Medicamente cu reteta

Bimagan solutie oftalmica 0.3mg/ml, Rompharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Bimagan solutie oftalmica 0.3mg/ml, Rompharm

7508105

Indicatii

Bimatoprost este indicat in reducerea presiunii intraoculare crescute in glaucomul cronic cu unghi deschis si a hipertensiunii oculare la adulti (ca monoterapie sau ca tratament adjuvant la beta- blocante).

Dozaj
Doze

Doza recomandata este de o picatura in ochiul (ochii) afectat(ti) o data pe zi, administrata seara. Nu trebuie utilizata mai mult de o doza pe zi deoarece o administrare mai frecventa poate diminua efectul de reducere a presiunii intraoculare.

Copii si adolescenti:

Siguranta si eficacitatea administrarii bimatoprost la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost inca stabilite.

Populatii speciale
Pacienti cu insuficienta hepatica si renala:

Bimatoprost nu a fost studiat la pacientii cu insuficienta renala sau insuficienta hepatica moderata pana la severa si, prin urmare, trebuie sa fie utilizat cu precautie la acesti pacienti. La pacientii cu antecedente de boala hepatica usoara sau valori anormale ale concentratilor plasmatice ale ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza) si/sau bilirubina la momentul initial, bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie nu a avut reactii adverse asupra functiei hepatice de- a lungul a 24 de luni.

Mod de administrare

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, fiecare trebuie administrat separat la un interval de cel putin 5 minute.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

BIMAGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie este contraindicat la pacientii la care s-a suspectat anterior o reactie adversa la clorura de benzalconiu, care a condus la intreruperea tratamentului.

Atentionari
Ocular

Inaintea initierii tratamentului, pacientii trebuie informati asupra posibilitatii de crestere a genelor, inchidere la culoare a pielii pleoapelor si pigmentare accentuata a irisului deoarece acestea au fost observate in timpul tratamentului cu bimatoprost. Unele din aceste modificari pot avea caracter permanent si pot duce la diferente de aspect intre ochi atunci cand este tratat doar un singur ochi. Este posibil ca pigmentarea accentuata a irisului sa fie permanenta. Modificarea pigmentarii este cauzata mai degraba de continutul crescut de melanina din melanocite decat de cresterea numarului de melanocite. Efectele pe termen lung ale pigmentarii accentuate a irisului nu sunt cunoscute.

Modificarile de culoare ale irisului observate in cazul administrarii oftalmice a bimatoprost pot sa nu fie vizibile timp de mai multe luni sau ani. In mod caracteristic, pigmentatia bruna din jurul pupilei se extinde concentric spre periferia irisului si intregul iris sau o parte a acestuia poate deveni brun mai inchis. Nici nevii si nici pistruii irisului nu par sa fie afectati de tratament. Dupa 12 luni, incidenta pigmentarii irisului cu bimatoprost 0,3 mg/ml a fost de 1,5% (vezi pct. 4.8) si nu a crescut dupa 3 ani de tratament. Pigmentarea tesutului periorbital s-a dovedit reversibila la unii pacienti.

Edemul macular cistoid a fost raportat mai putin frecvent (≥1/1000 si mai mic de 1/100) in urma tratamentului cu bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice. Prin urmare, bimatoprost trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta factori de risc cunoscuti ca predispun la edem macular (de exemplu, pacienti cu afachie, pacienti cu pseudofachie cu ruptura de capsula posterioara a cristalinului).

S-au semnalat raportari spontane rare de reactivare a infiltrarilor corneei sau ale infectiilor oculare anterioare determinate de bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. Bimatoprost trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu antecedente de infectii oculare virale semnificative (de exemplu, herpes simplex) sau uveita/irita.

Bimatoprost nu a fost studiat la pacientii cu afectiuni oculare inflamatorii, glaucom neovascular, inflamator, cu unghi inchis, glaucom congenital sau glaucom cu unghi ingust.

Cutanat

Exista posibilitatea cresterii parului in zonele in care solutia bimatoprost vine in mod repetat in contact cu suprafata pielii. Prin urmare, este important ca bimatoprost sa fie administrat conform instructiunilor si sa se evite ca acesta sa curga pe obraz sau pe alte zone ale pielii.

Respirator

Bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, nu a fost studiat la pacientii cu functia respiratorie compromisa. Chiar daca exista informatii limitate referitoare la pacientii cu astm bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), au fost inregistrate raportari de exacerbare a astmului bronsic, dispneei si a BPOC, precum si raportari de astm bronsic in timpul experientei ulterioare punerii pe piata. Frecventa acestor simptome este necunoscuta. Pacientii cu BPOC, astm bronsic sau cu functie respiratorie compromisa in urma altor afectiuni trebuie sa fie tratati cu atentie.

Cardiovascular

Bimatoprost nu a fost studiat la pacientii cu bloc cardiac mai sever decat cel de gradul unu sau cu insuficienta cardiaca congestiva necontrolata. A fost inregistrat un numar limitat de raportari spontane de bradicardie sau hipotensiune arteriala la utilizarea bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. Bimatoprost trebuie utilizat cu precautie la pacientii predispusi la un ritm cardiac lent sau tensiune arteriala mica.

Alte informatii

In studiile efectuate cu bimatoprost 0,3 mg/ml la pacientii cu glaucom sau hipertensiune oculara, s-a demonstrat ca expunerea mai frecventa a ochiului la mai mult de o doza de bimatoprost pe zi poate scadea efectul de reducere a presiunii intraoculare (vezi pct. 4.5). Pacientii care utilizeaza bimatoprost impreuna cu alti analogi de prostaglandine trebuie sa fie monitorizati pentru modificari ale presiunii intraoculare.

BIMAGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie contine conservantul clorura de benzalconiu, care poate fi absorbit de lentilele de contact moi. Iritatia oculara si decolorarea lentilelor de contact moi pot aparea din cauza prezentei clorurii de benzalconiu. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de instilare si pot fi reaplicate la 15 minute dupa administrare.

Despre clorura de benzalconiu, utilizata frecvent cu rol de conservant in medicamentele oftalmice, s-a raportat ca produce keratopatie punctiforma si/sau keratopatie ulceroasa toxica. Deoarece BIMAGAN contine clorura de benzalconiu, este necesara monitorizarea in cazul utilizarii frecvente sau prelungite la pacienti cu xeroftalmie sau in cazul in care corneea este lezata.

S-au semnalat raportari de keratita bacteriana asociata cu utilizarea de recipiente multidoza care contin medicamente cu administrare topica oftalmica. Aceste recipiente au fost contaminate accidental de catre pacientii care, in majoritatea cazurilor, au avut concomitent o alta boala oculara. Pacientii cu o leziune a suprafetei epiteliale oculare prezinta un risc mai mare de a dezvolta keratita bacteriana.

Varful flaconului nu trebuie sa intre in contact cu ochiul, structurile din jurul acestuia, degetele sau orice alta suprafata, pentru a evita contaminarea solutiei.

Interactiuni
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.

La om nu se anticipeaza interactiuni, deoarece in urma administrarii oculare a bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, concentratiile sistemice de bimatoprost sunt extrem de mici (mai mici de 0,2 ng/ml). Bimatoprost este biotransformat de diferite enzime pe multiple cai de metabolizare si nu s- au observat efecte asupra enzimelor hepatice implicate in metabolizarea medicamentelor in cadrul studiilor preclinice.

In cadrul studiilor clinice, bimatoprost a fost utilizat concomitent cu diferite medicamente beta- blocante oftalmice fara dovezi ale unor interactiuni.

Utilizarea concomitenta de bimatoprost si alte medicamente antiglaucomatoase in afara beta blocantelor topice nu a fost evaluata in timpul tratamentului adjuvant al glaucomului.

Exista un potential de scadere a efectului de reducere a presiunii intraoculare al analogilor de prostaglandine (de exemplu, bimatoprost) la pacientii cu glaucom sau hipertensiune oculara, atunci cand sunt utilizati impreuna cu alti analogi de prostaglandine (vezi pct. 4.4).

Sarcina
Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea bimatoprost la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere la doze mari maternotoxice (vezi pct. 5.3).

Bimatoprost nu trebuie administrat in timpul sarcinii daca nu este absolut necesar. Alaptarea

Nu se cunoaste daca bimatoprost este excretat in laptele uman. Studiile efectuate la animale au indicat excretia bimatoprost in laptele matern. Decizia de a intrerupe alaptarea sau de a intrerupe tratamentul cu bimatoprost trebuie luata tinand cont de beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.

Fertilitatea

Nu exista date cu privire la efectele bimatoprost asupra fertilitatii la om.

Condus auto
Bimatoprost are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Similar oricarui tratament ocular, daca dupa instilare apare o incetosare tranzitorie a vederii pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea redevine clara inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice, peste 1800 de pacienti au fost tratati cu bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. Conform datelor colectate din studiile clinice de faza Ш, cu bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, administrat in monoterapie si ca tratament adjuvant, reactiile adverse in legatura cu tratamentul raportate cel mai frecvent au fost: cresterea genelor cu pana la 45% in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 7% dupa 2 ani si la 2% dupa 3 ani, hiperemie conjunctivala (in special pana la usoara si considerata a fi de natura neinflamatoare) cu pana la 44% in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 13% dupa 2 ani si 12% dupa 3 ani si prurit ocular cu pana la 14% dintre pacienti in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 3% dupa 2 ani si 0% dupa 3 ani. Mai putin de 9% dintre pacienti au intrerupt tratamentul din cauza oricarei reactii adverse in primul an, cu incidenta intreruperilor la alti pacienti situandu-se la 3% atat dupa 2, cat si dupa 3 ani.

Urmatoarele reactii adverse au fost semnalate in timpul studiilor clinice cu bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, sau in perioada de dupa punerea pe piata. Majoritatea au fost oculare, usoare spre moderate, si niciuna nu a fost grava:

Reactiile adverse sunt prezentate in tabelul de mai jos in functie de Clasificarea pe aparate, sisteme si organe si frecventa: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000) si necunoscute (nu pot fi estimate din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Clasificarea pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactie adversa
Tulburari ale sistemului nervosfrecventecefalee
 mai putin frecventeameteala
Tulburari ocularefoarte frecventehiperemie conjunctivala, prurit ocular, crestere a genelor
frecventekeratita superficiala punctata, eroziune a corneei, arsuri oculare, iritatie oculara, conjunctivita alergica, blefarita, scadere a acuitatii vizuale, astenopatie, edem conjunctival,senzatie de corp strain, uscaciune oculara, durere oculara, fotofobie, lacrimare, scurgeri oculare, tulburari de vedere/ vedere incetosata, pigmentare crescuta a irisului, inchiderea la culoare a genelor, eritem al pleoapei, prurit al pleoapelor
mai putin frecventehemoragie retiniana, uveita, edem macular cistoid, irita, blefarospasm, retractie a genelor, eritem periorbital,edem al pleoapelor
cu frecventa necunoscutamodificari periorbitale si la nivelul pleoapelor, inclusiv adancire a santului pleoapei
Tulburari vascularefrecventehipertensiune arteriala
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinalecu frecventa necunoscutaastm bronsic, exacerbare a astmului bronsic, exacerbare aBPOC si dispneei
Tulburari gastrointestinaleputin frecventegreata
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatfrecventepigmentarea pielii perioculare
mai putin frecventehirsutism
Tulburari generale si la nivelul locului de administraremai putin frecventeastenie
Investigatii diagnosticefrecventevalori anormale ale investigatiilor asupra functiei hepatice
Tulburari ale sistemului imunitarcu frecventa necunoscutareactie de hipersensibilitate inclusiv semne si simptome de alergie oculara si dermatita alergica

Reactii adverse raportate la picaturile oftalmice care contin fosfat:

Cazuri de calcificari corneene au fost raportate foarte rar in asociere cu utilizarea de picaturi oftalmice continand fosfat la unii pacienti cu deteriorare corneana semnificativa.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj si este improbabil sa se produca in urma administrarii oculare.

In caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si de sustinere. Daca bimatoprost este ingerat accidental, urmatoarele informatii pot fi utile: in studii cu durata de doua saptamani, la sobolan si soarece, la administrarea orala de doze de pana la 100 mg/kg/zi nu s-a produs niciun fel de toxicitate. Aceasta doza exprimata ca mg/m2 este de cel putin 70-de ori mai mare decat ingerarea accidentala a unei doze dintr-un flacon de bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, la un copil de 10 kg.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate oftalmologice, analogi de prostaglandine, codul ATC: S01EE03. Mecanism de actiune

Mecanismul de actiune prin care bimatoprost reduce presiunea intraoculara la om consta in cresterea filtrarii umorii apoase prin reteaua trabeculara si cresterea filtrarii uveosclerale.

Reducerea presiunii intraoculare incepe la aproximativ 4 ore de la prima administrare si efectul maxim este atins in aproximativ 8 - 12 ore. Durata efectului este mentinuta timp de cel putin 24 de ore.

Bimatoprost este un agent hipotensiv ocular puternic. Este o prostamida sintetica, inrudita structural cu prostaglandina F2α (PGF2α), care nu actioneaza prin intermediului niciunui receptor cunoscut al prostaglandinei. Bimatoprost imita selectiv efectele substantelor biosintetizate nou descoperite numite prostamide. Cu toate acestea, receptorul prostamidei nu a fost inca identificat structural.

Efecte farmacodinamice

Eficacitate si siguranta clinica

In timpul tratamentului de 12 luni in monoterapie cu bimatoprost 0,3 mg/ml la adulti, comparativ cu timolol, dimineata (08:00) variatia medie a valorii presiunii intraoculare fata de momentul initial s-a situat intre -7,9 si -8,8 mm Hg. In timpul oricarei vizite, valorile diurne medii ale presiunii intraoculare (PIO) masurate de-a lungul perioadei de studiu de 12 luni au diferit cu maxim 1,3 mmHg pe parcursul unei zilei si nu au depasit niciodata 18,0 mmHg.

In cadrul unui studiu clinic cu bimatoprost 0,3 mg/ml cu durata de 6 luni, comparativ cu latanoprost, s- a observat o reducere superioara din punct de vedere statistic a PIO medii de dimineata (variind intre - 7,6 si -8,2 mmHg pentru bimatoprost fata de -6,0 si -7,2 mmHg pentru latanoprost) la toate vizitele din timpul studiului. Hiperemia conjunctivala, cresterea genelor si pruritul ocular au fost semnificativ mai frecvente din punct de vedere statistic cu bimatoprost decat cu latanoprost, insa procentul de pacienti care au intrerupt tratamentul din cauza reactiilor adverse a fost scazut fara nicio diferenta semnificativa din punct de vedere statistic.

In comparatie cu tratamentul exclusiv pe baza de beta-blocanti, tratamentul adjuvant cu beta-blocant si cu bimatoprost 0.3 mg/ml a redus presiunea intraoculara medie de dimineata (08:00) cu -6,5 pana la - 8,1 mmHg.

Exista o experienta limitata in ceea ce priveste pacientii cu glaucom cu unghi deschis pseudoexfoliativ si pigmentar si cu glaucom cronic cu unghi inchis cu iridotomie prezenta.

Nu s-au observat efecte relevante din punct de vedere clinic asupra ritmului cardiac si tensiunii arteriale in studiile clinice.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea administrarii bimatoprost la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost inca stabilite.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Bimatoprost penetreaza corneea si sclera umana foarte bine in vitro. In urma administrarii oculare la adulti, expunerea sistemica la bimatoprost este foarte mica fara acumulare in timp. In urma administrarii oculare o data pe zi a unei picaturi de bimatoprost 0,3 mg/ml in ambii ochi timp de doua saptamani, concentratiile plasmatice au atins maximul in interval de 10 minute dupa dozare si au scazut sub limita inferioara de detectare (0,025 ng/ml) in decurs de 1,5 ore de la dozare. Valorile medii ale Cmax si ASC 0-24h au fost similare in zilele 7 si 14 la aproximativ 0,08 ng/ml si respectiv 0,09 ng•ora/ml, indicand atingerea unei concentratii constante de bimatoprost in decursul primei saptamani de dozare oculara.

Distributie

Bimatoprost este distribuit moderat in tesuturile organismului si volumul de distributie sistemic la om la starea de echilibru a fost de 0,67 l/kg. In sangele uman, bimatoprost se afla, in principal, in plasma. Bimatoprost se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 88%.

Metabolizare

Bimatoprost este principala forma circulanta sanguina odata ce ajunge in circulatia sistemica in urma administrarii oculare. Apoi, bimatoprost este supus oxidarii, N-deetilarii si glucuronoconjugarii pentru a forma o varietate diversa de metaboliti.

Eliminare

Bimatoprost este eliminat in principal prin excretie renala, pana la 67% din doza administrata intravenos voluntarilor adulti sanatosi a fost excretata in urina, 25% din doza a fost excretata prin fecale. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare, determinat in urma administrarii intravenoase, a fost de aproximativ 45 de minute; clearance-ul total sanguin fiind de 1,5 l/ora si kg.

Caracteristici la pacienti varstnici:

In urma administrarii de doua ori pe zi a bimatoprost 0,3 mg/ml, valoarea medie a ASC0-24hr de 0,0634 ng•ora/ml bimatoprost la subiectii varstnici (cu varsta de 65 de ani sau mai mult) a fost semnificativ mai mare fata de 0,0218 ng·ora/ml la adultii tineri sanatosi. Cu toate acestea, aceasta concluzie nu este relevanta din punct de vedere clinic, deoarece expunerea sistemica atat pentru varstnici, cat si pentru subiectii tineri a ramas extrem de mica in urma administrarii oculare. Nu s-a produs in timp nicio acumulare de bimatoprost in sange si profilul de siguranta a fost similar la varstnici si la pacientii tineri.

Date preclinice de siguranta
In studiile non-clinice au fost observate efecte numai la expuneri considerate suficient de mari fata de expunerea maxima la om, fapt ce indica o relevanta mica pentru uzul clinic.

Maimutele carora li s-au administrat concentratii oculare de bimatoprost de ≥ 0,3 mg/ml zilnic timp de 1 an au prezentat o accentuare a pigmentarii irisului si efecte perioculare reversibile asociate dozei caracterizate printr-un sant superior si/sau inferior proeminent si o largire a fantei palpebrale.

Pigmentarea accentuata a irisului pare sa fie determinata de stimularea crescuta a productiei de melanina in melanocite si nu de o crestere a numarului de melanocite. Nu s-au observat modificari functionale sau microscopice asociate efectelor perioculare, iar mecanismul de actiune pentru modificarile perioculare este necunoscut.

Bimatoprost nu s-a dovedit a fi mutagen sau carcinogen intr-o serie de studii in vitro si in vivo.

Bimatoprost nu a afectat fertilitatea la sobolan pana la doze de 0,6 mg/kg/zi (cel putin de 103-ori mai mari decat expunerea anticipata la om). In studiile privind dezvoltarea embrionara/fetala, s-au observat avorturi, dar nu si efecte asupra dezvoltarii la soarece si sobolan la doze care au fost de minim 860-de ori sau, respectiv, de 1700-ori mai mari decat doza la om. Aceste doze au condus la expuneri sistemice de minim 33- sau, respectiv, 97-de ori mai mari decat expunerea anticipata la om. In studiile peri/postnatale la sobolan, toxicitatea materna a determinat o reducerea a duratei de gestatie, deces fetal si greutate scazuta a puilor la ≥0,3 mg/kg/zi (de minim 41-de ori mai mare decat expunerea anticipata la om). Functiile neurocomportamentale ale puilor nu au fost afectate.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 01.02.2023

Categorii de produse