Medicamente fara reteta

Lopedium 2mg, 10 cps, Sandoz

Brand: SANDOZ

Produsul este indisponibil Stocul pentru acest produs este epuizat si nu exista in stocul furnizorului.

Descriere si prospect: Lopedium 2mg, 10 cps, Sandoz

5346652

Ce este Lopedium si pentru ce se utilizeaza

Lopedium face parte din grupa: antipropulsive. Creste tonusul intestinal, previne peristaltica propulsiva si reduce frecventa evacuarii in caz de diaree. Pentru tratamentul simptomatic al diareei daca nu este dsponibil tratamentul cauzei. Administrarea pe termen lung necesita supraveghere medicala.

Cum sa utilizati Lopedium

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti: - cand se incepe tratamentul, adultii trebuie sa ia 2 capsule de Lopedium, corespunzator la 4 mg clorhidrat de loperamida in diareea acuta si 1 capsula de Lopedium, corespunzator la 2 mg clorhidrat de loperamida dupa fiecare scaun neformat. Nu trebuie depasita o doza zilnica de 8 capsule Lopedium, corespunzator la 16 mg clorhidrat de loperamida.

Adultii trebuie sa ia 2 capsule Lopedium zilnic, corespunzator la 4 mg clorhidrat de loperamida in cazul diareei cronice.

Copiii cu varsta peste 8 ani iau 1 capsula Lopedium in diaree acuta cand se incepe tratamentul si apoi 1 capsula Lopedium, corespunzator la 2 mg clorhidrat de loperamida dupa fiecare scaun neformat. Nu trebuie depasita o doza zilnica de 4 capsule Lopedium, corespunzator la 8 mg clorhidrat de loperamida.

In cazul diareei cronice, se administreaza 1 capsula Lopedium zilnic, corespunzator la 2 mg clorhidrat de loperamida.

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 8 ani sunt disponibile alte forme farmaceutice, de exemplu Lopedium solutie (datorita continutului crescut in substanta activa, Lopedium nu este adecvat pentru acest grup de varsta).

Capsulele se administreaza fara a fi mestecate cu o cantitate de lichid. Daca nu apare o ameliorare clinica in 48 ore dupa initierea tratamentului in diareea acuta, Lopedium trebuie intrerupt. Lopedium nu trebuie utilizat mai mult de 4 saptamani fara supraveghere medicala.

In prezenta diareei, trebuie acordata atentiei substitutiei fluidelor si electrolitilor ca si cea mai importanta masura terapeutica, in special la copii.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Lopedium: simptomele supradozajului sunt somnolenta, modificari ale starii de constienta, tulburari de coordonare, rigiditate a muschilor, probleme de respiratie, dilatarea pupilelor, retentie de urina, constipatie si oprirea miscarilor intestinului.

Antagonistul opioid naloxona poate fi folosit ca antidot. Deoarece loperamida are o durata mai mare de actiune ca naloxona (1-3 ore), poate fi indicata administrarea repetata a naloxonei. Prin urmare pacientul trebuie urmarit cu atentie pentru 48 ore, pentru a se observa aparitia/repetarea simptomelor supradozajului.

Daca uitati sa utilizati Lopedium: daca ati uitat sa luati medicamentul, luati capsula imediat ce va amintiti. Daca doza omisa este foarte aproape de administrarea urmatoarei doze, sariti peste doza omisa si reveniti la schema de tratament obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:

Cele mai frecvente reactii adverse raportate in studiile clinice cu loperamida in diareea acuta au fost: constipatie (2,7%), gaze (1,7%), durere de cap (1,2%) si greata (1,1%). In studiile clinice pentru diareea cronica, cele mai frecvente reactii adverse (incidenta ≥1%) au fost: gaze (2,8%), constipatie (2,2%), greata (1,2%) si ameteli (1,2%).

In cursul tratamentului cu Lopedium s-a semnalat urmatoarele reactii adverse:

Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori): durere de cap, stare de rau (greata), constipatie, gaze abdominale.

Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori): ameteli, uscaciunea gurii, varsaturi, indigestie, disconfort sau dureri la nivelul abdomentului, dureri ale stomacului sau la nivelul portiunii superioare a abdomenului, eruptii trecatoare pe piele.

Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori): umflarea abdomenului, reactii de hipersensibilitate, reactii anafilactice (inclusiv soc anafilactic) si reactii anafilactoide, somnolenta, pierderea constientei, stupoare, scaderea starii de constienta, hipertonie si dificultate de coordonare, scaderea diametrului pupilei (mioza), ileus (inclusiv ileus paralitic), dilatatie permanenta a colonului (inclusiv de natura toxica) si glosodinie (senzatie anormala perceputa pe marginile sau pe varful limbii), reactii la nivelul pielii cu vezicule cum sunt sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica, toxica, boala inflamatorie acuta a pielii sau a mucoaselor (eritem polimorf), angioedem, urticarie si prurit, incapacitate de a elimina urina, senzatie de oboseala generala.

Forma de prezentare: cutie cu 10 capsule

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 31.03.2021