Medicamente cu reteta

Hepa-Merz concentrat solutie perfuzabila 0,5g/ml/10ml, 10 fiole, Merz

Brand: MERZ

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Hepa-Merz concentrat solutie perfuzabila 0,5g/ml/10ml, 10 fiole, Merz

7473379

Indicatii

Tratamentul encefalopatiei latente sau manifeste.

Dozaj

Daca nu s-a prescris altfel, se pot administra pana la 4 fiole pe zi.

In caz de precoma sau coma se pot administra pana la 8 fiole in 24 de ore, in functie de severitatea cazului.

Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila se poate adauga la alte solutii perfuzabile. Totusi, pentru tolerabilitate venoasa nu se vor dizolva mai mult de 6 fiole in 500 ml de solutie perfuzabila.

Rata maxima de perfuzare este de 5 g L-ornitina-l-aspartatt (corespunzator continutului unei fiole) pe ora.

Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila nu se va administra intraarterial.

Datorita experientei limitate, administrarea acestui medicament la copii nu este recomandata.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la L-ornitina-L-aspartat sau la oricare dintre excipienti.

Insuficienta renala severa (o concentratie plasmatica a creatininei de 3 mg/100 ml poate fi considerata drept valoare de referinta).

Atentionari

La doze mari de Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila se vor monitoriza concentratiile plasmatice si urinare ale ureii.

Daca functia ficatului este sever afectata, rata de perfuzare trebuie ajustata fiecarui pacient in parte pentru a preveni greata si voma.

Interactiuni

Nu sunt cunoscute.

Sarcina

Sarcina

Nu sunt disponibile date referitor la administrarea de Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila in timpul sarcinii. L-ornitina-L-aspartat a fost investigata limitat pentru toxicitatea asupra reproducerii doar in unele studii experimentale la animal. Administrarea Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila in timpul sarcinii trebuie evitata. Daca tratamentul cu Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila este neaparat necesar, se va evalua raportul beneficiu matern/risc fetal.

Alaptare

Nu se cunoaste daca L-ornitina-L-aspartat trece in laptele matern. Administrarea Hepa-Merz concentrat pentru solutie perfuzabila in timpul alaptarii trebuie evitata. Daca tratamentul cu Hepa- Merz concentrat pentru solutie perfuzabila este neaparat necesar, se va evalua raportul beneficiu matern/risc asupra sugarului.

Condus auto

Nu sunt cunoscute efecte ale Hepa-Merz asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reacții adverse

%
Foarte frecventeMai mult de 10%
FrecventeMai mult de 1%, mai putin de 10%
Mai putin frecventeMai mult de 0,1%, mai putin de 1%
RareMai mult de 0,01%, mai putin de 0,1%
Foarte rare, inclusiv raportari izolateMai putin de 0,01%

Ocazional a fost observata greata, iar in rare cazuri apare voma. Oricum in general, aceste simptome sunt trecatoare si nu necesita oprirea tratamentului cu acest acest medicament. Ele dispar la reducerea dozei sau a ratei de perfuzare.

Supradozaj

Cazurile de supradozaj necesita tratament simptomatic.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: terapia ficatului Cod ATC: A05BAN5

In vivo, L-ornitina - L-aspartat actioneaza pe doua cai in detoxificarea amoniacului sinteza ureei si sinteza glutaminei prin amino-acizii ornitina si aspartat.

Sinteza ureei are loc in hepatocitele periportale, in care ornitina are atat rol de activator pentru cele doua enzime ornitin carbamoil-transferaza si carbamoil-fosfat-sintetaza, cat si ca substrat in sinteza ureei.

Sinteza glutaminei are loc in hepatocitele perivenoase. In cazul unor conditii patologice particulare, aspartat-ul si dicarboxilatii sunt preluati de celulele perivenoase hepatice si servesc la sinteza glutaminei, cu rol in legarea amoniacului.

Glutaminele sunt nu numai o forma nontoxica de excretie a amoniacului, dar activeaza si ciclul important al ureei (schimb intracelular de glutamine).

Glutaminele folosesc ca amino-acizi de legare a amoniacului, care reprezinta nu numai o forma nontoxica de excretie a amoniacului, dar are si un rol important in ciclul ureei (schimb intracelular de glutamine).

In conditii fiziologice, ornitina si aspartatul nu limiteaza sinteza ureei.

Studii experimentale la animal indica sinteza marita a glutaminei ca un mecanism al efectului de scadere a amoniacului. O imbunatatire in proportia de ramificatie a lantului catre amino-acizi aromatici a fost observata in cateva studii clinice.

Proprietati farmacocinetice

Ornitina si aspartatul au un timp de injumatatire prin eliminare scurt (0,3-0,4 ore). O parte din aspartat este excretat nemodificat in urina.

Date preclinice de siguranta

Bazate pe studiile farmacologice de siguranta, datele preclinice nu indica un risc particular de toxicitate dupa administrare repetata sau de mutagenicitate la om.

Nu au fost desfasurate studii privind potentialul carcinogenic.

Intr-un studiu privind stabilirea dozei, L-ornitina-L-aspartat-ul a fost investigat limitat pentru toxicitatea asupra reproducerii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 26.01.2023

Categorii de produse