Medicamente fara reteta

Emergana 1.5 mg, 1 comprimat, Zentiva

Brand: ZENTIVA
In stoc
39,99 Lei

Pret / CPR: 39,99 Lei

Pretul afisat este cu TVA si este valabil doar pentru comenzile online pe www.drmax.ro. In farmacii pretul poate varia.

Descriere si prospect: Emergana 1.5 mg, 1 comprimat, Zentiva

652391330

Emergana este un contraceptiv de urgenta, care poate fi utilizat in termen de 72 ore (3 zile) dupa un contact sexual neprotejat sau de la esuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastra.

Este vorba despre urmatoarele cazuri:
- Nu a fost utilizata nicio metoda contraceptiva in timpul contactului sexual.
- Masura contraceptiva a fost utilizata incorect, de exemplu daca un prezervativ a fost rupt, a alunecat sau a fost utilizat intr-un mod gresit, daca pesarul intravaginal sau diafragma si-au schimbat pozitia, au fost deteriorate, sparte sau indepartate inainte de vreme, in cazul esecului
unui coitus interruptus (de exemplu sperma a fost ejaculata in vagin sau pe organele genitale externe).

Emergana contine o substanta activa sintetica de tip hormonal, denumita levonorgestrel.
Previne aproximativ 84% din sarcinile posibile, daca il luati in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare data si este mult mai eficace cu cat este luat mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Este mai bine sa il luati in decurs de 12 ore decat sa amanati pana in a treia zi.

Se considera ca Emergana actioneaza prin:
- impiedicarea ovarelor dumneavoastra sa elibereze un ovul;
- impiedicarea fertilizarii cu sperma a ovulului deja eliberat; sau
- impiedicarea atasarii ovulului fertilizat de mucoasa uterina.

Emergana va poate impiedica sa ramaneti gravida doar daca este administrat in decurs de 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat. Nu are efect daca sunteti deja gravida. Daca aveti un alt contact sexual neprotejat dupa administrarea Emergana (de asemenea daca acest lucru se intampla in cursul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc sa ramaneti gravida.

Acest comprimat este numai pentru contraceptie de urgenta, nu este indicat pentru contraceptia obisnuita deoarece este mai putin eficient decat comprimatul contraceptiv obisnuit.

Emergana nu este indicat pentru utilizare inainte de prima sangerare menstruala (menarha).

Alaptarea:
Cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament pot sa apara in laptele matern. Aceasta nu este considerata nociva pentru sugar. Cu toate acestea daca sunteti ingrijorata puteti sa luati comprimatul imediat dupa ce alaptati si sa evitati apoi alaptarea dupa ce ati administrat levonorgestrel, apoi sa va mulgeti cu o pompa pentru san timp de 6 ore dupa ce ati luat Emergana si sa aruncati acest lapte. In acest fel reduceti cantitatea de substanta activa pe care copilul dumneavoastra poate sa o preia din laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Este putin probabil ca Emergana comprimat sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, daca va simtiti obosita sau ametita nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Compozitie: Emergana contine o substanta activa sintetica de tip hormonal, denumita levonorgestrel. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 1,5 mg.

Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, poloxamer 188, croscarmeloza sodica si stearat de magneziu.

Cum arata Emergana si continutul ambalajului: Fiecare cutie contine un tratament complet care consta in un comprimat rotund de culoare alba, cu diametrul de aproximativ 6 mm , marcat cu „C” pe una din fete si cu „1” pe cealalta fata.

Mod de administrare:
Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferinta in decurs de 12 ore si nu mai tarziu de 72 ore (3 zile) dupa ce ati avut contact sexual neprotejat. Nu amanati administrarea comprimatului. Cu cat mai devreme luati comprimatul dupa contactul sexual neprotejat, cu atat acesta actioneaza mai bine. Comprimatul va ajuta sa nu ramaneti gravida, numai daca il luati in intervalul de 72 ore dupa contactul sexual neprotejat.

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
- Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferat in primele 12 ore si nu mai tarziu de 72 de ore (3 zile) dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat. Emergana poate fi luat in orice moment al ciclului menstrual, presupunand ca nu sunteti deja gravida sau credeti ca ati putea fi gravida. Nu mestecati comprimatul, ci inghititi-l intreg, cu apa. Nu intarziati administrarea comprimatului. Comprimatul actioneaza cel mai bine cu cat il luati mai repede dupa contactul sexual neprotejat.

- Daca utilizati unul dintre medicamentele care pot impiedica actiunea Emergana (vezi mai sus sectiunea „Emergana impreuna cu alte medicamente”) sau daca ati utilizat in ultimele 4 saptamani unul dintre aceste medicamente, este posibil ca actiunea Emergana sa fie mai putin eficace in cazul dumneavoastra. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie un alt tip de contraceptie de urgenta (non-hormonala), adica un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu).
Daca aceasta nu este o optiune in cazul dumneavoastra sau daca nu va puteti prezenta la medic imediat, puteti lua o doza dubla de Emergana (adica 2 comprimate administrate odata).

- Daca utilizati deja o metoda de contraceptie cu administrare regulata, cum este comprimatul contraceptiv, puteti continua sa luati contraceptivul la orele obisnuite.

Daca, dupa ce ati luat Emergana, a avut loc un alt contact sexual neprotejat (de asemenea, daca acest lucru se intampla in cadrul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc de sarcina.

Utilizarea la copii si adolescenti:
Emergana nu este indicata pentru utilizare inainte de prima sangerare menstruala (menarha).

Ce trebuie sa faceti daca va este rau (aveti varsaturi):
Daca va este rau (aveti varsaturi) in primele trei ore dupa administrarea comprimatului, trebuie sa luati imediat alt comprimat.

Dupa ce ati luat Emergana:
Dupa ce ati luat Emergana, daca doriti sa aveti contact sexual si nu folositi comprimate contraceptive, trebuie sa folositi prezervative sau diafragma si spermicide pana la urmatoarea menstruatie. Acestea sunt necesare, deoarece Emergana nu isi va face efectul daca aveti contact sexual neprotejat repetat, inainte de aparitia urmatorului ciclu.

Se recomanda sa va programati un consult medical la aproximativ trei saptamani dupa ce ati luat Emergana, pentru a va asigura ca Emergana si-a facut efectul. Daca ciclul menstrual va intarzie mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil. Daca ati ramas gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este important sa va adresati medicului.

Medicul dumneavostra va poate sfatui si asupra metodelor de contraceptie pe termen lung, care sunt mult mai eficace in prevenirea sarcinii.

Daca ati continuat sa utilizati contraceptie hormonala in mod regulat, cum sunt comprimatele contraceptive, si nu aveti sangerari in perioada de pauza de administrare, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va asigura ca nu sunteti gravida.

Urmatorul ciclu menstrual dupa ce ati luat Emergana:
Dupa utilizarea Emergana, ciclul dumneavoastra este, de obicei, normal si va incepe in ziua obisnuita; cu toate acestea, uneori, va incepe cu cateva zile mai tarziu sau mai devreme. Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile fata de data prevazuta, apare o sangerare „anormala” la data respectiva sau daca credeti ca ati putea fi gravida, trebuie sa faceti un test de sarcina pentru a vedea daca sunteti gravida.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acestmedicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Contraindicatii:
Nu luati Emergana:
- daca sunteti alergica la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Precautii:
Inainte sa luati Emergana, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Sarcina si alaptarea:
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina:
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti deja gravida. Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este foarte important sa va adresati medicului dumneavostra. Nu exista dovezi ca Emergana va dauna copilului care se dezvolta in uterul/pantecul dumneavoastra, daca utilizati Emergana asa cum este prescris.
Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate dori sa verifice daca sarcina este extrauterina (atunci cand copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Acest lucru este deosebit de important daca apare o durere abdominala severa dupa ce ati luat Emergana sau daca ati avut anterior o sarcina extrauterina, o interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau boala inflamatorie pelvina.

Atentionari:
Cititi cu atentie si in intregime prospectul inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Forma de prezentare: 1 comprimat

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.