruperea administrarii metoclopramidei la femeile care alapteaza.

Condus auto

Metoclopramida poate provoca somnolenta, ameteala, diskinezie si distonie care pot afecta vederea si, de asemenea, pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Reactiile adverse clasificate pe aparate, sisteme si organe. Frecventele sunt definite utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente mai mult sau ega cu 1/10); frecvente (mai mult sau egat cu 1/100, mai mult de 1/10); mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000, mai putin de 1/100); rare (mai mult sau egal cu 1/10000, mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin sau egal cu 1/10000), cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).

* Tulburari endocrine aparute in timpul tratamentului pe termen lung in legatura cu hiperprolactinemia (amenoree, galactoree, ginecomastie).

Urmatoarele reactii, uneori asociate, apar mai frecvent atunci cand se utilizeaza doze mari:

Simptome extrapiramidale: distonie acuta si dischinezie, sindrom parkinsonian, acatizie, chiar si dupa o administrare unica a medicamentului, in special la copii si adulti tineri (vezi pct. 4.4).

Somnolenta, reducerea nivelului de constienta, confuzie, halucinatii.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Simptome

Pot sa apara tulburari extrapiramidale, somnolenta, reducerea nivelului de constienta, confuzie, halucinatii si stop cardio-respirator.

Tratament

In caz de simptome extrapiramidale asociate sau nu supradozajului, tratamentul este doar simptomatic (benzodiazepine la copii si/sau medicamente anti-parkinsoniene anticolinergice la adulti).

In functie de starea clinica, trebuie efectuate un tratament simptomatic si o monitorizare continua a functiilor cardio-vasculare si respiratorii.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente in tratamentul tulburarilor functionale gastrointestinale, propulsive. Cod ATC: A03F A01.

Mecanism de actiune

Actiunea metoclopramidei este strans asociata cu controlul nervos parasimpatic al tractului gastro-intestinal superior, unde efectul este de sustinere a actiunii peristaltice normale. Metoclopramida este un derivat de benzamida care actioneaza periferic pentru a intensifica actiunile colinergice ale sinapselor muscarinice si la nivelul sistemului nervos central pentru antagonizarea dopaminei.

Aceasta furnizeaza o abordare fundamentala pentru controlul acestor afectiuni unde motilitatea gastro- intestinala afectata este un factor comun preexistent.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia din tractul gastro-intestinal este rapida. Medicamentul este metabolizat semnificativ la primul pasaj hepatic. Acesta este eliminat prin urina sub forma nemodificata iar metabolitii sunt eliminati atat sub forma libera cat si conjugata. Medicamentul este de asemenea eliminat in laptele matern.

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala severa, clearance-ul metoclopramidei este redus cu pana la 70%, in timp ce timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este crescut (aproximativ 10 ore pentru un clearance al creatininei de 10-50 ml/minut si 15 ore pentru un clearance al creatininei mai putin de 10 ml/minut).

Insuficienta hepatica

La pacientii cu ciroza hepatica, a fost observata acumularea metoclopramidei, asociata cu o reducere de 50% a clearance-ului plasmatic.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile date.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 15.12.2022

Categorii de produse